Googlen uudet 6. lokakuuta julkistamat ja 13. lokakuuta ensimmäisillä markkinoilla saataville tulleet Pixel 7 -älypuhelimet ovat yhdessä suhteessa ensimmäisiä laatuaan, sillä ne ovat ensimmäiset Android-puhelimet, jotka eivät enää toimi 32-bittisten sovellusten kanssa.
Tällä viikolla Google on virallisestikin vahvistanut, että ”Pixel 7 ja Pixel 7 Pro ovat ensimmäiset Android-puhelimet, jotka tukevat vain 64-bittisiä sovelluksia” Android Developers -blogissaan. Samalla Google on kertonut tämän muutoksen mukanaan tuomista eduista.
Google Pixel 7
- Android
- Lasi + alumiini
- 6,3" AMOLED HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 50 + 12 Mpiks. kamera
- Google Tensor G2 -piiri
- 4355 mAh akku
Google Pixel 7 Pro
- Android
- Lasi + alumiini
- 6,7" AMOLED HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 50 + 12 + 48 Mpiks. kamera
- Google Tensor G2 -piiri
- 5000 mAh akku
Android-käyttöjärjestelmään lisättiin tuki 64-bittisille sovelluksille jo vuonna 2011 Android 5.0 -käyttöjärjestelmäversiossa, mutta tuki 32-bittisillekin sovelluksille on sittemmin jatkunut näihin päiviin asti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Googlen mukaan lähtökohtaisesti 64-bittiset sovellukset voivat toimia nopeammin, koska ne voivat käyttää lisärekisterejä ja käskykantoja, jotka eivät ole saatavilla 32-bittisille sovelluksille. Lisäksi Googlen mukaan uusien suoritinten suorituskyky on jopa 25 prosenttia parempi 64-bittisellä koodilla tai pudotettaessa tuki 32-bittisyydelle kokonaan pois.
Erityisesti 32 bitin tuen jättämisellä pois Android-käyttöjärjestelmä säästää Googlen mukaan noin 150 megatavua RAM-käyttömuistia, jonka käyttöjärjestelmä aiemmin varasi, vaikkei 32-bittisiä sovelluksia enää käytettäisikään. Vapautunut RAM-käyttömuisti mahdollistaa muuten useamman sovelluksen tietojen säilyttämisen nopeassa RAM-käyttömuistissa parantaen koettua suorituskykyä jokapäiväisessä käytössä.
Suorituskyvyn ohella 64-bittisyydestä luopuminen tuo myös etuja ja auttaa vähentämään esimerkiksi muistin korruptoitumiseen liittyviä haavoittuvuuksia, parantaen näin turvallisuutta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vuonna 2019 Google alkoi edellyttää kaikkien Google Play -sovelluskaupassa jaettavien sovellusten olevan 64-bittisiä ja myöhemmin Play-kaupassa lopetettiin muiden kuin 64-bittisten sovellusten jakelu.
Google vinkkaa nyt sovelluskehittäjille, että niiden kannattaa alkaa kiinnittää enemmän huomiota sovellustensa testaamiseen vain 64-bittisissä laitteissa.
Googlen mukaan laitevalmistajien kannalta rajautuminen pelkkään 64-bittisyyteen puolittaa myös Compatibility Test Suite -testiajan mitä tulee valmistajien tarjoamiin ohjelmistopäivityksiin.
Vastapainona 64-bittisyyden eduille on tietenkin se vääjäämätön tosiasia, etteivät vanhat päivittämättömät 32-bittiset sovellukset enää toimi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Googlen aiempien vaatimusten mukaan käytännössä lähes kaikki Android-sovellukset ovat olleet 64-bittisiä jo pitkään, mutta eivät tietyt vanhat sovellukset. Esimerkki tästä on takavuosina salamannopeasti suursuosioon noussut Flappy Bird -peli, joka oli 32-bittinen ja jota ei ole sittemmin päivitetty kehittäjän vedettyä pelin kokonaan pois saatavilta vuonna 2014.
Lisäksi Pebble-älykellojen hallintasovellus oli aiemmin tarjolla vanhastaan vain 32-bittisenä, eikä se näin toiminut uusien Pixel-puhelinten kanssa eikä vanhoja älykelloja voinut näin parittaa uusien Pixel-puhelinten kanssa.
Nyt Pebble-älykellojen hallintasoveluksesta, joka on tarjolla yhteisövetoisen Rebble-hankkeen kautta, on julkaistu päivitetty versio 4.4.3, joka lisää yhteensopivuuden Pixel 7:n ja Pixel 7 Pron sekä tulevien muiden vain 64-bittisten Android-laitteiden kanssa.
Google itse on tätä nykyä myös itse asiassa ohjaksissa mitä tulee Pebble-tukeen sen ostettua vuonna 2021 Fitbitin, joka puolestaan osti vuonna 2016 Pebblen tietyt omaisuuserät, kuten aineettomat oikeudet ohjelmistoihin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vaikka Androidin osalta markkinoilla ovat nyt ensimmäiset vain 64-bittisiin sovelluksiin rajoittuvat laitteet ja lisää odotetaan jatkossa, aikoo Google jatkaa edelleen 32-bittisten sovellusten tukea Android Go -kevytversion, älytelevisioiden Android TV:n sekä älykellojen Wear OS:n osalta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »