Apple valmistelee vaihtoehtoisten sovelluskauppojen ja sovellusten asentamisen verkosta sallimista iPhoneissa ja iPadeissa Euroopassa, raportoi Bloombergin Apple-reportteri Mark Gurman.
Taustalla on Euroopan unionin digimarkkinasäädös (Digital Markets Act), jonka soveltaminen on alkaa vuodesta 2024. Uusi EU-lainsäädäntö on pakottamassa myös Applen perustavaa laatua oleviin muutoksiin.
Apple on puhunut muita sovelluskauppoja ja sovellusten verkosta ladattavista tiedostoista asentamista (sideloading) vastaan perustellen kantaansa muun muassa turvallisuus- ja yksityisyysnäkökulmilla. Lopulta Applen on kuitenkin nähtävästi pakko taipua avaamaan laitteensa kilpailulle sovellusten jakelussa, mikä voi mahdollisesti syödä Applen houkuttelevaa markkina-asemaa sovellusten kaupassa. Omassa App Storessa -sovelluskaupassaan Apple ottaa sovellusten myynnistä 30 tai 15 prosentin komission tilanteesta riippuen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Bloombergin mukaan monet yksityiskohdat Applen suunnitelmista ovat vielä auki. Apple saattaa vaatia sovelluksilta jonkinlaista hyväksyntää tai varmennusta myös jaeltaessa niitä muissa sovelluskaupoissa tai suoraan verkkosivuilta ladattavien asennustiedostojen kautta, ja tähän tarkistukseen liittyen Apple voi asettaa sovelluskehittäjille jonkinlaisen palvelumaksun.
Bloombergin mukaan sovellusten jakeluun liittyvät muutokset on suunniteltu julkaistavaksi osana tulevaa iOS 17 -käyttöjärjestelmäversion päivitystä, ja aluksi vain Euroopassa, jossa lainsäädäntö niitä vaatii. Myöhemmin sovellusten jakelu Applen laitteisiin voisi kuitenkin avautua muuallakin paikallisen lainsäädännön muuttuessa niin vaatimaan.
Vaihtoehtoisten sovelluskauppojen ja sovellusten asentamisen vapauttamisen lisäksi Euroopan unionin digimarkkinasäädös on tuomassa Applen alustoille muitakin uudistuksia, sillä lainsäädäntö ei salli alustan tarjoajan suosivan omia palvelujaan. Tästä syystä Applen täytyy avata enemmän rajapintojaan sovelluskehittäjille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple aikoo esimerkiksi avata sovelluskehittäjille laajemmin pääsyn kamerarajapintoihin sekä iPhonen NFC-lähiyhteyteen, mutta yksityiskohdat raportissa jäävät tältä osin vielä hämärän peittoon. Apple ei ole toistaiseksi sallinut iPhonen NFC-lähiyhteyttä hyödynnettävän lähimaksusovelluksiin, jotka kilpailevat sen Apple Pay -maksupalvelun kanssa, mistä se on myös joutunut Euroopan komission kilpailuviranomaisten syytösten alle.
Lisäksi Apple on Bloombergin mukaan luopumassa vaatimuksestaan verkkoselainten perustumisesta Applen WebKit-selainmoottoriin. Jatkossa Apple sallisi iOS:llä ja iPadOS:llä myös muut selainmoottorit, mikä voisi kiihdyttää selainten kilpailua alustalla.
Applen kerrotaan myös olevan avaamassa Etsi-sovelluksen (aiemmin Missä on…?) taustalla toimivan paikannusverkoston yhä laajemmin kolmansien osapuolten paikannuslaitteille.
Sen sijaan Viestit-sovelluksen ja iMessage-viestipalvelun osalta Applen suunnitelmien kerrotaan olevan yhä avoinna. EU:n digimarkkinasäädös edellyttää viestipalveluilta palvelujen välistä yhteentoimivuutta, mutta on toistaiseksi epäselvää, miten Apple aikoo tältä osin edetä. Bloombergin raportin Applella ei toistaiseksi ole suunnitelmia iMessagen yhteensopivuudesta muiden alustojen kanssa tai Googlen suosiman RCS-standardin käyttöönotosta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Viestipalvelujen lisäksi Applen suunnitelmissa avoinna on vielä kolmansien osapuolten maksujärjestelmien salliminen sovelluksissa. Bloombergin mukaan Apple ei ole tehnyt vielä lopullista päätöstä tämän lainsäädännön osan noudattamisen osalta.
Digimarkkinasäädöksen noudattamiseen myös Applea kannustaa mittavien sakkojen uhka. Euroopan unioni voi langettaa jopa 20 prosenttia maailmanlaajuisesta liikevaihdosta vastaavat sakot digimarkkinasäädöksen rikkomisesta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »