Apple julkisti tiistaina 18. lokakuuta uuden iPadinsa.
Uusi 10. sukupolven iPad on päivittynyt merkittävästi edeltäjästään 9. sukupolven iPadista niin muotoilun, näytön kuin tehojensakin puolesta. Samalla uusi 10. sukupolven iPad on ominaisuuksiltaan lähestynyt selvästi iPad Airia.
Alla käydään läpi, miten uusi 10. sukupolven iPad ja nykyinen, maaliskuussa esitelty 5. sukupolven iPad Air eroavat toisistaan ja kumpi laitteista kannattaa nyt ostaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Perus-iPadin uudistuneen muotoilun myötä 10. sukupolven iPad tarjoaa nyt iPad Airin kanssa samalta näyttävän alumiinirungon muotoilun tasaisilla etu- ja takapinnoilla sekä sivuilla. Laitteiden mitoissa ei korkeuden ja leveyden osalta ole merkittäviä eroja, mutta iPad Air on edelleen selvästi ohuempi 6,1 millimetrin paksuudellaan verrattuna iPadin 7 millimetriin. Mitat kokonaisuudessaan ovat iPad Airin osalta 247,6 x 178,5 x 6,1 millimetriä, kun 10. sukupolven iPad on kooltaan 248,6 x 179,5 x 7 millimetriä.
Lisäksi iPad on myös hieman painavampi kuin iPad Air: painoero Wi-Fi-mallien osalta on 16 grammaa (477 vs. 461 g) ja Wi-Fi + Cellular -mallien osalta 19 grammaa (481 vs. 462 g).
Värivaihtoehdot ovat selvästi erilaisia. iPad tarjoaa räväkämmät värivaihtoehdot, sillä hopean rinnalla vaihtoehtoja ovat keltainen, pinkki ja sininen, kun iPad Airin värivaihtoehdot ovat tähtiharmaa, tähtivalkea, pinkki (huomattavasti vaaleampi sävy kuin iPadissa), violetti sekä sininen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
10. sukupolven iPadissakin on nyt 10,9 tuuman IPS LCD -näyttö iPad Airin tavoin, kun edeltävän 9. sukupolven iPadin näytöllä oli vielä kokoa selvästi pienemmät 10,2 tuumaa.
Uuden iPadin näyttö tarjoaa saman koon ohella saman tarkkuuden (2360×1640 pikseliä, 264 pikseliä tuumaa kohti) sekä kirkkauden (tyypillinen enimmäiskirkkaus 500 nitiä) kuin näyttö iPad Airissa. Molemmissa on myös rasvaisia sormenjälkiä hylkivä pinnoite sekä True Tone -ominaisuus, joka mukauttaa näytön värilämpötilan ympäristön valoisuuden mukaan.
iPad Airin näyttö on kuitenkin astetta kehittyneempi kuin iPadissa, sillä se tukee laajempaa DCI-P3-väriskaalaa iPadin rajoittuessa sRGB-väriskaalaan sekä on rakenteeltaan täyslaminoitu, joka osaltaan auttaa tekemään iPad Airista ohuemman. Lisäksi ainoastaan iPad Airin näytössä on heijastuksia vähentävä pinnoite.
Erot näytöissä eivät ole kokonaisuutenakaan suuria, mutta kuitenkin huomionarvoisia, sillä näytön kuvanlaatu ja käytettävyys ovat tietenkin tablettilaitteissa erittäin keskeisiä ominaisuuksia.
Merkittävin yksittäinen ero iPadin ja iPad Airin välillä on järjestelmäpiirissä. iPad on varustettu iPhone 12 -puhelimista tutulla A14 Bionic -järjestelmäpiirillä, jota Apple käytti jo aiemmassa 4. sukupolven iPad Airissa. Nykyisessä 5. sukupolven iPad Airissa järjestelmäpiirinä on Maceissakin käytetty M1.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Aikanaan iPad Airin julkistaessaan Apple vertaili M1:n suorituskykyä juurikin A14 Bioniciin todeten tuolloin M1:n olevan peruslaskennassa keskussuoritinydintensä osalta jopa 60 prosenttia tehokkaampi ja graafisessa GPU-suorituskyvyssä jopa tuplasti tehokkaampi.
Tehoa iPad Airissa on siis edelleen rutkasti enemmän kuin iPadissa. Käytännössä tehoero näkyy ennen kaikkea graafisesti raskaissa peleissä tai esimerkiksi videoeditointikäytössä, joten niiden kiinnostaessa iPad Air on parempi valinta. Kevyemmät pelit toki toimivat mainiosti myös 10. sukupolven iPadilla.
M1:ssä on kahdeksan keskussuoritinydintä, joista neljä on tehoytimiä, sekä kahdeksanytiminen grafiikkasuoritin, kun A14 Bonicissa on tyytyminen kuuteen keskussuoritinytimeen kahdella tehoytimellä sekä neliytimiseen grafiikkasuorittimeen. Molemmissa on lisäksi 16-ytiminen Neural Engine -neuroverkkolaskentayksikkö koneoppimislaskentaan.
Akunkestossa tehoerot eivät näy merkittävästi, sillä Apple ilmoittaa sekä iPadille että iPad Airille samat toiminta-ajat: jopa 10 tuntia verkkoselailua Wi-Fi-yhteydellä tai videoiden katselua, tai Wi-Fi + Cellular -malleissa 9 tuntia verkkoselailua mobiilidatayhteydellä.
Takana sekä iPad että iPad Air sisältävät 12 megapikselin kameran f/1,8-aukolla, maksimissaan 4K 60 fps -videokuvauksella sekä 1080p 240 fps -hidastuskuvauksella ja edessä 12 megapikselin ultralaajakulmaisen 122 asteen kameran f/2,4-aukolla ja maksimissaan 1080p 60 fps -videokuvauksella.
Uudessa iPadissa etukamera on kuitenkin ensi kertaa missään iPadissa sijoitettu näytön pidemmälle reunalle, jolloin se on keskellä laitteen ollessa vaaka-asennossa esimerkiksi videopuheluissa.
Lukuun ottamatta etukameran erillistä sijoittelua iPadin ja iPad Airin kameraominaisuudet ovat täysin samanlaiset toistensa kanssa. Molemmissa on esimerkiksi Valokeila-toiminto, joka pitää kuvan videopuheluissa älykkäästi lähentämällä ja loitontamalla keskitettynä henkilöihin liikuttaessa tai kun kameran eteen liittyy lisää osallistujia.
Yhteisiä ominaisuuksia iPadille iPad Airin kanssa ovat lisäksi stereokaiuttimet, kaksi mikrofonia, Touch ID -sormenjälkilukija yläkulmasta löytyvässä virtapaikkeessa, kiihtyvyysanturi, kolmiakselinen gyroskooppi, barometri sekä ympäristön valoisuuden tunnistin.
iPad on nyt varustettu iPad Airin tavoin USB-C-liitännällä. Ainoastaan iPad Airin osalta Apple kuitenkin ilmoittaa erikseen liitännän tukevan USB 3.1 Gen 2 -tiedonsiirtoa jopa 10 Gbit/s -nopeudella, ja tämä todennäköisesti tarkoittaa iPadin liitännän tukevan vain maksimissaan 5 Gbit/s -nopeutta.
Sekä iPadissa että iPad Airissa on tuki Wi-Fi 6 -yhteydelle 2,4 ja 5 gigahertsin taajuuksilla ja 1,2 Gbit/s -nopeudella. iPadissa on tuettuna uudempi Bluetooth 5.2 -versio, kun iPad Air tukee Bluetooth 5.0 -yhteyksiä. Käytännön kannalta tämän merkitys ei ole suuri.
Wi-Fi + Cellular -mallit iPadista ja iPad Airista sisältävät 3G / 4G / 5G -mobiilidatayhteystuen sekä GPS / GNSS -sateliittipaikannuksen. Molemmissa käytettävissä on fyysinen nano-SIM-korttipaikka sekä integroitu eSIM.
Lisävarusteissa iPadin ja iPad Airin välillä on merkittäviä eroja.
iPad Air tukee 2. sukupolven Apple Pencil -kynää, joka latautuu automaattisesti kiinnitettynä magneettien voimin laitteen sivulle. 10. sukupolven iPad sen sijaan tukee yhä vain 1. sukupolven Apple Penciliä, joka sisältää lataamiseen Lightning-liittimen. Koska Lightning-liitännän sijaan uudessa iPadissa on USB-C-liitäntä, ei Apple Pencilin lataaminen onnistu sillä suoraan, vaan vaatii erillisen USB-C–Apple Pencil-sovittimen, jota Apple myy entuudestaan Apple Pencilin omistaville käyttäjille 10 eurolla. 1. sukupolven Apple Penciliä Apple myy lisäksi nyt sovittimen kera 119 eurolla.
iPad Airin kanssa yhteensopivan 2. sukupolven Apple Pencilin hinta Applella on 149 euroa.
10. sukupolven iPadin rinnalla Apple esitteli sille uuden Magic Keyboard Folio -näppäimistö- ja suojakuoriratkaisun, jossa näppäimistö ja takakuori ovat erillisiä osia.
iPad Airille Apple tarjoaa puolestaan kahta erilaista näppäimistövaihtoehtoa, Magic Keyboard ja Smart Keyboard Folio. Niihin verrattuna iPadin Magic Keyboard Foliossa etuna on sen lisänä sisältämä funktionäppäinrivi.
iPadin Magic Keyboard Folion hinta on 299 euroa, kun iPad Airille Magic Keyboard maksaa Applella 369 euroa ja Smart Keyboard Folio 219 euroa.
Yhteenveto: iPad Air tarjoaa enemmän suorituskykyä, mutta muut erot vähäisiä
Kokonaisuutena uusi 10. sukupolven iPad on monella tavoin samanlainen 5. sukupolven iPad Airin kanssa.
Muotoilussa ja näytössä erot vähäisiä, kameroissa niitä ei ole lainkaan. Myös yhteydet ovat pitkälti samanlaiset.
iPad Air tarjoaa M1-järjestelmäpiirillään eittämättä paremman suorituskyvyn, josta kuitenkin on todella hyötyä vain graafisesti raskaammissa peleissä sekä esimerkiksi videoiden editoinnissa. Jos ei käytä iPad-laitettaan näihin tarpeisiin, ei M1-piiristä ole muuten suurta hyötyä.
Apple Pencil -kynän käyttö iPad Airilla on lisäksi sujuvampaa, sillä tuettuna on helpommin ladattava 2. sukupolven Apple Pencil.
Paljolti valinta iPadin ja iPad Airin välillä kytkeytyy hintaan. Applen tämänhetkisillä virallisilla hinnoilla iPad Airin kaikki eri malliversiot ovat 200 euroa kalliimpia kuin vastaavat 10. sukupolven iPadin malliversiot.
10. sukupolven iPadin hinnat siis lähtevät 599 eurosta ja 5. sukupolven iPad Airin 799 eurosta 64 gigatavun tallennusmuistilla ja Wi-Fi-versioina. Molemmissa tallennusmuistin kasvattaminen ja mobiilidatayhteyden tuki lisäävät kumpikin erikseen hintaa 200 eurolla, ja näin ollen huippuversiot 256 gigatavun tallennusmuistilla ja Wi-Fi + Cellular -versioina maksavat 999 euroa iPadin ja 1 199 euroa iPad Airin osalta.
Aiemmin myyntiin tulleena mallina iPad Airin hinnat ovat jälleenmyyjillä edullisimmillaan jo kuitenkin painuneet Applen hinnoista mallista riippuen noin sadasta eurosta lähemmäs kahteensataan eurolla, joten käytännössä hintaero uuden 10. sukupolven iPadin ja 5. sukupolven iPad Airin osalta on pienempi kuin mitä Applen itse ilmoittamat hinnat kertovat.
Sadan euron ja kalliimmissa malliversioissa suurempikin hintaero on silti sen verran kova hinta M1-järjestelmäpiirin mahdollistamasta paremmasta suorituskyvystä, jotta varmasti useimmille ostajille 10. sukupolven iPad on nyt Airia parempi valinta.
Edellä vertailtujen iPadin ja iPad Airin lisäksi edullisempana vaihtoehtona Apple jatkaa yhä vanhemman 9. sukupolven iPadin myyntiä, kun taas malliston huipulle Apple esitteli uuden iPadin rinnalla uudet M2-järjestelmäpiirillä varustetut iPad Prot.
Eri iPad-mallien ominaisuuksia voi vertailla myös Applen verkkosivuilla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »