Mobiilialalla saattaa muhia merkittävä muutos, jolla voi olla merkittävät seuraukset. Brittiläinen suoritinsuunnittelija ARM näyttää ainakin suunnitelleen huomattavaa muutosta liiketoimintamalliinsa.
ARMin ja yhdysvaltalaisen Qualcommin välillä on parhaillaan käynnissä oikeuskiista.
ARM haastoi syyskuussa Qualcommin oikeuteen, sillä ARMin mukaan Qualcomm ja erityisesti NUVIA ovat rikkoneet tekemiään lisensointisopimuksia ARMin kanssa, minkä lisäksi ne loukkaavat ARMin omistamia tavaramerkkejä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Osana ARMin ja Qualcommin välistä oikeusjuttua julkisuuteen on nyt noussut tietoja, joiden mukaan ARM näyttäisi suunnittelevan muutosta lisensointimalliinsa. Asiasta kertoo Dylan Patel SemiAnalysis-uutiskirjeessään.
Qualcommin mukaan ARM olisi nyt lokakuussa 2022 esittänyt jollekin laitevalmistajalle, että jollei laitevalmistaja tee ARMin kanssa suoraan lisensointisopimusta ja ala maksamaan rojalteja perustuen myymiinsä tuotteisiin, eivät ne pystyisi enää hankkimaan ARM-arkkitehtuurin kanssa yhteensopivia piirejä vuodesta 2025 alkaen.
Qualcomm väittää myös ARMin uhkailleen ainakin yhtä laitevalmistajaa mahdollisuudella ”jäädä ulos markkinoilta”, kun ne eivät voisi enää hankkia ”ARM-yhteensopivia piirejä Qualcommilta tai muulta toimittajalta”.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tähän asti ARMin liiketoiminta on toiminut mallilla, jossa se on lisensoinut ARM-arkkitehtuurin ja kehittämiään suoritinsuunnitelmia järjestelmäpiirien kehittäjille, kuten vaikkapa juuri Qualcommille tai esimerkiksi MediaTekille. Laitevalmistajien, jotka ovat sitten käyttäneet laitteissaan näitä ARMin teknologiaan pohjautuvia piirejä, ei ole erikseen tarvinnut solmia ARMin kanssa sopimuksia. Nyt paljastuneiden tietojen mukaan ARM näyttäisi kaavailevan kuitenkin jatkossa vaihtamista malliin, jossa myös laitevalmistajien täytyisi tulla sen asiakkaiksi ja solmia lisensointisopimus ARMin kanssa.
Lisäksi mielenkiintoisesti ARMin väitetään kertoneen laitevalmistajille, että se vaatisi jatkossa keskussuoritinydinten ohella myös esimerkiksi ARMin grafiikkasuoritin- ja neuroverkkolaskentayksikköteknologioiden lisensoimista myös vain ARMilta.
Jos tämä ARMin vaatimus toteutuisi, Qualcomm ja muut eivät voisi enää tarjota laitevalmistajille omia grafiikkasuorittimiaan, neuroverkkolaskentayksilöitään tai kuvasignaaliprosessoreitaaan, koska ARM edellyttäisi myös näiden hankkimista siltä edellytyksenä keskussuoritinydinteknologian lisensoinnille. ARM näyttäisi siis pyrkivän sitomaan yhteen eri teknologioiden lisensoinnin ja näin kasvattamaan markkina-asemaansa.
Taustalla ARMin ja Qualcommin välisessä oikeuskiistassa on se, että Qualcomm aikoo jatkossa siirtyä järjestelmäpiireissään jälleen takaisin itse suunnittelemiinsa keskussuoritinytimiin, kun se viime vuodet on käyttänyt ARMin suunnittelemia ja lisensoimia suoritinytimiä. Omaa suoritinsuunnitteluosaamista vahvistaakseen Qualcomm osti 1,4 miljardilla NUVIAn.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Qualcomm on pyrkinyt omaan suunnitteluun panostamalla haastamaan Applen paremmin suorituskykykilvassa, sillä ARMin suunnittelemien suoritinydinten kilpailukyvyn nähdään rapautuneen. Apple on pitänyt selkeällä tavalla älypuhelinten suorituskykyvaltikkaa hallussaan jo vuosien ajan, ja sittemmin sen omat suorittimet Maceissa ovat myös vakuuttaneet suorituskyvyn ja energiatehokkuuden suhteellaan.
Osana oikeusjuttua Qualcomm on nyt pyrkinyt esittämään, ettei ARMilla todellisuudessa ole sopimuksellisesti mahdollisuutta muuttaa Qualcommille myöntämäänsä lisenssiä moneen vuoteen ja ettei sillä ole oikeutta vaatia lisärojalteja Qualcommin asiakkailta perustuen yhtiöiden solmiman lisenssisopimuksen ehtoihin.
ARM ei ole julkisesti toistaiseksi ilmoittanut muutoksista liiketoimintamalliinsa ja lisenssikäytäntöiohinsä, ja kommentoi Fierce Electronics -julkaisulle perjantaina Qualcommin väitteiden olevan täynnä epätarkkuuksia ja laajemman vastauksen olevan tulossa pian.
Silti väitteet ARMin suunittelemista muutoksista herättävät ansaittua huomiota, sillä niiden vaikutukset mobiilialaan voisivat olla merkittäviä ja johtaa lopulta muutoksiin siinä, millaisia tuotteita markkinoille tulevina vuosina ilmestyy.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
ARM näyttää pyrkivän hyötymään vahvasta asemastaan keskussuoritinydinten suunnittelussa pönkittääkseen myös grafiikkasuoritin- ja neuroverkkolaskentayksiköiden teknologioidensa myyntiä ja kutistamaan samalla Qualcommin ja MediaTekin kaltaisten järjestelmäpiirisuunnittelijoiden lisäarvon luomista. Qualcomm puolestaan pyrkii tekemään jatkossa enemmän itse suunnittelemalla omat keskussuoritinytimensä.
Kumpikin, ARM ja Qualcomm, haluaisivat haukata suuremman palan kakusta niin, että toiselle jää vähemmän. Nähtäväksi jää, kumpi tilanteesta selviää voittajana. Siihen ja koko mobiilialan tulevaisuuteen vaikutuksensa voi olla myös oikeuden päätöksellä.
ARMin kannalta tilanne on mielenkiintoinen myös sikäli, että vielä toistaiseksi japanilaisen SoftBankin pääomistama ARM on suunnitelmissa listata pörssiin Nvidia-yrityskaupan kaaduttua.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »