Ookla tunnetaan suositusta Speedtest-sovelluksestaan verkkoyhteyden mittaamiseen. Nyt se on julkaissut tilastotietoja perustuen käyttäjien tekemiin mittauksiin vuoden 2022 toisella neljänneksellä.
Keskimäärin (mediaani) mobiiliverkkoyhteyksillä Suomessa yllettiin kesäkuussa 2022 latausnopeudessa 61,67 megabittiin sekunnissa ja lähetysnopeudessa 10,87 megabittiin sekunnissa. Viive on ollut keskimäärin 22 millisekuntia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Eri operaattoreista Suomessa vuoden 2022 toisella neljänneksellä nopeimmaksi Speedtest-mittauksissa ylsi DNA, jonka liittymillä tehdyissä testeissä keskimääräinen latausnopeuden mittaustulos oli 72,24 megabittiä sekunnissa. Elisan liittymillä yllettiin 66,70 megabittiin ja Telian liittymillä 63,26 megabittiin sekunnissa.
Tuloksia arvioitaessa kannattaa huomioida niihin voivan vaikuttaa useat muut seikat verkon lähtökohtaisen suorituskyvyn ohella – esimerkiksi asiakkaiden liittymätyypit (mahdolliset nopeudeltaan rajoitetut liittymät alentavat tuloksia) sekä asiakaskunnan rakenne mitä tulee maantieteelliseen jakautumiseen tai puhelinkantaan – jos jonkin operaattorin asiakkailla on käytössään keskimäärin muita kyvykkäämpiä puhelimia, auttaa se tätä operaattoria pärjäämään Speedtestin kaltaisissa laajojen joukkojen nopeustesteissä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Verkoissa mitatun viiveen osalta järjestys oli päinvastainen suhteessa latausnopeuksiin. Telia oli kärjessä keskimääräisesti pienimmällä 20 millisekunnin viiveellä perässään Elisa 21 millisekunnin ja DNA 23 millisekunnin viiveellä.
Erikseen Speedtest-tuloksista on julkaistu tietoja myös vain 5G-verkossa tehdyistä mittauksista. Tältä osin DNA-liittymät ylsivät myös keskimäärin suurimpaan latausnopeuteen, 279,95 megabittiä sekunnissa. Telian liittymillä yllettiin puolestaan 255,32 megabittiin ja Elisan liittymillä 214,64 megabittiin sekunnissa.
Näihinkin mittaustuloksiin vaikuttavat monet seikat, edellä yleisemmällä tasolla mainittujen ohella myös 5G-verkon kattavuus. Esimerkiksi jos operaattorilla on suppeampi 5G-verkko, joka on tarjolla ensisijaisesti vain kaupungeissa ja 3,5 gigahertsin taajuudella toteutettuna, on sen lähtökohtaisesti helpompi yltää parempiin keskimääräisiin 5G-nopeusmittauksiin kuin laajemmin myös vähemmän asuttua aluetta alemmalla 700 megahertsin taajuudella kattavan 5G-verkon operaattorin. Esimerkiksi tämä kannattaa pitää mielessä näitäkin lukuja tulkittaessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Speedtest-mittauksista on julkaistu tietoja myös laitekohtaisesti. Suomessa keskimäärin suurin latausnopeus on saavutettu OnePlus 10 Prolla, 143,26 megabittiä sekunnissa. Toisaalta lähetysnopeuksissa iPhone 13 Pro ja iPhonet 13 Pro Max ovat yltäneet OnePlussaa suurempiin nopeuksiin.
Valmistajakohtaisesti vertailtuna OnePlus ylsi kärkeen sen puhelinten keskimääräisellä latausnopeudella 89,67 megabittiä sekunnissa ennen Applea, Xiaomi, Samsungia ja Huaweita.
Myös laitekohtaisten vertailujen väliltä kannattaa muistaa niihin vaikuttavat useat tekijät. Huippupuhelinten hyvää menestystä voi itse laitteiden suorituskyvyn lisäksi selittää esimerkiksi näiden omistajien keskittyminen kaupunkiseuduille ja nopeampien verkkojen äärelle kuin myös mahdollisesti erilaiset liittymätyypit.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »