Google on pääosin hävinnyt valituksensa Euroopan komission yhtiölle vuonna 2018 määräämistä 4,3 miljardin euron sakoista liittyen Googlen Android-käyttöjärjestelmään liittyviin sopimuksiin laitevalmistajien kanssa.
Euroopan unionin yleinen tuomiostuin laski sakkojen määrää 4,1 miljardiin euroon löydettyään osittaisia virheitä kilpailuviranomaisten analyysissa ja siinä, ettei Googlea oltu kuultu asiassa täysin vaaditulla tavalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Unionin yleinen tuomioistuin vahvistaa suurelta osin komission päätöksen, jonka mukaan Google asetti lainvastaisia rajoituksia Android-mobiililaitteiden valmistajille ja matkapuhelinverkko-operaattoreille vahvistaakseen hakukoneensa määräävää markkina-asemaa”, toteaa oikeus päätöksessään.
Google on kertonut olevansa pettynyt päätökseen.
”Olemme pettyneitä, että tuomioistuin ei kumonnut päätöstä kokonaan”, Google kommentoi muun muassa Bloombergille. ”Android on luonut enemmän valinnanvaraa kaikille, ei vähemmän, ja tukee tuhansia menestyviä yrityksiä Euroopassa ja ympäri maailmaa.”
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Google voi yhä valittaa nyt annetusta päätöksestä korkeampaan oikeuasteeseen, Euroopan unionin tuomioistuimeen.
Euroopan komissio kertoi sakoista Googlelle heinäkuussa 2018 ja Google jätti valituksensa niistä saman vuoden lokakuussa. Google joutui komission syyniin vuonna 2016, kun sen katsottiin hyödyntävän hallitsevaa markkina-asemaansa väärin Android-käyttöjärjestelmänsä kanssa.
Komission mukaan yksityiskohtaisesti Google on rikkonut EU-kilpailulainsäädäntöä
- vaatimalla valmistajia esiasentamaan Google-haun ja Googlen Chrome-selaimen ja vaatimaan Google-haun asettamista oletushakukoneeksi laitteissa, vaatimuksena tiettyjen Google-sovellusten lisensoimiseksi
- estämällä valmistajia myymästä älylaitteita, joissa käytetään kilpailevaa Androidin lähdekoodiin perustuvaa käyttöjärjestelmää
- antamalla taloudellisia etuja valmistajille ja operaattoreille sillä ehdolla, että ne yksinoikeudella esiasentavat Google-haun laitteisiinsa
Oikeuden päätöksen mukaan komissio ei ollut esittänyt tarpeeksi näyttöä liittyen edellä viimeksi mainittuun rikkomukseen liittyen Googl-haun esiasentamiseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Komission päätöksessä Googlelta edellytettiin myös, ettei se ei enää pakota laitevalmistajia sisällyttämään Chrome-selainta ja Google-hakua oletuksina älylaitteisiinsa, mitä Google Play -palveluiden laitteeseen asentaminen aiemmin edellytti.
Lisäksi Googlen ei enää ole mahdollista estää valmistajia valmistamasta älypuhelimia myös kilpailevalla Androidin lähdekoodiin perustuvalla käyttöjärjestelmällä, sillä komission mukaan Googlen väitöksistä huolimatta nämä niin kutsutut Android-forkit eivät perustellusti estä käyttöjärjestelmän sujuvaa toimintaa.
Google kertoi muutoksista Android-sopimuksiin lokakuussa 2018.
Googlea tutkitaan kilpailun rajoittamisesta Android-laitevalmistajasopimuksilla myös Yhdysvalloissa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »