Aalto-yliopiston tekemän tutkimuksen mobiiliverkkosivujen koko on jopa kymmenkertaistunut kymmenessä vuodessa. Tällä on vaikutusta myös koko ICT-alan energiankulutukseen.
”Kymmenessä vuodessa verkkosivujen koko on kolminkertaistunut ja mobiilisivujen koko jo kymmenkertaistunut. Tämä on ympäristön kannalta huolestuttavaa, sillä mobiiliverkossa tapahtuva datan siirto kuluttaa erittäin paljon energiaa ja lisää koko yhteiskunnan sähkönkulutusta”, kommentoi Aalto-yliopiston tietotekniikan professori Jukka Manner.
Ennusteiden mukaan ICT-alan osuus maailman energiankulutuksesta kasvaa reiluun viidennekseen jo tämän vuosikymmenen loppuun mennessä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Aalto-yliopiston tekemässä analyysissä ladattiin 1 000 suositun suomalaisen verkkopalvelun etusivu ja lisäksi eri kategorioiden suosituimpia etusivuja. Mukana oli esimerkiksi mediasivuja, yliopistojen sivuja, suurimpien yritysten sivuja ja valtionhallinnon sivuja.
Mittaukset tehtiin heinäkuussa 2021 hyödyntäen Googlen kehittämää avoimen lähdekoodin Lighthouse-palvelua, jolla sivuista saadaan dataa, kuten resurssien (kuvat, JavaScript-tiedostot, sivun ulkoasuun vaikuttavat CSS-tiedostot, fontit ja mediatiedostot) koot. Sivun koko on resurssien yhteenlaskettu koko. Osa verkkosivujen resursseista voi olla peräisin kolmannelta osapuolelta. Näitä ovat esimerkiksi mainokset ja analytiikka.
Tutkijat tarkastelivat erikseen ensimmäisiä datan latauksia sekä vieritettyjä sivuja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sivujen keskimääräinen koko oli noin 2,7 megatavua tietokoneella, 3,4 megatavua vieritetyllä tietokoneella, 2,4 megatavua mobiililla ja 3,1 megatavua vieritetyllä mobiililla. Mobiilisivut ovat siis jo lähes tasoissa perinteisten sivujen kanssa.
”Vierityksen ero tulee siitä, että modernit verkkosivut optimoivat sisältöä, joka ensin ladataan. Tutkimuksessa haluttiin nähdä ero siinä, mitä sisältöä verkkopalvelu lataa, kun sivu ladataan ensimmäisen kerran ja miten paljon sisältöä lopulta siirretään, jos käyttäjä selaa sivun alas asti”, Manner selittää.
Kokonaisuudessaan raportti verkkosivujen kokotuloksista löytyy tästä.
Aalto-yliopiston mukaan kiinteässä kuituverkossa siirretyn bitin energiankulutus on vielä kohtuullinen. Sen sijaan mobiiliverkko, jota Suomessa käytetään paljon, kuluttaa energiaa jopa tuhat kertaa enemmän. Esimerkiksi kahden tunnin huippulaadukkaan 4K-resoluution elokuva mobiiliverkon kautta katsottuna kuluttaa sähköä Aalto-yliopiston mukaan jopa saman verran kuin vaikka saunan lämmittäminen tai 20 kilometrin ajaminen sähköautolla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Verkkosivujen koko on kasvanut tarkempien kuvien, animaatioiden ja videoiden myötä. Professori Mannerin mukaan sivujen kokoa ja energiankulutusta voidaan pienentää merkittävästi esimerkiksi käyttämällä sopivia kuvaformaatteja, tarkastelemalla kuvien tarkkuutta ja huolehtimalla, ettei sivulla ole käyttämätöntä dataa JavaScript-tiedostoissa.
Vaikka suurin osa sivuista oli lähellä koon keskiarvoa, joukossa oli myös selvästi pienempiä ja selvästi suurempia sivuja. Raskaimman yrityssivun koko perinteisessä verkkomuodossa oli yli 17 megatavua, keveimmän vain 1 megatavua. Yliopistojen suurin mobiilisivu oli 7,1 megatavua, pienin vain 700 kilotavua. Suurimpien kaupunkien kohdalla erot olivat vieläkin isommat, pienin sivu oli 1,2 Mt ja suurin jopa 61 megatavua.
Pienemmällä ja nopeammin latautuvalla sivulla on muitakin etuja kuin verkkojen kuormituksen ja energiankulutuksen väheneminen.
”Verkkokaupat ovat ensimmäisenä ymmärtäneet, miksi sivustojen pitää olla nopeasti selailtavissa, sillä nopeus lisää ostamista. Muiden pitäisi ottaa mallia heiltä, mutta motivaationa enemmänkin resurssitehokkuus”, Manner sanoo.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Seuraavaksi Manner kollegoineen aikoo perehtyä tarkemmin siihen, miten verkkosivuja toteutetaan, ja mistä nämä raskaasti dataa siirtävät ratkaisut juontavat. ”Haluan selvittää, onko valtava datan määrän kasvu verkkosivuilla huolimattomuutta vai onko joissain yleisesti käytetyissä toteutusympäristöissä vikaa”, hän sanoo.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »