Applen odotetaan vihdoin vuoden 2023 aikana tuovan markkinoille ensimmäiset virtuaalilasinsa, jotka tarjoavat myös valittuja lisätyn todellisuuden toimintoja kamerakuvan kautta ja joista näin ollen voidaan puhua myös sekoitetun todellisuuden laitteena.
Applen virtuaalilaseja on saatu odottaa pitkään, mutta kaikki ennusmerkit viittaavat nyt yhä julkaisuun vuonna 2023 ja mahdollisesti jo sen ensimmäisellä puoliskolla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tuoreimassa Power On -uutiskirjeessään Bloombergin Apple-reportteri Mark Gurman on jälleen pudottanut pari uutta tiedonmurusta liittyen Applen suunnitelmiin sen virtuaalilasien suhteen. Applen työpaikkailmoitukset ja henkilöstömuutokset ovat vihjanneet sen aikeista.
Kuten aiemminkin on raportoitu, Applen virtuaalilaseista odotetaan korkeahintaista tuotetta (Gurman puhuu nyt todennäköisesti 2 000 – 3 000 dollarista), jossa hintaa perustelevat tehokas Mac-tietokoneiden M2-piirin tasolla oleva järjestelmäpiiri, toistakymmentä kameraa laitteen ulko- ja sisäpuolella sekä toistaiseksi korkeimman tarkkuuden näytöt missään kuluttajamarkkinoiden virtuaalilaseissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple tulee tarjoamaan laseissa uuden realityOS-käyttöjärjestelmän, joka sisältää sekoitetun todellisuuden versiot monista Applen sovelluksista, kuten Viestit, Facetime ja Kartat. ”Käyttöjärjestelmän ensimmäinen versio, koodinimeltään Oak, on valmistumassa sisäisesti ja sen odotetaan valmis uudelle laitteelle ensi vuonna”, Gurman toteaa.
Gurmanin mukaan Applen työpaikkailmoitukset vihjaavat Applen suunnitelmista tarjota laitteelle sisältöjä. Apple muun muassa hakee ohjelmistotuottajaa, jolla on kokemusta visuaalisista efekteistä ja pelien sisältökokonaisuuksista, luomaan sisältöjä lisätyn ja virtuaalitodellisuuden ympäristöihin.
Applen työpaikkailmoituksista voidaan myös lukea, että Apple rakentaa laseilleen uutta videopalvelua 3D-sisällöillä, joita voidaan katsella virtuaalitodellisuudessa. Aiemmin vuonna 2020 Apple osti jo NextVR:n, joka teki yhteistyötä artistien ja urheiluliigojen kanssa virtuaalitodellisuussisältöjen osalta.
Applen virtuaalilasien kehityksestä vastaava Technology Development Group -ryhmä etsii myös tuotekehitysinsinöörejä luomaan kehittäjätyökaluja virtuaali- ja lisätyn todellisuuden sovelluksille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mielenkiintoisesti yksi työhakemus vihjaa myös Applen kehittävän kolmiulotteista sekoitetun todellisuuden maailmaa. Apple voi siis myös kehittää virtuaalista ympäristöä kilpailijansa Metan metaversumivision mukaisesti, mutta Applen ei odoteta puhuvan uuden laitteen yhteydessä mitään metaversumista. Applen markkinointijohtaja Greg Joswiak totesi hiljattain haastattelussa metaversumin olevan ”sana, jota en ikinä käytä”.
Applen työpaikkailmoituksessa haetaan osaajaa ”rakentamaan työkaluja ja viitekehystä yhteydessä olevien kokemusten luomiseksi kolmiulotteisessa sekoitetun todellisuuden maailmassa”.
Bloombergin Apple-reportterin Mark Gurmanin mukaan Apple on myös vahvistanut virtuaalilaseihin liittyvää tiimiään kahdella merkittävällä lisäyksellä.
Aiemmin Applen itseajavaa autoa kehittävässä projektissa työskennellyt, mutta vuonna 2021 yhtiön hetkeksi jättänyt Dave Scott on palannut Applen palkkalistoille osaksi Applen virtuaalilaseja kehittävää tiimiä. Scottin kerrotaan olevan tunnettu lääketieteen ja robotiikka-alan työstään, ja hänen osallisuutensa voi vihjata tulevista terveyssovelluksista Applen uudelle laitteelle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi toisena vahvistuksena yli 20 vuotta Applealla työskennellyt, iWork-toimistosovellusten kehittäjänä tunnettu Yaniv Gur on liittynyt virtuaalilasien projektiin. Ennen sitä Gur johti Applella iWork-sovellusten (Pages, Keynote, Numbers) kehitystä yhdessä Kirjat-, Muistiinpanot- ja Apple News -sovellusten kanssa. Gurin siirtyminen saattaa enteillä Applen suunnitelmia tuoda toimistosovelluksensa saataville uusille laseille.
Tarkemmin Applen virtuaalilasien aikatauluun Gurman ei nyt ottanut kantaa, mutta hiljattain kuultiin raportti taiwanilaiselta DigiTimesilta, jonka mukaan Apple olisi aloittamassa ensimmäisten virtuaalilasiensa massatuotannon maaliskuussa 2023. Raportoidusti Applen kumppanina sen virtuaalilasien kokoonpanossa tulisi toimimaan yksinomaan sopimusvalmistaja Pegatron.
Aiempien huhujen mukaan lasiensa rakenteessa Apple tulee käyttämään laseissaan kangasta, alumiinia ja lasia paremman premium-tuntuman luomiseksi, mutta silti lasien pitäisi olla kevyemmät kuin Metan hiljattain esittelemä Quest Pro -lasit.
The Information on myös jakanut laseista aiemmin alta löytyvän piirroskuvan.
Apple on kehittänyt virtuaalitodellisuuslaitettaan aktiivisesti tiettävästi vuodesta 2015 asti.
Applen ensimmäisestä virtuaalitodellisuuslaitteesta on odotettu muun muassa korkean, jopa useiden tuhansien eurojen, hinnan vuoksi rajatumman ostajakunnan niche-tuotetta, jonka kohderyhmänä ovat sovelluskehittäjät ja muut varhaiset omaksujat. Sen toimintojen on kerrottu tulevan keskittymään pelaamiseen, median kuluttamiseen sekä viestintään.
Applen ensimmäisen virtuaalitodellisuuslaitteen odotetaan tarjoavan myös joitakin lisätyn todellisuuden ominaisuuksia. Tämän takia sen yhteydessä voidaan puhua myös sekoitetusta todellisuudesta (MR), virtuaali- (VR) ja lisätyn todellisuuden (AR) yhdistelmästä. Laitteen odotetaan pystyvän vaihtamaan saumattomasti AR- ja VR-tilojen välillä. Käytännössä AR-ominaisuuksien odotetaan olevan toteutettu laitteessa sen sisältämien useiden kameroiden myötä. Kyse on siis kameroilla varustetuista huippuluokan virtuaalilaseista, joiden tehokkuus on tähän nähtyihin kilpaileviin vaihtoehtoihin verrattuna aivan eri tasolla vastaten jopa huippuluokan Mac-läppäreitä.
Applelle tuleva virtuaalitodellisuuslaite tulee olemaan sen ensimmäinen merkittävä uuden tuotekategorian laite sitten vuoden 2015 Apple Watchin.
Raportoidusti yli 2 000 Applen työntekijää työskentelee sen virtuaali- ja lisätyn todellisuuden laitteiden parissa osana Applen Technology Development Group -ryhmää, jota käytännön tasolla johtaa yhä Mike Rockwell tätä nykyä yhdessä Applen entisen johtoryhmän jäsenen Dan Riccion kanssa. Applen koko laitekehityksen ex-johtaja siirtyi alkuvuodesta 2021 keskittymään vain virtuaali- ja lisätyn todellisuuden projekteihin.
Applen virtuaalitodellisuuslaitteen hinnan on arvioitu olevan korkea. Aiemmin on puhuttu niin 1 000 dollarista, 2 000 dollarista kuin myös 3 000 dollarista, eikä lopullisesta hintatasosta ole vielä yksityiskohtaista tietoa. Toistaiseksi paras arvaus lienee hinnan asettuminen 2 000 ja 3 000 dollarin väliin.
Tarkkojen näyttöjen ohella Applen laitteeseen on odotettu yhteensä jopa 15 kameraa, joista osa voi olla LiDAR-laser-skannereita. Ne ovat osaltaan mahdollistamassa virtuaalitodellisuuslaitteen laajempia fyysisen maailman kanssa sekoittuvia lisätyn todellisuuden toimintoja.
Applen virtuaalilasien on odotettu myös sisältävän biometrisenä tunnistustapana iiristunnistuksen. Niin sanottu Iris ID:tä hyödynnettäisiin laseissa maksujen vahvistamiseen, minkä lisäksi se mahdollistaisi käyttäjätilin helpon vaihtamisen laitteessa, joka on voitu ajatella esimerkiksi perheen kesken tai työpaikalla kollegoiden kanssa jaettavaksi.
Iiristunnistus olisi toteutettu samoilla kameroilla, joilla laseissa toimii myös katseen seuranta, jota hyödynnetään piirrettävän grafiikan tarkempaan piirtämiseen juuri katsottavalta alueelta.
Lisätyn todellisuuden ominaisuuksia sisältävän virtuaalitodellisuuslaitteen jälkeen Applen tulevaisuudessa siintävät kevyemmät lisätyn todellisuuden lasit, jotka muistuttaisivat silmä- ja aurinkolaseja, mutta niiden markkinoilletulo on vielä kauempana vähintään useiden vuosien päässä. Niitä Applen tiedetään useiden raporttien perusteella kehittävän N421-mallikoodilla, kun ensimmäisen virtuaalitodellisuuslaitteen mallikoodi on N301.
Alla yhteenveto aiempien Bloombergin, analyytikko Ming-chi Kuon ja The Informationin raporttien aiemmin paljastamista Applen suunnitelmista virtuaalitodellisuuslaitteesta. Luonnollisesti kyse on osin epävarmoista tiedoista, eikä ole varmaa tuleeko Applen virtuaalitodellisuuslaite raportoidun kaltaisena markkinoille.
Tiedot Applen VR-laitteesta mallikoodiltaan N301
- Pääasiassa virtuaalitodellisuuteen keskittyvä laite, jossa kamerakuvan päällä esitettävät toiminnot ovat osittaisessa roolissa
- Digitaalinen 3D-ympäristö esimerkiksi pelaamiseen, videoiden katseluun ja viestintään
- Todennäköisesti 4K-tarkkuuden näyttö kummallekin silmälle. Näytöt voivat olla Sonyn kanssa kehitettyjä micro-OLED-näyttöpaneeleja ja lisäksi laajempi AMOLED-näyttöpaneeli. Edistynyt silmien katseen seuranta ja iiristunnistus käyttäjän tunnistamiseen.
- Ulkoiset ja sisäiset kamerat käsien ja silmien seurantaan sekä joihinkin lisätyn todellisuuden toimintoihin – kameroita yhteensä jopa 15 kappaletta, osa todennäköisesti LiDAR-skannereita
- Teknisenä perustana Applen itse kehittämiä suoritinpiirejä. Osan testatuista piireistä on kerrottu peittoavan suorituskyvyltään Applen Mac-tietokoneiden ensimmäisen oman M1-suoritinpiirin ja olevan jopa M1 Pron tasolla, mutta toisaalta laitteen on kerrottu vaativan joidenkin toimintojen osalta langatonta yhteyttä paritettuun laitteeseen, jossa voisi tapahtua osa laskennasta. Tukeutuminen paritettuun laitteeseen, kuten iPhoneen, voi kuitenkin liittyä myös yhteyksiin – virtuaalilaseissa lienee vain Wi-Fi-yhteys, ei mobiiliverkkoyhteyttä.
- Varustettu mahdollisesti pyörivällä tuulettimella
- Tehokkaiden suoritinten ja tuulettimen myötä laite oli aluksi liian suuri ja painava. Tätä ongelmaa Apple on ratkaissut pienentämällä laitetta niin, ettei käyttö onnistu enää silmälasien kanssa. Sen sijaan Apple aikoo tarjota laitteen osaksi vahvuuksilla varustettuja vaihdettavia linssejä, jotka asetetaan näyttöjen päälle.
- Paino 300-400 grammaa
- Osa prototyypeistä vastaa kooltaan Oculus Questia
- Sisältää akun, ja on siis käytettävissä langattomasti
- Ulkopinta kangasta
- realityOS-käyttöjärjestelmä ja oma sovelluskauppa. Lisäksi Apple räätälöi todennäköisesti palvelujaan, kuten Apple TV+ ja Apple Arcade, laitteelle.
- Wi-Fi 6 ja 6E -yhteydet
- Ainakin osa toiminnoista voi toimia yhteyden toiseen laitteeseen, kuten iPhoneen.
- Hinta voi olla huomattavasti muutamista sadoista euroista vajaaseen tonniin maksavia kilpailijoita korkeampi, esimerkiksi 1 000 dollarin tai jopa 3 000 dollarin tasolla. Hinnasta raportit ovat vielä erimielisiä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »