Puhelin on nykypäivänä useimmille meistä ehkäpä se kaikista tärkein asuste. Puhelimella hoituu nykypäivänä lähestulkoon kaikki, joten selvää onkin, että puhelimen valinta on iso päätös. Vinkkiemme avulla valitset sinulle parhaiten sopivan puhelimen vaivattomasti.
Mihin tarkoitukseen tarvitset puhelimen?
Markkinoilla on nykypäivänä niin valtava valikoima erilaisia puhelimia, että pulaa hyvistä vaihtoehdoista ei tarvitse pelätä. Päinvastoin, puhelinta valitessa voi ennemminkin iskeä valinnan vaikeus. Siksi onkin fiksua rajata vaihtoehtoja miettimällä omia tarpeita.
Mieti mitkä ominaisuudet ovat sinulle puhelimessa tärkeitä ja lähde rajaamaan vaihtoehtoja sen avulla. Tuleeko puhelin sinulla työkäyttöön? Käytätkö sitä esimerkiksi valokuvaamiseen paljon? Vai onko sinulle tärkeintä, että puhelimella saa soitettua ja se on kestävä?
Jos esimerkiksi tiedät, että käytät valokuvaamiseen ennemmin järjestelmäkameraa kuin puhelinta, on turha hankkia puhelinta markkinoiden parhaalla kameralla. Eroja puhelinten ominaisuuksissa on valtavasti, joten omat tarpeet ja halut selvittämällä, löydät varmemmin itsellesi oikean puhelimen.
Kiinnitä huomiota näihin ominaisuuksiin
Akun kestolla myydään puhelimia
Akun kesto on ominaisuus, jolla myydään puhelimia paljon nykypäivänä. Se onkin useimpien elektroniikkalaitteiden kohdalla ominaisuus, joka vaikuttaa ostopäätökseen eniten. Tässäkin kohtaa tuotteen tuleva käyttötarkoitus kuitenkin ratkaisee. Esimerkiksi älykello lyhyellä akun kestolla tuskin on paljon liikuntasuorituksia tallentavalle henkilölle oikea valinta. Hän mitä luultavimmin nimittäin tarvitsee kellolta pitkää kestoa urheilusuoritusten mittaamisessa. Jos kello taas on arkisemmassa käytössä, saattaa lyhyempikin akun kesto riittää.
Samaa kannattaa siis miettiä puhelimen valinnassa. Onko puhelin lähinnä satunnainen yhteydenpitoväline vai esimerkiksi paljon päivän mittaan käytössä oleva työväline? Tällöin hyvä akun kesto on ominaisuus, joka voi ratkaista puhelimen valinnan.
Valokuvausta harrastavalle kamera ratkaisee
Markkinoiden uusimmissa puhelimissa kamerat ovat yhä parempia. Se onkin ominaisuus, joka helposti vakuuttaa puhelimen ostajan. Yhä paremmat ja paremmat kamerat luonnollisesti myös hinaavat puhelinten hintoja ylöspäin. Tässäkin kohtaa on siis hyvä miettiä omia tarpeita.
Jos puhelin toimii pääsääntöisenä kameranasi ja otatkin kuvia paljon, on hyvä kamera ominaisuus, johon kannattaa satsata. Mikäli et kuitenkaan kuvaa puhelimella juurikaan, on markkinoiden uusimmasta ja parhaimmasta kamerasta turha maksaa maltaita.
Älä unohda tallennustilaa
Tallennustila on ominaisuus, joka saattaa muiden ominaisuuksien joukossa jäädä unholaan. Tuliterän kameran tai entistä pidemmän akun keston rinnalla se ei heti ensimmäiseksi tunnu ehkä yhtä tärkeältä. Käytön kannalta tallennustila on kuitenkin yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, johon kiinnittää huomiota.
Useimmille ihmisille 128 GB on riittävästi tallennustilaa, mutta mikäli esimerkiksi kuvaat paljon, saatat tarvita tallennustilaa enemmän. Myös esimerkiksi pelit vievät puhelimessa paljon tilaa, jolloin paljon pelaavalle suurempi 256 GB:n tallennustila voi olla tarpeen.
Tallennustilan kohdalla ei kuitenkaan kannata maksaa turhasta. Suurempi tallennustila nimittäin nostaa puhelimen hintaa huomattavasti, joten mieti tarkkaan, onko se tarpeellinen.
Älä tee tätä virhettä
Uutta puhelinta ostaessa kannattaa unohtaa ennakkoluulot. Jos esimerkiksi edellinen puhelimesi oli iPhone, ei puhelinkaupoille kannata marssia olettaen, että automaattisesti seuraavakin puhelimesi on iPhone.
Kuvittele esimerkiksi tilanne, jossa tarvitset hotellia Varsinais-Suomesta; on hölmöä etsiä Googlesta vaihtoehtoja ainoastaan hakusanalla “Turku hotellit”, tällöin kaikki Turun ulkopuolella olevat hyvät vaihtoehdot saattavat nimittäin jäädä huomaamatta.
Sama pätee myös puhelimen valintaan. Jos olet etukäteen päättänyt, että tietty merkki tai käyttöjärjestelmä on se jonka haluat, voi olla, että et huomaa jotain toista vaihtoehtoa, joka saattaisi itse asiassa olla parempi.
Lähde puhelinkaupoille siis avoimin mielin ja valmiina hyväksymään muitakin vaihtoehtoja kuin se mihin olet ehkä tottunut. Esimerkiksi puhelimen käyttöjärjestelmän vaihtaminen Applen käyttöjärjestelmästä Androidiin saattaa tuntua isolta muutokselta, mutta saatat huomata, että uusi käyttöjärjestelmä palveleekin tarpeitasi paremmin kuin vanha.