Suomalainen Nokia-älypuhelinyhtiö HMD Global panostaa tätä nykyä entistä enemmän ympäristöystävällisyyteen, ja tämä näkökulma on vahvasti läsnä keskihintaluokkaan sijoittuvassa Nokia X30 5G:ssä.
Puhdas Android 12 -ohjelmisto, kattava päivitystuki sekä AMOLED-näyttö ovat Nokia X30 5G:n valttikortteja erittäin kilpaillussa hintaluokassa. Niin ikään IP67-luokituksen mukaisesti pöly- ja vesitiivis rakenne alumiinirungolla erottuu joukosta.
Nokia X30 5G
- 6,43" AMOLED -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 50 + 13 Mpiks. kamera
- 16 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 695 -piiri
- 4200 mAh akku
Nokia X30 5G on jo saapunut myyntiin Suomessa. Suositushinnat ovat 549 euroa (6+128 Gt) ja 599 euroa (8+256 Gt). ensi alkuun tarjolla on vain sininen värivaihtoehto, valkoisen toimitukset käynnistyvät hieman myöhemmin 4. marraskuuta alkaen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia X30 5G:n tekniset tiedot
- 6,43 tuuman AMOLED-näyttö 20:9-kuvasuhteella, 2400×1080 pikselin Full HD+ -tarkkuudella ja 90 hertsin virkistystaajuudella, kirkkaus jopa 450 nitiä (tyypillinen) ja 700 nitiä (huippu), Corning Gorilla Glass Victus -lasi
- Sormenjälkilukija näytön alla
- Qualcomm Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri
- 6 tai 8 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 128 tai 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia (UFS 2.2), ei muistikorttipaikkaa
- Muistivariantit 6+128 ja 8+256 gigatavua
- Kaksi takakameraa
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera 1/1,56″-koon Samsung ISOCELL GN5 -kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 12,5 megapikselin kuvakoolla 2,0 mikronia), f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 13 megapikselin kiinteätarkenteinen ultralaajakulmakamera 123 asteen kuvakulmalla, 1/3,06″-koon kennolla ja f/2,4-aukolla
- Kameroiden pintana Corning Gorilla Glass DX+ -lasi
- LED-kuvausvalo
- 16 megapikselin etukamera 1/3,06″-koon kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 4 megapikselin kuvakoolla 2,0 mikronia) ja f/2,4-aukolla
- Kaksi mikrofonia
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa ja eSIM
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 5G: alle 6 gigahertsin taajuudet n1, n3, n5, n7, n8, n28, n38, n40, n41, n77, n78
- Wi-Fi 6 (2,4 ja 5 GHz, 802.11a/b/g/n/ac/ax) / Bluetooth 5.1 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C-liitäntä (USB 2.0)
- 4 200 milliampeeritunnin akku tuella 800 lataussyklille ja 33 watin pikalataus (Qualcomm Quick Charge 3.0, USB Power Delivery 3.0, PPS)
- Mitat 158,9 x 73,9 x 7,99 millimetriä ja paino 185 grammaa
- IP67-luokitellusti pöly- ja vesitiivis rakenne
- Android 12 -käyttöjärjestelmäversio
- Päivityslupauksena kolme Android-versiopäivitystä ja kolme vuotta kuukausittain julkaistavia tietoturvapäivityksiä
Hyvää Nokia X30 5G:ssä
- Laatu ja rakenne. Nokia X30 5G on keskivertoa kestävämmin tuotettu ja rakenteeltaan erittäin laadukas älypuhelin. Myös IP67-luokituksen mukainen pöly- ja vesitiiviyes on jämäkän älypuhelimen etuja, ja laatutuntumassa se ei anna ensinkään tasoitusta kilpailijoilleen.
- Hyvä päivityslupaus. HMD Global takaa Nokia X30 5G:lle kolme Android-järjestelmäversiopäivitystä (Android 13, 14 ja 15) sekä kolme vuotta kuukausittaisia tietoturvapäivityksiä (syksyyn 2025 asti). Kiintoisan 3-3-3-lupauksen täydentää kolmen vuoden takuu.
- Tasapainoinen käyttökokemus… Teknisesti Nokia X30 5G on tasapainoinen paketti, jossa ei ole selkeitä heikkouksia, jos kohta ei varsinaisia vahvuuksiakaan. Puhelimen käyttö on mukavaa sekä sujuvaa, ja kaikki toimii hienosti.
Huonoa Nokia X30 5G:ssä
- … mutta aivan liian kallis. Kilpailu keskihintaluokassa on armotonta, ja Nokia X30 5G maksaa yksinkertaisesti liikaa tekniikkaansa nöhden. Samaa piiriä tavataan yli puolet edullisemmissa älypuhelimissa, muutenkin suorituskyvyssä annetaan tasoitusta, eikä esimerkiksi stereokaiuttimia ole. Hinta-ominaisuussuhde ei ole Nokia X30 5G:n vahvuus.
- Kamera varauksella. Nokia X30 5G:n tarjoama kuvauskokemus jättää toivomisen varaa hintaluokkaan suhteutettuna. Pää- ja ultralaajakulmakameroilta odottaisi enemmän, vaikka hämäräkuvaus pääkameralla onkin yllättävän hyvällä tasolla.
Kestävä älypuhelin Nokia-malliston huipulle
Suomalainen HMD Global on reilun viisivuotisen historiansa aikana panostanut lähinnä edullisiin ja keskihintaisiin älypuhelimiin. Nokia X30 5G on Nokia-puhelinyhtiön toistaiseksi kehittyneimpiä älypuhelimia, ja 549 (6+128 Gt) tai 599 euron (8+256 Gt) hintaisena se saapuu markkinoille erittäin kilpailtuun hintaluokkaan.
HMD Global tiedotti aiemmin uudesta strategiastaan, joka perustuu ympäristöystävällisyyteen. Myös Nokia X30 5G:ssä suuntaus näkyy, ja esimerkiksi täysin kierrätetysmateriaalista valmistettu myyntipakkaus on hyvin pelkistetty – puhelimen ohella se sisältää vain USB-C-kaapelin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Niin ikään itse älypuhelimessa ekologisuus on otettu huomioon. Rungossa käytetty alumiini on täysin kierrätettyä, ja takakuoren muovista 65 prosenttia on kierrätettyä.
Muovisesta takapinnasta huolimatta Nokia X30 5G:n laatutuntuma on erinomainen, ja lasiin verrattuna muovi on monesti kestävämpi sietäessään kolhuja säröytymättä. Parempi kestävyys on myös osa ympäristöystävällisyyttä.
Näytön pintana on käytössä Corningin kehittyneintä tarjontaa edustava Gorilla Glass Victus -lasi, ja niin ikään takakameroiden linssit ovat Gorilla Glass DX+ -lasin suojaamia.
Huomionarvoisesti Nokia X30 5G on myös IP67-luokituksen mukaisesti pöly- ja vesitiivis, mikä ei keskihintaluokassa ole mitenkään itsestäänselvyys. Puhelimen tulisi näin ollen kestää 30 minuutin upotus metrin syvyyteen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Älypuhelimen käyttöiän pidentäminen lienee parhaita keinoja vähentää alan päästöjä. Kestävä rakenne auttaa, ja lisäksi Nokia X30 5G on varustettu HMD Globalin mukaan tavallista pidempään enimmäiskapasiteettinsa säilyttävällä 800 lataussyklin akulla.
Käytännössä lupaus tarkoittaa, että akun pitäisi säilyttää kapasiteettinsa hyvällä tasolla tavallista jopa tuplastikin pidempään. Tavanomaisesti enimmäiskapasiteetti saattaa alkaa madaltua jo muutaman sadan lataussyklin jälkeen.
HMD Global on lisäksi lanseerannut niin sanotun 3-3-3-lupauksen, joka koskee myös Nokia X30 5G:tä. Vakiotasoisella Android 12 -ohjelmistolla julkaistu älypuhelin saa kolme käyttöjärjestelmäversiopäivitystä (Android 13, 14 ja 15), kolme vuotta kuukausittaisia tietoturvapäivityksiä (syksylle 2025) sekä kirsikkana kakun päällä kolmen vuoden takuuajan.
Nokia X30 5G:n tulisi siis säilyä toimintakykyisenä ja ajan tasalla ainakin kolmen vuoden ajan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ympäristötietoisille kuluttajille Nokia X30 5G:llä on siis tarjota kohtalaisen paljon. Myös teknisesti puhelin on kohtuullisesti varusteltu, vaikka yli 500 euron hintaluokassa on saatavilla monin paikoin edistyneempiäkin vaihtoehtoja.
Älypuhelimessa on 6,43-tuumainen, 2400×1080 pikselin tarkkuudella ja yleisellä 20:9-kuvasuhteella varustettu AMOLED-näyttö. Sen virkistystaajuus on 90 hertsiä ja enimmäiskirkkaus huipussaan jopa 700 nitiä.
Tavanomaista 60 hertsin taajuutta korkeammat 90 ja usein jopa 120 hertsin näytön virkistystaajuudet ovat viime vuosina yleistyneet, ja monet yli 500 euron älypuhelimet yltävätki jo Nokia X30 5G:tä korkeampiin lukemiin.
Paljaalla silmällä eroja 90 hertsistä ylöspäin siirryttäessä on kuitenkin hankala käytännössä havaita, joten Nokia X30 5G:n 90 hertsin näyttö täyttää tältä osin jo useimpien tarpeet.
Muutenkin Nokia X30 5G:n näyttö on hyvä ja tarkka. AMOLED-paneeleille tyypillisesti se toistaa värit luonnollisesti, ja asetuksista oletuksena viileähköä värimaailmaa voi mukauttaa omaan makuun sopivaksi.
Katselukulmat ovat laajat, ja kokonaisuutena paneeli miellyttää. Automaattinen kirkkaudensäätö toimii toisinaan kohtalaisen satunnaisesti, mikä on sääli. Säädön toimintaa saatetaan toki myöhemmin parantaa ohjelmistopäivityksin, mutta ainakin arvostelun julkaisuhetkellä manuaalinen kirkkauden vaihtelu on parempi valinta.
Sormenjälkilukija on upotettu näytön alle lähelle sen alaereunaa. Tunnistuksen toiminta on pääosin hyvällä tasolla, jos kohta tunnistusalue voisi olla hieman laajempi. Kun sijaintiin tottuu, avautuu lukitus luotettavan nopeasti, ja vaihtoehtona Nokia X30 5G tukee myös etukameraan perustuvaa kasvojentunnistusta.
Harmillista – ja hintaluokka huomioiden erikoista – kyllä, Nokia X30 5G:ssä ei ole laadukkaan näytön tueksi stereokaiuttimia, mikä on selkeä puute.
Nokia X30 5G:n ainut kaiutin sijaitsee puhelimen alalaidassa USB-C-liitännän vieressä. Enimmäisvoimakkuus nousee kiitettävän korkealle ilman merkittävää särinää, vaikka ääni kovin latteaa onkin.
Erillistä kuulokeliitäntää ei ole. Langattomat yhteydet ovat odotetulla tasolla, ja käytössä ovat 5G-mobiiliverkkoyhteyden lisäksi Wi-Fi 6 ja Bluetooth 5.1 -yhteydet sekä NFC-lähiyhteys vaikkapa lähimaksuja varten.
Lisäksi Nokia X30 5G on ensimmäisiä HMD Globalin älypuhelimia, joissa on valmius eSIM-korttituelle. Fyysisiä nano-SIM-korttipaikkoja on kaksi.
Järjestelmäpiirinä Nokia X30 5G:ssä on käytössä Qualcomm Snapdragon 695, joka on kuluvana vuonna vakiinnuttanut asemansa alemman keskitason älypuhelimissa. Sen suorituskyky riittää helposti peruskäyttöön, ja myös valikoitu pelaaminen onnistuu, kunhan grafiikoista on valmis hieman joustamaan.
Snapdragon 695:n virrankulutus on kohtalaisen alhaista, eivätkä sillä varustetut älypuhelimet useinkaan lämpene merkittävästi edes kovassa rasituksessa. Kuvaus pätee myös Nokia X30 5G:hen, joka säilyttää viileytensä tilanteessa kuin tilanteessa.
Peruskäyttö on mukavaa ja sulavaa Snapdragon 695:n ansiosta. On kuitenkin hyvä huomata, että 550-600 euron budjetilla on saatavilla myös runsaasti tehokkaampia älypuhelimia, eikä Nokia X30 5G:n suorituskyky ole likimainkaan hintaluokan huippua.
Alla olevassa taulukossa Nokia X30 5G:n suorituskykyä erilaisissa testeissä on vertailtu muutamiin muihin älypuhelimiin.
Samasta tai edullisemmasta hintaluokasta esimerkiksi OnePlus Nord 2 5G / Nord 2T 5G, Xiaomi 12 Lite, Honor 70, Motorola Edge 30 ja Nothing phone (1) ovat jo selvästi tehokkaampia. Lisäksi lähes samalla hinnalla saa myös vaikkaoa OnePlus 9 Pron, joka on vielä suorituskykyisempi.
Nokia X30 5G on saatavilla joko 6 tai 8 gigatavua RAM-käyttömuistin ja vastaavasti 128 tai 256 gigatavun sisäisen tallennusmuistin kanssa. Tallennusmuisti on astetta hitaampaa UFS 2.2 -tyyppiä, mikä ei toki tässäkään hintaluokassa ole erityisen yllättävää.
Teknisesti Nokia X30 5G on tasapainoisesti varusteltu älypuhelin. Totuuden nimissä on kuitenkin sanottava, että monet sen ominaisuuksista ovat peruskauraa selvästi edullisemmissakin älypuhelimissa.
Nokia X30 5G:n käyttöaika on oivalla tasolla huolimatta akun verrattain alhaisesta 4 200 milliampeeritunnin kapasiteetista. Puhdas Android-ohjelmisto, jo mainittu melko virtapihi Snapdragon 695 ja monet muut tekijät tarkoittavat, että peruskäyttäjä saattaa pärjätä kaksikin päivää yhdellä latauksella.
Ainakin yhdeksi vuorokaudeksi Nokia X30 5G:stä riittää potkua, ja käyttöajan tulisi myös säilyä hyvänä jo mainitun, 800 lataussykliä tukevan akun ansiosta.
Nokia X30 5G ei juuri lämpene kovassakaan rasituksessa, ja mitkään toiminnot – suoratoisto, pelaaminen, valokuvaaminen tai verkkoselailu – eivät näyttäisi kuluttavan virtaa erityisen nopeasti. Akunkestossa nokialainen pärjääkin hyvin.
Sen sijaan latausaikoja vertailtaessa Nokia X30 5G ei menesty yhtä hyvin.
Akku täyttyy enintään 33 watin teholla, ja laturi on hankittava erikseen. Testasimme Nokia X30:n pikalatauksen USB Power Delivery -pikalatausta tukevalla laturilla. Kahta tuntia lähentelevä latausaika on keskihintaluokassakin heikko, ja moni verrokkipuhelin ehtisi samassa ajassa latautua kahdestikin.
Varttitunnissa virtaa kertyy noin 15 prosenttia ja puolessakin tunnissa vain noin 37 prosenttia. Toisaalta hidas latausnopeus saattaa entisestään pidentää akun käyttöikää korkeiden lataustehojen kuluttaessa enimmäiskapasiteettia nopeammin.
Helppokäyttöinen Android
Nokia X30 5G on HMD Globalille tyypilliseen tapaan varustettu puhtaalla Android-ohjelmistolla. Android 12:een ei ole juuri tehty muutoksia lukuun ottamatta Nokia-tukisovelluksen ja kamerasovellusten lisäämistä Googlen tarjoamien palveluiden valikoimaan.
Käyttökokemus on näin ollen helppo ja sulava, sillä mitään ylimääräistä ei ole. Vakio-Androidin toimintalogiikka on nopea omaksua, ja myös päivitysten julkaisemista yksinkertainen ohjelmisto osaltaan nopeuttaa.
Kuten aiemmin mainittiin, pääsevät myös Nokia X30 5G:n käyttäjät nauttimaan HMD Globalin 3-3-3-takuusta – kolme käyttöjärjestelmäversiopäivitystä, kolme vuotta kuukausittaisia tietoturvapäivityksiä ja kolme vuotta perinteistä takuuta. Tämä on 500-600 euron hintaluokassa pätevä lupaus.
Yhtenä hyvänä puolena vakio-Android vie vain vähän tilaa, mikä säästää enemmän tallennusmuistia sovelluksille, valokuville ja muulle sisällölle. Toisaalta käyttöliittymää ei voi kovinkaan monipuolisesti mukauttaa, ja esimerkiksi kotinäkymän Google-hakupalkki on aina näytön alalaidassa, halusipa sitä sinne tai ei.
Käytössä ovat Googlen kattavat palvelut, ja HMD Globalin omat lisät ovat harvassa. Nokia X30 5G:ssä ei liioin ole esimerkiksi Samsungin ja Motorolan älypuhelimista tuttuja ulkoisen näytön toimintoja, joilla puhelimen voisi helposti kytkeä vaikkapa televisioon.
Puhdas Android onkin tavallaan kaksiteräinen miekka. Yhtäältä sen helppokäyttöisyys, vähävirtaisuus ja sujuvuus miellyttävät, toisaalta taas mukauttamismahdollisuuksien vähäisyys harmittaa.
Android-ohjelmistoista puhuttaessa mieltymyksillä on erittäin paljon painoarvoa. Nokia X30 5G:n sujuvan pelkistetty käyttökokemus sopii erinomaisesti yksinkertaisuutta arvostaville, kun taas monipuolisiin mukautusvalintoihin tottuneille on osuvampiakin ohjelmistoja.
Keskinkertaiset kamerat
Valtaosa huippupuhelimista tarjoaa vakuuttavan kamerakokemuksen, mutta keskihintaluokassa tilanne on kiemuraisempi. Noin 400-600 euron budjetilla uutta älypuhelinta etsiskelevän kannattaakin olla tarkkana, sillä erot kuvausominaisuuksissa ovat merkittäviä.
Nokia X30 5G on teknisesti keskitasoa, kun tarkastellaan kameroita. Takakameroita on kaksi, etukameroita taas yksi:
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera 1/1,56″-koon Samsung ISOCELL GN5 -kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 12,5 megapikselin kuvakoolla 2,0 mikronia), f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 13 megapikselin kiinteätarkenteinen ultralaajakulmakamera 123 asteen kuvakulmalla, 1/3,06″-koon kennolla ja f/2,4-aukolla
- Kameroiden pintana Corning Gorilla Glass DX+ -lasi
- 16 megapikselin etukamera 1/3,06″-koon kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 4 megapikselin kuvakoolla 2,0 mikronia) ja f/2,4-aukolla.
Ominaisuuksiltaan kamerakokoonpano ei sisällä mitään ihmeellistä hintaluokka huomioiden. Yli 500 euron panostuksella saatavilla on kehittyneempiäkin pääkameroita, ja muutamassa kilpailijassa on jopa perustason telekamera optisine zoomeineen.
Kuvanlaatu on Nokia X30 5G:llä menettelevällä tasolla. Pääkameran oletusarvoisesti 12,5 megapikselin kokoisissa valokuvissa on paljon tarkkoja yksityiskohtia, mutta värit ovat hieman haljakat.
Usein keskihintaluokassa tilanne on päinvastainen. Värit saattavat korostua jopa epäluonnollisen paljon tarkkuuden jäädessä heikoksi, ja onkin pitkälti katsojan silmässä, kumpi ratkaisu miellyttää enemmän.
Hyvässä valaistuksessa Nokia X30 5G:n valokuvat ovat sekä pää- että ultralaajakulmakameralla mukiinmeneviä. Tarkkuus on pääkameralla parempi, mikä ei toki ole varsinaisesti yllättävää.
Harmi kyllä ultralaajakulmakamerassa ei ole ensinkään automaattista tarkennusta. Näin ollen kuvausetäisyyteen on hyvä kiinnittää huomiota, sillä kiinteä tarkennus saattaa helposti johtaa epätarkkoihin yksityiskohtiin.
Hämärässä Nokia X30 5G yllättää. HMD Globalin parannellussa kameraohjelmistossa – mahtipontisesti Kamera 2.0:ksi nimetyssä – on uusi pimeän ajan kuvaustila, joka toimii parhaimmillaan erinomaisesti.
Yötila haalii valokuviin kiitettävän paljon valoa, ja hämäräkuvien laatu onkin suhteessa korkealla tasolla. Valotusaika tosin on todella pitkä, joten älypuhelin kannattaa ainakin tukea jotenkin, ellei varsinaista kuvausalustaa ole käytettävissä.
Alla olevat esimerkkikuvat osoittavat yötilan tehokkuuden verrattuna automaattiasetuksiin.
Yötilalla otetuissa valokuvissa värit ja valonlähteet tallentuvat kohtalaisen selkeästi, ja vähäisen valon kuvauskyvyistään Nokia X30 5G ansaitseekin kehut. Yötila on käytettävissä myös ultralaajakulmakameralla, mikä on ilahduttavaa.
HMD Globalin yötilassa on selkeästi potentiaalia. Olisi kiintoisaa nähdä, millaisiin tuloksiin se yltäisi kamerassa, joka olisi teknisesti vielä paremmin varusteltu.
Toisen yllätyksen tarjoilee etukamera, jonka oletuksena neljän megapikselin valokuvat ovat oivallisia lukuun ottamatta kirkkaan taustavalon tilanteita. Tarkennus toimii hienosti, muotokuvatila sumentaa taustan mallikkaasti, ja sekä tarkkuus että värit miellyttävät silmää.
Nokia X30 5G:n kamerasovellus on pitkälti samankaltainen kuin muillakin valmistajilla. Sivuttaissuuntaisiin pyyhkäisyeleisiin perustuva käyttölogiikka on helppo omaksua, ja tarvittavat asetukset löytyvät helposti.
Kuvaustiloja on saatavilla muutamia, mutta erityisen monipuoliseksi tarjontaa ei voi kutsua. Erillinen elokuvatila, samanaikainen kuvaus etu- ja takakameralla sekä Google Lens -integrointi ovat kuitenkin saatavilla tyypillisten panoraama-, muotokuva- ja hidastusvideotoimintojen ohella.
Videokuvauksessa Nokia X30 5G jättää toivomisen varaa. Edullisimmillaankin noin 550 euroa maksava puhelin ei nimittäin järjestelmäpiirin rajoituksista johtuen ensinkään tue 4K-tarkkuutta, ja videoiden värimaailma jää kohtalaisen latteaksi, vaikka pääkameran optinen kuvanvakautus tasaakin sisältöä kiitettävän hyvin.
Kaiken kaikkiaan Nokia X30 5G on hintaluokassaan vain perushyvä kamerapuhelin. Sekä tekniseltä toteutukselta että käytännön kuvanlaadulta toivoisi enemmän, eikä paikoin oivasta yötilasta ole kokonaisuuden pelastajaksi kovassa kilpailussa.
Yhteenveto: Laadukas Nokia-älypuhelin on yksinkertaisesti liian kallis
Nokia X30 5G on älypuhelin, jossa ympäristöystävällisyys ja kestävyys on huomioitu keskiarvoa paremmin. Puhelimen rakenne on laajalti kierrätysmateriaaleista valmistettu, joukosta erottuva 3-3-3-luapus miellyttää, ja IP67-luokituksen mukaisesti pöly- ja vesitiiviin älypuhelimen tulisi olla myös rakenteellisesti kestävä.
Hyvä näyttö sekä puhdas Android-kokemus tekevät käytöstä mukavaa, ja oivan akunkeston tulisi säilyä ilona pitkälle tulevaisuuteen akun tavanomaista pidemmän lataussyklituen ansiosta.
Nokia X30 5G:n osalta ongelmat alkavat, kun puhelin asetetaan rinta rinnan keskihintaluokan kilpailijoiden kanssa. Sen vähintään noin 550 euron suositushintaa on vaikea perustella, odottipa älypuhelimeltaan sitten suorituskykyä tai laadukkaita valokuvia.
Kilpaillussa keskihintaluokassa on lukuisia älypuhelimia, jotka ovat satoja euroja edullisempia, mutta silti tehokkaampia. Esimerkiksi OnePlus Nord 2T 5G ja Xiaomi 11 Lite 5G NE ovat reilusti halvempia tehopakkauksia, ja alle 500 eurolla taskuunsa saa myös erittäin tehokkaan Xiaomi 11T Pron.
Tarjolla on myös Motorola Edge 30:n ja Nothing phone (1):n kaltaisia, saman hintaluokan älypuhelimia paremmilla tehoilla ja kameroilla. Näistä erityisesti Nothing phone (1) tarjoaa myös laadukkaan rakenteen alumiinirungolla ja lasisella takapinnalla, sekä ekstrana muun muassa langattoman latauksen.
Erityisesti pöly- ja vesitiiviyttä sekä pitkää päivitystukea arvostavien kannattaa laittaa listalle myös Samsung Galaxy A53 5G, joka niin ikään on Nokia X30 5G:tä edullisempi.
HMD Globalin mallistosta Nokia G60 5G puolestaan maksaa vain 349 euroa ollen kuitenkin yhtä tehokas kuin X30 5G. Myös sen valmistuksessa ekologisuus on huomioitu, ja niin ikään päivitystuki on samaa luokkaa, vaikka rakenne ei yhtä laadukas olekaan ja muissakin ominaisuuksissa sisarmalli on hieman heikompi.
Hinnan ajan myötä laskiessa voi Nokia X30 5G:stä tulla houkuttelevampi vaihtoehto keskihintaista älypuhelinta etsivälle. Laadukkaasti valmistetun ja sujuvasti toimivan puhelimen ongelma ei olekaan tekniikassa vaan hinnassa – julkaistun yhteydessä Nokia X30 5G on yksinkertaisesti jonkin verran liian hintava.
—
Arvostelun lopuksi vielä esimerkkikuvia Nokia X30 5G:n kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversioina. Kuvat ovat saatavilla myös tässä Dropbox-kansiossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »