Venähtänyt kiista liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ja operaattori DNA:n välillä on tulossa päätökseensä korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen myötä.
Teleyrityksillä on ollut jo vuoden 2022 lähtien velvollisuus tarjota kuluttajille mahdollisuus tarkastaa tekstiviestillä määräaikaisen matkaviestinverkon liittymäsopimuksensa päättymispäivä.
Traficomin mukaan tämän palvelun tavoitteena on tehdä liittymän kilpailuttaminen ja vaihtaminen kuluttajalle mahdollisimman helpoksi. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan DNA:n tarkastuspalvelu ei kuitenkaan ole ollut lainmukainen, sillä DNA ei ole tarjonnut tarkastusmahdollisuutta suoraan tekstiviestillä asiakkailleen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
DNA on valittanut Traficomin sille asettamista vaatimuksista eri oikeusasteisiin ja hakenut lisäksi päätösten purkua ylimääräisin muutoksenhakukeinoin. Nyt Traficomin mukaan asia on saatu päätökseen, kun korkein hallinto-oikeus hylkäsi DNA:n purkuhakemuksen. DNA:n tulee oikeuden päätöksen myötä korjata sopimustiedon tarkastuspalvelunsa lainmukaiseksi 9.12.2022 mennessä.
Traficom on vaatinut, että kuluttajilla on pitänyt olla mahdollisuus tämän vuoden alusta tarkastaa määräaikaisen matkaviestinverkon liittymäsopimuksensa voimassaolo lähettämällä tekstiviesti SOPIMUS (tai ruotsiksi ABONNEMANG) numeroon 18321. Vastauksena hänen tulee saada välittömästi tekstiviesti, joka kertoo määräaikaisen sopimuksen päättymispäivän. Kuluttaja voi hyödyntää palvelua, kun hän esimerkiksi saa toiselta teleoperaattorilta kiinnostavan liittymätarjouksen ja harkitsee palveluntarjoajan vaihtamista.
DNA kuitenkin vaati asiakkailtaan palvelun sallimisen erikseen ennen tarkastuspalvelun käyttöä, jolloin palvelu ei toteutunut lain edellyttämällä helpolla ja välittömällä tavalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
DNA on aiemmin perustellut hangoitteluaan asiassa tietosuojaperusteilla. Traficomin vaatima toteutustapa, jossa tiedon liittymäsopimuksesta saa suoraan tekstiviestillä ilman tälle annettua ennakkohyväksyntää, on DNA:n tulkinnan mukaan EU:n tietosuojamääräysten vastainen. Viranomainen on ollut tästä eri mieltä.
Traficom velvoitti aiemmin päätöksellään DNA:n poistamaan vaatimuksen palvelun sallimisesta erikseen ja asetti velvoitteen tehosteeksi juoksevan uhkasakon. Hallinto-oikeus hylkäsi kesällä DNA:n asiasta tekemän valituksen, eikä korkein hallinto-oikeus (KHO) myöntänyt yhtiölle asiassa valituslupaa. DNA ei tähän tyytynyt, vaan haki säännönmukaisten muutoksenhakukeinojen loputtua KHO:lta Traficomin, hallinto-oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden päätöksien purkamista eli käytti ylimääräisiä ja poikkeuksellisia muutoksenhakukeinoja. Lopulta KHO hylkäsi yhtiön hakemuksen.
Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun myötä myös DNA:n asiakkaille tulee mahdollisuus tarkastaa helpolla tavalla liittymäsopimuksensa voimassaolo. Mikäli palvelua ei korjata lainmukaiseksi 9.12.2022 mennessä, langettaa Traficom DNA:lle 100 000 euron uhkasakon sekä 23.12.2022 jälkeen lisäerän 50 000 euroa kultakin täydeltä kahdelta viikolta niin kauan, kunnes DNA täyttää velvoitteen.
”Kaikilla kuluttajilla tulee olla tasaveroinen mahdollisuus tarkastaa liittymäsopimuksensa voimassaolo maksutta, helpolla ja välittömällä tavalla. Palvelujen kilpailuttaminen edistää valinnan mahdollisuuksia ja voi merkitä kuluttajille selkeitä säästöjä”, tähdentää ylijohtaja Jenni Eskola.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »