Uusien käyttöjärjestelmäversioidensa esittelyn ohella Apple julkisti WWDC-kehittäjäkonferenssinsa avausesityksessä toisen sukupolven Mac-järjestelmäpiirinsä M2:n sekä ensimmäisenä sillä varustetut täysin uuden MacBook Airin ja päivitetyn 13 tuuman MacBook Pron.
M2 on seuraaja Applen alkuperäiselle Mac-järjestelmäpiirille M1:lle, jonka se esitteli ja toi saataville ensimmäisissä Maceissa loppuvuodesta 2020. M1:n jatkoksi Apple esitteli myöhemmin samalla arkkitehtuurilla suuremmat, muun muassa enemmän keskus- ja grafiikkasuorinytimiä sisältävät tehokkaammat M1 Pron, M1 Maxin ja M1 Ultran.
M2 ei yllä tehoissa kokonaisuutena suurempien M1 Pron, M1 Maxin ja M1 Ultran tasolle, vaikka edustaakin näitä uudempaa sukupolvea.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen mukaan M2 valmistetaan ”toisen sukupolven 5 nanometrin prosessilla”, joka käytännössä tarkoittanee TSMC:n paranneltua 5 nanometrin N5P-prosessia, jota Apple-piireistä on hyödynnetty jo iPhone 13 -puhelinten A15 Bionic -järjestelmäpiirissä. M1:n valmistuksessa käytettävään N5-prosessiin nähden N5P tarjoaa TSMC:n mukaan 7 prosentin suorituskykyparannuksen ja -15 prosentin virrankulutusparannuksen.
Transistoreja M2:ssa on yli 20 miljardia, joka on 25 prosenttia enemmän kuin M1:ssä
M2 sisältää edelleen M1:n tavoin kahdeksan CPU-keskussuoritinydintä – neljä tehoydintä ja neljä vähävirtaisempaa ydintä. Tehoydinten jakama L2-välimuisti on kasvanut 16 megatavuun M1:n 12 megatavusta, kun vähävirtaisilla ytimillä L2-välimuistia on yhä 4 megatavua.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple ei ole asiaa erikseen vahvistanut, mutta todennäköisesti M2:n keskussuoritinytimet perustuvat A15 Bionicissa nähtyihin Avalanche- ja Blizzard-ytimiin samalla tavoin kuin M1:n pohjana oli edeltävä A14 Bionic.
Grafiikkasuorittimen osalta M2 sisältää jopa 10 ydintä, kun M1 rajoittui kahdeksaan. Lisäksi Apple myy M2:ta myös osana edullisinta MacBook Air -mallia versiota kahdeksanytimisellä grafiikkasuorittimella samaan tapaan kuin M1:tä täyden kahdeksan ohella myös seitsenytimisellä grafiikkasuorittimella.
Applen mukaan useamman ytimen CPU-peruslaskennassa M2 tarjoaa 18 prosenttia paremman suorituskyvyn kuin M1. Yhden ytimen suorituskykyparannuksen osalta Apple ei ole lukuja jakanut.
Kahden lisägrafiikkaytimen ja muiden parannusten, kuten suuremman L2-välimuistin, myötä graafisessa GPU-suorituskyvyssä M2 puolestaan tarjoaa 25 prosenttia enemmän suorituskykyä M1:n grafiikkasuorittimen enimmäisvirrankulutuksella ja kaikkiaan 35 prosenttia paremman suorituskyvyn (3,6 teraflopsia) korkeammalla virrankulutuksella.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple painottaa edelleen M2:n tarjoavan ”alan johtavaa suorituskykyä wattia kohden”, eli suorituskykyä suhteessa virrankulutukseen. M2:lla varustettu MacBook Air tarjoaakin edelleen pitkät toiminta-ajat: 52,6 wattitunnin akulla akunkesto yltää verkkoselailussa jopa 15 tuntiin ja videoiden katselussa Apple TV -sovelluksessa jopa 18 tuntiin.
Parannuksia M2:ssa on tehty myös muualla kuin keskus- ja grafiikkasuorittimessa.
Tekoäly- ja koneoppimislaskennassa hyödynnettävä M2:n uusi edelleen 16-ytiminen neuroverkkolaskentayksikkö pystyy jopa 15,8 biljoonaan laskutoimitukseen sekunnissa, joka on yli 40 prosenttia enemmän kuin M1:ssä. Mukana on uusi mediayksikkö, joka tukee nyt H.264- ja H.265-videon lisäksi laitteistotasolla myös ProRes-videoiden enkoodausta ja purkua, kuten jo M1 Prossa, Maxissa ja Ultrassa. Yhtä aikaa voidaan toistaa jopa useita 8K-videoita. Samoin järjestelmäpiirin kuvasignaaliprosessori ja erillinen turvaosio ovat myös päivitetty.
Ulkoisen näytön tuki M2:ssa on nähtävästi ennallaan kattaen edelleen vain yhden 6K-tarkkuuden ulkoisen näytön.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käyttömuistin osalta M2:ssa on tuki M1 Pron, Maxin ja Ultran tavoin LPDDR5-tyypille verrattuna LPDDR4X:ään M1:ssä ja myös A15 Bionicissa. Yhdessä M2:n 128-bittisen muistiväylän kanssa M2:n muistin kaistanleveys yltääkin 100 gigatavuun sekunnissa, joka 50 prosenttia suurempi kuin M1:ssä. Tällä parannuksella on kokonaisuutena merkittävä oma vaikutuksensa suorituskykyyn. Käyttömuisti on edelleen paketoitu yhteen piirin kanssa ja käytössä yhteisesti koko järjestelmäpiirin eri osille.
Käyttömuistia M2:n kanssa Apple tarjoaa MacBook Airissa ja 13 tuuman MacBook Prossa 8, 16 tai enimmillään 24 gigatavua. Tallennusmuistin osalta maksimi on 2 teratavun SSD.
Liitäntöjen osalta MacBook Air ja 13 tuuman MacBook Pro M2:lla sisältävät edelleen vain kaksi USB-C-porttia, joten nähtävästi M2 ei tue enempää. Porteissa on edelleen tuki DisplayPortille sekä Thunderbolt 3:lle ja USB 4:lle (molemmat jopa 40 Gbit/s) ja USB 3.1 Gen 2:lle (jopa 10 Gbit/s).
Ensimmäisenä M2:n sisältävistä Maceista MacBook Airissa Apple käyttää piiriä ilman tuuletinta, kun taas 13 tuuman MacBook Prossa on aktiivinen jäähdytys tuulettimen kanssa. Myöhemmin M2 saatetaan nähdä käytössä myös Mac minin ja iMacin päivityksissä sekä todennäköisesti myös iPadeissa, kuten M1 aiemmin ensin iPad Prossa ja sittemmin iPad Airissa.
M2:n jatkoksi Applelta on lupa odottaa myös jälleen suurempia, muun muassa useammilla keskus- ja grafiikkasuoritinytimillä varustettuja M2 Prota, M2 Maxia ja M2 Ultraa sekä osaksi Mac Prota kenties vielä jotakin uutta versiota. Mac Pro on ainoa jäljellä oleva Mac, joka perustuu yhä täysin Intelin suorittimille.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »