Nokia-puhelinyhtiö HMD Globalin takavuosien Nokia-klassikoista inspiraatiota ammentava Nokia Originals -tuoteperhe sai täydennystä kesällä 2022 Nokia 8210 4G:stä.
Nokia 8210 4G:n esikuvana on vuonna 1999 Pariisin muotiviikoilla julkaistu Nokia 8210, joka oli aikanaan vuosituhannen vaihteessa Nokian pienin ja kevyin puhelinmalli.
Nokia 8210 4G
- Peruspuhelin (Nokia Series 30+)
- Muovi
- 2,8" TFT LCD -näyttö
- 0,3 Mpiks. kamera
- Unisoc T107 -piiri
- 1450 mAh akku
Suomessa uusi Nokia 8210 4G tuli myyntiin elokuussa 89 euron suositushinnalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Katso tästä Nokia 8210 4G:n hintavertailu Hinta.fi-palvelussa
Värivaihtoehtoja Nokia 8210 4G:stä on kolme erilaista, jotka ovat punainen, vaalea hiekka sekä sininen, joka on melko tumma ja näyttää ajoittain käytännössä mustalta.
Ensivaikutelmaltaan Nokia 8210 4G yllätti koollaan. Toisin kuin esikuvansa alkuperäinen Nokia 8210, ei Nokia 8210 4G ole mitenkään erityisen pienikokoinen. Sen sijaan kyse on aivan tavanomaisen kokoisesta nykyajan peruspuhelimesta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kokoero alkuperäisestä Nokia 8210:stä käy selvästi ilmi mitoistakin: Nokia 8210 4G:n mitat ovat 131,3 x 56,2 x 13,8 millimetriä, kun alkuperäisen Nokia 8210:n mitat ovat 101,5 x 44,5 x 17,4 millimetriä. Moderni Nokia 8210 4G on siis kolmisen senttiä pidempi ja yli sentin leveämpi kuin esikuvansa, mutta kuitenkin sentään vajaat puoli senttiä ohuempi.
Käteen Nokia 8210 4G istuu mukavasti, ja nykymittapuulla sen kokokin tuntuu aivan sopivalta. Kuoret ovat yllätyksettömästi muovia. Laatutuntuma Nokia 8210 4G:ssä on jotakuinkin niin hyvä kuin se muovirakenteisessa puhelimessa voi olla. Rakenne vaikuttaa jämäkältä, mutta toki muoviset kuoret natisevat jonkin verran aivan peruskäytössäkin.
Etupuolelta Nokia 8210 4G:stä löytyy peruspuhelimeksi mukavan kookas 2,8 tuuman näyttö, jonka alapuolella on tuttu perinteinen puhelinnäppäimistö. Kaikkien näppäinten – niin ylempien toimintopainikkeiden kuin numeronäppäinten – tuntuma on miellyttävä. Numeronäppäimet ovat sopivasti kohollaan ja erillään toisistaan, jottei ainakaan keskivertokoon sormilla aiheudu herkästi virhepainalluksia.
Näppäinasettelu luo Nokia 8210 4G:lle sukunäköä alkuperäisen Nokia 8210:n kanssa, vaikkakaan mitenkään kovin uniikki tai tunnistettava uuden mallin muotoilu ei ole. Jos ei tietäisi kyse olevan Nokia 8210 4G:stä, ei muotoilun yhdistäminen vanhaan malliin olisi yhtä selvää kuin esimerkiksi aiemmissa HMD Globalin Nokia 3310:ssa ja Nokia 6310:ssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Toiminnoiltaan Nokia 8210 4G perustuu Nokia-peruspuhelinten tutulle Series 30+ -käyttöjärjestelmälle. Koska kyseessä on 4G-älypuhelin, on käytettävissä myös esimerkiksi alkeellinen verkkoselain (Opera Mini). Verkkoselaimella saa tarvittaessa tarkistettua liikkeellä ollessaan joitakin yksinkertaisia tärkeitä tietoja netistä, mutta hitaan ja kankean käyttökokemuksen sekä heikosti pienelle näytölle soveltuvien nykyaikaisten verkkosivujen myötä jatkuvaan tai pidempiaikaiseen surffailuun ei siitä kyllä ole.
Muuten Nokia 8210 4G:n käyttö on kyllä erinomaisen sujuvaa. Kaikki valikot ja perustoiminnot toimivat viiveettä.
Käytännössä asennettavia sovelluksia Nokia 8210 4G ei tue, eli muutamista KaiOS-käyttöjärjestelmällä varustetuista niin sanotuista älykkäistä Nokia-peruspuhelimista poiketen esimerkiksi WhatsAppia tai muita vastaavia viestipalveluja ei ole käytettävissä.
Esiasennettuna Nokia 8210 4G:ssäkin on tietenkin matopeli, Snake Xenzia, joka on selvästi modernisoitu, mutta kuitenkin takavuosien muistot oitis mieleen tuova lisä. Tarjolla on erilaisia pelitiloja ja vaikeustasoja. Pientä kritiikkiä voi antaa siitä, ettei Snake Xenzian valikoita ole käännetty suomeksi. Tämä johtuu siitä, että se on ulkopuolista tuotantoa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Matopelin lisäksi tarjolla on muitakin pelejä, joita ovat ajattomat klassikot Tetris ja Blackjack sekä lisäksi Racing Attack, Arrow Master, Doodle Jump, Crossy Road, Air Strike ja Ninja Up. Näitä voi kuitenkin vain kokeilla muutaman kerran ilmaiseksi, ja pelien hankkiminen pidempään käyttöön maksaa pelistä riippuen 5 euron kertamaksun tai 3 euroa 30 päivän ajaksi. Pelien ohella vastaavalla tavalla on tarjolla maistiainen English with Oxford -kielisovelluksesta
Viihdettä Nokia 8210 4G:ssä tarjoavat myös FM-radio sekä mahdollisuus tallentaa musiikkia muistikortille kuunneltavaksi.
FM-radio toimii myös ilman kuulokkeiden liittämistä puhelimeen, ja kuuluvuus on kohtalaisen hyvällä tasolla. Sisätiloissa kuunneltaessa vaikutti kuitenkin siltä, että puhelin on hyvä sijoittaa pystyyn eikä vasten mitään pintaa, jottei radiolähetyksen vastaanotto häiriinny. Kuulokkeiden kiinnittäminen parantaa kuuluvuutta. Mukana myyntipakkauksessa kuulokkeita ei tule.
Mutkattomasti toimiva, perinteinen FM-radio on erinomaisen hauska toiminto osana peruspuhelinta.
microSD-muistikortteja Nokia 8210 4G tukee maksimissaan 32 gigatavun koossa. Sinällään on hyvä asia, että mahdollisuus toistaa muistikortille tallennettuja MP3-musiikkitiedostoja löytyy, mutten usko kovinkaan laajasti Nokia 8210 4G:n ostajien tätä mahdollisuutta lopulta hyödyntävän. Aika ei ole kaikilta osin ajanut ohi peruspuhelimista, mutta musiikkitiedostojen löytymisestä tietokoneelta, niiden siirtämisestä muistikortille ja kuuntelemisesta puhelimella aika lailla on.
Sisäistä muistia itse Nokia 8210 4G:stä löytyy niukasti, 128 megatavua, ja käyttäjälle vapaana siitä on vain 26,9 megatavua. Teknisenä perustana muuten on Unisoc T107 -järjestelmäpiiri. RAM-käyttömuistia on 48 megatavua.
Kuulokkeille Nokia 8210 4G:ssä on 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, ja muuten liitäntänä on Micro-USB. Lisäksi langaton yhteys hoituu Bluetoothilla (versio 5.0).
Kamerakin Nokia 8210 4G:stä löytyy. Tarkkuudeltaan se on VGA-tasoa, eli vain 0,3 megapikseliä. Kuvia ja videoita kameralla siis saa tallennettua, mutta siihen se sitten jääkin ja mitenkään kauniiksi otoksia ei voi kutsua. Alla pari esimerkkiä.
Puhelimena Nokia 8210 4G toimii hyvin. Kevyen koon vuoksi sitä on mukava pitää korvalla, eikä puheluäänessä kumpaankaan suuntaan ilmennyt mitään erikoista, vaan ääni oli selkeä ja miellyttävä.
4G-tukensa ansiosta Nokia 8210 4G on valmis pitkäikäiseen käyttöön 3G- ja 2G/GSM-verkkojen aikanaan sulkeutuessakin. Mukana on myös tuki VoLTE-puheluille. Nano-SIM-korttipaikkoja on kaksi kappaletta, joten käyttöön saa tarvittaessa kaksikin liittymää.
Akunkesto Nokia 8210 4G:ssä on peruspuhelimille tyypilliseen tapaan runsas. Valmiusajan vaihteluväliksi ilmoitetaan 19,3 päivää (2x SIM, 3G) – 29,4 päivää (1x SIM, GSM), eli pyöreästi jopa kolmesta neljään viikkoa. Puheajan puolestaan kerrotaan olevan 6,2 tunnista 4G-verkoissa 8 tuntiin GSM-verkoissa. Syytä epäillä näitä toiminta-aikalupauksia ei ole.
Käytännössäkin akunkesto on hyvä, eikä Nokia 8210 4G:tä tarvitse ladata kuin muutaman päivän välein kohtuullisesti käytettäessä. 1 450 milliampeeritunnin akku on myös helposti irrotettavissa ja vaihdettavissa muovisen takakuoren alta. Laturi toimitetaan mukana myyntipakkauksessa.
Muita ominaisuuksia Nokia 8210 4G:ssä edellä tässä artikkelissa jo käsiteltyjen lisäksi ovat esimerkiksi laskin, herätyskello, ajastin, sekuntikello, äänitys, mittayksikköjen muunnin sekä kalenteri. Lisäksi Nokia 8210 4G on varustettu LED-taskulampulla, joka löytyy puhelimen yläpäästä.
Kokonaisuutena Nokia 8210 4G on passeli peruspuhelin, joka ei kuitenkaan erotu joukosta esikuvansa veroisella tavalla. Olisi ollut hauskaa, jos HMD Global olisi todella toteuttanut Nokia 8210 4G:nä alkuperäisen Nokia 8210:n tapaisen selvästi pienemmän puhelimen.
Nyt Nokia 8210 4G on loppujen lopuksi varsin tavanomainen Nokia-peruspuhelin, jolla on kuitenkin samalla suhteellisen kova hinta. Tämän artikkelin julkaisuhetkellä hinta liikkuu 70-80 euron välissä.
Nokia-peruspuhelinmallistosta vaihtoehdoksi Nokia 8210 4G:lle löytyy esimerkiksi Nokia 225 4G, joka on saatavilla alkaen alle 50 eurolla. Siinä on pitkälti Nokia 8210 4G:tä vastaavat ominaisuudet, joskin pienempi 2,4 tuuman näyttö. Toisaalta Nokia 8000 4G:täkin löytyy vielä verkkokaupoista noin 75-85 euron hintaan. Se tarjoaa puolestaan KaiOS-käyttöjärjestelmällä monipuolisemmat mahdollisuudet, kuten WhatsApp-sovelluksen, ja sisältää myös esimerkiksi paremman 2 megapikselin kameran.
Hyvä on myös todeta se, että rahalle peruspuhelimia todella selvästi parempaa vastinetta ominaisuuksissa saa edullisimmista älypuhelimista, kuten vaikkapa alle 80 eurolla myydystä Xiaomin Redmi 9C NFC:stä. Peruspuhelin kannattaa ostaa vain, jos ei nimenomaan halua älypuhelinta. Tässä tilanteessa Nokia 8210 4G on yksinkertaiseksi peruspuhelimeksi yksi kelpo vaihtoehto, jonka hinnassa tuntuu kuitenkin olevan hieman nostalgialisää.
Katso tästä Nokia 8210 4G:n hintavertailu Hinta.fi-palvelussa
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »