Honor julkisti taittuvanäyttöisen Magic Vs -älypuhelimensa 23. marraskuuta ja kertoi jo tuolloin sen globaalin lanseerauksen ensimmäisille kansainvälisille markkinoille tapahtuvan vuoden 2023 ensimmäisen neljänneksen aikana.
Magic Vs on Honorin toinen taittuvanäyttöinen älypuhelin. Alkuperäisen Magic V:n Honor julkisti tammikuussa 2022, mutta se tuli myyntiin vain Kiinassa.
Honor Magic Vs
- Android
- Lasi + alumiini
- 7,9" Taittuva AMOLED HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 54 + 50 + 8 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 -piiri
- 5000 mAh akku
Pääsimme tänään lyhyesti tutustumaan uuteen Honor Magic Vs:ään, jota on lupa odottaa joskus kevään tienoilla myyntiin Suomessakin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Taittuvanäyttöisten älypuhelinten markkinoita Euroopassa on toistaiseksi suvereenisti hallinnut lähes yksinvaltiaan tavoin Samsung, joka siirtyi syksyllä 2022 jo neljänteen sukupolveen taittuvissa älypuhelimissaan. Taittuvanäyttöisten älypuhelinten myynti on kasvanut voimakkaasti, mutta silti ne muodostavat vasta pienen murto-osan älypuhelinmarkkinoista. Samsungin taittuvanäyttöisten älypuhelinten kehitys tuntuu myös hieman taantuneen viimeisimmissä malleissa, kenties juuri kilpailun puutteen takia.
Honor on tuomassa nyt Magic Vs:llä kaivattua kilpailua taittuvanäyttöisiin älypuhelimiin – ja monilta osin se on jopa jo Samsungia edellä lyhyiden ensituntumien perusteella.
Näyttöihin Honor ei tuonut Magic Vs:ssä kovin suuria muutoksia alkuperäisestä Magic V:stä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ulkopuolelta Magic Vs:stä löytyy 6,45 tuuman AMOLED-näyttö 21,3:9-kuvasuhteella, 2560×1080 pikselin tarkkuudella sekä 120 hertsin virkistystaajuudella. Kansinäytön kirkkautta on Honorin mukaan parannettu, ja se yltää nyt huipussaan jopa 1 200 nitiin.
Magic Vs:n sisältä auki taittuu yhä 7,9 tuuman AMOLED-näyttö 2272×1984 pikselillä, joka tarkoittaa 10,3:9-kuvasuhdetta. Sisänäytön virkistystaajuus on edelleen 90 hertsiä ja kirkkaus yltää huipussaan 800 nitiin.
Molemmissa näytöissä on 10-bittinen 1,07 miljardin sävyn väritoisto ja HDR10+-tuki sekä 1 920 hertsin taajuudella toimiva PWM-kirkkaudensäätö.
Honor Magic Vs:n kansinäyttö on kuvasuhteeltaan eli käytännössä leveydeltään lähellä tavanomaisia älypuhelimia. Käytettävyydeltään se on tämän vuoksi huomattavasti parempi kuin Samsungin kilpailevan Galaxy Z Fold4:n kansinäyttö, joka on edelleen huomattavasti kapeampi 23,1:9-kuvasuhteen 2316×904 pikselin tarkkuudellaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Honorin mukaan taittuvanäyttöisissä älypuhelimissa kansinäytön osuus käytöstä on jopa 80 prosenttia, joten sen merkitys on keskeinen kokonaiskäytettävyyden kannalta.
Normaalimman kuvasuhteen ansiosta sovellukset sopivat luontevammin Magic Vs:n kansinäytölle, eikä näyttö tunnu lainkaan ahtaalta, kuten Samsungissa.
Magic Vs:n sisänäyttö on kuvasuhteeltaan lähes neliömäinen, mikä kirjan tavoin sivusuunnassa auki taittuvalle laitteelle tuntuu sopivalta. Näytön 90 hertsin virkistystaajuudella Honor jää 120 hertsiin yltävästä Samsungista nopeudessa hieman.
Näytön taitoskohdassa myös Honorissa on tunnettavissa selvä juova, kuten enemmän tai vähemmän kaikissa taittuvanäyttöisissä älypuhelimissa. Suoraan edestäpäin katsottuna juovaa ei kuitenkaan juuri edes huomaa näytön ollessa päällä, eikä se vaikuta käyttöön millään tavalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Magic Vs:n ulkonäkö on säilynyt pitkälti Magic V:n linjoilla, vaikka Honor on muuttanut rakennetta merkittävästi.
Sarana on suunniteltu kokonaan uusiksi huomattavasti yksinkertaisemmaksi. Honorin mukaan saranarakenteessa erillisten komponenttien lukumäärä on laskenut Magic V:n 92 osasta vain neljään Magic Vs:ssä. Sanarassa ei käytetä enää hammasrattaita, vaan suurikokoisempia elementtejä. Samalla alumiinista on siirrytty materiaaleissa titaaniin ja magnesium-seokseen sisä- ja ulkonäytön tukirakenteissa, mikä on auttanut keventämään Magic Vs:ää.
Painoa Honor Magic Vs:llä on alimmillaan 261 grammaa, mutta tämä lukema koskee vain tekonahkapintaista oranssia värivaihtoehtoa, jonka saaminen Euroopan tai ainakin Suomen markkinoille saattaa olla turha toivo. Kokeilemaan pääsimme Honor Magic Vs:n takaa lasipintaisia versioita, joiden paino on 267 grammaa, joka sekin on selvästi vähemmän kuin vastaavan Magic V:n 293 gramman paino.
Painoltaan Magic Vs on nyt samaa luokkaa kuin kilpaileva Samsung Galaxy Z Fold4, joka painaa 263 grammaa, huolimatta siitä, että Magic Vs:ssä on suurempi sisänäyttö (7,9 vs. 7,6 tuumaa) kuin myös kansinäyttö (6,45 vs. 6,2 tuumaa).
Uudistunut saranarakenne on auttanut Honoria tekemään Magic Vs:stä myös aiempaa ohuemman, mikä on erittäin tärkeä parannus, sillä kiinni taitettuna suuri paksuus on edelleen yksi yleisistä heikkouksista taittuvanäyttöisissä älypuhelimissa.
Magic Vs on noin kymmenisen prosenttia Magic V:tä ohuempi suljettuna 12,9 millimetrin ja avattuna 6,1 millimetrin paksuudellaan. Tässä suhteessa Magic Vs on myös selvästi Samsungia parempi, kun Galaxy Z Fold4 on suljettuna 14,2-15,8 millimetriä ja avattuna 6,3 millimetriä paksu.
Magic Vs:ssä laitteen kahden puoliskon väliin ei kiinni taitettuna jää nähtävissä olevaa rakoa, joten rakenteen osalta Honor on onnistunut kokonaisuutena hyvin.
Hienoiseksi haasteeksi ainakin alkuun Magic Vs:n kanssa osoittautui laitteen auki taittaminen. Puhelimen sivujen tasaisuus yhdistettynä käytännössä olemattomaan rakoon puoliskojen välillä sekä tiukkaan magneettikiinnitykseen tekee avaamisen aloittamisesta vaikeampaa kuin missään tähän asti kokeillussa muussa taittuvanäyttöisessä älypuhelimessa. Voi sanoa, että Magic Vs:n auki taittamiseen täytyy todella keskittyä, sillä muuten se ei onnistu.
Saranarakenne myös Magic Vs:ssä mahdollistaa näytön auki taittamisen haluttuun kulmaan, jolloin Magic Vs:n voi asettaa pöydälle esimerkiksi kuvaamaan. Tämä ”sisäänrakennettu seisontatuki” on suuremman näytön ohella yksi taittuvien älypuhelinten etuja.
Ainakin kokeilemissamme Magic Vs:n prototyypeissä saranan tuntuma oli lopusta hieman löysä niin, että kokonaan avattuna saranassa oli pientä liikettä, eikä sarana mitenkään erikseen ainakaan lukittunut taitoksen lopussa. Tämä luo tunteen siitä, että sarana voisi helposti liikahtaa niin, että puhelin taittuisi hieman kiinni päin sitä kahdella kädellä pideltäessä. Todellisuudessa näin ei kuitenkaan vaikuttanut tapahtuvan, vaikkei tuntuma tältä osin täysin jämäkkä ollutkaan.
Magic Vs:n takaa lasipintaisista värivaihtoehdoista musta on peilimäisen kiiltävä, kun taas syaaninsininen on viimeistelty mattapinnalla, joka tuntui miellyttävästi teksturoidulta.
Ohentuneesta rakenteesta huolimatta Magic Vs tarjoaa aiempaa Magic V:tä suuremman 5 000 milliampeeritunnin akun. Tuettuna on edelleen 66 watin pikalataus, jolla akku latautuu Honorin mukaan täyteen asti 46 minuutissa.
Takana aiemman Magic V:n tavoin kolme takakameraa on sijoitettu Magic Vs:ssä yhä yhtenäisen lasipinnan alle monista muista älypuhelimista poikkeavalla tavalla.
Kamerakokoonpanoa Honor on muuttanut alkuperäisestä taittuvanäyttöisestä älypuhelimestaan, sillä Magic Vs sisältää nyt Honor 70:stä tutun 54 megapikselin pääkameran 1/1,49″-koon Sony IMX800 -kennolla f/1,9-aukolla, edelleen 50 megapikselin 122 asteen ultralaajakulmakameran f/2,0-aukolla sekä aiemmasta poiketen 8 megapikselin 3x optisen zoomin telekameran f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella. Telekamera on hyödyllisempi lisä kuin Magic V:n kolmas 50 megapikselin Spectrum Enhanced -kamera, jonka oli tarkoitus parantaa värien tallentumista.
Etukameroiden osalta tarkkuus on pienentynyt, sillä Magic Vs:ssä on sekä sisäpuolella että kannessa 16 megapikselin kamerat f/2,45-aukoilla, kun Magic V:ssä molempien etukameroiden tarkkuus oli 42 megapikseliä.
Kameroihin emme tänään lyhyessä kokeilussa kiinnittäneet vielä mitään huomiota, minkä lisäksi myös ohjelmiston käytettävyyden osalta tarkempi tutustuminen jää vasta myöhemmäksi, kunhan laite saadaan kunnolla testattavaksi.
Samsung on muutaman sukupolven aikana saanut hiottua taittuvanäyttöisten älypuhelintensa käyttökokemusta rinnakkaisen moniajon ja sovellusten välillä vaihtamisen osalta toimivaksi, joten tässä suhteessa rima on asetettu korkealle Honorille nousta samalle tasolle.
Magic Vs:ssä oli nyt asennettuna MagicOS 7.0 -ohjelmisto, jonka Honor on jo julkistanut Kiinassa ja joka ainakin toistaiseksi perustuu vielä Android 12 -käyttöjärjestelmäversiolle ajantasaisen Android 13:n sijaan. Tilanne voi kuitenkin tältä osin olla – ainakin toivottavasti – erilainen Honorin alkuvuoden 2023 aikana julkaistessa Magic Vs:n muille kuin Kiinan markkinoille tai pian sen jälkeen.
Järjestelmäpiiri Honor Magic Vs:ssä on sama Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 kuin Galaxy Z Fold4:ssäkin, joten tältä osin Honor ja Samsung ovat samalla viivalla. Snapdragon 8+ Gen 1 on edelleen erittäin suorituskykyinen piiri, mutta toki nyt Snapdragon 8 Gen 2:n julkaisun myötä jo viimeistä edellistä sukupolvea. Snapdragon 8 Gen 2:lla varustettuna ei ole vielä julkistettu tai aivan lähiaikoina näköpiirissäkään taittuvanäyttöisiä älypuhelimia, joten niiden osalta Snapdragon 8+ Gen 1 edustaa vielä kärkitasoa.
Toistaiseksi saadut ensituntumat kertoivat sen, että rakenteeltaan Honor Magic Vs vaikuttaa kokonaisuutena paremmalta kuin sen pahin kilpailijansa Samsung Galaxy Z Fold4. Se on ohuempi ja siinä on järkevämpi, paremmin arkipäiväiseen käyttöön kuvasuhteeltaan sopiva kansinäyttö. Lisäksi laatutuntuma on erinomaisesti kunnossa myös Magic Vs:ssä.
Ominaisuuksissa Samsungin valttikorttina vertailussa Honoriin säilyy sen IPX8-luokiteltu vedenkestävyys (upotus jopa 1,5 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi), kun Honorilla ei ole vesitiiveydestä kertovaa IP-luokitusta. Lisäksi Samsung tukee langatonta latausta ja S Pen -kynää. Honor Magic Vs:stä on Kiinan markkinoille myös Ultimate-malliversio, jossa on kynätuki, mutta tämän hetken tiedon mukaan sitä ei odoteta kansainvälisille markkinoille.
Lopulta paljon ratkaisee jälleen myös hinta. Kun muun muassa Honor Magic Vs:n myötä vihdoin taittuvanäyttöisten älypuhelinten markkinoille ollaan saamassa enemmän kilpailua, olisi mukava nähdä uusien tulokkaiden heittävän haasteen ominaisuuksien kehittämisen ohella myös hinnassa.
Selvää on, ettei Magic Vs tule mitenkään halpa olemaan. Jos nyt pitäisi veikata Magic Vs:n hintaa Euroopassa, mukaan lukien Suomessa, sanoisin sen asettuvan ympäripyöreästi 1 500 – 2 000 euroon. Toivottavasti hinta on lopulta lähempänä tämän veikkauksen ala- kuin ylärajaa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »