Kanadan hallitus ilmoitti odotetusti torstaina, että se tulee kieltämään kiinalaisten Huawein ja ZTE:n laitteiden käytön verkkojen rakentamiseen maassa. Kanada perustelee päätöstään kansallisella turvallisuudelle. Asiasta on kertonut muun muassa uutistoimisto Associated Press.
Kanada oli ollut Five Eyes -tiedusteluyhteenliittouman maista ainoa, joka ei ollut vielä kieltänyt kiinalaisia verkkolaitteita maansa mobiiliverkkojen rakentamisessa. Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa kiinalaiset verkkolaitetoimittajat on suljettu markkinoilta ulos jo aiemmin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kanadan kielto koskee myös jo käyttöön otettuja laitteita. Kanadan teollisuusministerin Francois-Philippe Champagnen mukaan operaattoreiden tulee poistaa 5G-verkkolaitteet käytöstä kesäkuuhun 2024 mennessä ja 4G-verkkolaitteet vuoden 2027 loppuun mennessä. Operaattorit eivät tule saamaan hyvityksiä vaadittavista laitevaihdoista.
Luonnollisestikaan Kiinassa Kanadan päätöksiä ei ole katsottu hyvällä.
”Kiina arvioi kattavasti ja vakavasti tämän tapauksen ja ryhtyy kaikkiin tarvittaviin toimiin kiinalaisten yritysten laillisten oikeuksien ja etujen turvaamiseksi”, Kiinan Kanadan-suurlähetystö kommentoi verkkosivuillaan julkaisemassaan lausunnossa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kanada ilmoitti jo syyskuussa 2018 aikovansa tutkia mahdollisia uhkia, joita aiheutuu kansalliselle turvallisuudelle kiinalaisten verkkolaitteiden käytöstä. Koska kieltouhka on ollut päällä jo vuosia, ovat operaattorit jo suunnanneet investointejaan muiden kuin kiinalaisten verkkolaitevalmistajien tuotteisiin. Esimerkiksi vuonna 2020 Kanadan kaksi suurinta operaattoria – Bell Canada ja Telus – päättivät rakentaa 5G-verkkonsa Ericssonin ja Nokian kanssa, vaikka ne olivat aiemmin 4G-verkossaan käyttäneet Huawein laitteita.
”Olemme pettyneitä, mutta emme yllättyneitä. Olemme yllättyneitä siitä, että hallitukselta kesti niin kauan tehdä päätös, Huawein yhteiskuntasuhteista Kanadassa vastaava johtaja Alykhan Velshi kommentoi. ”Näemme tämän poliittisena päätöksenä, joka on syntynyt ensisijaisesti Yhdysvaltojen poliittisesta painostuksesta.”
Yhdysvallat onkin lobannut vahvasti liittolaisiaan sulkemaan kiinalaiset Huawein ja ZTE:n ulos erityisesti 5G-verkkojen rakentamisesta. Yhdysvalloissa Huawein ja ZTE:n laitteisiin tukeutuminen on nähty turvallisuusuhaksi niiden kiinalaistaustan vuoksi. Yhdysvallat on esimerkiksi uhannut tiedustelutietojen jakamisen lopettamisella, elleivät sen liittolaiset kiellä kiinalaisia verkkolaitteita.
Huawei on kuitenkin jatkuvasti kiistänyt väitteet vakoilusta ja yhtiön toimimisesta Kiinan hallinnon jatkeena.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vaikka Kanada on päättänyt vasta nyt kiellosta kiinalaisille verkkolaitteille, kiristyivät Kanadan ja Kiinan välit jo aiemmin Huawein tiimoilta. Huawein perustajan tytär ja yhtiön talousjohtaja Meng Wanzhuo pidätetiin Kanadassa loppuvuodesta 2018 Yhdysvaltojen pyynnöstä. Lopulta Meng vietti lähes kolme vuotta kotiarestissa, kunnes syksyllä 2021 yhdysvaltalaissyyttäjien kanssa tehdyn sopimuksen myötä nämä luopuivat luovutusvaatimuksistaan ja Meng pääsi matkustamaan takaisin Kiinaan.
Mengin Kanadassa tapahtuneen pidätyksen jälkeen kaksi kanadalaista pidätettiin Kiinassa syytettynä vakoilusta. Nämä kaksi miestä vapautettiin samana päivänä kuin Meng.
Huaweilla on yhä noin 1 500 työntekijää Kanadassa. Suurin osa heistä työskentelee tutkimuksessa ja tuotekehityksessä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »