Taittuvanäyttöisiä puhelimia on nähty toistaiseksi käytännössä kahdenlaisia: on kirjan tavoin sivusuunnassa aukeavia sekä pystysuunnassa taittuvia niin sanotusti simpukkarakenteisia. Motorola Razr 2022 kisaa jälkimmäisen kategorian herruudesta.
Motorola on viime aikoina julkaissut mielenkiintoisia älypuhelimia lanseerattuaan ensimmäisenä markkinoille muun muassa 200 megapikselin kamerapuhelimen, Edge 30 Ultran. Nyt Lenovon omistama brändi on tuonut edeltäviä taittuvanäyttöisiä Razreja tehojen ja muiden ominaisuuksien osalta mielenkiintoisemman Razr 2022:n myös Euroopan markkinoilla.
Motorola Razr 2022
- Android
- Lasi + alumiini
- 6,7" Taittuva AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 50 + 13 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 -piiri
- 3500 mAh akku
Razr 2022:ssa Motorola on panostanut aiempaa enemmän muun muassa suorituskykyyn Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirillä. Käytössä on siis nyt huippupiiri, minkä ohella puhelimen muotoilua on päivitetty yksinkertaisempaan suuntaan. Ominaisuuksiltaan Motorola Razr 2022 onkin nyt ensi kertaa taittuvanäyttöisten Razrien sarjassa täysiverinen huippupuhelin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Motorola Razr 2022 tuli saataville Suomessa 11. marraskuuta alkaen. Puhelimen suositushinta on 1 149 euroa, ja värivaihtoehtoja on vain yksi – musta Satin Black.
Motorola Razr 2022:n tekniset tiedot
- 6,7 tuuman taittuva AMOLED (P-OLED) -sisänäyttö 20:9-kuvasuhteella, 2400×1080 pikselin Full HD+ -tarkkuudellla (394 PPI), 10-bittisellä väritoistolla ja HDR10+-tuella ja 144 hertsin virkistystaajuudella
- 2,7 tuuman AMOLED-kansinäyttö 4:2,865-kuvasuhteella, 800×573 pikselillä (372 PPI) ja 60 hertsin virkistystaajuudella
- Stereokaiuttimet ja Dolby Atmos -tilaäänituki
- Sormenjälkilukija virtapainikkeessa puhelimen oikealla sivulla
- Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri
- 8 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5)
- 256 gigatavua tallennusmuistia (UFS 3.1)
- Kaksi kameraa ulkokannessa
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera 1,0 mikronin pikselikoolla (12,5 megapikselin kuvakoolla 2,0 mikronia), f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 13 megapikselin automaattitarkenteinen 120 asteen ultralaajakulmakamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla, makrokuvaus
- Videokuvaus pääkameralla 8K 30 fps, 4K 30 / 60 fps ja 1080p 30 / 60 fps ja ultralaajakulmakameralla 4K 30 fps, 1080p 30 / 60 fps
- Sisäpuolella 32 megapikselin etukamera 0,7 mikronin pikselikoolla (8 megapikselin kuvakoolla 1,4 mikronia) ja f/2,4-aukolla
- 3 mikrofonia
- Yksi nano-SIM-korttipaikka ja integroitu eSIM
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 5G: alle 6 gigahertsin taajuudet n1, n2, n3, n5, n7, n8, n12, n20, n25, n26, n28, n38, n40, n41, n66, n77, n78, n79
- Wi-Fi 6 ja 6E (2,4, 5 ja 6 GHz, 802.11a/b/g/n/ac/ax) / Bluetooth 5.2 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-anturi
- USB-C-liitäntä (USB 3.1)
- 3 500 milliampeeritunnin akku 30 watin TurboPower-pikalatauksella
- Mitat 86,45 x 79,79 x 16,99 millimetriä suljettuna, 166,99 x 79,79 x 7,62 millimetriä avattuna
- Paino 200 grammaa
- Android 12 -käyttöjärjestelmäversio
Hyvää Motorola Razr 2022:ssa
- Vakuuttava rakenne. Razr 2022:n rakenne on mainio. Sarana on jämäkkä, mutta silti mukavan sulavasti toimiva, ja laatutuntumakin on oivalla tasolla. Näytönsuoja on päänäytössä valmiina, ja suojakuori sisältyy myyntipakkaukseen. Razr 2022 vaikuttaa laadukkaalta taittuvanäyttöiseltä simpukkapuhelimelta, jonka kestävyyteen voi ainakin lyhyen testirupeaman perusteella suhtautua luottavaisin mielin.
- Tasokas varustelu. Edeltäjistään poiketen Razr 2022 on täysiverinen huippupuhelin. Käytössä on tehokas Snapdragon 8+ Gen 1, pätevä pääkamera ja mainio näyttö. Esimerkiksi latausnopeus jättää kuitenkin toivomisen varaa, minkä ohella telekameraa toivoisi yli tonnin puhelimeen – olipa kyseessä sitten taittuva puhelin tai ei.
- Oiva ohjelmisto. Motorolan puhdasta Androidia ja muutamia valmistajan käteviä lisiä yhdistelevä käytäntö jatkuu myös Razr 2022:ssa. Käyttöliittymä huomioi taittorakenteen, kansinäytöstä otetaan irti kaikki mahdollinen, ja puhelimen käyttö on todella mukavaa.
- Pätevä pääkamera. Mallistonsa ensimmäisenä kaksoiskameralla varustettuna älypuhelimena Razr 2022 selviytyy hienosti. Pääkamera on oiva myös hämärässä, ja videokuvaaminenkin on mahdollista jopa 8K-tarkkuudella. Ei Razr 2022 paras kamerapuhelin ole, etenkään hintaluokassaan, mutta selvästi entistä etevämpi joka tapauksessa. Ultralaajakulmakameralta toivoisi silti enemmän, etenkin olosuhteiden heiketessä.
Huonoa Motorola Razr 2022:ssa
- Heikohko käyttöaika. Motorola Razr 2022:n akunkesto on vain keskinkertainen, yhden päivän luokkaa. Ominaisuuksiin nähden alhainen 3 500 milliampeeritunnin akkukapasiteetti ei kykene ihmeisiin, vaikka edeltäjiin nähden petrattu onkin. Tyhjä akku täyttyy vajaassa tunnissa.
- Keskinkertainen päivitystuki. Razr 2022 julkaistaan jo vanhenevalla Android 12:lla, ja päivityslupaukseksi on annettu kaksi käyttöjärjestelmäversiota (Android 13 ja 14) sekä kolme vuotta tietoturvapäivityksiä. Päivityslupaus ei hintaluokka huomioiden ole kummoinen, etenkin kun julkaisussa on tyydyttävä Android 12:een.
Taittuva simpukka kahdella huippunäytöllä
Taittuvanäyttöisiä älypuhelimia odoteltiin markkinoille pitkään, ja nyt ne alkavat hiljalleen olla enemmän arkipäivää. Suomessa segmenttiä on tähän saakka hallinnut kuitenkin Samsung, mutta nyt korealaisjätti saa entistä vakavammin otettavan haastajan, kun Motorola Razr 2022 on entistä paremmin varusteltu.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Simpukkarakenteisessa Motorola Razr 2022:ssa on suuri 6,7-tuumainen päänäyttö, joka taittuu auki esiin puhelimen sisältä. Kannessa on lisäksi verrattain kookas 2,7 tuuman toinen näyttö, jota niin ikään soveltuu hyvin monipuolisiin käyttötarkoituksiin.
Muun muassa kilpailevaan Samsung Galaxy Z Flip4:ään verrattuna Razr 2022:n kansinäyttö on aivan eri luokkaa – Samsungilla kyseessä on lähinnä ilmoitus- ja pikavalintapaneeli, Motorolalla sillä sen sijaan voi käytellä puhelinta pitkälti tavanomaisesti esimerkiki viestejä lähetellen, nettiä selaillen tai videoita katsellen. Paneeli vain on rutkasti pienempi kuin on nykyään tavallista puhelimissa.
Motorola Razr 2022:n rakenne vakuuttaa. Runko on alumiinia, takapinta sekä etupuoli Corningin Gorilla Glass 5 -lasia ja saranassa on käytetty ruostumatonta terästä. Sisäpuolen näyttö sen sijaan on muovipintainen, mihin taittuva rakenne pakottaa. Asennettuna sisänäytössä on lisäksi naarmuilta varjeleva näytönsuoja.
Myyntipakkaukseen sisältyy myös kaksiosainen, läpinäkyvä suojakuori sekä 30 watin laturi USB-C-kaapeleineen. Monet valmistajat toimittavat tätä nykyä puhelimensa pienissä, riisutuissa paketeissa, mutta Motorola ei ole moiseen ryhtynyt.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Rakenteellisesti Motorola Razr 2022 on edeltäjiinsä nähden paranneltu. Tähän asti Razr-malliston tunnusmerkkinä toiminut ”leuka” on poistettu, ja näyttö-runkosuhde on täten aiempaa korkeampi reunusten ollessa kuitenkin kohtalaisen selvästi tavanomaisia älypuhelimia paksummat.
Niin ikään saranaa on mukautettu siten, että näytön voi avata vaikkapa 45 tai 90 asteen kulmaan erilaisia käyttötarkoituksia varten. Puhelimen voi kätevästi asettaa pöydälle vaikkapa videopuheluita varten, ja myös selfiekuvien tai -videoiden tallentamista ratkaisu helpottaa.
Saranamekanismi itsessään on todella miellyttävä. Se on vakuuttavan jämäkkä, mutta samalla helppo avata ja sulkea myös yhdellä kädellä. Puhelun voi lopettaa puhelimen kiinni taittamalla, ja alkuperäisille Razr-puhelimille omainen napsahdus tuo tuulahduksen takavuosien nostalgiaa.
Motorola Razr 2022:ssa on oikealle kyljelle sijoitetut virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet lähes jokaisen nykyaikaisen älypuhelimen lailla. Virtapainike sisältää myös sormenjälkilukijan, joka toimii erinomaisesti. Lukitus aukeaa hetkessä, ja toiminvarmuudessakaan ei ole moitteen sijaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Harmi kyllä Razr 2022 on saatavilla yksinomaan mustana. Satin Black -värivaihtoehto on toki pelkistetyn tyylikäs, mutta simpukkapuhelimesta olisi mielellään nähnyt pirteämpiäkin vaihtoehtoja.
Laatutuntuma on, kuten mainittua, oivallinen. Kiinni taitettuna puhelin on kompakti, eikä 200 gramman paino tunnu kädessä erityisen raskaalta. Rakenteesta tai laadusta älypuhelimen menestys ei jää kiinni.
Kannessa sijaitsee eräs Motorola Razr 2022:n kohokohdista – tarkka ja terävä kansinäyttö. Pienen AMOLED-paneelin koko on 2,7 tuumaa ja kuvasuhde erikoinen 4:2,865. Korkea 800 x 573 pikselin tarkkuus tarkoittaa 372 pikselin tuumakohtaista tiheyttä, ja sisällön katselu kansinäytöltä onkin mukavaa.
Päänäyttö päivittyy 120 – pelitilassa jopa 144 – kertaa sekunnissa, mutta kansinäytöllä on tyydyttävä tavanomaiseen 60 hertsiin. Kosketuksen paneeli tulkitsee erittäin tarkasti, ja kirkkautta sekä tarkkuutta riittää kohtalaisen hyvin myös aurinkoisena päivänä.
Kansinäytöllä voi tehdä oikeastaan mitä tahansa. Sille voi asettaa oman taustakuvansa, lukitusnäyttöasetuksensa sekä pikavalintansa, ja koko lailla kaikki sovellukset ovat käytettävissä harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta.
Motorola on panostanut kansinäyttöön vuosi vuodelta enemmän, ja sen toimintokattaus on runsas. Tavanomaisen sovelluskäytön ohella sillä voi esimerkiksi hallinnoida musiikkia, räpsiä omakuvia takakameroilla, tarkistaa kameran tai vastailla puheluihin.
Myös kolmannen osapuolen sovelluksia voi käyttää kansinäytöllä, vaikka poikkeava kuvasuhde voikin toisinaan aiheuttaa ongelmia. Vaikka paneeli on pikkuinen, on käyttö silti jopa yllättävän mukavaa, ja esimerkiksi pikaviesteihin vastailu, ilmoitusten tarkastelu tai pika-asetusten mukauttaminen tuntuu nopeasti luontevalta.
Kansinäytölle voi myös laittaa toistumaan vaikkapa elokuvan YouTubesta, Yle Areenasta, Netflixistä tai muusta palvelusta. Kilpailijoihinsa, erityisesti Samsungin Flipeihin, verrattuna Razr 2022 vetää ehdottomasti pisimmän korren monipuolisella ja kätevällä kansinäytöllään.
Teknisesti Motorola Razr 2022 on erittäin hyvin varusteltu, eivätkä simpukkarakenteen kikat jää sen ainoiksi valttikorteiksi. Älypuhelimen päänäyttö on niin ikään laadukas, 6,7-tuumaisena kookas ja 2400×1080 pikselin tarkkuudellaan riittävän tarkka. AMOLED-teknologia (P-OLED), 10-bittinen värintoisto ja HDR10+-tuki takaavat laadukkaan katselukokemuksen, ja kirkkauskin riittää.
Näytön virkistystaajuuden oletusvalinta on automaattitila, jossa taajuus vaihtelee yhden ja 120 hertsin välillä kulloisenkin käyttötavan mukaan. Lisäksi saatavilla on 60 hertsin tila, joka säästää jonkin verran virtaa.
Teknisesti paneeli kykenee päivittymään jopa 144 kertaa sekunnissa, mutta kyseinen ominaisuus on pelitilan erikoisuus. Kaikesta huolimatta Razr 2022:n päänäyttö vakuuttaa.
Auki taitettuna Razr 2022 tarjoaa pitkälti tavanomaisia älypuhelimia vastaavan käyttötuntuman. Näytön keskellä saranan kohdalla on hienoisesti epätasainen taitoskohta, joka ei kuitenkaan häiritse käyttöä oikeastaan mitenkään. Samsung Galaxy Z Flip4:ään verrattuna taitoksen epätasaisuus on pienempää ja täten taitoskohta selvästi huomaamattomampi.
Testirupeaman aikana päänäyttöön – tai muuallekaan – ei ilmaantunut merkittäviä lommoja, naarmuja tai kulumaa, ja kestävyydestä Motorola Razr 2022:n ostajan ei tarvinnekaan erityisesti huolehtia. Tosin, pidemmän aikavälin vaikutukset selviäisivät vasta pidemmällä testirupeamalla.
Simpukkapuhelin on kevyesti roisketiivis IP52-luokituksen mukaisesti. Se ei siis varsinaisesti kestä vettä, mutta sadekuurojen pärskeistä sen pitäisi vielä selviytyä ongelmitta.
Viihdekäyttöön Razr 2022 soveltuu hienosti. Stereokaiuttimet tuottavat yhdessä laadukkaan, tasaisen ja älypuhelimeksi täyteläisen äänen. Erillistä kuulokeliitäntää ei ole.
Myös suorituskyky on Motorola Razr 2022:ssa oivalla tasolla, ja ylemmän keskiluokan piireistä, joita edeltäjissä nähtiin, on siirrytty Qualcommin huippusarjaan. Käytössä on vielä puhelimen myyntiin tullessa niukasti viimeisintä sukupolvea edustava Snapdragon 8+ Gen 1, joka on tuttu näky monista vuoden 2022 huippuluokan älypuhelimista.
Suorituskykytesteissä Razr 2022 ei yllä aivan kärkikahinoihin, ja etenkin pitkä rasitus verottaa tehoja jonkin verran aiheuttaen myös jokseenkin tyypillistä lämpenemistä. Jokapäiväinen käyttö on kuitenkin luonnollisesti sujuvaa, moniajo mukavaa ja pelikokemuskin miellyttävä – joskin akku hupenee pelattaessa nopeasti.
Alla olevassa taulukossa Motorola Razr 2022:n suorituskykyä on verrattu muutamiin muihin huippupuhelimiin. Mitatussa raa’assa suorituskyvyssä se taipuu hieman aivan tehokkaimmille verrokeille, mutta todellisessa käytössä eroja ei muista huippupuhelimista juuri huomaa.
Verrattuna taittuvanäyttöiseen kilpailijaan Samsung Galaxy Z Flip4:ään suorituskyvyn voi sanoa olevan käytännössä samalla viivalla.
Tehokas huippupiiri on toki mukava ominaisuus, mutta simpukkarakenteisessa älypuhelimessa sellaista eivät kaikki välttämättä edes kaipaisi. Harva harkinnee Razr 2022:ta pelipuhelimeksi, eikä sitä sellaiseksi ole luotukaan, joten osalle kohdereyhmästä hieman vähemmän tehokas ylemmän keskiluokan piiri olisi voinut edelleen olla sopivampi valinta.
Suorituskyvyltään hieman vaatimattomampi piiri olisi samalla saattanut parantaa hieman akunkestoa ja voinut mahdollistaa esimerkiksi edullisemman hinnan. Toisaalta monet ovat varmasti mielissään parasta mahdollista edustavan Snapdragon 8+ Gen 1:n nähdessään, ja kyse onkin pitkälti mielipideasioista. Razr 2022 pyörittää joka tapauksessa sujuvasti oikeastaan mitä tahansa sovellusta tai peliä.
RAM-käyttömuistia on tarjolla 8 gigatavua, sisäistä tallennusmuistia taas 256 gigatavua. Kumpainenkin on vuoden 2022 huippupuhelimille tavanomaista tyyyppiä (LPDDR5 / UFS 3.1).
Muistikorttipaikkaa ei ole. Nano-SIM-korttipaikan lisäksi käytettävissä on integroitu eSIM. Razr 2022 toimii luonnollisesti viimeisimmän sukupolven 5G-mobiiliverkoissa. Langattomista yhteyksistä mainittakoon erikseen myös Wi-Fi 6- ja 6E-tuki, jonka ansiosta Razr 2022:lla on valmius parhaaseen mahdolliseen tiedonsiirtonopeuteen vaikkapa kodin tai työpaikan langattomassa verkossa.
Motorola Razr 2022:ssa on etenkin teknisiin ominaisuuksiinsa nähden pieni 3 500 milliampeeritunnin akku. Simpukkarakenne saranoineen vie verrattain paljon tilaa, eikä suurempaa akkua yksinkertaisesti ole saatu mahdutettua mukaan.
Edeltäjäänsä nähden Razr 2022:ssa on kuitenkin peräti 25 prosenttia enemmän akkukapasiteettia, mikä näkyy myös käyttöajassa. Ihmeisiin simpukkapuhelin ei kuitenkaan edelleenkään yllä.
Monille yksi lataus riittänee aamusta iltaan, mutta vähänkään ahkerammalla käytöllä varaus saattaa alkuillasta käydä vähiin. Etenkin kameran käyttö näyttäisi kuluttavan virtaa suhteessa kohtalaisen paljon.
Virtaa voi säästää esimerkiksi pitäytymällä 4G-verkossa 5G:n sijaan, pitämällä näytönkirkkauden hallinnassa ja madaltamalla virkistystaajuutta mukautuvasta taajuudesta 60:een.
Paras keino virrankäytön optimointiin on kansinäyttö ja sen käyttö. Mikäli pikkupaneelia hyödyntää pikaviesteihin reagoimiseen sähköpostien lukemiseen, säätilan tarkastamiseen ja muihin vastaaviin, usein toistuviin toimiin, tuntuu virtaa säästyvän mukavasti.
Razr 2022:n akku latautuu tyhjästä täyteen sen 30 watin pikalatauksella noin 55 minuutissa. Latausaika ei ole markkinoiden nopeimpia, mutta menettelevällä tasolla kuitenkin ja peittoaa selvästi tärkeimmän kilpailijan Samsung Galaxy Z Flip4:n.
Alhaisempi latausteho saattaa myös pitkässä juoksussa säilyttää akun enimmäiskapasiteetin pidempään, ja Razr 2022:lla jokaisesta milliampeeritunnista kannattaa pitää hyvä huoli akunkeston säilyttämiseksi kohtuullisella tasolla.
Pikalaturi USB-C-kaapeleineen kuuluu myyntipakkaukseen, kuten aiemmin mainittiin. Langatonta latausta Motorola Razr 2022 ei sen sijaan tue.
On selvää, ettei Motorola Razr 2022 akunkestossa yllä tavanomaisten älypuhelinten tasolle. Kyseessä on uhraus, joka on vuonna 2022 tehtävä, mikäli taskuunsa mielii taittuvanäyttöisen laitteen – jo pelkistä rakenteellisista syistä akkukoossa on tingittävä, mikä vääjäämättä heijastuu myös käyttöaikaan.
Monipuolinen ohjelmisto puhtaan Androidin perustalla – päivitystuki jättää toivomisen varaa
Motorola tunnetaan käytännössä puhtaasta Android-ohjelmistosta, jota on täydennetty niin kutsutuilla Moto-toiminnoilla. Myös Razr 2022:ssa on esiasennettuna tuttu Moto-sovellus, joka sisältää jos jonkinlaista kikkaa ja metkua käyttökokemuksen värittämiseksi.
Puhelinta heilauttamalla voi käynnistää taskulampun, nopeasti kääntämällä taas kameran. Kolmen sormen kosketus räpsäisee näyttökaappauksen, ja ylösalaisin kiepauttamisen Razr 2022 tulkitsee haluttaessa puhelun hylkäämiseksi.
Moto-toiminnot ovat käteviä, ja niitä kannattaa ainakin kokeilla. Samaisesta sovelluksesta voi myös mukauttaa käyttöliittymää vakiotasoista Androidia monipuolisemmin, minkä ohella pelitila jo mainitulla valmiudella 144 hertsin virkistystaajuudelle lukeutuu Moto-sovelluksen tarjontaan.
Esiasennettuja sovelluksia ei Motoa ja valmistajan tukiohjelmaa sekä kameraa lukuun ottamatta näy, ja käytössä on runsaslukuinen joukko monien tuntemia Google-palveluita. Käyttökokemus on helppo, mutta silti mukavan monipuolinen.
Ikävä kyllä Motorola Razr 2022 tuli markkinoille marraskuussa 2022 Android 12:lla, vaikka myös seuraava Android 13 -käyttöjärjestelmäversio on ollut saatavilla jo jonkin aikaa (Google julkaisi sen 15. elokuuta 2022). Erityisen harmillisen tilanteesta tekee päivityslupaus – Razr 2022:lle on luvattu vain kaksi Android-versiopäivitystä.
Android 13 ja 14 saapuvat siis taatusti Motorola-simpukalle, mutta siihen päivitystuki sitten päättyykin. Android 14:ää Googlelta odotetaan jo alle vuoden päästä Razr 2022:n, joten näin tarkasteltuna ajallisesti Razr 2022:n versiopäivitystuki on hintaluokkaan suhteutettuna kovin kehno.
Tietoturvapäivityksiä on sen sijaan luvattu kolmeksi vuodeksi, siis jotakuinkin syksyyn 2025 saakka. Myös kolmen vuoden päivityslupaus tältä osin on peruskauraa jo jopa muutaman sadan euron älypuhelimissa.
Positiivisempana puolena näppärää Android-kokemusta Razr 2022:ssa täydentää myös Motorolan tuttu Ready For -ominaisuuspaketti. Sen ansiosta älypuhelimen voi kytkeä kiinni suurempaan näyttöön ja käyttää sitä tietokoneen lailla Windowsia muistuttavalla käyttöliittymällä.
Sekä langattomasti että langallisesti toimiva Ready For mahdollistaa myös mobiilipelaamisen tai puhelimen mediasisältöjen katselemisen esimerkiksi television ruudulla. Sisältöä voi hallinnoida kosketuslevynä toimivalla puhelimella tai hiirellä ja näppäimistöllä, mikäli niin haluaa.
Android-ratkaisuja on saatavilla yhtä monta kuin älypuhelimia valmistavia yhtiöitäkin, ja jokaisella lienee oma suosikkinsa. Motorolan ratkaisu soveltuu puhtaan, nopean ja yksinkertaisen käyttökokemuksen ystäville, jotka osaavat arvostaa myös valmistajan lisäherkkuja. Kokemus on mukava, jos kohta päivitystuki jättääkin toivomisen varaa.
Parannuksia kameroissa
Motorola Razr 2022 on mallistonsa toistaiseksi selvästi kehittynein kamerapuhelin. Edeltäjissä on ollut tyytyminen takakameraan, mutta Razr 2022:ssa niitä on kaksi. Kaiken kaikkiaan kameroita on käytettävissä kolme:
- Kaksi kameraa ulkokannessa
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera 1,0 mikronin pikselikoolla (12,5 megapikselin kuvakoolla 2,0 mikronia), f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 13 megapikselin automaattitarkenteinen 120 asteen ultralaajakulmakamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla, makrokuvaus
- Videokuvaus pääkameralla 8K 30 fps, 4K 30 / 60 fps ja 1080p 30 / 60 fps ja ultralaajakulmakameralla 4K 30 fps, 1080p 30 / 60 fps
- Sisäpuolella 32 megapikselin etukamera 0,7 mikronin pikselikoolla (8 megapikselin kuvakoolla 1,4 mikronia) ja f/2,4-aukolla.
Erillinen ultralaajakulmakamera on mukava lisäys, sillä pelkällä pääkameralla kuvauskokemus jää helposti yksipuoliseksi. Samalla pääkamera on uusittu täysin, ja nykyinen toteutus on kaikin puolin edeltäjää pätevämpi, mikä tekee Razr 2022:sta parhaimmillaan etevän kamerapuhelimen.
Pääkameran kuvanlaatu on otollisissa olosuhteissa erinomaista ja hämärässäkin vähintäänkin hyvää. Kuvien värit ovat kohdillaan, yksityiskohtia on runsaasti, ja tarkkuus säilyy hienosti myös kuvien reunoissa. Automaattinen tarkennus on nopea, mikä pätee kuvien tallentumiseen.
Oletuksena pääkamera tallentaa valokuvia 12,5 megapikselin koossa neljä pikseliä yhteen liittämällä, ja tulokset miellyttävät pääosin silmää. On kuitenkin mainittava, että värit korostuvat toisinaan melko paljon kontrastin noustessa korkeuksiin, mikä ei välttämättä miellytä kaikkia.
Käytettävissä on sekä erillinen yötila että haluttaessa automaattisesti aktivoituva hämäräkuvaus. Kumpikin suoriutuu tehtävästään erinomaisesti, ja taittuvasta rakenteesta on jälleen hyötyä. Pimeässä Razr 2022:n voi asettaa tasaiselle pinnalle, avata saranaa sopivasti ja varmistua, että puhelin varmasti pysyy paikallaan koko valotusajan.
Yötila parantaa kuvanlaatua merkittävästi. Moni huippupuhelin säilyttää yksityiskohtia vieläkin enemmän, mutta värit ovat hämärässä hienolla tasolla. Razr 2022:n pääkamera on kaikin puolin varsin onnistunut kokonaisuus.
Ultralaajakulmakameran tarina on hieman toinen. Päivänvalossa otokset ovat perushyviä ja värimaailmaltaan kohtalaisia, mutta kuvien reunoja kohti siirryttäessä tarkkuus heikkenee. Laajaan 120 asteen kuvakulmaan mahtuu silti runsaasti sisältöä, ja sosiaaliseen mediaan kuvat kelpaavat hienosti.
Hämärässä ultralaajakulmakameralla on vaikeampaa. Yötila parantaa jälleen laatua, mutta tarkkuus jää alhaiseksi, värit suttuisiksi ja kuvat kokonaisuudessaan vaisuhkoiksi.
Ultralaajakulmakameran ansioksi on luettava automaattinen tarkennus, jota hyödyntämällä se kykenee myös lähikuvaukseen. Makrotilasta on toisinaan iloa, vaikka erityiseksi myyntivaltiksi sitä ei voinekaan kutsua. Kahta roolia toteuttava ultralaajakulmakamera on kuitenkin erillistä makrokameraa parempi ratkaisu.
Motorola Razr 2022:ssa on sisäpuolella myös tasokas 32 megapikselin ”etukamera”, joka tallentaa hienoja selfie- oletuksena 8 megapikselin tarkkuudella. Simpukkarakenne kansinäytön kera mahdollistaa kuitenkin myös pääkameroiden käyttämisen selfieissä, ja varsinaisesti valokuvaamiseen etukameraa käytettäneenkin melko vähän.
Videopuheluissa laadukasta sisäkameraa on sen sijaan mukava käyttää. Myös saranasta on jälleen hyötyä, ja Razr 2022:n saa helposti asetettua oikeaan kulmaan esimerkiksi etäpalaverin ajaksi.
Parhaimmillaan oivien valokuvien ohella Razr 2022 tallentaa myös hienoja videoita jopa 8K-tarkkuudella (pääkamera, 30 ruutua sekunnissa). Parhaimmillaan – ja vakaimmillaan – laatu on kuitenkin 4K-tasolla, joka on käytettävissä myös ultralaajakulmakameralla.
Videoiden äänimaailma on hieno ja värit luonnolliset. Pääkameran optinen kuvanvakain selviytyy vastuistaan kiitettävän hyvin, mutta laajakulmavideot vaativat kuvaajalta erittäin vakaata kättä.
Aiempia Motorola-älypuhelimia käyttäneet ovat hetkessä kuin kotonaan Razr 2022:n kamerasovelluksessa. Pyyhkäisyeleisiin perustuva käyttöliittymä on yksinkertainen, ja kuvaustiloja on saatavilla reilusti niin valokuvaajille kuin videoijillekin.
Yhtä väriä korostavien kuvien ja videoiden, kahden kameran kuvaustilojen ja monien muiden ohella käytössä on Google Lens -integraatio. Kamera tunnistaa esimerkiksi kuvattavia kasveja, QR-koodeja ja muita mahdollistaen niiden helpon käyttämisen esimerkiksi Google-hakuja varten.
Niin ikään kansinäyttö on huomioitu kameraohjelmistossa. Ihmisiä kuvattaessa takakamera havaitsee mallinsa, jolloin kansinäytölle ilmestyy pirteä naama kuvattavaa piristämään. Hauska toiminto on osa Moto-sovelluksen valikoimaa, ja kuvattavissa se aiheuttaa positiivista hymähtelyä lisäten samalla jo valmiiksi erityislaatuisen simpukkapuhelimen persoonallisuutta.
Kaikkiaan Motorola Razr 2022 on kohtalaisen hyvä kamerapuhelin. Ajoittain oiva pääkamera kaipaisi rinnalleen vielä laadukkaampaa ultralaajakulmakameraa, hintaluokka huomioiden miksei telekameraakin, mutta suunta on yhtä kaikki oikea – Razr 2022 on kuvausominaisuuksiltaan mallistossaan selvä parannus.
Yhteenveto: Näpsäkkä simpukka kiristää taittuvanäyttöisten älypuhelinten kilpailua
Motorola Razr 2022 on tervetullut vaihtoehto taittuvanäyttöisten älypuhelinten kategoriaan, joka on tähän mennessä ollut pitkälti Samsungin hallinnassa.
Motorola Razr 2022 on ehdottomasti onnistuneesti toteutettu taittuvanäyttöinen älypuhelin. Kansinäyttö toimii minikokoisen puhelimen tavoin, ja samalla päänäyttö on terävä tarjoten tavanomaista älypuhelinta vastaavan kokemuksen. Saranakin on erinomaisen hienosti toteutettu.
Suorituskyky on Qualcommin huippupiirin ansiosta oivalla tasolla, ja pääkamera täyttää peruskuvaamisen tarpeet jopa erinomaisesti. Yksinkertainen Android-ohjelmisto huomioi monipuolisesti taittuvan rakenteen kansinäyttöineen, ja käyttökokemus on kaikin puolin mukava.
Motorola Razr 2022:n suurin yksittäinen heikkous on akunkesto, joka vain vaivoin yltää päivään. Toistaiseksi taittuvasta näytöstä onkin oltava valmis maksamaan – sekä rahassa että käyttöajassa. Ttoivoa sopii, että tilanne pikku hiljaa paranee, jolloin taittuvanäyttöisistä älypuhelimista tulee entistä sopivampia yhä useammalle.
Liioin kamerapuhelimena Razr 2022 ei ole hintaluokkansa tasolla. Pääkamera suoriutuu hienosti, mutta laajakulmaotoksilta odottaisi enemmän.
Motorola Razr 2022:n tärkein ja Suomessa käytännössä ainoa kilpailija on Samsung Galaxy Z Flip4.
Galaxy Z Flip4 on aavistuksen edellä kuvauskyvyissä ja akunkestossa päihittäen Razr 2022:n helposti päivityslupauksessa (4+5 vuotta vs. 2+3 vuotta). Myös erilaisia värejä on saatavilla enemmän, ja parhaimmillaan Samsung-simpukka muistuttaakin asustetta puhelimen sijaan. Yksi valttikortti Galaxy Z Flip4:lle on tuki langattomalle lataukselle, jos sen kokee tarpeelliseksi.
Motorola Razr 2022:n sarana sen sijaan on huomattavasti toimivampi, mikä helpottaa myös yhden käden käyttöä. Niin ikään kansinäyttö on valovuosia Samsungia edellä suuremmalla koollaan – Galaxy Z Flip4:llä se on lähinnä nopeasti vilkaistava ilmoitus- ja asetuspaneeli, kun Razr 2022:ssa sitä voi aidosti käyttää lyhyempiin toimintoihin. Taittuvan näytön taitoskohta on Razr 2022:lla myös paremmin piilossa kuin Samsungilla.
Tehoa ja suorituskykyä sekä Razr 2022 että Galaxy Z Flip4 tarjoavat tarpeeksi.
Motorola Razr 2022 ja Samsung Galaxy Z Flip4 pyörivät hinnoiltaan karkeasti katsottuna samassa luokassa. Kummankin suositushinnat lähtivät alkujaan 1 149 eurosta, mutta Motorola tarjoaa lähtöhinnalla enemmän tallennusmuistia (256 vs. 128 Gt). Hinnat heiluvat jatkuvasti tarjousten myötä, mutta lopulta valinnan kaksikon välillä ratkaisevat ennemmin muut asiat kuin edes satasen tai kahden ero hinnassa.
Taittuvanäyttöisen simpukkapuhelimen käyttäminen eroaa jonkin verran tavallisesta älypuhelimesta. Saranan ansiosta kuvaustuki kulkee mukana, ja kiinni taitettuna puhelin mahtuu hyvin pieneen tilaan. Toisaalta akunkesto on huonompi, mikä on pidettävä mielessä ostopäätöstä tehtäessä. Yli tuhannen euron budjetilla on lisäksi saatavilla muuten selvästi kokonaisvaltaisempia kamerapuhelimia niin sanottujen tavallisten älypuhelinten joukosta.
Kaiken kaikkiaan älypuhelimena Motorola Razr 2022 on toimiva kokonaisuus, ja kyseessä onkin mielenkiintoinen uutuus laajentamaan tuoteryhmänsä tarjontaa ja houkuttelemaan yhä useampia kokeilemaan taittuvanäyttöistä älypuhelinta.
—
Arvostelun lopuksi vielä lisää esimerkkikuvia Motorola Razr 2022:n kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversioina. Kuvat ovat saatavilla myös tässä Dropbox-kansiossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »