Nokia on saavuttanut nyt jo toisen voiton saksalaisoikeudessa yhdessä kanteistaan kiinalaista älypuhelinvalmistajaa Oppoa vastaan.
Nokia on nostanut kesästä 2021 alkaen kanteita Oppoa vastaan patenttiloukkauksista, kun yhtiöt eivät päässeet sopuun patenttilisensoinnin jatkosta. Oppo vastasi syksyllä 2021 omilla kanteillaan Nokiaa vastaan syyttäen puolestaan sitä patenttiloukkauksista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Oppon siipien alle lukeutuvat myös älypuhelinbrändit OnePlus ja Realme, ja Oppo kuuluu maailman suurimpien älypuhelinvalmistajien TOP5-kärkijoukkoon.
Saksalaistuomioistuimen nyt tekemästä päätöksestä ovat kertoneet muun muassa Nokiapoweruser-sivusto ja FOSS Patents -blogissaan mobiilialankin patenttitaistoja pitkään seurannut Florian Müller.
Tällä kertaa oli kyse patentista, joka on määrätty niin sanotuksi essentiaalipatentiksi eli osaksi alun perin 4G LTE -standardia ja myöhemmin myös 5G-standardia. Müllerin mukaan Nokia voitti samalla patentilla tuomion myös Daimleria vastaan pari vuotta sitten. Aiemmin pari viikkoa sitten Nokia voitti samalta tuomioistuimelta jo ensimmäisen päätöksen liittyen Wi-Fi-patenttiin, jota ei ole määritelty osaksi standardia. Tuomioiden mukaan Oppo loukkaisi näitä molempia Nokian patentteja tuotteissaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Mannheimin käräjäoikeus on toistamiseen päättänyt, tällä kertaa liittyen mobiiliverkon essentiaalipatenttiin, Oppon käyttävän Nokian patentoimia teknologioita älypuhelimissaan ja myyvän niitä laittomasti ilman lisenssiä”, kommentoi Nokian edustaja. ”Oikeus katsoi myös, että Nokia on toiminut reilusti. Laajoista neuvotteluista huolimatta Oppo on kieltäytynyt sopimasta lisenssistä kohtuullisin ehdoin ja hylännyt ehdotukset erimielisyyksien ratkaisemiseksi.”
Oikeuden päätösten myötä Nokia voisi hakea Oppon tuotteita myyntikieltoon Saksassa, mutta sen toteutumisesta ollaan vielä usean askeleen päässä. Oppo todennäköisesti hakee päätösten toimeenpanon keskeyttämistä sen valittaessa tuomioista korkeampaan oikeusasteeseen.
Valitusprosessissaan Oppo pyrkisi osoittamaan, etteivät Nokian patentit ole päteviä tai osa standardia. Lisäksi myyntikiellolta välttymiseksi Oppo voisi vielä pyrkiä suunnittelemaan tuotteitaan uudelleen patentoitujen ratkaisujen kiertämiseksi eri tavalla.
Nokialla oli aiemmin vuoden 2018 kesällä solmittu patenttien lisensointisopimus Oppon kanssa, jolle ei kuitenkaan onnistuttu neuvottelemaan viime vuonna jatkoa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Saksan lisäksi Nokia on haastanut Oppon oikeuteen monissa muissakin maissa Euroopassa ja Aasiassa.
Vuonna 2021 Nokia solmi oikeustaistojen jälkeen patenttien lisensointisopimukset huhtikuussa Lenovon ja touko-kesäkuun taitteessa Mercedes-Benz-valmistaja Daimlerin kanssa.
Lähes aina mobiilialan patenttikiistat päättyvät lopulta sopuun oikeusistuinten ulkopuolella. Erilaiset kanteet ja niiden luoma pelote korvauksista sekä tuotteiden markkinoillepääsyn estymisestä ovat kuitenkin tärkeitä valtteja neuvotteluaseman parantamisessa.
Laajan patenttisalkun lisensointi on erittäin tärkeä osa Nokian nykyliiketoimintaa. Nokialla on paljon patentteja liittyen eri mobiiliverkkostandardeihin, mutta myös esimerkiksi Wi-Fi- ja videopakkausstandardeihin. Lisäksi Nokialla on runsaasti myös muitakin kuin standardoituun teknologiaan liittyviä patentteja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Patenttien, teknologian ja brändin lisensoinnin sisältävä Teknologia-liiketoimintaryhmä toi Nokialle viime vuonna 1,502 miljardin euron liikevaihdon ja 1,184 miljardia euroa liikevoittoa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »