Nokia on julkaissut vuoden 2022 kolmannen neljänneksen eli heinä-syyskuun tuloksensa.
Nokian liikevaihto kasvoi 16 prosenttia 6,241 miljardiin euroon. Liikevaihdon kasvua tukivat jälleen merkittävästi valuuttakurssimuutokset, sillä ilman niitä Nokian liikevaihto olisi kasvanut 6 prosentilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian vertailukelpoinen liikevoitto nousi 4 prosenttia 658 miljoonaan euroon, ja oli 10,5 prosenttia liikevaihdosta. Vertailukelpoinen osakekohtainen tulos oli 0,10 euroa verrattuna 0,08 euroon vuodentakaisella vertailukaudella.
Analyytikot olivat odottaneet Nokialta keskimäärin 6,037 miljardin euron liikevaihtoa, 689 miljoonan euron vertailukelpoista liikevoittoa sekä 0,09 euron vertailukelpoista osakekohtaista tulosta, joten liikevaihto ja osakekohtainen tulos ylittivät odotukset, mutta liikevoitto puolestaan alitti ne hieman.
”Kolmannen vuosineljänneksen tuloksemme osoittaa, että tavoitteemme kasvun vauhdittamiseksi etenee hyvin”, kommentoi toimitusjohtaja Pekka Lundmark. ”Kannattavuutemme pysyi hyvällä tasolla ja vertailukelpoinen liikevoittomarginaali oli 10,5 %. Matkapuhelinverkot- ja Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmät paransivat kannattavuuttaan, mutta Teknologia-liiketoimintaryhmän lisenssisopimusten uusimisten ajoitukset johtivat siihen, että liikevoittomarginaali laski hieman edellisvuoteen verrattuna.”
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia piti nyt ennallaan koko vuoden 2022 näkymänsä, mutta päivitti syyskuun lopun valuuttakurssien perusteella liikevaihto-ohjeistuksensa 23,9-25,1 miljardiin euroon. Vertailukelpoisen liikevoittomarginaalin Nokia odottaa edelleen asettuvan tänä vuonna 11-13,5 prosentin välille.
Nokian vuoden 2022 alkupuoliskon tulokset tammi-maaliskuulta ja huhti-kesäkuulta ylittivät molemmat selvästi odotukset. Ne ovat myös kasvattaneet odotuksia Nokialle, ja nyt Nokia ei onnistunut enää täysin ylittämään analyytikko-odotuksia.
Heinä-syyskuussa Nokian liiketoimintaryhmistä suurimman Matkapuhelinverkkojen liikevaihto kasvoi 23 prosenttia ja ilman valuuttakurssimuutoksia 12 prosenttia kysynnän jatkuessa vahvana ja toimitusketjujen pullonkaulojen helpottaessa. Liikevaihto oli 2,851 miljardia euroa. Myös bruttokate parani 1,6 prosenttiyksiköllä 39,4 prosenttiin Nokian tuotteiden kustannuskilpailukyvyn kohentuessa, ja vertailukelpoinen liikevoitto pomppasi 64 prosenttia 278 miljoonaan euroon eli 9,8 prosenttiin liikevaihdosta.
Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmän liikevaihto kasvoi 15 prosenttia ja ilman valuuttakurssimuutoksia 5 prosenttia. Kysyntä oli Nokian mukaan edelleen voimakasta. Verkkoinfrastruktuurin vertailukelpoinen liikevoitto nousi 22 prosentilla 187 miljoonaan euroon, joka oli 10,3 prosenttia 2,211 miljardin euron liikevaihdosta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmän liikevaihto kasvoi 7 prosenttia ja ilman valuuttakurssimuutoksia laski 3 prosenttia Nokian jatkaessa sen tuote- ja palveluvalikoiman uudistamista. Liikevaihtoa kertyi 801 miljoonaa euroa ja vertailukelpoista liikevoittoa 16 miljoonaa euroa, 2,0 prosenttia liikevaihdosta.
Teknologia-liiketoimintaryhmän liikevaihto laski 17 prosenttia tai ilman valuuttakurssimuutoksia 19 prosenttia. Nokialla on edelleen käynnissä päättyneiden lisenssisopimusten osalta oikeudenkäynnit ja uusimisneuvottelut. Kunnes asiat ovat ratkaistu, eivät maailman suurimpien älypuhelinvalmistajien joukkoon lukeutuvat Oppo ja Vivo toistaiseksi maksa Nokialle lisenssimaksuja entiseen tapaan, mikä näkyy selvästi selvästi painuneissa tuotoissa.
Teknologia-liiketoimintaryhmän liikevaihto oli 305 miljoonaa euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 207 miljoonaa euroa 67,9 prosentin liikevoittoprosentilla. Liikevoitto laski 27 prosentilla vuodentakaisesta.
Patenttien lisensointi on kannattavuudeltaan luontaisesti korkeakatteista liiketoimintaa, joten Teknologia-liiketoimintaryhmän päättyneet ja uusimista odottavat lisensointisopimukset painavat nyt myös kokonaisuutena merkittävästi Nokian kannattavuutta. Sopimusten syntyessä tulossa pitäisi kuitenkin olla myös korvauksia sopimusten väliajalta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Uusia lisenssisopimuksia koskevien neuvottelujen lopputulosten odotetaan sisältävän myös maksuja, jotka kattavat maksamatta jääneet kaudet. Teknologialiiketoimintaryhmän vuoden 2022 ja pitkän aikavälin vakaan liikevoiton näkymäoletus perustuu oletukseen, että nämä neuvottelut saadaan päätökseen, mutta Nokia asettaa immateriaaliomaisuutemme arvon turvaamisen tiettyjen aikataulutavoitteiden saavuttamisen edelle”, Nokia toteaa tiedotteessaan.
Konsernin yhteiset toiminnot ja muut -yksikön liikevaihto kasvoi 31 prosenttia 84 miljoonaan euroon. Ilman valuuttakurssimuutoksia kasvu oli 21 prosenttia. Vertailukelpoinen liiketulos oli -70 miljoonaa euroa verrattuna vuodentakaiseen -38 miljoonaan euroon johtuen laskusta Nokian venture fund -sijoitusten tuotossa ja kasvaneista toimintakuluista. Nokia sai venture fund -sijoituksista tuottoja nyt noin 20 miljoonaa euroa verrattuna vuodentakaiseen 40 miljoonaan euroon.
Alueellisesti ilman valuuttakurssimuutoksia Nokian liikevaihto kehittyi heinä-syyskuussa vahvasti Pohjois-Amerikassa (+10 %) ja Latinalaisessa Amerikassa (+20 %). Pohjois-Amerikka on Nokialle selvästi merkittävin markkina-alue perässään Eurooppa, jossa liikevaihto ilman valuuttakurssimuutoksia kasvoi 2 prosentilla. Alueista Aasian ja Tyynenmeren alueella (-5 %) ja Intiassa (-1 %) liikevaihto oli laskussa.
Nokia kertoo tuloksestaan sekä raportoituina että vertailukelpoisina lukuina, joista jälkimmäisistä on poistettu muun muassa uudelleenjärjestelykulut ja yrityostoilla hankittujen aineettomien oikeuksien poistot. Nokian raportoitu liikevoitto kasvoi 3 prosentilla 518 miljoonaan euroon ja liikevoittoprosentti laski 1,0 prosenttiyksiköllä 8,3 prosenttiin. Raportoitua nettotulosta Nokia teki 22 prosenttia vuodentakaista enemmän, 428 miljoonaa euroa, ja raportoitu osakekohtainen tulos nousi näin 0,06 eurosta 0,08 euroon.
Nokian kassa ja korolliset sijoitukset syyskuun lopussa olivat 9,251 miljardia euroa. Korollisilla veloilla vähennetty nettokassa oli 4,655 miljardia euroa, ja se kasvoi 2 prosentilla kesäkuun lopun tilanteesta.
Näin toimitusjohtaja Pekka Lundmark kommentoi Nokian tulosta
Alta löytyvät Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin täydet kommentit Nokian tulostiedotteesta.
”Kolmannen vuosineljänneksen tuloksemme osoittaa, että tavoitteemme kasvun vauhdittamiseksi etenee hyvin. Liikevaihto kasvoi 6 % ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta toimitusketjujen pullonkaulojen helpottaessa. Kannattavuutemme pysyi hyvällä tasolla ja vertailukelpoinen liikevoittomarginaali oli 10,5 %. Matkapuhelinverkot- ja Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmät paransivat kannattavuuttaan, mutta Teknologia-liiketoimintaryhmän lisenssisopimusten uusimisten ajoitukset johtivat siihen, että liikevoittomarginaali laski hieman edellisvuoteen verrattuna.
Olen tyytyväinen Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän vahvaan vuosineljännekseen: liikevaihto kasvoi 12 % ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta, mitä edesauttoi sekä vahvistunut kilpailukykymme että toimitusketjujen parantuva tilanne. Myös Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmä jatkoi vahvalla kasvu-uralla liikevaihdon kasvaessa 5 % vahvan kysynnän ansiosta. Jatkoimme portfoliomme uudistamista Pilvi- ja verkkopalvelut – liiketoimintaryhmässä, minkä seurauksena sen liikevaihto laski 3 %, mutta bruttomarginaali parani. Teknologia-liiketoimintaryhmä jatkoi hyvää kehitystä patenttilisensoinnin kasvualueilla, kuten autoteollisuudessa ja kuluttajaelektroniikassa. Näiden alueiden merkitys oli vähäinen vuonna 2018, mutta nyt niiden liikevaihto viimeisen 12 kuukauden ajalta on jo yli 100 miljoonaa euroa.
Yritysasiakasliiketoiminnan liikevaihdon kasvu kiihtyi ja oli 22 % ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta. Yritysasiakasliiketoiminnan kehitysmahdollisuudet ovat vahvat, mistä esimerkkinä tämän vuosineljänneksen aikana saavutetut 30 uutta asiakasta yksityisissä langattomissa verkoissa sekä uuden internettoimija-asiakkuuden varmistuminen IP-reitittimissä. Nämä kehitysmahdollisuudet huomioon ottaen odotamme yritysasiakkaiden olevan myös jatkossa nopeimmin kasvava asiakassegmenttimme.
Vaikka riskit liittyen Teknologia-liiketoimintaryhmän avoinna olevien sopimusten ajoituksiin eivät ole poistuneet, vuoden 2022 liikevaihto näyttäisi edelleen asettuvan lähemmäksi antamamme vaihteluvälin ylälaitaa ja liikevoittomarginaali näyttäisi asettuvan ohjeistuksen keskivaiheille, olettaen että saamme sopimukset solmittua.
Makrotaloudellinen ja geopoliittinen epävarmuus ovat kasvaneet ja vaikuttavat toimintaympäristöömme myös vuoden 2022 jälkeen. Vaikka tämä voi vaikuttaa joidenkin asiakkaidemme investointipäätöksiin, tällä hetkellä odotamme kasvua kohdemarkkinoillamme vuonna 2023 ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta. Olemme voittaneet uusia 5Gsopimuksia viime aikoina esimerkiksi Intiassa ja uskomme niiden realisoituvan vuonna 2023. Tämän huomioon ottaen uskomme, että olemme hyvässä vauhdissa tavoitteessamme kasvaa markkinoita nopeammin ja saavuttaaksemme pitkän aikavälin kannattavuustavoitteemme.”
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »