Merkittävä osa Applen maanantaina WWDC-tapahtumassa esittelemän, syksyllä kaikille käyttäjille päivityksenä odotettavan iPadOS 16:n uudistuksista tulee vain tehokkaimmille iPadeille.
Monet ominaisuudet ovat tulossa saataville vain M1-järjestelmäpiirille varustetuille iPadeille, eli vuoden 2021 aikana markkinoille tulleille viimeisimmille 11 ja 12,9 tuuman iPad Prolle sekä iPad Airille.
Moniajoa iPadeissa uudistava Näyttämömestari-toiminto, englanniksi Stage Manager, tulee vain M1:llä varustetuille iPadeille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näyttämömestari mahdollistaa sovellusikkunoiden koon muuttamisen ja ensi kertaa iPadin käytön eri kokoisilla, osittain päällekkäisillä sovellusikkunoilla, kuten on tavallista tietokoneilla. Muut avoinna olevat edelliset sovellukset näkyvät näytön vasemmalla laidalla. Sovellusikkunoita voi raahata ja pudottaa käyttöön sivulta tai avata uusia sovelluksia alareunan Dock-valikosta ja ryhmitellä niitä haluamikseen kokonaisuuksiksi.
Apple on perustellut, että Näyttämömestari tulee vain M1:llä varustetuille iPadeille, koska se hyödyntää näiden tukemaa uutta ominaisuutta, joka laajentaa virtuaalisesti sovellusten käyttömuistia iPadin tallennusmuistista jopa 16 gigatavulla.
Lisäksi yhdessä Näyttämömestarin kanssa toimiva täysi ulkoisen näytön tuki tulee myös vain M1:llä varustetuille iPadeille. Näihin voi kytkeä jopa 6K-tarkkuuden näytön ja käyttää eri sovelluksia iPadin näytöllä ja ulkoisella näytöllä. Mahdollista on myös raahata tiedostoja ja sovellusikkunoita ulkoisen näytön ja iPadin näytön välillä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vain M1-järjestelmäpiirillä varustetut iPadit saavat myös uuden Display Zoom -skaalaustoiminnon, joka suurentaa näytön laskennallista pikselitiheyttä, jolloin sovelluksissa näkyy kerralla enemmän sisältöä.
Lisäksi ainoastaan 12,9 tuuman iPad Pro M1:llä varustettuna saa yhden uuden ominaisuuden. Sen kanssa uusi Reference Mode, suomeksi Viitetila, mahdollistaa Liquid Retina XDR -näytöllä varustetun 12,9 tuuman iPad Pron näytön vastaavan ammattilaistason värivaatimuksiin esittämällä suosittujen väristandardien viitevärit sekä SDR- ja HDR-videomuodot. Tämä toimii myös yhdessä Macin kanssa käytettäessä iPad Prota lisänäyttönä Sidecar-toiminnolla.
Aiemmin Näyttämömestarin yhteydessä mainittu virtuaalinen käyttömuistin laajennus tulee M1:llä varustettujen iPad Airin ja iPad Pron lisäksi vielä vanhemmalle 4. sukupolven iPad Airille varustettuna vähintään 256 gigatavun tallennusmuistilla. Sovellukset voivat pyytää lisämuistia itselleen jopa 16 gigatavua.
iPadOS 16:n ominaisuuksista uusi käyttöapuominaisuus, joka tunnistaa edessä olevan oven, tulee saataville vain vuoden 2020 iPad Prossa ja uudemmissa, jotka sisältävät LiDAR-skannerin. Tämä toiminto auttaa sokeita tai näkörajoitteisia henkilöitä paikantamaan oven saapuessaan johonkin kohteeseen. Toiminto kertoo oven olemassaolosta, etäisyydestä siihen sekä siitä, onko ovi auki vai suljettu ja voiko sen avata työntämällä, kahvasta kääntämällä tai vetämällä. Toiminto osaa myös lukea merkkejä ja symboleja oven ympärillä, kuten oven numeron tai merkin helppokulkuisuudesta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vähintään A13 Bionic -järjestelmäpiirillä tai uudemmalla varustetuissa iPadeissa saataville tulee Metal 3:n Metal FX Upscaling, joka auttaa pelejä mallintamaan laajoja ja monisyisiä näkymiä tehostetuilla kuvanopeuksilla käyttämällä älykästä ylösskaalausta ja ajallista anti-aliasing-toimintoa.
Lisäksi vähintään A12 Bionic -järjestelmäpiirillä tai uudemmalla varustetuissa iPadeissa tarjolle tulee uusi mahdollisuus nostaa kuvan etualan pääkohde esiin tai valita se ja rajata tausta pois sekä näiden tukeman Live-tekstin uudet toiminnot – tekstiä myös pysäytetystä videosta tunnistava Live-teksti videoissa sekä Live-tekstin pikatoiminnot, jotka mahdollistavat kuvasta tunnistettuun tekstiin liittyvät toiminnot yhdellä painalluksella.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »