Googlen uudet 6. lokakuuta julkistamat ja 13. lokakuuta ensimmäisillä markkinoilla saataville tulleet Pixel 7 -älypuhelimet jatkoivat ominaisuuksiltaan siitä mihin Pixel 6 -puhelimet jäivät tuoden kokonaisuutena varsin maltillisia uudistuksia.
Pixel 7 ja Pixel 7 Pro ovat kuitenkin yhdessä suhteessa ensimmäisiä laatuaan, sillä ne ovat ensimmäiset Android-puhelimet, jotka eivät enää toimi 32-bittisten sovellusten kanssa.
Google Pixel 7
- Android
- Lasi + alumiini
- 6,3" AMOLED HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 50 + 12 Mpiks. kamera
- Google Tensor G2 -piiri
- 4355 mAh akku
Google Pixel 7 Pro
- Android
- Lasi + alumiini
- 6,7" AMOLED HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 50 + 12 + 48 Mpiks. kamera
- Google Tensor G2 -piiri
- 5000 mAh akku
Googlen tiedetään pikku hiljaa työstäneen siirtymää Android-käyttöjärjestelmän osalta täysin 64-bittiseen aikaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Android lisäsi tuen 64-bittisille sovelluksille jo vuonna 2011 Android 5.0 -käyttöjärjestelmäversiossa, mutta tuki 32-bittisillekin sovelluksille on sittemmin jatkunut näihin päiviin asti. Vuonna 2019 Google alkoi edellyttää kaikkien Google Play -sovelluskaupassa jaettavien sovellusten olevan 64-bittisiä ja myöhemmin Play-kaupassa lopetettiin muiden kuin 64-bittisten sovellusten jakelu.
Nyt Google on ottanut seuraavan askeleen, sillä Pixel 7 ja Pixel 7 Pro tukevat vain 64-bittisiä sovelluksia. Asian on vahvistanut nykyisin Esper-laitehallintayrityksessä työskentelevä XDA Developersin ex-päätoimittaja Mishaal Rahman.
Nähtävästi Pixel 7 -puhelimissakaan ei ole vielä käytössä lähtökohtaisesti täysin 64-bittistä versiota Androidista, mutta sen sijaan Google on estänyt 32-bittisten sovellusten asentamisen. Jos tällaista sovellusta yrittää asentaa, kertoo puhelin virheilmoituksella, ettei sovellus ole yhteensopiva puhelimen kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suurta merkitystä 32-bittisten sovellusten jättämisellä taakse ei käyttökokemukseen ole, sillä Googlen aiempien vaatimusten mukaan käytännössä lähes kaikki sovellukset ovat olleet 64-bittisiä jo pitkään.
Yksi mielenkiintoinen poikkeus on kuitenkin takavuosina salamannopeasti suursuosioon noussut Flappy Bird -peli, joka oli 32-bittinen ja jota ei ole sittemmin päivitetty kehittäjän vedettyä pelin kokonaan pois saatavilta vuonna 2014.
Lisäksi toisena huomionarvoisena vain 32-bittisenä sovelluksena Mishaal Rahman on nostanut esiin Pebble-älykellojen hallintasovelluksen, joka ei toimi uusien Pixel-puhelinten kanssa eikä vanhoja älykelloja voi näin parittaa uusien Pixel-puhelinten kanssa.
64-bittisyys mahdollistaa osaltaan paremman suorituskyvyn ja turvallisuuden suuremmilla muistiosoitteilla. Rahmanin mukaan yli 4 gigatavun RAM-käyttömuistilla suorituskyvyn pitäisi kasvaa 5-10 prosentilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Aiempien paljastusten perusteella Googlen jo osittain esittelemästä, ensi vuonna markkinoille tulevasta Pixel Tablet -tablettilaitteesta odotetaan ensimmäistä täysin 64-bittistä Android-laitetta ja Android 14:n myötä pelkkä 64-bittisyys voi laajeta käsittämään Android-laitteet laajemmin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »