Apple ei siirrykään välttämättä tänä vuonna vielä lainkaan 4 nanometrin tuotantoprosessiin piireissään.
Apple-tietäjänä tunnettu analyytikko Ming-Chi Kuo kommentoi hiljattain Twitterissä (twiitit alla artikkelin lopussa), että perustuen Applen piirien valmistajana toimivan taiwanilaisen TSMC:n julkisiin ilmoituksiin ja suunnitelmiin, sen N4P- ja N3-prosesseilla massatuotanto ei ole alkamassa kuin vasta 2023.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yleisesti Applen on odotettu ottavan 4 nanometrin tuotantoprosessin käyttöön jo seuraavan sukupolven järjestelmäpiireissään iPhoneihin ja Maceihin, eli A16:ssa ja M2:ssa, mutta näin ei välttämättä lopulta olekaan.
A15-piirit TSMC valmistaa 5 nanometrin N5P-prosessillaan, johon nähden TSMC:n tämän hetken 4 nanometrin prosessi N4 ei tarjoa etuja. Näin ollen Applella ei ole lähtökohtaisesti ollut syytä vaihtaa N5P:stä N4-prosessiin. M1-piirit valmistetaan TSMC:n alkuperäisellä 5 nanometrin N5-prosessilla.
Uusiin iPhone 14 -puhelimiin odotettava A16-järjestelmäpiiri ja Mac-tietokoneisiin sekä todennäköisesti iPadeihin odotettavat eri M2-järjestelmäpiirit todennäköisesti valmistetaankin 5 nanometrin N5P-prosessilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
iPhone 14 -puhelinten osalta ilmassa on jo aiemmin ollut lisäksi huhuja, että iPhone 14 -perusmalleissa järjestelmäpiiri säilyisi pitkälti ennallaan verrattuna iPhone 13 -puhelimiin, kun ainoastaan iPhone 14 Pro -huippumalleihin tulisi uusi kehittyneempi järjestelmäpiiri. Tarkat yksityiskohdat järjestelmäpiirien eroista ja brändäyksestä ovat vielä hämärän peitossa. Yksi vaihtoehto on, että Apple nimeää järjestelmäpiirinsä A16:ksi ja A16 Proksi. Tai sitten perusmalleissa järjestelmäpiirinä säilyy yhä vain suoraan nykyinen A15 Bionic.
Toki Ming-Chi Kuo voi olla myös osin väärässä odotuksissaan, vaikka hän yleensä onkin oikeassa. Kuo esimerkiksi kertoi maaliskuussa odottavansa Applelta uutta MacBook Airia edelleen M1-piirillä varustettuna, vaikka yleisesti muissa odotuksissa esimerkiksi Bloombergin Apple-reportterin Mark Gurmanin osalta laitteeseen onkin odotettu uutta M2-piiriä.
Jos Apple jatkaisi uusissa iPhoneissa yhä 5 nanometrin prosessilla, olisi se poikkeuksellisesti kolmas vuosi saman viivanleveyden prosessilla. Tosin A14 Bionicissa valmistusprosessina oli vielä TSMC:n alkuperäinen 5 nanometrin prosessi, joka A15 Bionicissa vaihtui kehittyneempään N5P:hen.
Näennäisesti 5 nanometrin prosessilla Apple jäisi jälkeen Android-huippupuhelinten järjestelmäpiireistä, joista Qualcommin ja MediaTekin viimeisimmät valmistetaan 4 nanometrin prosessilla. Kuten edellä jo todettu, TSMC:n ilmoituksen mukaan sen N4-prosessi ei kuitenkaan tarjoa etuja N5P:hen verrattuna.
(2/4)
A15 is made by TSMC N5P. Because N4 has no advantages vs. N5P, it's reasonable for A16 to stick with the N5P, implying that improvements in performance and power-saving from A16 should be limited. Naming iPhone 14 Pro's chip as A16 is more of a marketing purpose.MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
— 郭明錤 (Ming-Chi Kuo) (@mingchikuo) May 29, 2022
(4/4)
There is nothing bad with naming a minor-upgrade CPU of all-new design MBA as M2, which can also help new MBA sales. But if M2 series aims to bring great upgrades vs. M1 series and further enhance Apple Silicon's brand image, using 2023 N3/N4P wafer for M2 is better.— 郭明錤 (Ming-Chi Kuo) (@mingchikuo) May 29, 2022
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »