Twitter on jättänyt tietoturvansa retuperälle, valehdellut viranomaisille ja päästänyt liian monet käsiksi arkaluontoisiin tietoihin. Näin väittää viestipalvelun entinen tietoturvajohtaja Peiter Zadko.
Peiter Zadko palkattiin vuonna 2020 Twitterin tietoturvajohtajaksi aikana, jona monien korkean profiilin käyttäjien tiedot olivat vastikään joutuneet alttiiksi hakkeri-iskuille. Zadko turhautui nopeasti Twitterin toimintaan, ja osapuolien erimielisyydet kulminoituivat viime tammikuussa viestipalvelun annettua tietoturvajohtajalleen kenkää.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös taitavaksi hakkeriksi tiedetty Zadko on nyt kertonut tarkemmin, mikä Twitterissä turhautti, eivätkä paljastukset ole miellyttävää luettavaa. Zadko väittää Twitterin syyllistyneen monenlaisiin laiminlyönteihin ja jopa suoranaisiin laittomuuksiin.
Zadko on kertonut tietojaan haastatteluissa useille medioille. Yhteenvedon aiheesta on tehnyt esimerkiksi The Verge.
Ensinnäkin Twitter on Zadkon mukaan päästänyt liian monet työntekijät käsiksi arkaluontoisiin käyttäjätietoihin, vaikka varsinaista tarvetta ei olisi ollutkaan. Jopa puolet palvelun noin 7 000 työntekijän henkilöstöstä on aina halutessaan voinut tarkastella yksityistietoja, kuten puhelinnumeroita. Pääsyoikeuksia ei liioin juuri valvota, Zadko väittää.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vuonna 2010 Yhdysvaltain kauppakomissio FTC tutki Twitteriä käyttäjätietoihin riittämättömään suojaukseen liittyvässä jupakassa. Tutkinta päättyi sopimukseen, jota viestipalvelu on sittemmin useasti rikkonut antamalla ”vääriä ja harhaanjohtavia lausuntoja” toiminnastaan.
Zadkon mukaan Twitter on myös sallinut hallitusten painostaa itseään. Esimerkiksi Intian onnistui entisen tietoturvapomon mukaan muiluttaa oma agenttinsa merkittävään asemaan Twitterissä, vaikka palvelu tiesi intialaisen taustat.
Myös yksityiskäyttäjät ovat saaneet kärsiä Twitterin toimista. Vaikka käyttäjä olisi halunnut poistattaa tietonsa, on palvelimille silti jätetty paljon kaikenlaista. Zadkon mukaan käyttötiedot ovat Twitterin palvelimilla niin levällään, että kaikkien tietojen poistaminen olisi sula mahdottomuus, vaikka käyttäjille ei asiasta olekaan kerrottu.
Twitter on myös jo pitkään vakuutellut, että alle viisi prosenttia sen käyttäjistä on niin kutsuttuja bottitilejä, joita ihmisen sijaan ohjastavat tietokoneet. Zadkon mukaan Twitter kuitenkin vääristelee lukuja kaunistellen tilannetta ja on päinvastoin luvannut johdolleen merkittäviä lisiä käyttäjämäärien kasvattamisesta – olivat uudet tviittailijat sitten botteja tai eivät.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Twitterin valetilien määrä on ollut laajasti esillä Tesla-miljardööri Elon Muskin tarjouduttua aiemmin tänä vuonna ostamaan koko palvelun. Heinäkuussa Musk kuitenkin vahvisti peruvansa kaupat viitaten Twitterin epärehellisyyteen. Muskin mielestä bottitilejä on reilusti enemmän kuin viisi prosenttia.
Mikäli Twitterin entisen tietoturvajohtajan väitteissä on perää, voi viestipalvelu ajautua myrskyn silmään. Myös Elon Muskin ostotarjoukseen, jota paraikaa käsitellään oikeudessa, tiedot voivat vaikuttaa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »