Facebook-yhtiö Meta on julkaissut 200 kieltä kääntävän tekoälymallin avoimena lähdekoodina. Metan toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kertoo päivityksessään käynnissä olevasta projektista.
Metan uusi tekoälymalli, NLLB-200, kykenee kääntämään 200 kieltä, ja mukana on myös monia sellaisia kieliä, joihin Google Kääntäjän tai muiden nykyään saatavilla olevien ohjelmistojen kyvyt eivät ainakaan vielä riitä. Tekoäly on julkaistu avoimena lähdekoodina, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että myös yhtiön ulkopuolisilla toimijoilla on mahdollisuus osallistua kehitystyöhön.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Metan unelmana on valmistaa ”universaali kääntäjä”, joka kääntäisi millä tahansa kielellä tuotettua sisältöä mille tahansa kielelle. Vaikka 200 kieltä voi kuulostaa paljolta, puhutaan maailmassa nykypäivänä tuhansia kieliä, joten lopullinen tavoite siintää vielä kaukana tulevaisuudessa.
Uusi tekoäly tukee kielivalikoimineen kuitenkin noin 40 000 käännössuuntaa eli käytännössä kieliyhdistelmää. Yksinkertaistettuna tekoäly on toteutettu syöttämällä sille hurjia määriä dataa kohdekielillä, mikä vaikuttaa myös käännösten laatuun.
Esimerkiksi saksan ja espanjan kaltaisilla maailmankielillä on saatavilla paljon enemmän sisältöä kuin esimerkiksi Afrikassa puhutuilla, harvinaisilla kielillä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tekoälyä on koulutettu myös yhteensä 3001 lauseparin avulla, jotka asiansa osaava natiivipuhuja on kääntänyt englannista kohdekielelle. Muutaman tuhannen lauseen aineisto ei luonnollisestikaan ole tarpeeksi kattava kouluttamaan virheetöntä tekoälyä, mutta hyvä alku joka tapauksessa.
Metan mukaan uusi NLLB-200-malli kääntää sisältöä 44 prosenttia tarkemmin kuin yhtiön aiemmat käännöstyökalut.
Käännösprojekteineen Meta tahtonee luoda sovelluksen, joka tulevaisuudessa voitaisiin istuttaa esimerkiksi täydennetyn todellisuuden laseihin ja muihin vastaaviin tuotteisiin. Nopea, kieltä kuin kieltä taitava ja tasokas käännösohjelmisto voisi myös tarjota somejätille merkittävää etua monenlaisilla markkinoilla.
Tarkemmin uutta tekoälymallia esitellään Metan sivuille julkaistussa tiivistelmässä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »