Sony on viime aikoina keskittynyt hiomaan Xperia 1 -mallistonsa kameroista älypuhelinmarkkinoiden parhaimmistoa säilyttäen älypuhelimen ulkoasun pitkälti muuttumattomana jo vuosien ajan. Jokainen uusi malli on aina tuonut kamerauudistuksia, ja Sony Xperia 1 IV jatkaa samalla linjalla.
Sony Xperia 1 IV on mallistonsa neljäs edustaja, ja sen vetonaula on poikkeuksellinen, portaaton optinen zoom. Portaattomasti vaihtuva polttoväli on älypuhelinmaailmassa ainutlaatuinen ratkaisu, ja optista zoomia onkin tarjolla 3,5-5,2-kertaisella tasolla pääkameraan verrattuna.
Sony Xperia 1 IV
- 6,5" AMOLED + HDR -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 12 + 12 + 12 Mpiks. + 3D ToF kamera
- 12 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 -piiri
- 5000 mAh akku
Ulkoisesti Xperia 1 IV on säilynyt koko lailla ennallaan, ja kameroiden lisäksi järjestelmäpiiri on päivitetty vuoden 2022 huipputasolle. Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1:n lisäksi Xperia 1 IV:ssä on edeltäjiensä lailla joukosta erottuva 4K-näyttö poikkeavalla 21:9-kuvasuhteella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös akkukapasiteettia on kasvatettu, ja kaiken kaikkiaan Sony Xperia 1 IV onkin lähtökohdiltaan mielenkiintoinen vaihtoehto aivan kalleimpien huippupuhelinten kilpaan.
Sony Xperia 1 IV:n suositushinta Suomessa on peräti 1 399 euroa. Saataville puhelin tuli 14. kesäkuuta alkaen. Xperia 1 IV:n korkeaa hintaa lepytelläkseen Xperia 1 IV:n ostajat saavat kaupan päälle Sony WH-1000XM4-vastamelukuulokkeet, aina vuoden 2022 loppuun asti.
Värivaihtoehtoja Xperia 1 IV:stä on kolme – musta, jäävalkoinen ja violetti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sony Xperia 1 IV:n tekniset tiedot
- 6,5 tuuman AMOLED-näyttö 21:9-kuvasuhteella, 3840×1644 pikselin 4K-tarkkuudella, 120 hertsin virkistystaajuudella ja 240 hertsin kosketustunnistuksella, HDR-väritoisto, Corning Gorilla Glass Victus -lasi
- Sormenjälkilukija virtapainikkeessa puhelimen oikealla sivulla
- Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri
- 12 gigatavua RAM-käyttömuistia
- 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka
- Kolme takakameraa
- 12 megapikselin 82 asteen pääkamera 24 mm -polttovälillä, 1/1,7 tuumakoon kennolla, 1,8 mikronin pikselikoolla, f/1,7-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 12 megapikselin 124 asteen ultralaajakulmakamera 16 mm -polttovälillä, 1/2,5 tuumakoon kennolla ja f/2,2-aukolla
- 12 megapikselin 28-20 asteen portaattoman noin 3,5-5,2x optisen zoomin telekamera 85-125 mm -polttovälillä, 1/3,5 tuumakoon kennolla, f/2,3-2,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 3D iTOF -syvyyskamera
- Jopa 4K 120 fps -videokuvaus kaikilla kameroilla
- 12 megapikselin 83 asteen etukamera 20 mm -polttovälillä, 1/2,9 tuumakoon kennolla ja f/2,0-aukolla
- Stereokaiuttimet
- Yksi nano-SIM-korttipaikka ja eSIM
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 5G: taajuudet n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n38, n40, n41, n77, n78
- Wi-FI 6 ja 6E 802.11a/b/g/n/ac/ax (2,4 + 5 + 6 GHz) / Bluetooth 5.2 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo / QZSS -paikannus
- USB-C- (USB 3.2) ja 3,5 mm -liitännät
- 5 000 milliampeeritunnin akku 30 watin pikalatauksella (50 % 30 minuutissa) ja langattomalla latauksella (Qi), käänteinen langaton lataus muille laitteille
- Mitat 165 x 71 x 8,2 millimetriä ja paino 185 grammaa
- IP65/IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis rakenne
Hyvää Sony Xperia 1 IV:ssä
- Erinomainen kokonaisuus. Sony Xperia 1 IV on erittäin kattavasti varusteltu. Huipputarkan 4K-näytön, ainutlaatuisen kamerakokoonpanon, huipputason suorituskyvyn, loistavan laatutuntuman ja pitkään kestävän akun lisäksi puhelimessa on erillinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, muistikorttipaikka ja IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis rakenne.
- Oivat kamerat. Etenkin päivänvalossa Xperia 1 IV haastaa kameroineen markkinoiden parhaat älypuhelimet, ja pääkamera pärjää hienosti myös hämärässä. Videot ovat niin ikään laadukkaita, ja etukamerankin osalta Sony on tehnyt upeaa työtä. Telekamera portaattomalla zoomillaan saattaa olla tiennäyttäjä tuleville älypuhelinkameroille.
- Hyvä akunkesto. Akunkesto on Xperia 1 IV:llä kelpo tasolla. 5 000 milliampeeritunnin akusta riittää helposti virtaa yhdeksi vuorokaudeksi runsaallakin käytöllä, mikä ei aina ole huippupuhelimilla itsestäänselvyys, ja kohtuullisella käytöllä hyvän matkaa toiseksekin päiväksi.
- Loistavat kaiuttimet. Xperia 1 IV:n kaiuttimet ovat todella äänekkäät, ja äänenlaatu on korvakuulolla älypuhelinten joukossa ensiluokkainen. Stereokaiuttimet sijaitsevat etupaneelissa, joten ääni myös suuntautuu mukavasti kohti käyttäjää.
Huonoa Sony Xperia 1 IV:ssä
- Muutamat heikkoudet. Kameroissa on todella paljon hyvää, mutta niiden käyttö on toisinaan monimutkaista, sillä erillisiä kuvaussovelluksia on peräti kolme. Myös telekameran kuvanlaadulta odottaisi toisinaan enemmän. Lisäksi Android-päivitystuki on hintaluokkaan suhteutettuna heikko (kaksi versiopäivitystä ja kolme vuotta tietoturvapäivityksiä), ja puhelimen suorituskyky puolestaan heikkenee kovassa rasituksessa melko nopeasti, vaikkakin toki vain väliaikaisesti.
- Hidas akun lataus. Sony Xperia 1 IV tukee 30 watin lataustehoa, ja täysi lataus kestää noin tunnin ja 40 minuuttia. Puhelin toimitetaan lisäksi ilman laturia tai edes kaapelia, joten ne on mahdollisesti hankittava erikseen. Puolessa tunnissa akkuvarausta kertyy vajaat 50 prosenttia.
- Hinta varauksella. Peräti 1 399 euron suositushinta tekee Xperia 1 IV:stä erään markkinoiden kalleimmista älypuhelimista. Erikoisominaisuuksiakin on kyllä runsaasti, mutta monia hinta saattaa silti hirvittää. Rahalleen saa toisaalta myös osin vastinetta, minkä lisäksi kaupan päälle saatavat vastamelukuulokkeet tasapainottavat tilannetta, jos sellaisille on tarvetta.
Japanilaista huippulaatua kattavassa paketissa
Sonyn strategia älypuhelinvalmistajana on viime vuosina ollut hieman erilainen kuin useimmilla muilla. Xperia 1 -huippumallisto on ulkoisesti pysynyt pitkälti samanlaisena 21:9-kuvasuhteen 4K-näyttöineen, mutta järjestelmäpiiriä ja muuta tekniikkaa on tasaisesti päivitetty uusimpaan mahdolliseen ja kameraa hiottu aina vain paremmaksi.
Sony Xperia 1 IV onkin kamerapuhelimena koko lailla ainutlaatuinen portaattomalla optisella zoomillaan. Ratkaisu on toteutettu polttovälin manuaalisella säätömahdollisuudella, jollaista ei älypuhelinmarkkinoilla ole aiemmin nähty.
Ulkoisesti Xperia 1 IV muistuttaa läheisesti edeltäjäänsä. Puhelin on pitkulainen, takaa mattapintainen ja erittäin laadukkaan ja jämäkän tuntuinen. Takaa ja edestä puhelin on lasinen, ja näyttölasin tavoin myös takapinta on nyt vankkaa Gorilla Glass Victus -suojalasia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kylkiä kiertävä runko puolestaan on alumiinia, ja puhelimen oikealla kyljellä on totutusti kolme painiketta. Virta- ja äänenvoimakkuusnäppäinten lisäksi käytettävissä on erillinen, rosoiseksi päällystetty kaksivaiheinen suljinpainike, jolla kameran voi käynnistää ja otoksia tarkentaa ennen valokuvan tallentamista.
Virtapainikkeeseen on integroitu sormenjäkilukija, jonka toimintavarmuus on lähellä markkinoiden huippua. Lukitus avautuu nopeasti ja luotettavasti, ja myös lukijan sijainti on ainakin omaan makuuni juuri sopiva. Toisaalta vasenkätisten saattaa olla vaikeampi tottua sen käyttöön.
Laatutuntuma on kaiken kaikkiaan ensiluokkainen. Jämäkkä puhelin myös on pöly- ja vesitiivis IP68-luokituksen mukaisesti, ja ilahduttavasti USB-C-liitännän lisäksi käytettävissä on myös erillinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.
Useimmat käyttänevät pääosin tätä nykyä langattomia kuulokkeita, mutta myös kuulokeliitäntä on yhä mukava lisä. Puhelimessa on toisaalta vain yksi fyysinen nano-SIM-korttipaikka, minkä lisäksi tilaa on microSD-muistikortille. Toisen liittymän saa tarvittaessa käyttöön eSIMin avulla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kädessä kulmikas Xperia 1 IV tuntuu mukavalta ja 185 gramman painostaan huolimatta kevyeltä. Tuntuma johtunee puhelimen pitkulaisesta ulkomuodosta, jonka 21:9-kuvasuhteen näyttö ja nykypäivän mittapuulla kohtalaisen paksut reunukset saavat aikaan.
Stereokaiuttimet on mahdutettu näytön ylä- ja alapuolelle, ja myös etukamera sijaitsee yläreunuksessa. Käyttö on mukavan saumatonta, kun kamerakolot tai -lovet eivät ainakaan häiritse.
Sony Xperia 1 IV:n näyttöä katseleekin enemmän kuin mielellään. Käytössä on jo Xperia 1 III:sta tutulla tavalla 6,5-tuumainen AMOLED-paneeli korkealla 4K-tarkkuudella (3840×1644 pikseliä), 120 hertsin virkistystaajuudella ja Sonyn tavaramerkiksi nousseella, elokuviin sopivalla 21:9-kuvasuhteella.
Ilahduttavasti Xperia 1 IV:n enimmäiskirkkaus on selkeästi korkeampi kuin edeltäjillä, säätipä näyttöä sitten manuaalisesti tai kirkkauden tunnistuksen tukemana. Sisältöä on täten helppo kuluttaa myös aurinkoisessa kesäsäässä.
Kuvanlaadusta on vaikea keksiä minkäänlaista huomautettavaa sisällön kuin sisällön toistuessa tarkasti ja värien ollessa silmämääräisesti erittäin luonnolliset. Näyttö tukee HDR-värejä, mutta Dolby Vision -tukea siinä ei harmi kyllä ole.
On myös kyseenalaista, onko 4K-tarkkuudesta todellista hyötyä, kun näyttö on näin pieni. Haittaakaan siitä ei varsinaisesti ole, vaikka huipputarkasta sisällöstä pääseekin nauttimaan vain verrattain harvoin. Pääasiassa näyttö toimii sovelluksissa matalammalla tarkkuudella.
Esimerkiksi puhelimelle tallennettuja valokuvia ja videoita voi kuitenkin katsella 4K-laatuisina, ja myös jotkin suoratoistopalvelut tukevat Xperia 1 IV:llä 4K-toistoa. Arvostelun julkaisuhetkellä 4K-laatu oli saatavilla YouTubessa, muttei esimerkiksi Netflixissä.
Näyttö tukee perustason 60 hertsin ohella 120 hertsin virkistystaajuutta, joka on erikseen aktivoitava asetuksista. Minkäänlaista dynaamista tai automaattisesti säätyvää muuta vaihtoehtoa ei ole, mikä on harmillista jatkuvan 120 hertsin tilan kuluttaessa akkua nopeammin.
Erillisessä Pelioptimointi-sovelluksessa on lisäksi saatavilla mielenkiintoinen ominaisuus, joka ikään kuin pakottaa pelit toistumaan 120 hertsin virkistystaajuudella myös, vaikka peli ei todellisuudessa tukisikaan korkeaa taajuutta.
Pelisessioiden ajaksi on tarjolla myös jopa 240 hertsin keinotekoinen virkistystaajuus, joka käytännössä pyrkii vähentämään 120 hertsin toisinaan aiheuttamaa sumentumista luoden illuusion vieläkin korkeammasta virkistystaajuudesta. Etua on kyllä vaikea havaita, mutta joka tapauksessa pelaajat on yhtä kaikki huomioitu Xperia 1 IV:llä monipuolisesti.
Älypuhelimella videosisältöä kuluttaville Xperia 1 IV on laajemminkin oiva valinta: 21:9-kuvasuhde mahdollistaa monien elokuvien katselun alkuperäisellä kuvasuhteella, mikä ei useimmilla älypuhelimilla ole mahdollista.
Niin ikään Xperia 1 IV:n stereokaiuttimet ovat erinomaiset ja tasapainoiset. Näytön ylä- ja alapuolelle asetetut kaiuttimet on suunnattu suoraan kohti käyttäjää, ja äänenlaatu säilyy puhtaana myös kovilla voimakkuuksilla taajuudesta riippumatta.
Käytettävissä on myös niin kutsuttu dynaaminen ääni, joka saa puhelimen haluttaessa värähtelemään toistettavaa ääntä mukaillen. Toimintoa on hauska kokeilla, mutta harvemmin värähtelystä on oikeasti parantamaan katselu- ja kuuntelukokemusta.
Sony Xperia 1 IV:stä on värinämoottorista puhuttaessa nostettava erikseen esiin loistavasti toimiva haptinen palaute, joka on oletuksena päällä. Kun puhelimella kirjoittaa, on värinävaste lyhyt, jämäkkä ja oikea-aikainen, mikä tuntuu todella hyvältä.
Sony Xperia 1 IV on varustettu huippuluokan järjestelmäpiirillä, Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1:llä. Myös vieläkin kehittyneempi Snapdragon 8+ Gen 1 on jo esitelty, mutta ensimmäiset sillä varustetut älypuhelimet ovat tulossa markkinoille vasta kesän edetessä.
Sony-lippulaivan suorituskyky onkin odotetun korkealla tasolla, ja 12 gigatavun RAM-käyttömuisti (LPDDR5) niin ikään osaltaan tukee sujuvaa käyttökokemusta. Suomessa Xperia 1 IV:ssä on 256 gigatavun sisäinen tallennusmuisti (UFS 3.1), jota voi tarvittaessa vielä laajentaa microSD-muistikortilla.
Snapdragon 8 Gen 1:n voimin Sony Xperia 1 IV on suorituskykytesteissä hyvin lähellä Android-maailman kärkeä. Erot Snapdragon 8 Gen 1 -puhelinten välillä mittauksissa ovat käytännössä täysin huomaamattomia ja osin vain satunnaisen vaihtelua sekä olosuhteista riippuvia.
Verrattuna edeltäviin Snapdragon 888 / 888+ -puhelimiin eivät peruslaskennassa Snapdragon 8 Gen 1 -puhelimet tarjoa suurta suorituskykyparannusta, mutta graafisessa suorituskyvyssä Xperia 1 IV on kymmeniä prosentteja parempi kuin esimerkiksi edeltäjänsä Xperia 1 III Snapdragon 888:lla.
Tämänhetkisten Android-huippupuhelinten tekninen suorituskyky on teoriassa hyvin yhteneväinen, ja käytännön erot muodostuvatkin esimerkiksi siitä, kuinka hyvin laitteet onnistuvat pysymään viileänä kovassa rasituksessa. Snapdragon 8 Gen 1 tunnetaan herkästi kuumenevana piirinä, ja Xperia 1 IV:llä tilanne on hieman kaksijakoinen.
Sony Xperia 1 IV lämpenee verrattain nopeasti, esimerkiksi pelaamisen ohella myös vaikkapa kameraa käytettäessä, mutta epämiellyttävän kuumaksi puhelin ei pitkässäkään rasituksessa yleensä muutu. Lämpötilat pidetään kurissa suorituskykyä rajoittamalla.
Esimerkiksi graafiset tehot jotakuinkin puolittuvat noin 10 minuutin raskaan käytön jälkeen, kun taas yleisestä suorituskyvystä on noin vartin kuluttua jäljellä noin 65 prosenttia. Suorituskyvyn madaltuminen puhelimen lämmetessä on tavanomainen ilmiö, mutta Xperia 1 IV:llä sitä tapahtuu totuttua enemmän.
Toisinaan Xperia 1 IV joutuu myös pudottamaan näytön virkistystaajuuden 120 hertsistä 60 hertsiin tai huomauttamaan lämpenemistä erillisellä ilmoituksella.
Kaiken kaikkiaan Sony Xperia 1 IV onnistuu siis tyydyttävästi pitämään lämpötilan kurissa niin, ettei käyttö ole epämiellyttävää, mutta joutuu toisaalta joustamaan suorituskyvyssä kovan rasituksen alaisena. Käyttökokemus säilyy kuitenkin pitkälti sujuvana tilanteessa kuin tilanteessa.
Sony Xperia 1 IV:ssä on 5 000 milliampeeritunnin akku, joka latautuu enintään 30 watin teholla standardin mukaisesti (USB Power Delivery). Lisäksi puhelin tukee langatonta latausta sekä niin sanottua käänteistä latausta, jolla voi täyttää vaikkapa täyslangattomien nappikuulokkeiden latauskotelon akun puhelimen takapinnan päälle asetettuna.
Xperia 1 IV:n tyhjä akku latautuu täyteen noin tunnissa ja 40 minuutissa, mikä ei nykymittapuulla ole todellakaan erityisen nopea suoritus. Puolessa tunnissa akun varaus nousi noin 47 prosenttiin.
Käytännössä Android-huippupuhelinten joukossa Xperia 1 IV tarjoaa joukon hitaimman latauksen.
Lisäksi on hyvä huomata, ettei puhelimen myyntipakkaus sisällä ensinkään laturia tai edes kaapelia. USB Power Delivery -pikalatausstandardia tukeva laturi ja kaapeli on siis hankittava erikseen, mikä voi aiheuttaa jopa joidenkin kymmenien eurojen lisäkustannukset.
Xperia 1 IV:n akunkesto on sen sijaan yllättävän hyvä, ja etenkin edeltäjämalleihin verrattuna kehitystä on selkeästi tapahtunut. Yksi lataus riittää vaivatta vuorokaudeksi ja kohtuullisella käytöllä hyvän matkaa toista päivää, ja vuoden 2022 lippulaivojen joukossa Xperia 1 IV erottuukin käyttöajassa edukseen.
Akunkestoa parantavat todennäköisesti esimerkiksi kevyt ohjelmisto ja aiemmin mainittu suorituskyvyn aleneminen puhelimen lämmetessä. Kaiken kaikkiaan akunkesto on miellyttävä yllätys, joka mukavoittaa päivittäistä käyttöä.
Sony Xperia 1 IV julkaistaan Android 12 -käyttöjärjestelmäversiolla, ja viime vuosina Sony-tuotantoon tutustuneille käyttökokemus on tuttuakin tutumpi. Ohjelmisto on hyvin lähellä vakiotasoista Androidia, ja esimerkiksi lukitusnäyttö ja aina päällä -näyttö ovat hyvin pelkistettyjä ja yksinkertaisia.
Käytännössä kaikki Android 12:n uudistukset ovat luonnollisesti saatavilla, minkä ohella mukana on joitakin Sonyn omia lisäyksiä. Etenkin moniajoa helpottava, niin sanottuihin sovelluspareihin perustuva moni-ikkuna on näppärä ominaisuus, jolla ruutu on helppo jakaa kahtia monia muita älypuhelimia sujuvammin.
Pikavalinnalla kotinäytöltä aktivoitava moni-ikkuna avaa oletuksena näytön alareunaan viimeksi käytetyn sovelluksen listaten ylle taustalla auki olevat ohjelmat. Toiminto lisäksi muistaa aiemmin käytetyt sovellusyhdistelmät nopeuttaen moniajon aloittamista entisestään.
Myös niin kutsuttu sivutunnistus, jolla voi avata viimeksi käytettyjä tai käyttäjän valitsemia sovelluksia sekä toimintoja esittävän pikavalikon näytön reunaa napautettaessa, on yhä käytettävissä. Tätä nykyä sivuvalikko sisältää myös Sonyn kuulokkeita varten suunnatun hallintapaneelin.
Käytettävissä on myös erillinen Pelioptimointi-sovellus, josta aiemmin mainittiinkin. Suorituskyvyn keskittämisen, keskittymisavustimen ja suoratoistomahdollisuuksien lisäksi pelitilalla voi esimerkiksi säätää lataustehoa niin, ettei akku varsinaisesti täyty – ja puhelin kuumene – pelirupeaman aikana virran silti riittäessä.
Xperia 1 IV luottaa Googlen sovellusvalikoimaan Kuvat-palvelusta Puhelimeen ja tekstiviestisovelluksesta tiedostonhallintaan. Käytössä on kuitenkin Sonyn oma musiikkisovellus sekä peräti kolme kamerasovellusta.
Lisäksi Xperia 1 IV sisältää yksinoikeudella maksullisen Bravia Core -suoratoistopalvelun 4K-tukineen. Valikoimassa on satoja Sony Pictures Entertainmentin uusia julkaisuja ja klassikkoelokuvia, minkä ohella mukana on kulissien taakse -katsauksia Studio Accessin kautta, paljon katseltavaa IMAX Enhanced -parannuksilla sekä sisältöjä DTS-ääniraidoilla.
Toinen Xperia-erikoisuus on Music Pro -sovellus, jolla käyttäjät voivat itse äänittää, työstää ja jakaa tuottamaansa musiikkia. Pilvessä toimiva prosessointi häivyttää esimerkiksi taustakohinaa osaten myös yhdistää laulun ja soittimet yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Ääntä voi tallentaa ja muokata ilmaiseksi, mutta pilvipalveluista on maksettava kuukausihintaa.
Luvattu päivitystuki on huippupuhelimeksi yksi Xperia 1 IV:n kompastuskivi.
Sony on luvannut Xperia 1 IV:lle kaksi Android-käyttöjärjestelmäversiopäivitystä (Android 13 ja Android 14) sekä kolme vuotta tietoturvapäivityksiä. Lupaus on puhelimen suositushintaan nähden heikko ja selkeästi huonompi kuin esimerkiksi Samsungin huippupuhelimilla (4+5 vuotta) tai OnePlussan vaihtoehdoilla (3+4 vuotta).
Ainutlaatuinen kamerapuhelin
Sony Xperia 1 IV on erittäin mielenkiintoinen kamerapuhelin, jonka telekamera portaattomalla optisella zoomilla on ennennäkemätön ratkaisu. Myös etukameraa on viimein päivitetty pää- ja ultralaajakulmakameroiden ollessa pitkälti yhteneväiset edeltäjämallin kanssa.
Kaikkiaan kuvia ja videoita tallentavia kameroita on neljä, joista kolme takana ja yksi edessä:
- Takana
- 12 megapikselin 82 asteen pääkamera 24 mm -polttovälillä, 1/1,7 tuumakoon kennolla, 1,8 mikronin pikselikoolla, f/1,7-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 12 megapikselin 124 asteen ultralaajakulmakamera 16 mm -polttovälillä, 1/2,5 tuumakoon kennolla ja f/2,2-aukolla
- 12 megapikselin 28-20 asteen portaattoman noin 3,5-5,2x optisen zoomin telekamera 85-125 mm -polttovälillä, 1/3,5 tuumakoon kennolla, f/2,3-2,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 3D iTOF -syvyyskamera
- Jopa 4K 120 fps -videokuvaus kaikilla kameroilla
- Edessä
- 12 megapikselin 83 asteen etukamera 20 mm -polttovälillä, 1/2,9 tuumakoon kennolla ja f/2,0-aukolla
Pää- ja ultralaajakulmakamerat ovat käytännössä tuttuja viime vuodelta, ja myös telekameran tarkkuus on yhä sama 12 megapikseliä. Teknisesti telekamera on kuitenkin kehittynyt harppauksittain.
Optisen kuvanvakaimen sisältävä telekamera tukee viime vuoden tavoin muuttuvaa optista zoomia. Nyt mahdollista on kuitenkin itse säätää zoomia 3,5-5,2x-tasojen välillä, ja tämä niin sanottu portaaton optinen zoom muistuttaa esimerkiksi zoom-linseillä varustettujen digikameroiden käyttökokemusta.
Zoomia säädetään kameran käyttöliittymän oikeassa laidassa olevalla liukukytkimellä, joka mukauttaa telekameran polttoväliä 85 ja 125 millimetrin välillä. Kaiken kaikkiaan ominaisuus on teknisesti vaikuttava etenkin, kun huomioidaan Xperia 1 IV:n kamerakomponentin erittäin pieni koko.
Aiempi 8 megapikselin etukamera on samalla saanut väistyä, ja myös selfie-kuvia räpsitään tätä nykyä 12 megapikselin tarkkuudella. Kamerassa on 1/2,9-tuumakoon Sony IMX663 -kenno ja 1,0 mikronin pikselikoko, mutta automaattista tarkennusta ei vieläkään ole saatavilla.
Kuvanlaatu Xperia 1 IV:llä vaihtelee oivasta erinomaiseen. Pääkameran kuvat ovat loistavia sekä päivänvalossa että hämärässä, eikä vastavalokaan tuota kameralle ongelmia. Kohina on hyvin vähäistä, yksityiskohdat todella tarkkoja ja värimaailma mukavan luonnollinen.
Myös ultralaajakulmakameran valokuvat ovat viime vuoden tavoin mainioita. Sisältö tallentuu tarkasti, suorat linjat eivät vääristy, ja värimaailmakin säilyy lähellä pääkameran huipputasoa.
Xperia 1 IV ei Sony-perinteitä mukaillen sisällä ensinkään erillistä yötilaa, vaan ainoastaan automaattisesti aktivoituvan, jolla pää- ja ultralaajakulmakamera tekevät hyvää jälkeä. Kirkkaiden valonlähteiden ympärillä tarkkuus saattaa toisinaan hieman kärsiä, mutta esimerkiksi kohinan määrä on vaikuttavan alhainen myös hämärässä.
Liioin erillistä muotokuvatilaa ei Xperia 1 IV:n valikoimassa ole. Toisinaan tilan puuttumisen huomaa kohteen ja taustan rajojen hieman puuroutuessa, vaikka kaiken kaikkiaan muotokuvissa käytettävä telekamera tekeekin hyvää työtä. Kiintoisan telekameran todelliset vahvuusalueet ovat kuitenkin toisaalla.
Kuten todettua, on telekamera Xperia 1 IV:n kenties kiehtovin vetonaula. Telekamera kykenee optiseen zoomiin 3,5-5,2-kertaisella tasolla, ja kummassakin ääripäässä kuvanlaatu on suhteellisen hyvällä tasolla.
Alemmalla 3,5-kertaisella tasolla kuvanlaatu on yleisesti ottaen parempaa kuin 5,2-kertaisella, ja kuvien terävyys alenee hiljalleen portaatonta zoomia käytettäessä. Värit säilyvät silti todella hienoina, ja kaiken kaikkiaan telekamera on toimiva kokonaisuus, vaikka kuvanlaadulta odottaisi toisinaan vieläkin enemmän yksityiskohtien sumentuessa hieman enemmän kuin olisi odotettavaa.
Käytännön tasolla 3,5- ja 5,2-kertaisen zoomin ero on verrattain pieni, ja tulevaisuudessa portaattomasta zoomista saattaakin olla vielä enemmän hyötyä. Toivon mukaan Xperia 1 IV:n telekamera onkin vain alkua sille, mihin suuntaan älypuhelinkamerat tulevaisuudessa kehittyvät. Digitaalista zoomia on tarjolla 15,6-kertaiselle tasolle asti.
Alla olevilla esimerkkikuvilla voit vertailla Honor Magic4 Pron, Samsung Galaxy S22 Ultran ja Sony Xperia 1 IV:n telekameroiden kuvanlaatua.
Kuten vertailukuvista selviää, ei kuvien tarkkuus ole Xperia 1 IV:llä yhtä hyvä kuin Magic 4 Pron ja Samsung Galaxy S22 Ultran telekameroilla. Telekameran tekninen kehittyneisyys ei aina heijastu valokuviin odotetulla tavalla, ja lippulaivojen kovatasoisessa vertailussa Xperia 1 IV ei olekaan kuvanlaadussa mitattuna kehittynein zoom-kamerapuhelin.
Kokonaisuutena Sony Xperia 1 IV on kamerapuhelimena muutaman askeleen edeltäjäänsä kehittyneempi, ja parhaimmillaan sen tuottamat valokuvat ja videot ovat erinomaisen laadukkaita. Telekamera on kiintoisa osoitus Sonyn teknisestä innovaatiokyvystä, ja tulevat Xperia 1 -puhelimet kehittänevät portaatonta zoomia yhä paremmaksi.
Käytännön tasolla erittäin monipuolisen kameran käyttäminen ei aina ole niin yksinkertaista kuin soisi, ja Sony Xperia 1 IV:ssä onkin peräti kolme erillistä, esiasennettua kamerasovellusta. Yhdellä hoidetaan tavanomainen valokuvaaminen erillisine kuvaustiloineen, kun taas toinen on suunnattu videoille. Kolmas sovellus, Cinema Pro, sopii niille, jotka haluavat perehtyä videoiden tallentamiseen syvällisemmin elokuvamaisella tavalla.
Cinema Pro on monipuolinen ja aluksi rahtusen vaikeaselkoinen videointisovellus, jolla voi muun muassa tallentaa sisältöä 21:9-kuvasuhteella. Videokuvauksen asetuksia voi määritellä todella monipuolisesti ISO-arvoista sulkimen toimintaan, ja käytössä on myös laaja valikoima erilaisia väriprofiileita.
Sony on tehnyt Cinema Prota kehittäessään yhteistyötä elokuvatuotantonsa kanssa, ja sovellus onkin todella monipuolinen. Japanilaisvalmistajalla on lisäksi tarjota erillisiä lisätarvikkeita, kuten kuvaustukia, vaikkapa videologeja tai kotielokuvia nauhoittaville.
Cinema Pron kanssa on helppo viettää tunti jos toinenkin sovelluksen ominaisuuksia kokeillen. Aloittelevalle videokuvaajalle oppimiskynnys saattaa olla melko korkea, mutta monipuolisuudessaan Xperia 1 IV:n kamerakokemus monine ohjelmineen hakee vertaistaan.
Kamerakokoonpanosta on erikseen mainittava myös se, että koko nelikko tukee 4K-videotallennusta 120 ruudun sekuntitahtiin, kunhan kuvauksen hoitaa Cinema Pro -sovelluksella. Lisäksi puhelin osaa suodattaa tuulen kohinaa ja laajentaa dynaamista aluetta sekä SDR- että HDR-tasoista sisältöä kuvattaessa.
Kokonaisuutena Sony Xperia 1 IV on mainio kamerapuhelin. Sen pää- ja ultralaajakulmakamerat jatkavat viime vuodelta tuttua, vahvaa suorittamista, ja myös etukameraa on viimein päivitetty paremmaksi. Teknisesti ainutlaatuinen telekamera on piristävä ensikatsaus siihen, mihin puhelinkamerat saattavat tulevaisuudessa kehittyä.
Yhteenveto: Todella monipuolinen huippupuhelin erottuu massasta
Sony Xperia 1 IV on erittäin kattavasti varusteltu älypuhelin. Japanilaisvalmistajan lippulaivassa on huippunäyttö, tehokas järjestelmäpiiri, korkea laatutuntuma ja kilpailijoista poikkeava, teknisesti vaikuttava kamerakokoonpano.
Älypuhelin erottuu kilpailijoistaan näytön 21:9-kuvasuhteella ja 4K-tarkkuudella, ja edellä tarkemmin käsitelty telekamera on portaattomalla zoom-kyvyllään ainoa laatuaan puhelinmarkkinoilla. Myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, microSD-muistikorttipaikka ja IP68-luokitus nostavat osakkeita.
Xperia 1 IV:n heikkouksina voidaan pitää verrattain hidasta latausta, heikkoa Android-päivitystukea ja korkeaa hintaa. Peräti 1 399 euroa on älypuhelimesta paljon, vaikka kyseessä onkin erittäin kattavasti varusteltu paketti.
Myös kolmen kamerasovelluksen välillä vaihteluun tottuminen saattaa ottaa aikansa, eikä teknisestä hienoudestaan huolimatta kuvanlaadultaan telekamera ole vielä markkinoiden parasta tasoa.
Vaihtoehtoja Sony Xperia 1 IV:lle ovat esimerkiksi Samsung Galaxy S22 Ultra S Pen -kosketuskynällä ja markkinoiden parhaalla päivitystuella (4+5 vuotta) sekä hieman yksinkertaisemmat ja samalla edullisemmat, mutta yhtä pitkään päivittyvät sisarmallit Galaxy S22 ja Galaxy S22+.
OnePlus 10 Pro on jopa 400-500 euroa edullisempana ja niin ikään paremmalla päivityslupauksellaan (3+4 vuotta) varteenotettava vaihtoehto, ja myös Honor Magic4 Pro vaikuttavine kameroineen kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan vertailuun, vaikka sen päivityslupaus (2+2 vuotta) onkin vielä Sonya heikompi.
Xiaomi 12 ja Xiaomi 12 Pro kannattaa niin ikään pitää mielessä. Xiaomi-kaksikon osakkeita laskevat kuitenkin lyhyempi akunkesto ja kokonaisuutena heikommat kameraominaisuudet, mutta niissäkin etuna on pidempi päivitystakuu (3+4 vuotta).
Tehokasta puhelinta etsiville sopivia voivat olla myös Realme GT 2 Pro ja Xiaomin Poco F4 GT, vaikka esimerkiksi kamerapuhelimina ne eivät Xperia 1 IV:n tasolla olekaan.
Hieman Xperia 1 IV:n tyyristä 1 399 euron suositushintaa tasoittaa se, että Sony tarjoaa puhelimen ostajille koko vuoden 2022 ajan kaupan päälle laadukkaat WH-1000XM4-vastamelukuulokkeensa. Nähtävästi Sonylla itselläänkin on ymmärretty Xperia 1 IV:n edeltäjästään sadalla eurolla nousseen suositushinnan olevan todella korkea sekä absoluuttisesti että suhteessa tärkeimpiin kilpailijoihin.
Jos Android-älypuhelinten kärkimallit asetettaisiin järjestykseen yksinomaan ominaisuuksien monipuolisuutta vertailemalla, olisi Sony Xperia 1 IV lähellä aivan terävintä kärkeä. Japanilaisvalmistajan laadukas lippulaiva on kokonaisuutena tasapainoinen älypuhelin, jonka tekniset erikoisuudet tekevät siitä mielenkiintoisen vaihtoehdon uutta huippupuhelinta etsivälle – erityisesti, jos vastine rahalle ei ratkaise ostopäätöstä.
—
Alla on lisää esimerkkikuvia Sony Xperia 1 IV:n kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversioina. Kuvat ovat saatavilla myös tässä Dropbox-kansiossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »