Intia on viime aikoina toden teolla iskenyt useampien kiinalaisten älypuhelinvalmistajien kimppuun.
Viimeisimpänä Intia on nyt syyttänyt verojen välttelystä kiinalaista Oppoa, jonka osana alabrändinä Suomessa tunnetumpi OnePlus myös toimii.
Intia hakee Oppolta jopa 43,89 miljardia rupian eli lähemmäs 550 miljoonaa euron edestä väitetysti vältettyjä tullimaksuja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Intialaisviranomaiset ovat myös suorittaneet rasioita Oppon paikallisiin toimistoihin Intiassa ja kertovat löytäneensä ”syyllisyyden osoittavia todisteita, jotka viittaavat tahalliseen väärin ilmoittamiseen” mitä tulee maahantuotuihin työkaluihin ja komponentteihin, joita on käytetty puhelinten valmistukseen. Lisäksi viranomaisten mukaan Oppon paikallinen yhtiö ei myöskään sisällyttänyt maahantuotujen tuotteiden laskettuun arvoon ulkomaisille yhtiöille maksettuja lisenssimaksuja aliarvioiden näin maahantuonnin arvoa ja suorittaen näin viranomaisten näkemyksen mukaan liian vähän tullimaksuja.
Uutistoimisto Bloombergin mukaan Oppon johtajat ja alihankkijat ovat kertoneet lausunnoissaan tiedostavansa virheet, ja Oppon tehneen Intialle 4,5 miljardin rupian ennakkomaksun.
Oppo ei ole yksin kiinalaisista älypuhelinvalmistajista ongelmissa Intiassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Viime viikolla Intian viranomaiset takavarikoivat kiinalaiselta älypuhelinvalmistajalta Vivolta ja siihen liitännäisiltä yhtiöiltä 4,65 miljardin rupian eli noin 56 miljoonan euron arvosta pankkitilejä, käteistä kuin myös kultaharkkoja. Viranomaisten mukaan Vivo olisi siirtänyt 624,76 miljardia rupiaa eli jopa 7,5 miljardia euroja varoja, eli noin puolet paikallisesta myynnistään Intian ulkopuolelle, pääsiassa Kiinaan, lainvastaisella tavalla.
Lisäksi toukokuussa raportoitiin Intian veroviranomaisten jäädyttäneen Xiaomin varoja 450 miljoonaa euroa vastaavan summan edestä. Intialaisviranomaisten näkemyksen mukaan Xiaomi on voinut vältellä vaadittavien verojen maksua Intiassa. Intian veroviranomaisten mukaan Xiaomi olisi ostanut älypuhelimia sopimusvalmistajakumppaneiltaan korotetuilla hinnoilla juuri Intian markkinoille pyrkien näin esittämään tuloksensa pienempänä ja maksaen liian vähän veroja. Lisäksi toisessa tutkintahaarassa intialaisviranomaiset ovat esittäneet Xiaomin suorittaneen ulkomaille maksuja, vaikka todellisuudessa nämä rojaltimaksut ovat olleet perusteettomia.
Intian ja Kiinan poliittiset jännitteet kasvoivat rajakiistan vuoksi vuonna 2020, jonka jälkeen Intian hallinto on suorittanut toimenpiteitä kiinalaisyhtiöitä vastaan. Intiassa on muun muassa kielletty yli 300 kiinalaisyhtiöiden sovellusta.
Intiassa on tutkittu Oppon, Vivon ja Xiaomin lisäksi myös kiinalaisen Huawein ja ZTE:n toimintaa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »