Useimmat älypuhelimet ovat jo vuosia olleet päällisin puolin hyvin samankaltaisia, ja pieniäkin poikkeuksia on tervehditty ilolla. Taittuvanäyttöiset puhelimet ovat viime vuosina tarjonneet toisenlaisen vaihtoehdon, ja Samsung Galaxy Z Fold4 on kategoriassaan toistaiseksi monipuolisimpia.
Alkaen peräti 1 879 euron suositushinta tekee Galaxy Z Fold4:stä erään älypuhelinmarkkinoiden kalleimmista. Toki myös tablettikokoa lähentelevä, 7,6-tuumaiseksi avautuva sisänäyttö tarkoittaa myös näyttöpinta-alan hipovan ennätyslukemia.
Samsung Galaxy Z Fold4
- 7,6" Taittuva Dynamic AMOLED 2X + HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 50 + 12 + 10 Mpiks. kamera
- 10 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 -piiri
- 4400 mAh akku
Ulkoisesti Samsung Galaxy Z Fold4 on hyvin samankaltainen kuin edeltäjänsä myös näyttöjen ollessa samanlaiset, mutta sisäisesti kehitystä on tapahtunut. Galaxy Z Fold3:een verrattuna tekniikka on päivitetty vuoden 2022 tasolle, kamerakokoonpanoa on uudistettu ja ohjelmistoa paranneltu hyötymään valtavasta näytöstä entistä paremmin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Taittuvanäyttöinen Galaxy Z Fold4 tukee yhä myös erikseen hankittavaa S Pen -kosketuskynää. Yksinomaan ominaisuuksia tarkasteltaessa kyseessä onkin eräs kokonaisvaltaisimmista Samsung-älypuhelimista toistaiseksi.
Samsung Galaxy Z Fold4 on jo saatavilla. Sen suositushinnat ovat 1 879 euroa (256 Gt) ja 1 999 euroa (512 Gt), minkä lisäksi Samsungin verkkokaupassa on tarjolla 2 250 eurolla huippuversio 1 teratavun tallennusmuistilla. Laajasti saatavilla olevia värivaihtoehtoja on kolme: musta Phantom Black, vaalea Beige sekä harmaa-vihreä Gray Green. Lisäksi vain Samsungin verkkokaupan kautta saatavilla on neljäs väri, viininpunainen Burgundy.
Samsung Galaxy Z Fold4:n tekniset tiedot
- Alumiinirunko (Armor Aluminum) ja Corning Gorilla Glass Victus+ -takalasi
- Sisäpuolella 7,6 tuuman taittuva Dynamic AMOLED 2X -näyttö joustavasti mukautuvalla 1-120 hertsin virkistystaajuudella, 21,6:18-kuvasuhteella ja 2176×1812 pikselillä (374 PPI), Ultra Thin Glass -lasi, S Pen -kynätuki
- Kannessa 6,2 tuuman Dynamic AMOLED 2X -näyttö 48-120 hertsin virkistystaajuudella, 23,1:9-kuvasuhteella ja 2316×904 pikselillä, Corning Gorilla Glass Victus+ -lasi
- Stereokaiuttimet ja Dolby Atmos -tilaäänituki
- Sormenjälkilukija virtapainikkeessa puhelimen oikealla sivulla
- Takakamerat ulkopuolella
- 50 megapikselin pääkamera 85 asteen kuvakulmalla, automaattitarkennuksella (Dual Pixel AF), f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 12 megapikselin ultralaajakulmakamera 123 asteen kuvakulmalla, kiinteällä tarkennuksella, 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- 10 megapikselin 3x optisen zoomin telekamera 36 asteen kuvakulmalla, automaattitarkennuksella (PDAF) 1,0 mikronin pikselikoolla, f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella, 30x digitaalinen zoom
- Näytönalainen kamera sisäpuolella: 4 megapikseliä 80 asteen kuvakulmalla, 2,0 mikronin pikselikoolla ja f/1,8-aukolla
- Etukamera kannessa ulkopuolella: 10 megapikseliä 85 asteen kuvakulmalla, 1,22 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri
- 12 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5) ja 256 tai 512 gigatavua tai 1 teratavu tallennusmuistia (UFS 3.1)
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa ja eSIM
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 6 ja 6E (2,4 + 5 + 6 GHz) / Bluetooth 5.2 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-anturi
- USB-C-liitäntä
- 4 400 milliampeeritunnin akku 25 watin pikalatauksella ja 10 watin langattomalla latauksella (Qi), langaton virranjako eli käänteinen langaton lataus
- Mitat suljettuna 155,1 x 67,1 x 14,2-15,8 millimetriä ja avattuna 155,1 x 130,1 x 6,3 millimetriä
- Paino 263 grammaa
- IPX8-luokitellusti vesitiivis rakenne
- Android 12L -käyttöjärjestelmäversio osana Samsung One UI 4.1.1 -ohjelmistoa (päivityslupauksena neljä Android-versiopäivitystä ja viisi vuotta tietoturvapäivityksiä)
Hyvää Samsung Galaxy Z Fold4:ssä
- Tabletti ja älypuhelin yhdessä paketissa. Galaxy Z Fold4 tarjoaa kahdella näytöllään jotain, mihin vain harvat älypuhelimet pystyvät: käytännössä älypuhelimen ja tabletin samassa paketissa. Kaksi näyttöä, kaksi käyttötapaa ja runsaasti monipuolista kokeiltavaa – taittuvanäyttöisten älypuhelinten käyttäminen on raikkaalla tavalla erilaista.
- Paras älypuhelin moniajoon. Valtava, 7,6-tuumainen päänäyttö on auki taitettuna kuin tehty moniajoon. Paneelille mahtuu monta sovellusta samaan aikaan, ja tilaa riittää. Galaxy Z Fold4:ää voi käyttää jopa myös pikkuriikkisen läppärin tavoin.
- Kaksi mainiota näyttöä. Samsung tunnetaan oivista näytöistään, ja Galaxy Z Fold4:ssä niitä on kaksin kappalein. Pitkulainen ja kapea kansinäyttö on tarkka ja kirkas, mikä pätee myös sisäpuolen taittuvaan päänäyttöön. Paneelit ovat samanlaiset kuin Galaxy Z Fold3:ssa, ja päänäytön taitos on yhä melko selkeästi näkyvissä, mikä on hyvä tiedostaa.
- Paranneltu kamerakokemus. Samsung on panostanut entistä enemmän myös kameroihin, ja sen huomaa myös käytännössä. Galaxy Z Fold4 pärjää edeltäjäänsä paremmin hämärässä, ja muutenkin kuvanlaatu on mukavalla tasolla puhuttiinpa sitten pää-, ultralaajakulma- tai telekamerasta. Myös erilaisia kuvaustiloja on runsain mitoin, ja saranamekanismi tarjoaa kuvaajalle mukavia etuja.
- Erinomainen päivitystuki. Galaxy Z Fold4:lle on luvattu neljä Android-käyttöjärjestelmäversiopäivitystä ja viisi vuotta tietoturvaparannuksia ensin tiheästi, sitten hieman harvemmin. Android 12L -ohjelmistolla julkaistava älypuhelin saa siis aikanaan Android 13:n, Android 14:n, Android 15:n sekä Android 16:n, ja tietoturvan tulisi pysyä ajan tasalla loppukesälle 2027.
Huonoa Samsung Galaxy Z Fold4:ssä
- Hinta. Samsung Galaxy Z Fold4 on vaikuttava älypuhelin, josta moni varmasti pitäisi. Yhtä varmaa on, että alimmillaankin lähes 1 900 euroon nouseva suositushinta karsii ostajia. Samsung houkuttelee asiakkaita erikoistarjouksilla ja vaihtokampanjoilla, mutta Galaxy Z Fold4 on silti todella tyyris.
- Paino. Peräti 263 gramman paino tekee Galaxy Z Fold4:stä erään raskaimmista älypuhelimista. Toisaalta puhelin sisältää kaksi näyttöä, kehittyneen huipputeknologian ja taittuvan pääpaneelin saranamekanismeineen, mihin suhteutettuna reilu neljänneskilo ei tunnu taskussa tai kassin pohjalla yhtä pahalta.
- Hidas ”pikalataus”. Tuttuun Samsung-tapaan Galaxy Z Fold4:n akun pikalatausnopeus ei yllä lähellekään älypuhelinten nopeinta vauhtia.
Kokonaisvaltainen ja vaikuttava älypuhelin
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsung Galaxy Z Fold4 on älypuhelin, jossa likipitäen kaikki on suurta. Suuren, auki taitettuna 7,6-tuumaisen päänäytön ja peräti 263-grammaisen rungon lisäksi katseen vangitsee alkaenkin peräti 1 879 euron suositushinta.
Kyseessä on siis erittäin kallis älypuhelin, josta Samsung ei edes tavoitelle kaiken kansan suosikkia, vaikka erilaiset tarjous- ja vaihtokampanjat voivatkin laskea hintaa useilla sadoilla euroilla. Sen sijaan älypuhelin on suunnattu niille, jotka etsivät jotakin vakuuttavaa sekä erilaista, ja sitä Galaxy Z Fold4 tarjoaa.
Ulkoisesti Galaxy Z Fold4 muistuttaa edeltäjäänsä hyvin läheisesti, ja ensisilmäyksellä eroja on jopa vaikea havaita. Mitat ovat hyvin samansuuntaiset, vaikka puhelin onkin hitusen edeltäjäänsä lyhyempi ja auki taitettuna aavistuksen leveämpi. Painoa on saatu karsittua noin kymmenen grammaa.
Galaxy Z Fold4 on samalla hieman viimevuotista mallia kulmikkaampi. Oikealla sivulla ovat yhä virtapainike erinomaisesti toimivalla sormenjälkilukijalla sekä säädin äänenvoimakkuudelle, alhaalla taas USB-C-liitäntä ja toinen kahdesta kaiuttimesta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Toinen kaiutin on puhelimen yläosassa, ja äänenlaadultaan stereokaiuttimet ovat älypuhelimia vertailtaessa lähellä kärkikastia korkeiden ja matalien äänien toistuessa kiitettävän täyteläisesti. Erillistä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää ei ole, vaan USB-C on ainut puhelimeen sopiva kaapeli.
Kiinni taitettuna Galaxy Z Fold4:n puoliskojen väliin jää yhä pieni rako, ja auki taitettuna päänäyttöä halkoo juova, joka on sormella tunnusteltaessa helppo havaita. Taitossaumasta ei kuitenkaan ole harmia älypuhelinta käytettäessä, mikä on toki tärkeintä.
On mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan Samsungin taittuvanäyttöiset näytöt tulevina vuosina kehittyvät. Esimerkiksi Motorolan Razr-puhelimissa toteutus on erilainen, mistä johtuen näkyvää taitoskohtaa ei käytännössä ole.
Tämän vuoden taittuvanäyttöisissä Samsungeissa on käytössä käytännössä samanlaiset näyttöpaneelit kuin viime vuoden mallistossa eikä saranarakenteisiin tehdyt pienet muutokset ole muuttaneet ratkaisevasti tilannetta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsungin mukaan taittuva näyttö on nyt kuitenkin hieman paremmin suojassa esimerkiksi naarmuilta. Taittuvuuden saavuttamiseksi näytön pinta on edelleen kuitenkin selvästi tavallisia kuvaruutuja pehmeämpi, mikä on hyvä ottaa huomioon älypuhelinta käytettäessä. Erillisiä näytönsuojia Samsung ei käytettäväksi suosittele.
Kun taittuvanäyttöiset älypuhelimet muutamia vuosia sitten saapuivat markkinoille, oli niiden rakenteessa vielä paljon parantamisen varaa. Alumiinirunkoinen Samsung Galaxy Z Fold4 on kuitenkin erittäin laadukkaan ja jykevän oloinen, mikä pätee täysin myös saranamekanismiin.
Kunhan saranan muistaa aina sulkea ja taittuvan sisänäytön pitää etäällä avaimista ja muista tilpehööreistä, ei Galaxy Z Fold4:n kanssa todennäköisesti ilmene suurempia ongelmia. IPX8-luokituksen mukaan puhelin selviää myös 30 minuutin upotuksesta 1,5 metrin syvyiseen veteen, mutta pöly, hiekka ja muu vastaava on hyvä puhaltaa pois heti, kun sitä havaitsee.
Samsung Galaxy Z Fold4 toimitetaan hyvin pelkistetyssä myyntipakkauksessa, eikä esimerkiksi laturia tai suojakuorta ole mukana. USB-C-kaapeli pakettiin sen sijaan kuuluu.
Taittuvanäyttöisellä älypuhelimella voi käyttää myös sille suunniteltua S Pen -kosketuskynää, joka on niin ikään hankittava erikseen samoin kuin suojakuori, jossa kynää voi säilyttää. Itse älypuhelimen rungossa S Penille ei ole säilytyskoloa toisin kuin esimerkiksi Samsung Galaxy S22 Ultrassa.
Samsung Galaxy Z Fold4:ssä on kaksi erinomaista näyttöä. Vaikka puhelin on rahtusen edeltäjäänsä kompaktimpi, on 7,6-tuumainen päänäyttö yhä tuumissa mitattuna samankokoinen kuin viime vuonna. Kuvasuhteessa on tapahtunut pieni muutos. Kuvanlaadultaan Dynamic AMOLED 2X -brändätty kuvaruutu on sanalla sanoen upea.
Yhtä suurta ruutua ei ole käytännössä missään muussa älypuhelimessa, ja kuvantoistosta on vaikea keksiä moitteita. Näyttö on kirkas (jopa 1200 nitiä), riittävän tarkka (2176×1812 pikseliä) sekä eloisa, ja asetuksista toistoa voi helposti ja monipuolisesti mukauttaa mieleisekseen.
Taittuva näyttö tukee joustavasti mukautuen 120 hertsin virkistystaajuutta sekä HDR+-toistoa. Ainut heikkous – mikäli sitä sellaiseksi haluaa kutsua – on jo aiemmin mainittu näytön pinta, joka ei kovuudessa ja sitä kautta kestävyydessä vedä vertoja perinteisille älypuhelimille.
Hienoon päänäyttöön on viimevuotiseen tapaan upotettu etukamera. Sen läsnäolon havaitsee paljaalla silmällä kohtalaisen helposti, sillä näyttö sen kohdalla on hieman epätarkempi kuin muuten. Kamerareikään tai -loveen verrattuna upotusratkaisu lienee joka tapauksessa huomaamattomampi.
Samsung Galaxy Z Fold4:n kansinäyttö on suojattu Corningin kestävällä Gorilla Glass Victus+ -lasilla. Kansinäyttö mahdollistaa tavanomaista, joskin hyvin paksua, älypuhelinta vastaavan käytön, ja myös sen laatu miellyttää silmää.
Kansinäytön tarkkuus on 2316×904 pikseliä, kuvasuhde edelleen varsin pitkulainen 23,1:9 ja virkistystaajuus 120 hertsiä. Kooltaan paneeli on 6,2-tuumainen sekä erittäin tarkka ja tasokas.
Samsung Galaxy Z Fold4 mahdollistaa kaksine näyttöineen hyvin monenlaiset käyttötavat. Nopeita, jokapäiväisiä toimia viestittelystä ilmoitusten tarkasteluun on mukava hoitaa kansinäytöllä ja siirtyä toisinaan tablettiluokkaa lähentelevälle päänäytölle vaikkapa videoita katselemaan. Kansinäyttö on nyt hieman tavallisia älypuhelimia lähemmäksi muuttuneen kuvasuhteensa ansiosta käyttökelpoisempi kuin Galaxy Z Fold4:n edeltäjissä.
Päänäytön neliömäinen kuvasuhde ei toisaalta edeleenkään sovellu parhaalla mahdollisella tavalla esimerkiksi suoratoistopalveluiden käyttöön tai mobiilipelaamiseen.
Sujuva käyttökokemus edellyttää laadukkaan näytön ohella myös vahvaa suorituskykyä, ja Galaxy Z Fold4:ssä tehoja riittää. Puhelin on varustettu Qualcommin Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirillä, joka on pitkälti parasta, mitä Android-maailmassa on arvostelun julkaisuhetkellä tarjolla.
Verrattuna Snapdragon 8 Gen 1:een on plussavversio on Qualcommin mukaan kymmenyksen verran suorituskykyisempi ja jopa yli 30 prosenttia energiatehokkaampi vaihtoehto, ja kaiken kaikkiaan virrankulutus on laskenut 15 prosentilla. Tämä lupailee hyvää myös Galaxy Z Fold4:n akunkestolle, josta lisää myöhemmin arvostelussa.
Snapdragon 8+ Gen 1:n suorituskyky riittää luonnollisesti koko lailla kaikkeen, mitä älypuhelimella kuvitella saattaa. Mobiilipelit pyörivät korkeimmilla grafiikoilla, useiden sovellusten moniajo on mukavaa ja jokapäiväinen käyttökokemus kerrassaan miellyttävä.
Alla olevassa taulukossa Galaxy Z Fold4:n suorituskykyä verrataan muutamiin muihin huippuälypuhelimiin. Erot ovat tilastollisestikin melko pieniä ja käytännön tasolla jokseenkin olemattomia.
Ilahduttavasti Samsung Galaxy Z Fold4 ei lämpene merkittävästi pitkissäkään käyttörupeamissa. Luonnollisesti puhelimen sisäinen lämpätila kohoaa suorituskykyä rasitettaessa, muttei mitenkään häiritsevästi.
Aiempi Snapdragon 8 Gen 1 -huippupiiri aiheutti joillakin puhelimilla selkeääkin kuumenemista, mutta päivitetyssä plussapiirissä Qualcomm on kaikeksi onneksi saanut parannettua tilannetta. Myös itse puhelinvalmistajan päätökset ja käytössä oleva ohjelmisto optimointeineen toki vaikuttavat lämpötilaan, joka on Galaxy Z Fold4:llä oikein hyvin hallinnassa.
Tehokas järjestelmäpiiri on saanut Galaxy Z Fold4:ssä rinnalleen 12 gigatavua RAM-käyttömuistia, joka on nopeaa LPDDR5-tyyppiä. UFS 3.1 -tyypin tallennusmuistia on valittavissa 256 tai 512 gigatavua tai kokonainen teratavu.
Muistikorttipaikkaa Samsung Galaxy Z Fold4:ssä ei ole, mutta kahdelle nanokokoiselle SIM-kortille sen sijaan on tilaa. SIM-korttikelkka sijaitsee älypuhelimen vasemmalla sivulla. Lisäksi Galaxy Z Fold4 sisältää myös integroidun eSIMin.
Samsung Galaxy Z Fold4 on kaikin puolin vaikuttava älypuhelin valtavine taittonäyttöineen, erinomaisine ohjelmistoineen ja huippuluokan tehoineen. Tekniseen kattaukseen nähden 4 400 milliampeeritunnin akku on lähtökohtaisesti verrattain pieni.
Galaxy Z Fold4:ssä on kaksi näyttöä ja suurehko sarana, joten valtavalle akkukapasiteetille ei yksinkertaisesti ole tilaa. Akunkesto saattaa silti olla parhaimmillaan jopa mainio, ja kaksinäyttöisen älypuhelimen tapauksessa käyttötottumuksilla on valtava vaikutus.
Mikäli Galaxy Z Fold4:ää käyttää jotakuinkin tasaisesti kansi- ja päänäyttöjen välillä ikään kuin vuorotellen, kestää akku mukavan pitkään. Yhdestä vuorokaudesta selviää ongelmitta, ja toinenkin käyttöpäivä etenee pitkälle ennen tarvetta lataukselle.
Jos taas käytössä on valtaosan ajasta suuri, sisäpuolen auki taitettu näyttö, lyhenee akunkesto kohtalaisen selkeästi. Myös tällöin Galaxy Z Fold4 selviytyy aamusta iltaan, mutta puhtaassa näyttöajassa ero erilaisten käyttötottumusten välillä on useiden tuntien suuruinen.
Onkin hyvä muistaa, että pitkänä päivänä virtaa on kohtalaisen helppo säästää suosimalla kapeaa kansinäyttöä. Kun taas laturi on lähellä, voi suuresta näytöstä nauttia huoletta.
Samsung Galaxy Z Fold4 tukee 25 watin pikalatausta, joka täyttää tyhjän akun noin tunnissa. Puolessa tunnissa virtaa kertyy noin 60 prosenttia, mikä on nykypäivänä vaatimaton nopeus jatkuvasti älypuhelimissa vauhdittuneiden pikalatausten joukossa.
Kuten jo aiemmin mainittiin, ei myyntipakkaus sisällä ensinkään laturia, joka on siis hankittava erikseen. Galaxy Z Fold4:n voi ladata myös langattomasti 15 watin teholla, minkä ohella puhelimella voi täyttää vaikkapa kuulokkeiden akun 4,5 watin käänteisellä langattomalla latauksella.
Latausteho ja akkukapasiteetti samalla ovat tasolla kuin Galaxy Z Fold3:lla viime vuonna, ja pitkälti sama pätee myös toiminta-aikaan. Molemmat menettelevät, vaikka raa’assa vertailussa Galaxy Z Fold4 ei loistamaan pääsekään. Sen vahvuudet ovat muualla.
Parasta moniajoa älypuhelimissa
Samsung Galaxy Z Fold4:ssä on One UI 4.1.1 -ohjelmisto, joka perustuu Android 12L -käyttöjärjestelmäversioon. L-Android eroaa tavanomaisesta Androidista siten, että se on suunniteltu eritoten isonäyttöisille laitteille, kuten tableteille ja taittuvanäyttöisille.
Samsung on hionut yksinomaan Fold-mallistolleen tehtyjä muutoksia nyt muutaman vuoden ajan, ja One UI 4.1.1:ssä kaikki alkaa olla mallillaan. Viime vuoteen verrattuna ohjelmistoon on tehty lähinnä pieniä parannuksia, ja merkittävin kokonaan uusi uudistus on niin kutsuttu tehtäväpalkki.
Näytön alareunan palkki sisältää kahdeksan viimeksi käytettyä tai itse valittua sovellusta, jotka voi avata käyttöön milloin tahansa. Palkki on näkyvissä myös sovelluksia käytettäessä, vaikka halutessaan sen voi toki piilottaakin asetuksista kokonaan.
Palkilla voi avata sovelluksen joko koskettamalla tai raahaamalla sen halutulle paikalle. Galaxy Z Fold4:n päänäyttö on jaettu neljään yhtä suureen lohkoon, ja samanaikaisesti näytölle saa auki kolme kiinteää sovellusikkunaa.
Lisäksi paneelille voi tarvittaessa lisätä vielä niin kutsutun kelluvan sovellusikkunan, jota voi raahailla edestakaisin mielensä mukaan. Näytöllä on reilusti tilaa, kaikki toimii sujuvasti, ja moniajo on erittäin mukavaa.
Samsungin omat sovellukset ottavat kaiken irti isosta näytöstä, ja esimerkiksi asetukset jakautuvat oletusarvoisesti kahteen lohkoon. Myös kamera mukautuu näyttöön mahdollistaen muun muassa etsimen ja viimeisimpien kuvien samanaikaisen esittämisen.
Niin ikään osa kolmannen osapuolen sovelluskehittäjistä on mukauttanut ohjelmiaan Galaxy Z Fold4:lle ja laajemmin Android 12L:lle. Esimerkiksi Gmail-sähköposti ja Microsoftin toimistosovellukset jakautuvat kätevästi kahteen lohkoon, ja vaikkapa sähköpostiin voi myös raahaamalla hinata valokuvia vieressä auki olevasta galleriasta.
One UI 4.1.1:n parannusten myötä Samsung Galaxy Z Fold4 on älypuhelinten moniajokilvassa pitkälti omaa luokkaansa. Näyttöpinta-alaa ja erilaisia toimintamahdollisuuksia on niin paljon, etteivät tavanomaiset puhelimet yksinkertaisesti pysty vastaamaan.
Erinomaisen moniajo-ohjelmiston lisäksi Android 12L:ään perustuva One UI 4.1.1 on muutenkin mainio Android-vaihtoehto. Oletuksena ohjelmisto on sujuva ja raikas, ja kattavat teemavalikot mukautusmahdollisuuksineen tekevät käyttökokemuksen muokkaamisesta helppoa. Kaikille on varmasti omaan makuun sopivia vaihtoehtoja.
Erinomaisen ohjelmiston lisäksi Samsung tarjoaa Galaxy Z Fold4:lle tutun markkinoiden johtavan päivityslupauksensa: neljä merkittävää Android-versiopäivitystä (Android 13, 14, 15 ja 16) sekä viisi vuotta tietoturvapäivityksiä (loppukesälle 2027 saakka).
Aiempaa etevämpi kamerakattaus
Teknisesti Samsung Galaxy Z Fold4:n kamera on hyvin lähellä Galaxy S22:ssa ja S22+:ssa nähtyä. Kamerakokoonpano on kaikin puolin tasokas ja monipuolinen, ja viime vuoteen verrattuna edistysaskelia on otettu.
Yhteensä kameroita on peräti viisi:
- Takakamerat ulkopuolella
- 50 megapikselin pääkamera 85 asteen kuvakulmalla, automaattitarkennuksella (Dual Pixel AF), f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 12 megapikselin ultralaajakulmakamera 123 asteen kuvakulmalla, kiinteällä tarkennuksella, 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- 10 megapikselin 3x optisen zoomin telekamera 36 asteen kuvakulmalla, automaattitarkennuksella (PDAF) 1,0 mikronin pikselikoolla, f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella, 30x digitaalinen zoom
- Näytönalainen kamera sisäpuolella: 4 megapikseliä 80 asteen kuvakulmalla, 2,0 mikronin pikselikoolla ja f/1,8-aukolla
- Etukamera kannessa ulkopuolella: 10 megapikseliä 85 asteen kuvakulmalla, 1,22 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla.
Pääkamera on laitettu edeltäjämalliin verrattuna uusiksi, ja aiemmin samainen 50 megapikselin vaihtoehto on nähty Galaxy S22:ssa ja Galaxy S22+:ssa. Samoin on 10 megapikselin telekameran kanssa, kun taas ultralaajakulmakamera on edelleen sama kuin Galaxy Z Fold3:ssa viime vuonna.
Koska näyttöjä on kaksi, on etukameroitakin oltava samalla mitalla. Teknisesti etukamerat ovat samalla tasolla kuin viime vuonna, mutta etenkin päänäyttöön ”piilotettu” kamera on kuvanlaadussa jonkin verran Galaxy Z Fold3:a edellä. Kansinäytön selfie-kamera on kuitenkin reilusti näytönalaista parempi, ja selfie-kuvaamiseen näiden kahden väliltä valinta on selvä.
Sisäpuolen taittuvan näytön alle upotettu kamera on kuitenkin kätevä esimerkiksi videopuheluissa. Galaxy Z Fold4:n sarana toimittaa seisontatuen virkaa, ja videopuheluissa kameran kuvanlaatukin riittää paremmin.
Ulkopuolen kameroista Galaxy Z Fold4:n pääkameran kuvanlaatu on erinomaista ja tarkkaa. Värit ovat eläväiset ja kontrastit kohdillaan, ja etenkin hämärässä älypuhelin suoriutuu pääkameran osalta edeltäjäänsä paremmin. Mitenkään hätkähdyttävän hyvä kamera ei ole, mutta lippulaivaluokkaan soveltuva yhtä kaikki.
Viime vuodelta tuttu ultralaajakulmakamera toimittaa sekin tehtävänsä hienosti. Automaattinen tarkennus olisi mukava lisä, mutta laajakulmaotoksia katselee silti mielellään suurella näytöllä. Myös hämärässä kamera pärjää kohtalaisen hyvin.
Optista zoomia on nyt tarjolla kaksinkertaisen tason sijaan kolminkertaisesti, ja kuvanlaatu miellyttää silmää, kuten oheinen zoom-vertailu paljastaa. Toiseen taittuvanäyttöiseen Samsung-vaihtoehtoon, Galaxy Z Flip4:ään, verrattuna Galaxy Z Fold4 vetää pidemmän korren haastaen kiitettävästi myös Galaxy S22 Ultraa.
Digitaalinen zoom toimii 30-kertaiselle tasolle asti, ja kaiken kaikkiaan telekameran kuvanlaatu on ihan mukavalla tasolla. Noin kymmenkertaiselle tasolle kuvissa säilyy vielä tarpeeksi tarkkuutta, mutta kauemmas tarkennettaessa taso heikkenee nopeasti. Tekniikkaansa nähden telekamera suoriutuu kuitenkin hyvin.
Yhteenveto: Hieman parannettu taittuvanäyttöinen älypuhelin
Samsung Galaxy Z Fold4 on älypuhelin, johon on helppo mieltyä. Se on kenties hieman raskas, mutta taittuvan, tablettikokoa lähentelevän näytön tarjoamat edut ovat parhaimmillaan mahtavia. Moniajomahdollisuuksineen älypuhelin toimii käytännössä kuin pieni läppäri, ja tämän vuoden malliin tehdyt kameraparannukset nostavat edelleen sen osakkeita.
Galaxy Z Fold4 on kuitenkin myös erittäin hintava, ja alkaenkin lähes 1 900 euron suositushinta karkottanee useimmat ostajat. Vaikka käyttökokemus on erinomainen ja tavallisia älypuhelimia monipuolisempi, on siitä maksettava hinta on vielä monille liian korkea. Sinällään suuren koon sekä painon ja edelleen jossain määrin pidemmässä käytössä huolta aiheuttavan kestävyyden lisäksi todella merkittäviä heikkouksia Galaxy Z Fold4:stä ei juuri löydy.
Jatkossa on mielenkiintoista nähdä, laajeneeko taittuvanäyttöisten älypuhelinten saatavuus tulevina vuosina nykyistä kattavammaksi. Toistaiseksi taittuvia laitteita on nähty vain kalleimmissa hintaluokissa, mutta ensimmäiset keskihintaiset vaihtoehdot saattavat nousta todelliseen suosioon, etenkin, jos käyttökokemus on likimainkaan Galaxy Z Fold4:n tasoa.
Ei Galaxy Z Fold4 toki täydellinen ole. Akunkesto ei käyttötavasta riippuen ole huippuluokkaa, eikä latausnopeuttakaan voi varsinaisesti nopeaksi kutsua. Samaten taittuvan näytön halkaiseva taitossauma saattaa yhä häiritä.
Taittuvanäyttöistä älypuhelinta etsivän kannattaa harkita yhä myös viimevuotista Samsung Galaxy Z Fold3:a, joka on satoja euroja seuraajaansa edullisempi, mutta käyttökokemukseltaan hyvin samankaltainen. Jos kamerat ovat kuitenkin itselle tärkeä ominaisuus, kääntyy vaaka selvästi Galaxy Z Fold4:n puoleen.
Suomen markkinoilla Samsungille ei juuri haastajia taittuvanäyttöisissä älypuhelimissa löydy, Galaxy Z Fold4:lle vielä simpukkarakenteista sisarmallia Galaxy Z Flip4:ää vähemmäön.
Tavanomaiset lippulaivapuhelimet useilta valmistajilta, myös Samsungilta itseltään, tarjoavat Galaxy Z Fold4:ään verrattuna parempia kameroita, akunkestoa, latausnopeuksia ja monia muita etuja jopa tuhat euroakin halvemmalla, mutta suoran vertailun tekeminen on vaikeaa. Taittuvanäyttöiset puhelimet ottelevat tietyllä tavalla omassa sarjassaan.
Samsung Galaxy Z Fold4 on nyt erinomainen vaihtoehto niille, jotka arvostavat kahden näytön, huippuluokan moniajon sekä saranamekanismin esimerkiksi kuvaamisessa tarjoamia etuja ja ovat myös valmiita niistä maksamaan.
—
Arvostelun lopuksi vielä lisää esimerkkikuvia Samsung Galaxy Z Fold4:n kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversiona. Kuvat ovat saatavilla myös tässä Dropbox-kansiossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »