Älykellot pitävät kirjaa kulutetuista kaloreista, mutta tuloksiin ei välttämättä ole luottamista. Tiedot ovat epätarkkoja ja arvaamattomia, Stronger by Sciencen tutkimus kertoo.
Tutkimuksessa olivat mukana Apple Watch Series 6, Polar Vantage V sekä Fitbit Sense, jotka kaikki ovat hieman erilaisille kohderyhmille suunnattuja älykelloja.
Mukaan valittiin 30 tervettä osanottajaa, jotka käyttivät älykelloa päivittäin arkielämässään sekä pyöräily-, kävely-, juoksu- ja kuntosalitreenien aikana. Kellot olivat käytössä myös esimerkiksi istuttaessa, jotta otos olisi mahdollisimman kattava.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Älykellojen mittaustuloksia verrattiin Polar H10 -sykevyön sekä kehon aktiivisuutta tarkemmin mittaavan MetaMax 3B -laitteen antamiin tietoihin, ja kellot osoittautuivat verrattain epätarkoiksi jokaisella osa-alueella.
Älykellojen kaloritiedot poikkesivat merkittävästi koehenkilöiden todellisesta energiankulutuksesta, ja erityisen suuriksi erot repesivät, mikäli henkilön kulutustaso poikkesi niin sanotusta normaalista.
Tulokset olivat myös epäjohdonmukaisia ja vaihtelivat rajustikin, tutkimusraportissa kerrotaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Hyviäkin uutisia kuitenkin paljastui. Kellojen syke- ja askeltiedot olivat huomattavasti paremmin linjassa todellisten tasojen kanssa, ja etenkin Apple Watch 6:n sykemittarin tasaisuutta tutkijat korostavat.
Vaikuttaakin siltä, että älykellojen syke- ja askeltietoihin voi kohtalaisen hyvin luottaa, mutta energiankulutukselle ei kannata antaa liikaa painoarvoa. Monissa tutkimuksissa jo älykellon käyttämisen on kuitenkin havaittu tekevän ihmisistä aktiivisempia, mikä lienee jo itsessään positiivista, olivat mittaustulokset sitten tarkkoja tai eivät.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »