Xiaomin Poco-brändin Poco F4 GT -älypuhelin on Snapdragon 8 Gen 1:llä varustettu älypuhelin, jonka yhtenä kohderyhmänä ovat puhelimella pelaajat.
Poco F4 GT:n voi hyvällä syyllä luokitella pelipuhelimeksi muun muassa sen sisältämien olkapainikkeiden myötä, mutta designiltaan puhelin on pelipuhelimeksi varsin hillitty ja kilpailee näin ostajista myös valtavirran Android-huippupuhelinten kanssa.
Xiaomi Poco F4 GT
- 6,67" AMOLED HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 64 + 8 + 2 Mpiks. kamera
- 20 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 -piiri
- 4700 mAh akku
Teknisten ominaisuuksien osalta Poco F4 GT:n valttikortteja ovat tehokkaan järjestelmäpiirin ohella tasainen AMOLED-näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella sekä erittäin nopea akun 120 watin pikalataus.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Poco F4 GT:n suositushinta Suomessa on 699 euroa 12+256 gigatavun muistiversiona, mutta myynnin Flash Sale -aloitustarjouksena 10. toukokuuta yhden päivän ajan puhelin on tarjolla sadan euron alennuksella 599 euron hintaan.
Suomessa Poco F4 GT on saatavilla kahtena värivaihtoehtona, jotka ovat musta Stealth Black sekä keltainen Cyber Yellow, laajasti eri jälleenmyyjiltä (DNA, Elisa, Telia, Euronics, Veikon Kone, Power, Verkkokauppa.com).
Poco F4 GT:n tekniset tiedot
- 6,67 tuuman tasainen AMOLED-näyttö 20:9-kuvasuhteella, 2400×1080 pikselin tarkkuudella, 10-bittisillä väreillä (1,07 miljardia värisävyä) ja HDR10+ sekä Dolby Vision -tuella, 120 hertsin virkistystaajuudella ja 480 hertsin kosketustunnistuksella, kirkkaus 800 nitiä (HBM), kontrastisuhde 5000000:1, Corning Gorilla Glass Victus -lasi
- Sormenjälkilukija virtapainikkeessa puhelimen oikealla sivulla
- Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri (4 nm, 1x 3,0 GHz ARM Cortex-X2 + 3x 2,5 GHz ARM Cortex-A710 + 4x 1,8 GHz ARM Cortex-A510, Adreno 730 -grafiikkasuoritin)
- 8 tai 12 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR5) ja 128 tai 256 gigatavua tallennusmuistia (UFS 3.1)
- Muistivariantit 8+128 ja 12+256 gigatavua (Suomessa vain jälkimmäinen)
- Kolme takakameraa
- 64 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera 1/1,73 tuumakoon Sony IMX686 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla (16 megapikselin kuvakoolla 1,6 mikronia) ja f/1,9-aukolla
- 8 megapikselin 120 asteen ultralaajakulmakamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- 2 megapikselin makrokamera f/2,4-aukolla
- Videokuvaus 4K 30 / 60 fps, 1080p 30 / 60 fps ja 720p 30 fps ja hidastuskuvaus 1080p 120 fps, 720p 120 / 240 / 960 fps
- Välkkymisanturi ja LED-kuvausvalo
- 20 megapikselin etukamera Sony IMX596 -kennolla ja f/2,4-aukolla
- Stereokaiuttimet neljällä kaiuttimella ja Dolby Atmos -tilaäänituki
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 5G: alle 6 gigahertsin taajuudet n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n38, n40, n41, n77, n78
- Wi-Fi 6 ja 6E (802.11a/b/g/n/ac/ax, 2,4 + 5 + 6 GHz) / Bluetooth 5.2 / NFC -yhteydet, infrapunalähetin
- GPS (L1+L5) / GLONASS (G1) / BDS (B1I + B1C+ B2a) / Galileo (E1 + E5a) -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin (360°)
- USB-C-liitäntä (USB 2.0)
- 4 700 milliampeeritunnin akku 120 watin HyperCharge-pikalatauksella
- Mitat 162,5 x 76,7 x 8,5 millimetriä ja paino 210 grammaa
- Android 12 -käyttöjärjestelmäversio osana MIUI 13 for Poco -ohjelmistoa
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myyntipakkauksen sisältö:
- Poco F4 GT -puhelin
- 120 watin HyperCharge-pikalaturi
- 1,5 metrin USB-A-USB-C-kaapeli L:n muotoisella päällä
- USB-C – 3,5 mm -kuulokeadapteri
- SIM-korttikelkan avaustyökalu
- Ohje- ja muita lappusia
Hyvää Poco F4 GT:ssä
- Hyvä tasainen näyttö. Poco F4 GT:n AMOLED-näyttö on kuvanlaadultaan hyvä riittävällä tarkkuudella, kirkkaudella ja sulavuudella. Tasainen näyttö on monien mieleen ja sopii hyvin pelaamiseen.
- Huippuluokan suorituskyky. Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin voimin Poco F4 GT tarjoaa Android-puhelinten kärkitason suorituskykyä. Peruskäyttö on erittäin sujuvaa, ja myös peleihin Poco F4 GT:ssä riittää potkua. Muiden Snapdragon 8 Gen 1 -puhelinten tavoin suorituskyvyn vastapainona puhelin lämpenee rasituksessa merkittävästi.
- Äärimmäisen nopea pikalataus. Poco F4 GT on toistaiseksi nopeimmin testeissämme latautunut älypuhelin, sillä akku latautuu täyteen lupausten mukaisesti alle 20 minuutissa mukana myyntipakkauksessa toimitettavalla 120 watin laturilla.
- Onnistunut, mutta hillitty pelipuhelimen design. Poco F4 GT:n designissa kohderyhmänä olevat pelaajat on huomioitu muutamin eri tavoin. Muotoilun peruslinjojen ohella pelipuhelimen Poco F4 GT:stä tekevät sen olkapainikkeet, jotka tarjoavat hyvän käyttötuntuman. Lisäksi puhelimessa on mietittyjä yksityiskohtia, kuten kolmas mikrofoni puhelimen sivulla, sekä 1,5-metrisenä tavallista pidempi ja L:n muotoisella päällä varustettuna mukavasti puhelinta kahdessa kädessä pideltäessä käytettävä kaapeli.
- Poikkeuksellisen hyvä värinäpalaute Android-puhelimeksi. Poco F4 GT:n julkistuksessa ja esittelyssä on nostettu erikseen esille puhelimen X-akselinen värinämoottori – eikä onneksi suotta. Värinäpalautteen tuntuma lukeutuu Poco F4 GT:ssä Android-puhelinten parhaimmistoon, millä on oma osansa miellyttävässä käyttökokemuksessa.
- Edullinen hinta. Poco F4 GT:n hinta on kohdallaan, sillä se on myyntiin tullessaan toistaiseksi edullisin huippuluokan Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirillä varustettu älypuhelin Suomen markkinoilla. Muutenkin kuin tehojen puolesta vastinetta rahalle on tarjolla esimerkiksi hyvän näytön ja nopean pikalatauksen muodossa.
Huonoa Poco F4 GT:ssä
- Kamerat eivät painopisteenä. Kuten monesti pelipuhelimissa, eivät kamerat ole olleet prioriteetti myöskään Poco F4 GT:n suunnittelussa. Verrattuna puhelimen muuhun tasoon kameroista on selvästi tingitty. Pääkamerasta ei löydy optista kuvanvakainta, telekameraa ei ole ja myös ultralaajakulmakamera on vaatimaton.
- Puuttuvat ominaisuudet. Poco F4 GT:stä puuttuu muutamia vaihtelevasti sen kilpailijoista löytyviä ominaisuuksia. Poco F4 GT ei esimerkiksi tue langatonta latausta, eikä sisällä muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitäntää. Lisäksi rakenne ei ole IP-luokitellusti pöly- ja vesitiivis, mikä tosin on yhä muutenkin harvinaista kohtuuhintaisissa, mutta tehokkaissa puhelimissa.
- Hieman hämyinen päivitystuki. Poco F4 GT:lle on kerrottu olevan tavoitteena tuoda kolme Android-versiopäivitystä sekä neljä vuotta tietoturvapäivityksiä, mutta ilmoitusta ei ole esitetty varsinaisena lupauksena, joten päivitysten jatkuvuus erityisesti kahden version ja kolmen vuoden tietoturvapäivitysten jälkeen on hienoinen kysymysmerkki.
Pelipuhelinten joukossa hillitty design ja hyvä tasainen AMOLED-näyttö
Pelaamiseen suunnatuissa älypuhelimissa on nähty usein massasta erottuvia räväkän näköisiä design-ratkaisuja, mutta Poco F4 GT on tältä osin jopa yllättävän hillitty – vaikkei kuitenkaan aivan tavallinen.
Muotoilun yksityiskohdissa kantavana teemana on X-kirjain. Takapinnan reunan kuviot rajaavat taakse X-kirjaimen, minkä lisäksi puhelimen pohjasta ja yläpäästä löytyvät kaiutinaukot, takakamerakohouman tumma osa kuin myös vasemmalta sivulta löytyvä äänenvoimakkuuspainike ovat muodoltaan hienoisesti X-kirjainta muistuttavia kapeammilla keskikohdillaan. Kamerakohouman vierestä löytyvä LED-kuvausvalon aukko on muotoiltu mielenkiintoisesti salaman muotoon.
Kamerakohoumasta kameroiden molemmin puolin löytyvät lisänä RGB LED -valot, jotka pelikäytön lisäksi toimivat ilmoitusvalona saapuvista ilmoituksista ja puheluista sekä kertovat akun latautumisesta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Värivaihtoehtoja Poco F4 GT:stä Suomen markkinoilla ovat musta Stealth Black ja keltainen Cyber Yellow. Kolmas värivaihtoehto, hopea Knight Silver, ei kuulu valikoimiin Suomessa. Testissämme Poco F4 GT oli mustana Stealth Black -värinä, joka on vielä Suomen kahdesta vaihtoehdosta se huomattavasti hillitympi. Jos erottuvampi ulkonäkö kiinnostaa, keltainen Poco F4 GT erottuu paremmin joukosta.
Takapinta Poco F4 GT:ssä on lasia ja kylkiä kiertää lähes tasainen alumiinirunko. Takalasi kaartuu hieman reunoja kohti ja käteen Poco F4 GT istuu mukavasti. Mitenkään pieni puhelin Poco F4 GT ei kuitenkaan ole: paksuuttakin on 8,5 millimetriä ja painoa 210 grammaa. Takalasi on mattaviimeistelty, mutta keskeltä sitä halkoo kiiltävä juova, joka myös tuntuu erilaiselta sormen alla. Näytön pintana on Corningin Gorilla Glass Victus -lasi.
Etupuolella näytön reunukset Poco F4 GT:ssä eivät ole pienimmästä päästä. Sinällään tämä ei ole poikkeuksellista pelipuhelimissa, joissa tasaiset näytöt ja hieman suuremmat reunukset ovat muutenkin yleisiä ja auttavat myös vähentämään virhekosketuksia pelatessa. Poco F4 GT:ssä miellyttävää on, että reunukset ovat lähes yhtä suuret näytön joka reunalla.
Poco F4 GT:n näyttö on silmämääräisesti arvioituna erinomainen. Kokoa näytöllä on 6,67 tuumaa ja 20:9-kuvasuhteen AMOLED-paneelin tarkkuus on Full HD+ -tasoa eli 2400×1080 pikseliä. Näyttö tukee 10-bittistä väritoistoa 1,07 miljardilla värisävyllä ja HDR10+-tuella, ilmoitettu kirkkaus yltää 800 nitiin korkean kirkkauden tilassa ja kontrastisuhde on 5000000:1.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Virkistystaajuudeltaan näyttö on nykypäivänä huippupuhelimissa tavanomaiset 120 hertsiä, ja kosketustunnistus toimii 480 hertsin taajuudella.
Näytön kuvanlaatu on kaikin puolin hyvä – väritoisto on miellyttävää ja tarkkuus sekä kirkkaus ovat riittävällä, joskaan eivät markkinoiden johtavalla tasolla. Sulavuudeltaan näyttö on yllätyksettömästi erinomainen.
Asetuksista väritilaksi voi valita oletuksena käytössä olevan Eloisan ohella vielä korostetumman (Kyllästetty) tai neutraalimman vaihtoehdon (Alkuperäinen väri), minkä lisäksi värimaailman voi muokata myös oman mieltymyksensä mukaan. Erikseen tarjolla on myös värilämpötilan asetus (Oletus, Lämmin, Viileä, Mukautettu) sekä ympäristön mukaisesti mukautuvat värit.
Virkistystaajuuden osalta tarjolla on oletuksena tilanteen mukaan säätyvän virkistystaajuuden ohella valinnat 60 tai 120 hertsin virkistystaajuudesta.
Poco F4 GT:ssä on myös tarjolla MEMC-toiminto, joka pyrkii parantamaan katseltavien videoiden sulavuutta lisäämällä toistettavaan videoon laskennallisia väliruutuja. Valinnaisia tekoälyperustaisia lisäominaisuuksia ovat myös videoiden tarkkuutta nostava Superresoluutio, kuvia Galleria-sovelluksessa ehostava AI-kuvanparannus sekä katseltavien videoiden dynamiikkaa parantamaan pyrkivä AI HDR -parannus.
Ulkoisesti Poco F4 GT:n merkittävin erikoisuus ovat sen oikealta sivulta löytyvät olkapainikkeet, jotka ohjelmistossa kulkevat suomeksi myös nimellä ponnahduslaukaisimet. Olkapainikkeet ovat kenties se ilmiselvin pelipuhelimen tunnusmerkki. Poco F4 GT:ssä painikkeet ovat toteutettu magneettien avulla varsinaisina fyysisinä painikkeina toisin kuin joissakin muissa pelipuhelimissa, joissa on nähty esimerkiksi ultraääniantureihin perustuvat painikkeet. Tuntumaltaan Poco F4 GT:n hieman liikkuvat painikkeet ovat selvästi ”virtuaalipainikkeita” paremmat.
Hieman erikoisesti kummallakin olkapainikkeella on vieressään oma liukukytkimensä, joista olkapainikkeet saa nostettua käyttöön tai poistettua käytöstä. Todennäköisesti ratkaisu liittyy siihen, että ylös nostettuna painikkeet ovat eivät tarkoituksellisesti ole täysin jämäkät, vaan heiluvat hieman. Poco F4 GT:ssä tehtyä ratkaisuakaan ei kuitenkaan myöskään voi pitää kovin eleganttina, sillä liukukytkimet tuntuvat ylimääräisiltä ja ovat varsin korkeat.
Peleissä olkapainikkeita käytetään merkitsemällä ne vastaamaan kosketusta halutussa kohdassa näyttöä. Kaikissa peleissä painikkeista ei ole hyötyä, mutta joissakin peleissä etu on selvä.
Lisäksi olkapainikkeita voi hyödyntää pelien ulkopuolella pikapainikkeina valittuihin toimintoihin joko kaksoispainalluksella tai pitkällä painalluksella. Vapaasti mitä tahansa sovellusta painikkeista ei asetuksista voi kuitenkaan määritellä avautuvaksi, mikä on ikävä puute. Vaihtoehdot rajoittuvat eri kamera-, äänen- tai näytöntallennustoimintoihin, taskulampun aktivointiin tai ääniasetuksiin.
Sormenjälkilukija Poco F4 GT:ssä sijaitsee virtapainikkeessa puhelimen oikealla sivulla ja osoittautui nopea- ja varmatoimiseksi.
Pienenä moninpeleihin suunniteltuna yksityiskohtana Poco F4 GT:ssä on kummastakin päästä löytyvien lisäksi kolmas mikrofoni puhelimen vasemmalla sivulla, jolloin se ei jää puhelinta kahdella kädellä puhelinta pideltäessä peitetyksi.
Kaiuttimia Poco F4 GT:ssä on neljä kappaletta, sillä puhelimen kummastakin päästä löytyvät sekä erilliset woofer- että diskanttielementit. Kaiutinten äänenlaatu on ihan hyvä, muttei mitenkään poikkeuksellisen erinomainen. Äänenvoimakkuutta riittää kuitenkin reilusti, mutta matalien äänien toisto häviää osalle kilpailevista huippupuhelimista. Tilaäänitoistoon Poco F4 GT:stä löytyy Dolby Atmos -tuki.
Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon vielä Poco F4 GT:n olevan varustettu erinomaisella värinäpalautteella, joka lukeutuu ehdottomasti Android-puhelinten parhaimmistoon. Puhelimen julkistuksen yhteydessä kerrotun tiedon mukaan Poco F4 GT:n CyberEngine-nimeä kantava X-akselinen värinämoottori on myös kookkain Android-puhelimissa. Voimakas, mutta samalla tietyllä miellyttävällä tavalla hallittu värinä parantaa Poco F4 GT:n käyttötuntumaa.
Suorituskyky kohdallaan
Poco F4 GT:ssä on monista muistakin vuoden 2022 huippupuhelimista tuttu Qualcommin Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiri, joka suorituskyvyltään edustaa Android-puhelinten kärkitasoa.
Suomessa Poco F4 GT on myynnissä vain muistiversiona, jossa on 12 gigatavua LPDDR5-tyypin RAM-käyttömuistia ja 256 gigatavua sisäistä UFS 3.1 -tyypin tallennusmuistia, Muistikorttipaikkaa ei ole.
Poco F4 GT:n suorituskyky on mittausten perusteella hyvin linjassa muiden Snapdragon 8 Gen 1 -puhelinten kanssa, eikä suuria eroja ilmennyt. Lämpenemisen osalta Poco F4 GT tuntuu kuitenkin sijoittuvan Snapdragon 8 Gen 1 -puhelinten heikompaan puoliskoon. Pidempään raskaita pelejä pelatessa puhelin lämpenee jopa epämiellyttävän kuumaksi. Merkittävä lämpeneminen voi omalta osaltaan rajoittaa huippusuorituskyvyn pidempää hyödyntämistä.
Xiaomi itse on kertonut panostaneensa Poco F4 GT:ssä jäähdytykseen kaksiosaisella höyrykammiolla, jonka pinta-ala on kokonaisuudessaan 4 860 neliömillimetriä. Valitettavasti käytännössä jäähdytysratkaisu ei kuitenkaan vaikuta aivan onnistuneimmalta, ja Poco F4 GT tuntuu näppituntumalla kuumenevan enemmän kuin aiemmin testatuista Snapdragon 8 Gen 1 -puhelimista Realme GT 2 Pro ja erityisesti OnePlus 10 Pro.
Käytännössä pelatessa mitään merkittävää lämpenemisestä johtuvaa suorituskyvyn muutosta ei kuitenkaan havaittu, vaan Poco F4 GT pyöritti pelejä koko ajan mukavan sulavasti.
5G-verkkojen osalta Poco F4 GT tukee varsin kattavasti yhteensä 12 eri alle 6 gigahertsin 5G-taajuutta (n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n38, n40, n41, n77, n78). Testin aikana puhelimen toiminnassa 5G-verkossa ei havaittu mitään erikoista. Nano-SIM-korttipaikkoja Poco F4 GT tarjoaa kaksin kappalein, mutta integroitua eSIMiä ei ole.
Yhteyksien osalta mukana on tuki ilahduttavasti tavanomaisen Wi-Fi 6:n (2,4 + 5 GHz) lisäksi myös 6 gigahertsin Wi-Fi 6E -yhteyksille, mikä ei ole vielä itsestään selvää edes Snapdragon 8 Gen 1:llä varustetuissa huippupuhelimissa. Poco F4 GT on näin valmis yhdessä Wi-Fi 6E -reitittimen kanssa suorituskykyisempään ja häiriöttömämpään Wi-Fi-yhteyteen. Lisäksi Poco F4 GT:ssä on Bluetooth 5.2 -tuki, NFC-lähiyhteys sekä myös infrapunalähetin kauko-ohjainkäyttöön.
Liitäntänä Poco F4 GT tarjoaa vain USB-C:n, joka tuttuun Xiaomi-tyyliin rajoittuu USB 2.0 -tiedonsiirtonopeuteen. Lisäksi yllättäen myyntipakkauksessa mukana kuitenkin toimitetaan USB-C – 3,5 mm -kuulokeadapteri, mikä on nykypäivänä poikkeuksellista.
Akunkesto Poco F4 GT:ssä on kohtuullista tasoa. Kahdenkin käyttöpäivän läpi selviäminen on mahdollista kohtuullisella käytöllä ja näytön kirkkaudesta säästämällä. Akunkesto näyttöajalla mitattuna täyteen ladatusta Poco F4 GT:stä vaihteli noin 7-10 tunnin välillä. Puhelimen asetuksissa on tarjolla kolme suorituskykytilaa (Säästä akkua, Tasapainotettu ja Suorituskyky), joista tehokkaimman valinnalla on selvä heikentävä vaikutus akunkestoon, muttei oikeastaan havaittavaa vaikutusta toimintanopeuteen käytännössä.
Akun äärimmäisen nopea pikalataus on yksi Poco F4 GT:n erikoisuuksista ja samalla vahvuuksista. Mukana myyntipakkauksessa toimitetaan 120 watin laturi, joka on kooltaan varsin kookas – käytännössä suurinta kokoa mitä älypuhelimissa on viime vuosina nähty.
Erityiskehuja Poco F4 GT ansaitsee myös mukana tulevasta kaapelista, joka on 1,5-metrisenä noin viitisenkymmentä prosenttia tavanomaista pidempi. Lisäksi Poco F4 GT:n käyttö esimerkiksi pelaamiseen kahdella kädellä vaakatilassa pidellen on otettu huomioon: kaapelin USB-C-pää on L-muotoinen, jolloin kaapeli sopii mukavasti käden alle eikä häiritse otetta. Hyötyä tästä tosin on lähinnä todella pitkissä yksittäisissä pelisessioissa, sillä muuten Poco F4 GT:tä ei tarvitse todellakaan pitkään johdon päässä pitää.
Asetuksissa tarjolla on oletuslatauksen lisäksi Nopeuta latausta -valinta, joka vielä hieman tehostaa latausnopeutta. Molemmilla vaihtoehdoilla Poco F4 GT:n akku kuitenkin täyttyi lataustestissämme 100 prosenttiin alle 20 minuutissa. Nopeuta latausta -valinnalla akku latautuu vielä hieman oletuslatausta nopeammin, kuten alta löytyvä kuvaaja kertoo, mutta käytännössä ero on merkityksettömän pieni.
Poco F4 GT on toistaiseksi nopeimmalla pikalatauksella varustettu testaamamme puhelin, ja latausnopeudessa on siinä saavutettu niin kova taso, ettei nopeampaa latausta enää kaipaa. Latausnopeudessa Poco F4 GT pesee selkeästi kilpailevista huippupuhelimista niin OnePlus 10 Pron, Realme GT 2 Pron kuin esimerkiksi Motorola Edge 30 Pron – ja vielä selkeämmin Samsungin ja Applen viimeisimmät huippupuhelimet.
Langatonta latausta Poco F4 GT ei puolestaan tue.
Tuttu MIUI-ohjelmisto – tulossa mahdollisesti kolme versiopäivitystä ja neljä vuotta tietoturvapäivityksiä
Poco F4 GT:ssä on MIUI 13 for Poco -ohjelmisto, mutta käytännössä kyseessä on hyvin pitkälti muistakin Xiaomi- ja Redmi-puhelimista tuttu kokonaisuus.
MIUI-ohjelmisto jakaa totuttuun tapaan mielipiteitä. Xiaomin ohjelmisto eroaa merkittävästi vakio-Androidista ja muistuttaa joiltakin osin Applen iOS-käyttöjärjestelmää – esimerkiksi näytön yläreunasta pyyhkäisemällä esiin tulevat ilmoitus- ja pika-asetusnäkymät ovat erilliset Applen tyyliin ja poikkeavat Androidin valtavirrasta.
Nykyisin MIUI toimii kuitenkin varsin sujuvasti ja selkeästi, kunhan tietyt yksityiskohdat on sisäistänyt. Ulkoasultaan MIUI erottuu monista muista Android-ohjelmistoista, mutta on myös laajasti mukautettavissa oman maun mukaan.
Erikoisena ratkaisuna ohjelmistossa voi pitää Game Turbo -pelitilan sijoittamista osaksi Turvallisuus-sovellusta. Harvalla tuskin tulee intuitiivisesti mieleen etsiä pelitilaa ja sen asetuksia Turvallisuus-sovelluksesta.
Pelien aikana Poco F4 GT tarjoaa käyttöön vasemmasta yläkulmasta oikealle päin pyyhkäisemällä aukeavan pikavalintavalikon. Tätä kautta tarjolla on erilaisia pika-asetuksia ja -toimintoja, minkä lisäksi valikon kautta saa asetettua olkapainikkeet käyttöön peleissä halutulla tavalla.
Päivitysten osalta tavoitteeksi on kerrottu tuoda Poco F4 GT:lle kolme Android-käyttöjärjestelmäversiopäivitystä ja neljä vuotta tietoturvapäivityksiä, mutta kyse ei valitettavasti ole varsinaisesta lupauksesta, minkä vuoksi siihen on suhtauduttava hieman epäillen. Lähinnä epävarmoja ovat viimeinen versiopäivitys sekä viimeinen vuosi tietoturvapäivityksiä, sillä Xiaomin edullisempienkin ja muiden Poco-puhelinten päivityslupausten perusteella kahta versiopäivitystä ja kolmea vuotta tietoturvapäivityksiä voidaan pitää eräänlaisena vähimmäistasona, johon myös Poco F4 GT tulee eittämättä yltämään.
Poco F4 GT:n kanssa tiukimmin kilpailevat Android-huippupuhelimet tarjoavat käytännössä järjestäen kunnollisena lupauksena vähintään kolme versiopäivitystä ja neljä vuotta tietoturvapäivityksiä, minkä lisäksi Samsung on korottanut päivityslupauksensa jo neljään versioon ja viiteen vuoteen, joten kokonaisuutena Poco F4 GT:n häilyvään päivitysten tulevaisuuteen on suhtauduttava hienoisena heikkoutena.
Kamerat eivät painopisteenä
Kamerat ovat usein se osa-alue, jossa pelipuhelimissa on tingitty – ja näin on myös Poco F4 GT:ssä. Jos kameroiden kuvanlaatu ja kuvausominaisuudet ovat itselle tärkeitä älypuhelinta valittaessa, ei Poco F4 GT ole oikea valinta, vaan muut huippupuhelimet tarjoavat tällä saralla enemmän.
Poco F4 GT:n 64 megapikselin pääkamera rakentuu 1/1,73 tuumakoon Sony IMX686 -kennolle, joka tarjoaa 0,8 mikronin pikselikoon. 16 megapikselin oletuskuvakoolla pikselikoko on 1,6 mikronia. Aukon koko pääkamerassa on f/1,9.
Pääkamerassa ei ole optista kuvanvakainta, jonka myötä Poco F4 GT antaa jo selvästi tasoitusta kameran käytettävyydessä moniin muihin huippupuhelimiin verrattuna. Kuvaaminen vaatii vakaata kättä ja nopeat näppäisyt eivät aina tuota hyviä lopputuloksia. Kuvanlaadullisesti pääkamera suoriutuu kuitenkin otollisissa kirkkaissa olosuhteissa hyvin: kuvien värimaailma on miellyttävä ja myös yksityiskohtia riittää kohtalaisen hyvin.
Kaksi muuta takakameraa ovat 8 megapikselin 120 asteen ultralaajakulmakamera 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla sekä 2 megapikselin makrokamera f/2,4-aukolla.
Ultralaajakulmakameran kuvanlaatu on keskinkertaista ja huippupuhelinten joukossa heikoimmasta päästä. Yksityiskohdat ovat pehmeitä ja väritkään eivät vaikuta aivan pääkameran tavoin. Varsinkin vähemmässä valossa ultralaajakulmakameran kuvat alkavat lisäksi nopeasti puuroutua.
Matalan 2 megapikselin tarkkuuden makrokameran kuvanlaatu on odotusten mukaisesti heikkoa tasoa, mutta toki parhaimmillaan kirkkaassa ympäristössä ja sopivista kohteista silläkin saa tallennettua tarkkuudeltaan somessa jakokelpoisia kuvia.
Esimerkkikuvia kameroilla löytyy alta artikkelin lopusta.
Videokuvausta Poco F4 GT tukee pääkamerallaan 4K- ja 1080p-tarkkuuksilla 30 ja 60 fps -nopeuksilla, mutta ultralaajakulmakameralla videokuvaus rajoittuu maksimissaan 1080p-tarkkuuteen 30 fps -nopeudella. Muutamista muista Android-huippupuhelimista poiketen 8K-tarkkuuden videokuvausta ei ole tuettuna lainkaan.
Hidastuskuvauksen osalta tuettuna on 1080p-tarkkuus 120 fps -nopeudella ja 720p-tarkkuus 120, 240 ja 960 fps -nopeuksilla.
Poco F4 GT:stäkin löytyvä Xiaomin tuttu kamerasovellus on monipuolinen, mutta helppokäyttöinen. Tavallisen valo- ja videokuvauksen lisäksi mukana on esimerkiksi manuaalisäätöjen Pro-tila, Muotokuvatila, erillinen Yö-tila, Lyhyt video -tila lyhyiden videopätkien tallentamiseen, Panoraama-tila, Nopeutus-tila (hyperlapse) sekä Pitkän valotuksen tila. Mahdollista on myös videokuvaus samanaikaisesti taka- ja etukameralla. Videokuvaukseen on tarjolla myös erilaisia elokuvatehosteita sekä Vlogi-tila, joka ohjaa videotarinoiden kuvaamiseen. Klooni-tilalla voi puolestaan tallentaa yhteen kuvaan tai videoon saman henkilön useaan kertaan.
Yhteenveto: Hyvä puhelin erityisesti pelaajalle – tehokas järjestelmäpiiri kohtuuhinnalla
Poco F4 GT on hyvä siinä, mihin se on suunniteltu: tehokkaana huippupuhelimena, joka soveltuu myös erinomaisesti pelaamiseen.
Poco F4 GT:ssä on laadukas, tasainen ja kookas AMOLED-näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella, Snapdragon 8 Gen 1:n myötä huippuluokan suorituskyky, äärimmäisen nopea akun pikalataus sekä pelaamiskokemusta parantavat olkapainikkeet sekä tiettyjä muita onnistuneita yksityiskohtia. Silti pelipuhelimeksi Poco F4 GT:n design on myös hillitymmästä päästä – erityisesti mustana Stealth Black -värivaihtoehtona.
Poco F4 GT:n heikkouksia ovat kameroiden kuvanlaatu, johon ei ole varsinaisesti panostettu ja joka ei olekaan muun puhelimen tasolla, sekä tietyt puutteet ominaisuuksissa. Tukea ei ole langattomalle lataukselle, eikä Poco F4 GT sisällä myöskään muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitäntää.
Poco F4 GT:n suositushinta on 699 euroa, mutta myynnin avajaistarjouksena yhden päivän ajan 10. toukokuuta hinta on 599 euroa. Tämä on erittäin kilpailukykyinen hinta Snapdragon 8 Gen 1 -puhelimelle – varsinkin, kun kyse on vielä 12+256 gigatavun muistiversiosta.
Uuden sukupolven haastajia pelipuhelinten kategoriassa Poco F4 GT:lle on vielä niukasti, sillä esimerkiksi Asus ei ole vielä tämän arvostelun julkaisuhetkellä toukokuussa jatkanut ROG Phone -pelipuhelinsarjaansa tämän vuoden osalta. Uutuuksia on Pocon ohella nähty globaaleille markkinoille vasta ZTE:n Nubialta, jonka RedMagic-pelipuhelinsarja sai jatkoa sekä alkaen 629 euron RedMagic 7:stä että 799 euron RedMagic 7 Prosta. RedMagic-puhelimia ei ole kuitenkaan saatavilla suomalaisilta jälleenmyyjiltä, vaan puhelimet tulee hankkia brändin omasta verkkokaupasta.
Toki Poco F4 GT kilpailee myös kaikkien muiden tehokkaiden Android-huippupuhelinten kanssa. Alle tonnin hintaluokassa muita vaihtoehtoja Snapdragon 8 Gen 1:llä varustettuna ovat Realme GT 2 Pro, Motorola Edge 30 Pro ja OnePlus 10 Pro. Näistä Realme GT 2 Pron saa edullisimmin 749 eurolla, mutta kyse on 8+128 gigatavun muistiversiosta, kun Poco F4 GT tarjoaa 12+256 gigatavua 699 euron suositushinnalla – ja lisäksi vielä edullisemmin myynnin alkutarjouksessa sekä mahdollisesti jälleen jonkin ajan kuluttua.
Kokonaisuutena Poco F4 GT tarjoaa hyvää vastinetta kohtuulliselle hinnalleen, ja ansaitsee näin ostosuosituksen. Toki ostopäätöksen suhteen kannattaa huomioida se, miten Poco F4 GT sopii juuri omiin tarpeisiin ominaisuuksiltaan.
Alla vielä esimerkkikuvia Poco F4 GT:n kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversioina. Kuvat löytyvät myös tästä Dropbox-kansiosta.
Ultralaajakulmakamera:
Pääkamera:
Pääkamera:
Pääkamera:
Pääkamera:
Pääkamera:
Pääkamera:
Pääkamera:
Pääkamera:
Pääkamera:
Pääkamera:
Pääkamera:
Pääkamera:
Ultralaajakulmakamera:
Pääkamera:
Pääkamera:
Ultralaajakulmakamera:
Pääkamera:
Ultralaajakulmakamera:
Pääkamera:
Ultralaajakulmakamera:
Pääkamera, yötila:
Ultralaajakulmakamera, yötila:
Makrokamera:
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »