Motorola Edge 30 on Lenovon omistaman brändin uusin vaihtoehto ylempään keskihintaluokkaan. Samalla älypuhelin on toistaiseksi kaikista ohuin 5G-älypuhelin.
Motorola Edge 30 muistuttaa ulkonäöltään edeltäjäänsä Motorola Edge 20:tä, mutta esimerkiksi kameroita ja suorituskykyä on paranneltu. Puhelimessa onkin sama kamerakokoonpano kuin kalliimmassa sisarmalli Edge 30 Prossa, mikä nostaa odotukset korkealle.
Motorola Edge 30
- Android
- Muovi
- 6,5" AMOLED HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 50 + 50 + 2 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 778G+ -piiri
- 4020 mAh akku
Siro ja kevyt Motorola Edge 30 on varustettu myyntiin tullessaan Android 12 -käyttöjärjestelmäversiolla, ja päivitystukikin on tällä kertaa kohtalaisen hyvällä tasolla. Tarjolla pitäisi olla kaksi ohjelmistoversipäivitystä ja kolme vuotta tietoturvapäivityksiä joka toinen kuukausi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Motorola Edge 30 saatavilla Suomessa 9. toukokuuta alkaen 469 euron suositushinnalla 8+128 gigatavun muistiversiona. Värivaihtoehtoja ovat harmaa Meteor Gray, joka oli testilaitteemme väri, hopea Supermoon Silver sekä vihertävä Aurora Green. Suomessa väreistä näyttää olevan ainakin toistaiseksi saatavilla Meteor Grayn lisäksi vain Aurora Green.
Motorola Edge 30:n tekniset tiedot
- 6,5 tuuman AMOLED-näyttö 144 hertsin virkistystaajuudella 2400×1080 pikselin Full HD+ -tarkkuudella ja HDR10+-laajasävyskaalan väritoistolla
- Sormenjälkilukija näytön alla
- Stereokaiuttimet ja Dolby Atmos -tilaäänituki
- Qualcomm Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiiri
- 8 gigatavua RAM-käyttömuistia ja 128 tai 256 gigatavua sisäistä tallennusmuistia, ei muistikorttipaikkaa
- Suomessa muistivariantti 8+128 gigatavua
- Kolme takakameraa
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera 1/1,5 tuumakoon kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 12,5 megapikselin kuvakoolla 2,0 mikronia), f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen 114 asteen ultralaajakulmakamera 0,64 mikronin pikselikoolla (12,5 megapikselin kuvakoolla 1,28 mikronia) ja f/2,2-aukolla, makrokuvaus
- 2 megapikselin syvyyskamera 1,75 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla
- Videokuvaus pää- ja ultralaajakulmakameralla 4K 30 fps ja 1080p 30 / 60 fps, hidastuskuvaus pääkameralla 1080p 120 fps ja 720p 240 / 960 fps
- 32 megapikselin etukamera 0,7 mikronin pikselikoolla (8 megapikselin kuvakoolla 1,4 mikronia) ja f/2,4-aukolla
- Kaksi mikrofonia
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 4G LTE: kategoria 15/18
- 5G: alle 6 gigahertsin taajuudet n1, n2, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n38, n40, n41, n66, n78 (NSA) ja n1, n3, n7, n8, n20, n28, n38, n78 (SA)
- Wi-Fi 6 / 6E 802.11a/b/g/n/ac/ax (2,4 + 5 + 6 GHz) / Bluetooth 5.2 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyyssanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C (USB 2.0) -liitäntä
- 4 020 milliampeeritunnin akku 33 watin TurboPower-pikalatauksella
- Mitat 159,38 x 74,236 x 6,79 millimetriä ja paino 155 grammaa
- Android 12 -käyttöjärjestelmäversio
- Ready For -tuki
Hyvää Motorola Edge 30:ssä
- Sirous. Motorola Edge 30 on toistaiseksi ohuin 5G-älypuhelin, ja 155-grammaisena se on myös erittäin kevyt. Puhelinta kantaakin mukanaan ikään kuin huomaamatta, vaikka esimerkiksi 6,5-tuumainen näyttö onkin nykypäivän mitoissa.
- Kamerat. Kameravarustelu on sama kuin selvästi tyyriimmässä Edge 30 Prossa, ja jälki on parhaimmillaan upeaa. Telekamera puuttuu, mutta yleisesti ottaen kamera on hintaluokassaan vahva tekijä.
- Kokonaisuus. Motorola Edge 30:llä on kokonaisuus hyvin kasassa. Hintaluokassa oivat kamerat, tarpeeksi suorituskykyä, mukava käyttökokemus ja perushyvä Android-päivitystuki tekevät puhelimesta pätevän kokonaispaketin.
Huonoa Motorola Edge 30:ssä
- Keskinkertainen pikalataus. Puhelimen akunkesto on mallillaan, mutta latausaika ei ole markkinoiden parhaita. Noin tunnin lataus ei liene monille ylitsepääsemätön este, mutta huomioon se kannattaa kuitenkin ottaa.
- Ei IP-luokitusta tai muistikorttipaikkaa. Motorola Edge 30:llä ei ole virallista IP-luokitusta, vaikka roiskeita sen sanotaankin kestävän. Tämä on yleistä keskihintaluokassa, joten suureesta puutteesta ei ole kyse. Lisämuistille puhelimessa ei ole sijaa, joten 128 gigatavun tallennusmuistin on riitettävä.
Siro ja luotettava keskihintainen älypuhelin
Motorola Edge 30 on hinta-ominaisuussuhteeltaan mielenkiintoinen älypuhelin. 469 euron hintansa vastineeksi se tarjoaa mukavasti ominaisuuksia teknisesti vakuuttavasta kamerakokoonpanosta kohtuullisen hyvän suorituskyvyn Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiiriin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ensimmäisenä Motorola Edge 30:ssä vaikutuksen tekee kuitenkin puhelimen rakenne. Älypuhelin on erittäin kevyt, ja sen 155 gramman painoa tuskin huomaa esimerkiksi taskussa.
Ulkoiset mitat ovat 159,38 x 74,236 x 6,79 millimetriä, mikä tekee Edge 30:stä markkinoiden toistaiseksi ohuimman 5G-älypuhelimen. Xiaomin viimevuotiset Mi 11 Lite 5G ja 11 Lite 5G NE olivat 6,81-millimetrisiä, joten käytännön tasolla erot ovat toki mitättömän pieniä.
Kaikesta huolimatta Motorola Edge 30:n käyttäminen on keveyden ansiosta todella mukavaa. Puhelimen runko on takaa mattapintaista muovia, ja myös kylkiä kiertävä runko on muovinen, mikä selittää keveyttä.
Motorola kertoo käyttäneensä Edge 30:ssä ”premium-tason” muovia, mutta sitä, mitä tämä käytännössä tarkoittaa, on vaikea arvata. Kaikesta huolimatta laatutuntuma on napakka, ja muovipinnoite myös näyttää hyvältä takakuoren heijastellessa valoa hieman eri tavalla katselukulmasta riippuen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sormenjäljistä helposti tahraantuva takakuori saattaa muovisena myös naarmuuntua kohtalaisen helposti. Puhelimen myyntipakkaus sisältää totuttuun Motorola-tyyliin kuitenkin myös läpinäkyvän, laadukkaan silikonisuojan puhelimen turvaksi. Näytönsuojaa Edge 30:ssä ei sen sijaan ole valmiina.
Motorola Edge 30:n virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet ovat oikealla sivulla, ja pohjassa on USB-C-liitäntä.
Vettä älypuhelin ei upottamisen osalta kestä, vaikka Motorola kertookin sen sietävän roiskeita.
Motorola Edge 30:ssä on 20:9-kuvasuhteella varustettu 6,5-tuumainen AMOLED-näyttö korkealla 144 hertsin virkistystaajuudella ja 2400×1080 pikselin tarkkuudella. Paneeli on kuvanlaadultaan hintaluokassaan mainio.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näyttö on kokoa lukuun ottamatta teknisesti hyvin lähellä sekä viimevuotista Edge 20:tä että huomattavasti kalliimpaa sisarmallia Edge 30 Prota. Se toistaa värit kirkkaasti, vaikka hintavampiin puhelimiin nähden värit eivät kenties aivan yhtä täyteläisiä olekaan.
Värinkylläisyyttä voi helposti mukauttaa järjestelmäasetuksista, ja näyttö on ehdottomasti Edge 30:n vahvuuksia.
Korkea virkistystaajuus tekee valikoiden ja sisältöjen selaamisesta sekä mobiilipelaamisesta erittäin sujuvaa, ja 144 hertsin tilan lisäksi valittavissa ovat 60 hertsin akulle ystävällinen vaihtoehto sekä automaattisesti käytön mukaan vaihteleva valinta.
Näyttö tukee lisäksi vilkaisutoimintoa, jota voi mukauttaa jonkin verran esimerkiksi ilmoituksista kertovia sovelluskuvakkeita lisäämällä. Asetuksista voi aktivoida myös näytönsäästäjän, jota käytettäessä Edge 30 voi näyttää esimerkiksi tasaisin väliajoin vaihtuvia valokuvia latauksessa ollessaan.
Myös sormenjälkilukija on nyt sijoitettu näytön alle. Tunnistusalue on hyvin alhaalla näytössä ja melko pienikokoinen, joten sen sijaintiin tottuminen saattaa viedä aikansa.
Lukitus avautuu kaikesta huolimatta luotettavasti ja ripeästi ajoittaisia huteja lukuun ottamatta, ja kaiken kaikkiaan lukijan toimintavarmuus on hyvällä tasolla.
Suoratoistopalveluiden ystävälle Motorola Edge 30 on hyvä valinta. Hintaluokassaan hyvin pätevän näytön kaveriksi on tarjolla tasapainoiset stereokaiuttimet, joista toinen sijaitsee puhelimen alalaidassa ja toinen näytön yläpuolella.
Äänenlaatu on kohdallaan, ja etenkin kovilla voimakkuuksilla jopa yllättävän hyvää. Tarjolla on myös Dolby Atmos -tilaäänituki, ja langattomia kuulokkeita voi liittää Bluetooth 5.2 -yhteydellä. Kuulokeliitäntää ei ole.
Yhteyksistä mainittakoon, että Motorola Edge 30 tukee myös Wi-Fi 6:n ohella Wi-Fi 6E -verkkoyhteyksiä kuuden gigahertsin taajuudella, mikä on erityisesti keskihintaluokassa vielä tuiki harvinaista.
Myös 5G-tuki on luonnollisesti mukana modeemin ollessa sisäänrakennettuna Qualcommin Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiirissä, joka on alle 500 euron hintaluokassa vielä yleistyvä ja pätevä valinta.
Snapdragon 778G:hen – joka on käytössä esimerkiksi Edge 20:ssä – verrattuna keskussuorittimen tehoydinten kellotaajuutta on Snapdragon 778G+:ssa nostettu 2,4 gigahertsistä 2,5 gigahertsiin. Myös Adreno 642L -grafiikkasuorittimen laskentatehoa on kohennettu Qualcommin mukaan 20 prosentilla.
Muilta osin piiri on samalla tasolla Snapdragon 778G:n kanssa: neljä tehokkaampaa Kryo 670 -ydintä ovat ARM Cortex-A78-pohjaisia ja neljä vähävirtaisempaa ARM Cortex-A55 -pohjaisia.
Suorituskykytesteistä Motorola Edge 30 selviytyy kohtalaisen hienosti. Se ei erityisesti loista millään osa-alueella, mutta kaiken kaikkiaan suorituskyky on hyvällä tasolla etenkin tavanomaista käyttöä ajatellen, ja esimerkiksi viimevuotiseen Edge 20:een verrattuna pientä edistystä on tapahtunut.
Qualcommin lupaus viidenneksen parannuksesta graafisessa suorituskyvyssä vaikuttaa olevan oikeaa kokoluokkaa, sillä grafiikkasuorittimen suorituskykyä mittaavissa testeissä Edge 30 kirjasi noin 15 prosenttia Snapdragon 778G:llä varustettua Edge 20:tä paremmat tulokset.
Innokkaimmille mobiilipelaajille on noin 500 euron hintaluokassa tarjolla parempiakin vaihtoehtoja tehokkaammilla piireillä, vaikka myös Edge 30 jaksaa hienosti pyörittää pelejä vielä mukavilla grafiikoilla.
Motorola Edge 30 ei merkittävästi lämpene jokapäiväisessä käytössä, ja suorituskykytestitkin se selvitti suuremmin lämpenemättä. Pelattaessa lämpenemistä tapahtuu, mutta ei likimainkaan ongelmaksi asti. Näiltäkin osin käyttökokemus on siis hyvin miellyttävä.
Suomessa Motorola Edge 30 on saatavilla 8 gigatavun RAM-käyttömuistilla ja 128 gigatavun sisäisellä tallennusmuistilla varustettuna, minkä ohella valituilla muilla markkinoilla on saatavilla myös 256 gigatavun versio. Muistikorttipaikkaa ei ole.
Motorola Edge 30 on, kuten todettua, siro ja ohut. Osin tästä syystä puhelimessa on verrattain pieni 4 020 milliampeeritunnin akku, joka toki silti on pikkuriikkisen edeltäjämallin vastaavaa kookkaampi (Edge 20: 4 000 mAh).
Akunkesto on kaikesta huolimatta hyvällä tasolla. Raskaastakin päivästä Edge 30 selviää yhdellä latauksella vailla ongelmia, ja mikään osa-alue ei näyttäisi kuluttavan akkua erityisen rankasti. Puhelinta voi siis käyttää huoletta, vaikka laturi olisikin päiväreissulla jäänyt kotiin.
Säästäväisellä käytöllä jopa kaksikin vuorokautta on mahdollisuuksien rajoissa, ja kaiken kaikkiaan akunkesto jopa jossain määrin yllätti positiivisesti.
Motorola Edge 30 latautuu 33 watin teholla myyntipakkaukseen sisältyvällä laturilla. Latausaika on vajaan tunnin luokkaa, mikä ei keväällä 2022 ole erityisen nopea suoritus edes keskihintaluokassa. 15 minuutissa akku ehtii latautua 33 prosentin ja 30 minuutissa 65 prosentin varaukseen. Esimerkiksi kilpailevat OnePlus-puhelimet latautuvat selvästi nopeammin, mutta Samsungit hitaammin kuin Motorola Edge 30.
Sinällään käytännön tasolla Edge 30:nkin latausnopeus riittää jo erinomaisesti useimmille, eikä vain latausnopeuden vuoksi Edge 30:ää kannata unohtaa.
Vahva kamerakattaus sekä puhdas ja sulava Android
Motorola Edge 30 on hintaluokassaan mielenkiintoinen kamerapuhelin. Sen kolme takakameraa ovat nimittäin tismalleen samat kuin sisarmalli Edge 30 Prossa satojen eurojen hintaerosta huolimatta.
Etukamera mukaan laskettuna kameroita on yhteensä neljä:
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen pääkamera 1/1,5 tuumakoon kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla (neljä pikseliä yhdistäen 12,5 megapikselin kuvakoolla 2,0 mikronia), f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 50 megapikselin automaattitarkenteinen 114 asteen ultralaajakulmakamera 0,64 mikronin pikselikoolla (12,5 megapikselin kuvakoolla 1,28 mikronia) ja f/2,2-aukolla, makrokuvaus
- 2 megapikselin syvyyskamera 1,75 mikronin pikselikoolla ja f/2,4-aukolla
- 32 megapikselin etukamera 0,7 mikronin pikselikoolla (8 megapikselin kuvakoolla 1,4 mikronia) ja f/2,4-aukolla
Etenkin 50 megapikselin pääkamera tallentaa valokuviin erinomaisen paljon tarkkoja yksityiskohtia. Tilanteissa, joissa kirkas aurinko ja synkät varjot sattuvat samaan kuvaan, saattaa puhelimella toisinaan olla ongelmia dynamiikan kanssa, mutta kaiken kaikkiaan pääkameran jälki on mainiota.
Pääkameran 1/1,5 tuumakoon kenno tarjoaa 1,0 mikronin pikselikoon, ja 12,5 megapikselin oletustarkkuudella pikselikooksi muodostuu 2,0 mikronia. Myös 50 megapikselin valokuvia voi ottaa, mutta suurta hyötyä siitä ei ole.
Ultralaajakulmakameran valokuvat ovat myös verrattain hienoja, vaikka eivät erityisesti hätkähdytäkään. Värimaailma ei ole pääkameran tasolla, mutta toisaalta yksityiskohtia tallentuu mukava määrä.
Kuten alla olevista esimerkkikuvista näkyy, ovat sisarmallit Edge 30 ja Edge 30 Pro samanlaisine kameroineen tasavahvoja.
Myös ultralaajakulmakamera kuvaa oletuksena 12,5 megapikselin koossa, ja erillisestä 50 megapikselin tilasta ei tässäkään tapauksessa ole mainittavaa hyötyä.
Ultralaajakulmakamera pystyy myös makro- eli lähikuvaukseen vain parin senttimetrin etäisyydeltä. Lähikuvat ovat perushienoja ja tarkempia kuin useilla muilla saman hintaluokan älypuhelimilla. Se, onko makrokuvauksesta käytännössä iloa, on mielipidekysymys.
Motorola Edge 30:ssä ei ole lainkaan telekameraa. Pääkamera kykenee enintään kymmenkertaiseen digitaaliseen zoomiin, joskaan kuvanlaatu ei ole erityisen hohdokasta etenkään kauemmas zoomattaessa.
Telekameran puuttuminen ei tässä tapauksessa ole suunnattoman suuri harmi, sillä kyse on kuitenkin ”vain” alle 500 euron hintaisesta älypuhelimesta.
Kuten alla olevat kuvat kertovat, puuroutuvat yksityiskohdat kohtalaisen nopeasti kauas zoomattaessa. Värimaailma säilyy kuitenkin hyvällä tasolla.
Motorola Edge 30:n etukamera tallentaa oletuksena 8 megapikselin kokoisia valokuvia. Kiinteällä tarkennuksella varustettu 32 megapikselin etukamera kykenee hyvään kuvanlaatuun, ja myös muotokuvatila toimii pääasiassa mallikkaasti. Sosiaalisen median käyttöön selfiet sopivat laadultaan hienosti.
Pää- ja ultralaajakulmakameralla voi kuvata 4K-tarkkuudella 30 ruutua sekunnissa. Alemmalla 1080p-tarkkuudella myös 60 ruudun sekuntitahtiin kuvaaminen käy päinsä molemmilla, ja pääkamera tukee myös hidastuskuvausta 120 ruutua (1080p), 240 tai jopa 960 ruutua (720p) sekunnissa.
On hyvä huomata, että vain pääkamerassa on optinen kuvanvakautus. Muutenkin pääkamera on Motorola Edge 30:n kameroista selkeästi vahvin videoita tallennettaessa laajakulmavideoiden jäädessä väreiltään selvästi valjummiksi.
Kameran liukueleisiin perustuva käyttöliittymä on helppokäyttöinen ja tuttu aiempia Motorola-puhelimia käyttäneille. Tavanomaisten panoraama-, yö- ja muotokuvatilojen lisäksi käytettävissä ovat muun muassa yhtä väriä korostava spottitila ja kahden kameran kuvaus sekä valokuville että videoille.
Asetuksia on helppo mukauttaa, sovellus toimii sutjakasti ja kameran käyttö on mukavaa. Kaiken kaikkiaan Motorola Edge 30 onkin hintaluokassaan varsin pätevä kamerapuhelin.
Perinteiseen Motorola-tyyliin on myös Edge 30 varustettu pitkälti vakio-Androidia muistuttavalla ohjelmistolla. Motorolan oma kädenjälki näkyy Android 12:ssa lähinnä kätevinä lisätoimintoina, jotka mukavasti piristävät päivittäistä käyttökokemusta.
Motorolan lisätoimintojen myötä liike- ja pyyhkäisyeleillä saa helposti vaikkapa napsaistua näyttökuvan, hiljennettyä saapuvan puhelun tai käynnistettyä taskulampun hämärän yllättäessä.
Eleiden ohella näppärä Moto-sovellus sisältää erillisen pelitilan ja yksinkertaisen, joskin Android 12:n myötä hieman monipuolistetun teemamukauttimen. Sen avulla voi vaihdella fontteja, sovelluskuvakkeiden muotoja ja värejä aina, kun käytössä oleva ilme alkaa kyllästyttää.
Motorola Edge 30 luottaa Googlen oletusohjelmiin käytännössä täysin kameraa ja Moto-sovellusta lukuun ottamatta. Puhelimen Android onkin hyvin lähellä vakiotasoa ja täten erittäin kevyt sekä sutjakka käyttää.
Erikoisuutena Motorola Edge 30 tukee myös Ready For -toimintoa, joka on tuttu Motorolan viime vuosien älypuhelimista. Toiminnon ansiosta puhelimen voi liittää vaikkapa televisioon ja korvata auttavasti tietokoneen työpöytää muistuttavalla käyttöliittymällä.
Hiiren ja näppiksen voi yhdistää langattomasti, ja toki Ready For mahdollistaa myös mobiilipelaamisen suurella näytöllä.
Motorola on ilahduttavasti kohentanut päivitystukeaan, joka aiemmin on ajoittain ollut harmittavan heikko. Motorola Edge 30:lle on luvattu kaksi Android-ohjelmistoversiopäivitystä (Android 13 ja Android 14) sekä kolme vuotta tietoturvapäivityksiä, joita julkaistaan kahden kuukauden välein.
Hintaluokassaan Motorola Edge 30:n päivitystakuu on varsin hyvä ja koko lailla samalla viivalla useimpien kilpailijoiden kanssa. Oikeastaan yksinomaan Samsung erottuu keskihintaluokassa paikoin jopa kaksi vuotta pidemmällä tuellaan.
Motorola Edge 30 soveltuu ohjelmistonsa puolesta hienosti heille, joita puhtaan Androidin selkeys ja helppokäyttöisyys miellyttävät. Toisaalta monien valmistajien pidemmälle muokatuissa ohjelmistoissa saattaa olla enemmän erikoistoimintoja, ja kyse onkin pitkälti makukysymyksistä.
Yhteenveto: Joukosta erottuva vaihtoehto keskihintaluokassa
Motorola Edge 30 on toistaiseksi ohuin 5G-älypuhelin, ja teknisesti se on mielenkiintoisesti varusteltu. Sen hintaluokassa on tarjolla toki tehokkaampiakin älypuhelimia Snapdragon 8 -sarjan huippupiirillä että osin monipuolisempia kamerakoonpanoja, mutta kokonaisuus on Edge 30:llä hyvä ja tasapainoinen.
Motorola on parantanut myös aiemmin heikkoa päivitystukeaan, ja Edge 30:lle onkin luvassa vielä Android 13 ja 14 sekä tietoturvapäivityksiä käytännössä alkukesään 2025 asti.
Motorola Edge 30 on myös kokonaisuutena laadukkaan tuntuinen ja siroutensa ansiosta erittäin mukava käyttää ja kantaa mukana. Peruskäyttöön erityisesti pelaamista lukuun ottamatta se sopii paremmin kuin hyvin.
Haastajiakin kuitenkin riittää, kuten keskihintaluokassa yleensäkin. Vieläkin parempaa päivitystukea havittelevien kannattaa katsastaa Samsungin Galaxy A -sarjalaiset, esimerkiksi Galaxy A53 5G tai sen selvästi edullisemmin alle 300 eurolla myytävä edeltäjä Galaxy A52s 5G sekä lisäksi Galaxy S21 FE 5G, joista ensin mainitut ovat edullisempia ja tehottomampia, jälkimmäinen taas rahtusen tyyriimpi ja tehokkaampi. Samsungien merkittävin vahvuus on päivitystuen ohella pöly- ja vesitiivis rakenne.
Eräs erittäin vahva vaihtoehto on kevään 2021 huippupuhelin OnePlus 9, jota myydään jo käytännössä samassa hintaluokassa alle 500 eurolla Motorola Edge 30:n kanssa. Myös reilun 500 euron hintainen Xiaomi 11T Pro on tehokkaampi vaihtoehto Edge 30:lle sekä laskentatehon että akun pikaltauksen osalta.
Muutenkin viime vuoden huippuluokan älypuhelimia saattaa tarjouskampanjoista saada uutena edullisesti, ja noin 500 euron budjetilla älypuhelinmarkkinoille suuntaavalla onkin reilusti valinnanvaraa.
Motorola Edge 30 on hyvä vaihtoehto, jos arvostaa siroutta ja keveyttä, hyvää näyttöä ja laadukkaita kameroita. Pelaajalle löytyy samaan hintaan parempiakin vaihtoehtoja, mutta muuten peruskäyttöön Edge 30 on kokonaisuutena hyvä älypuhelin, joka myös kivasti erottuu joukosta.
—
Arvostelun lopuksi alla vielä esimerkkikuvia Motorola Edge 30:n kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täysikokoisina alkuperäisversioina. Kuvat löytyvät myös tästä Dropbox-kansiosta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »