Vaikka 5G-verkkojen rakennustyö on vielä pahasti kesken ja monissa maailman maissa jopa kokonaan aloittamatta, tutkimus- ja tuotekehitystyössä katseet on suunnattu jo 6G-aikaan.
Yleisesti ensimmäisiä 6G-verkkoja on odotettu käyttöön 2020-luvun lopulla.
Myös Suomessa 6G-tutkimus- ja kehitystyö on ollut vauhdissa jo jonkin aikaa. Nyt merkittävimmät suomalaiset tietoliikennealan tutkimus- ja kehitystoimijat ovat perustaneet uuden keskinäisen yhteenliittymän, 6G Finlandin, Suomen 6G-kilpailukyvyn edistämiseksi. 6G Finlandin tavoitteena on tiivistää Suomen sisäistä 6G-yhteistyötä ja edistää suomalaisen 6G-osaamisen kansainvälistä vaikuttavuutta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
6G Finland julkistettiin tänään, jolloin myös pääministeri Sanna Marin kertoi siitä teknologia-aiheisessa seminaarissa Tokiossa Japanin-vierailunsa yhteydessä. 6G Finlandin perustajajäseniä ovat Aalto-yliopisto, BusinessOulu, Helsingin yliopisto, Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto, Oulun ammattikorkeakoulu, Nokia Bell Labs, Teknologian tutkimuskeskus VTT sekä Puolustusvoimien tutkimuslaitos. 6G Finlandin kerrotaan toimivan verkostona, johon jäsenet kutsutaan sisältöperustaisesti.
Yhteenliittymän julkistamisen myötä 6G Finlandin jäsenet aloittavat tiekartan laatimisen tärkeimmistä 6G-tutkimukseen ja -kehitykseen liittyvistä yhteisistä painopisteistä. 6G Finlandin on tarkoitus toimia suomalaisen 6G-osaamisen yhteyspisteenä ja osallistua aktiivisesti tavoitteidensa mukaiseen keskusteluun kansallisesti ja kansainvälisesti.
”6G-kehitys ja sitä koskeva keskustelu lisääntyy tällä hetkellä kovaa vauhtia kansainvälisesti. Tämä on Suomelle erinomainen hetki vahvistaa 6G-yhteistyötä myös kansallisesti entistä tiiviimpänä suomalaisrintamana”, kommentoi 6G Finlandin puheenjohtaja, Nokia Bell Labsin Radio Systems Research Finland -tutkimusosaston johtaja Mikko Uusitalo.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
6G:n odotetaan jälleen nostavan tiedonsiirtonopeuksia ja laskevan viivettä verrattuna 5G-yhteyksiin.
Osana 6G:tä käytettävät taajuudet tulevat nousemaan jälleen entistä korkeammiksi. 5G:ssä käyttöön otettiin jo useamman kymmenen gigahertsin millimetriaaltotaajuuksia, ja suunta on korkeammalle peittoalueiden samalla kaventuessa.
Suomi on ollut kansainvälisesti 6G-tutkimuksen ja -kehityksen kärkimaita siitä lähtien, kun maailman ensimmäinen laaja 6G-tutkimusohjelma, 6G Flagship, käynnistettiin Suomessa vuonna 2018. Suomi on tällä hetkellä vetovastuussa myös Euroopan 6G-lippulaivaprojektissa, Hexa-X:ssä, sekä merkittävissä rooleissa myös muussa EU:n 6G-toiminnassa. Koska 6G Finlandissa mukana ovat tutkimuslaitosten lisäksi myös yritykset, 6G Finland nousee kansainvälisesti yhdeksi merkittävimmistä 6G-osaamisen yhteenliittymistä. Vastaavia yhteenliittymiä on tähän mennessä perustettu Japaniin, Yhdysvaltoihin ja Saksaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »