Itsenäinen Honor palasi Suomen älypuhelinmarkkinoille loppuvuodesta 2021 Honor 50 -mallilla, ja keväästä 2022 alkaen uutuuksia on luvassa enemmän.
2. toukokuuta alkaen Honor tuo myyntiin Suomessa 299 euron 5G-älypuhelimen Magic4 Lite 5G:n lisäksi myös edullisemmat 4G-älypuhelimet, 199 euron Honor X7:n ja 249 euron Honor X8:n.
Honor X7
- 6,74" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 48 + 5 + 2 + 2 Mpiks. kamera
- 8 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 680 -piiri
- 5000 mAh akku
Honor X8
- 6,7" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 64 + 5 + 2 + 2 Mpiks. kamera
- 16 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 680 -piiri
- 4000 mAh akku
Magic4 Lite 5G:stä julkaisimme kattavan arvostelun jo aiemmin. Tässä artikkelissa luomme pika-arvion merkeissä katsauksen edullisempiin vaihtoehtoihin Honor X7:ään ja Honor X8:aan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Honor X7 ja X8 ovat mallinimeltään ja myös ominaisuuksiltaan lähellä toisiaan, vaikka muotoilultaan puhelimet ovatkin täysin erilaisia.
Merkittäviä teknisiä eroja Honor X7:n ja X8:n välillä on muutamia. Honor X8:ssa on tarkempi näyttö (2388×1080 vs. 1600×720 pikseliä) sekä tarkempi pääkamera (64 vs. 48 megapikseliä) ja etukamera (16 vs. 8 megapikseliä). Akku on puolestaan Honor X7:ssä suurempi (5 000 vs. 4 000 milliampeerituntia), sillä Honor X8 on kaksikosta solakampi muotoilultaan.
Honor X8
Honor X8 oli testissämme hopeisena Titanium Silver -värivaihtoehtona. Puhelimet muut värivaihtoehdot ovat sininen Ocean Blue sekä musta Midnight Black.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sivuiltaan ja takapinnaltaan Honor X8 on muovia. Mattapintaisessa hopeassa värivaihtoehdossa takapinta heijastelee kauttaaltaan tyylikkäästi valoa eri sinisen, punaisen ja vihreän sävyissä sen mukaan, miten valo osuu pintaan, mikä luo kivan lisän puhelimen designiin. Hyvänä puolena mattapinnassa on myös vähempi alttius sormenjälkien ja muun rasvaisuuden näkymiselle.
Muovin käytöstä huolimatta Honor X8:n rakenne on erittäin jämäkkä, eikä se juuri taivu kovemminkaan käsillä väännettäessä. Paksuutta Honor X8:lla on vain 7,45 millimetriä, jolla se lukeutuu älypuhelinten ohuimpaan päähän. Painoakin on vain 177 grammaa, joka on verrattain vähän 6,7 tuuman näytöllä varustetuksi älypuhelimeksi.
Ohut puhelin istuu mukavasti käteen. Sivut ja takpinta ovat tasaisia, mutta reunat ovat pyöristetyt. Sormenjälkilukija on sijoitettu virtapainikkeeseen puhelimen oikealle sivulle sopivalle korkeudelle niin, että se keskikokoisella kädellä osuu peukalon alle puhelinta oikeassa kädessä pidettäessä.
6,7 tuuman näytön ympärillä on keskimääräistä pienemmät reunukset. Honorin mukaan sivureunusten koko on vain 1,1 millimetriä ja yläreunuksen 1,5 millimetriä, kun taas alareunus on kookkaampi. Ilmoitettu näyttö-runkosuhde on 93,6 prosenttia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
6,7 tuuman LCD-näyttö tarjoaa 19,9:9-kuvasuhteella 2388×1080 pikselin tarkkuuden sekä 90 hertsin virkistystaajuuden. Näyttö on väritoistoltaan ja tarkkuudeltaan hyvällä tasolla, mutta kirkkautta valoisassa ympäristössä voisi ajoittain kaivata lisääkin.
Liike näytöllä toistuu sulavasti, ja kokonaisuutena Honor X8 tuntuu tarjoavan lyhyen käyttökokemuksen perusteella sujuvan käyttökokemuksen. Suorituskyvyltään Qualcommin lokakuussa 2021 julkistama Snapdragon 680 -järjestelmäpiiri on kuitenkin vain perustasoa eikä ihmeitä tältä osin kannata odottaa. Yhtään graafisesti raskaampien pelien pelaamiseen Honor X8:ta ei kannata harkita, mutta peruskäyttö verkon selailun, some-sovellusten ja suoratoistopalvelujen kanssa sujuu hyvin.
Testilaitteemme Honor X8:sta oli varhainen näytekappale, jonka takia siinä on estetty tavanomaisten suorituskykytestisovellusten asentaminen, mutta osviittaa Honor X8:n suorituskyvystä antaa verkkoselaimella ajettava JetStream 2 Javascript / WebAssembly -suorituskykytesti, josta puhelin kirjasi pisteikseen noin 43, kun 299 euron Honor-sisarmalli Magic4 Lite 5G yltää 59 pisteeseen, eli noin 37 prosenttia parempaan tulokseen.
RAM-käyttömuistia on Honor X8:ssa 6 gigatavua ja sisäistä tallennusmuistia 128 gigatavua, mutta muistikorttipaikkaa ei löydy.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhteyksien osalta 4G-mobiiliverkkoyhteyden lisäksi tuettuna ovat tavanomaista tasoa edustavat Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet. Liitäntänä on USB-C:n ohella tarjolla 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, joten perinteiset kuulokkeet saa yhä helposti kiinnitettyä Honor X8:aan.
4 000 milliampeeritunnin akusta riittää virtaa kohtuullisesti, muttei kyllä kahdeksi päiväksi kohtuullisen aktiivisella käytöllä. Yhden päivän aamusta iltaan Honor X8:lla kuitenkin selviää hyvin ja yhdellä latauksella näyttöaikaa saa useimmiten noin 7-9 tuntia käytöstä riippuen. Honor X8 tukee 22,5 watin Honor SuperCharge -pikalatausta, ja lataustestissämme akku latautui 15 minuutissa 29 prosentin, 30 minuutissa 54 prosentin ja 60 minuutissa 93 prosentin varaukseen. Täyteen asti lataus vei vajaat 85 minuuttia.
Takaa Honor X8:sta löytyy peräti neljä kameraa. 64 megapikselin pääkameran kuvanlaatu on alle 250 euron hintaluokan älypuhelimeksi kohtuullista, vaikkakin laatuero kalliimpiin älypuhelimiin on selkeä kuvien terävyydessä ja värimaailmassa.
Varsin matalan tarkkuuden 5 megapikselin ultralaajakulmakameran kuvanlaatu on jo selvästi pehmeämpää, ja kameraa kannattaa käyttää vain, jos kuvaustilanne ehdottomasti vaatii laajempaa kuvakulmaa. Samoin 2 megapikselin makrokameran kuvanlaatu on odotetun vaatimatonta ja neljäs kamera, 2 megapikselin syvyyskamera, on osana kokonaisuutta pitkälti turha. Etupuolelta Honor X8:sta löytyy 16 megapikselin kamera. Sekä taka- että etukameroilla videokuvaus onnistuu korkeintaan 1080p-tarkkuudella.
Alta löytyy muutamia esimerkkikuvia Honor X8:n kameroilla. Kuvat avautuvat täysikokoisina painamalla, minkä lisäksi kuvat löytyvät täydessä koossa alkuperäisversioina myös tästä Dropbox-kansiosta.
Yllättävänä seikkana Honor X8:ssa voi pitää gyroskooppianturin puuttumista. Tätä liikeanturia tarvitaan esimerkiksi joissakin peleissä ja muissa sovelluksissa, ja suositushinnaltaan 249 euron älypuhelimessa sen puuttuminen on nykypäivänä jo harvinaista.
Käyttöjärjestelmäversiona Honor X8:ssa on markkinoille tullessaan vanha Android 11 osana Honorin Magic UI 4.2 -ohjelmistoa ja puhelimelle on luvattu yksi versiopäivitys ja kaksi vuotta tietoturvapäivityksiä. Lisää kommentteja ohjelmistosta löytyy yhteisesti Honor X7:n kanssa alta tämän artikkelin lopusta.
Honor X8:lle löytyy useita vaihtoehtoja muutaman kymmenen euron sisällä samassa hintaluokassa 250 euron kumminkin puolin. Monissa vaihtoehdoissa on kuitenkin pienempi näyttö. Näytön kooltaan lähelle pääseviä ovat Nokia X10, Xiaomi Redmi Note 9 Pro ja Samsung Galaxy A22 5G. Hieman pienemmällä näytöllä ja kalliimmalla hinnalla alkuperäinen OnePlus Nord on edelleen myös vahva vaihtoehto. Xiaomia lukuun ottamatta edellä mainitut vaihtoehdot ovat kaikki myös 5G-puhelimia ja suorituskyvyltään pääosin Honor X8:n edellä.
Honor X8:n vahvuuksia ovat sen kookas 6,7 tuuman ja Full HD+ -tarkkuuden näyttö yhdistettynä pieniin näyttöreunuksiin sekä ohut, vain 7,45 millimetriä paksu rakenne. 90 hertsin näyttö tarjoaa myös sulavan käyttökokemuksen. Osassa kilpailijoita on myös vähemmän RAM-käyttömuistia ja/tai tallennusmuistia samalla rahalla.
Honor X8:n tekniset tiedot
- 6,7 tuuman LCD-näyttö 19,9:9-kuvasuhteella, 16,7 miljoonan värisävyn toistolla, 2388×1080 pikselillä ja 90 hertsin virkistystaajuudella
- Sormenjälkilukija virtapainikkeessa puhelimen oikealla sivulla
- Qualcomm Snapdragon 680 -järjestelmäpiiri (4x 2,4 GHz ARM Cortex-A73 + 4x 1,9 GHz ARM Cortex-A53, Adreno 610 -grafiikkasuoritin)
- 6 gigatavua RAM-käyttömuistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia, ei muistikorttipaikkaa
- Neljä takakameraa
- 64 megapikselin pääkamera f/1,8-aukolla
- 5 megapikselin ultralaajakulmakamera f/2,2-aukolla
- 2 megapikselin makrokamera f/2,4-aukolla
- 2 megapikselin syvyyskamera f/2,4-aukolla
- Videokuvaus maks. 1080p
- LED-kuvausvalo
- 16 megapikselin etukamera f/2,45-aukolla
- Videokuvaus maks. 1080p
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C (USB 2.0) ja 3,5 mm -liitännät
- 4 000 milliampeeritunnin akku 22,5 watin Honor SuperCharge -pikalatauksella
- Mitat 163,4 x 74,7 x 7,45 millimetriä ja paino 177 grammaa
- Android 11 -käyttöjärjestelmäversio osana Magic UI 4.2 -ohjelmistoa
Honor X7
Vaikka Honor X7 on mallinimeltään samaa sarjaa Honor X8:n kanssa, muotoilullisesti puhelimissa ei ole juuri mitään yhteistä.
Kun Honor X8 on sivuiltaan ja takapinnaltaan tasainen, kaartuu takapinta Honor X7:ssä voimakkaasti kohti reunoja. Lisäksi takakamerakohouma on Honor X7:ssä erilainen, ja muistuttaa pyöristetyltä ovaalimuodoltaan, jonka sisällä on kaksi ympyrää, aiempaa Honor 50 -puhelinta.
Yhteistä Honor X7:lle sisarmallinsa X8:n kanssa on kookas näyttö. Honor X7:ssä näyttö on vielä pikkuriikkisen suurempi ollen kooltaan 6,74 tuumaa 20:9-kuvasuhteella. Näytön tarkkuus Honor X7:ssä on kuitenkin matalampi ja suurelle näytölle HD+-tarkkuuden 1600×720 pikseliä ovat jo vähänlaisesti. Jostain täytyy kuitenkin edullisen 199 euron suositushinnan vastapainoksi tinkiä.
Näytön virkistystaajuus Honor X7:ssä on 90 hertsiä, joka riittää sulavaan liiketoistoon valikoita ja sisältöjä selatessa.
Näyttöreunukset Honor X7:ssä ovat huomattavasti suuremmat kuin Honor X8:ssa, jossa ne ovat poikkeuksellisen pienet. Honor X7:ssäkin reunukset ovat edulliseksi älypuhelimeksi kuitenkin yhä tavanomaisella tasolla. Etukamera on sijoitettu loveen näytön yläreunassa.
Kiitos Honor X7:n reunoja kohti kaartuvan takapinnan ja hieman pyöristettyjen sivujen suurikokoistakin puhelinta on mukava pitää kädessä, ja esimerkiksi suoratoistopalvelujen katselemiseen myös Honor X7 soveltuu mainiosti. Paksuutta Honor X7:llä on 8,62 millimetriä ja painoa 198 grammaa.
Rakenne on kaikin puolin jämäkkä, vankkarakenteinen ja laatuntuntumaltaan moitteeton. Tuntuman ja ulkonäön osalta ikävää on lähinnä sormenjälkien ja muun rasvaisuuden näkyminen herkästi kiiltävässä muovisessa takapinnassa.
Sormenjälkilukija Honor X7:ssä sijaitsee sopivalla korkeudella virtapainikkeessa puhelimen oikealla sivulla ja toimii Honor X8:n lukijan tavoin hyvin – siis nopeasti ja varmasti.
Teknisesti Honor X7 tarjoaa saman Qualcomm Snapdragon 680 -järjestelmäpiirin Honor X8:n kanssa. Suorituskyky riittää hyvin peruskäyttöön, mutta graafisesti raskaampaan pelaamiseen Snapdragon 680:llä varustettuja puhelimia ei voi suositella. Erityisesti alle 200 euron hintaluokassa suorituskyky on kuitenkin aivan kohtuullista tasoa, vaikkei mitenkään poikkeuksellista. RAM-käyttömuistia Honor X7:ssä järjestelmäpiirin rinnalta löytyy 4 gigatavua, jota voi pitää nykypäivänä vähimmäisvaatimuksena, sekä 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia, jota voi vielä laajentaa microSD-muistikortilla.
Honor X7:ssä on suuren näytön ohella myös suuri 5 000 milliampeeritunnin akku, joka yhdistettynä muun muassa HD+-näyttötarkkuuteen ja lähtökohtaisesti 6 nanometrin viivanleveyden myötä virtapihiin Snapdragon 680 -järjestelmäpiiriin takaa Honor X7:lle mukavan akunkeston, joka voi yltää kahteenkiin päivään. Yhdellä latauksella näyttöaikaa irtoaa jopa 10-12 tuntia.
Lataustestissämme suurikokoinen akku 22,5 watin Honor SuperCharge -pikalatauksella täyttyi 15 minuutissa 21 prosentin, 30 minuutissa 43 prosentin ja 60 minuutissa 81 prosentin varaukseen. Täysi lataus vei 100 minuuttia. Kovin nopeasti Honor X7 ei siis nykymittapuulla lataudu, mutta toki akkukin on kookas.
Takana Honor X7:ssä on neljä kameraa: 48 megapikselin pääkamera f/1,8-aukolla, 5 megapikselin ultralaajakulmakamera f/2,2-aukolla, 2 megapikselin makrokamera f/2,4-aukolla sekä vielä 2 megapikselin syvyyskamera f/2,4-aukolla.
Kuvanlaatu on kaiken kaikkiaan perustasoa. Hyvissä olosuhteissa pääkameralla saa tallennettua parhaimmillaan tarkkoja ja muutenkin onnistuneita otoksia, mutta hyvä lopputulos ei ole selviö nopealla näppäisyllä tai heikommissa olosuhteissa. 5 megapikselin ultralaajakulmakameraa tai 2 megapikselin makrokameraa kannattaa kuvanlaadun puolesta käyttää vain harvoin. Etupuolella Honor X7:ssä on 8 megapikselin kamera f/2,0-aukolla. Sekä taka- että etukameroilla videokuvaus onnistuu 1080p-tarkkuudella.
Alta löytyy muutamia esimerkkikuvia Honor X7:n kameroilla. Kuvat avautuvat täysikokoisina painamalla, minkä lisäksi kuvat löytyvät täydessä koossa alkuperäisversioina myös tästä Dropbox-kansiosta.
Honor X7:ssä on 4G-mobiiliverkkoyhteyden lisäksi Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.1 / NFC -yhteydet sekä USB-C:n lisäksi myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Honor X8:n tavoin ominaisuuksista puuttuu gyroskooppianturi.
Käyttöjärjestelmäversiona Honor X8:ssa on markkinoille tullessaan vanha Android 11 osana Honorin Magic UI 4.2 -ohjelmistoa ja puhelimelle on luvattu yksi versiopäivitys ja kaksi vuotta tietoturvapäivityksiä. Lisää kommentteja ohjelmistosta löytyy yhteisesti Honor X8:n kanssa alta tämän artikkelin lopusta.
Kilpailevia suurinäyttöisiä (vähintään 6,6 tuumaa) vaihtoehtoja Honor X7:lle suunnilleen samasta hintaluokasta ovat esimerkiksi Samsung Galaxy A13 ja Galaxy A22 5G, Nokia G50 sekä jo Honor X8:nkin vaihtoehtona mainittu Redmi Note 9 Pro. Galaxy A13 ja Redmi Note 9 Pro tarjoavat tarkemman näytön, Galaxy A22 5G puolestaan 5G-tuen. Nokia G50:ssä on vielä suurempi 6,82 tuuman näyttö.
Suuri 128 gigatavun tallennusmuisti on valttikortti Honor X7:lle, minkä lisäksi se sopii nimenomaan suurinäyttöistä ja suurella akulla varustettua älypuhelinta edullisesti etsivälle ostajalle.
Honor X7:n tekniset tiedot
- 6,74 tuuman LCD-näyttö 20:9-kuvasuhteella, 16,7 miljoonan värisävyn toistolla, 1600×720 pikselillä ja 90 hertsin virkistystaajuudella
- Sormenjälkilukija virtapainikkeessa puhelimen oikealla sivulla
- Qualcomm Snapdragon 680 -järjestelmäpiiri (4x 2,4 GHz ARM Cortex-A73 + 4x 1,9 GHz ARM Cortex-A53, Adreno 610 -grafiikkasuoritin)
- 4 gigatavua RAM-käyttömuistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka
- Neljä takakameraa
- 48 megapikselin pääkamera f/1,8-aukolla
- 5 megapikselin ultralaajakulmakamera f/2,2-aukolla
- 2 megapikselin makrokamera f/2,4-aukolla
- 2 megapikselin syvyyskamera f/2,4-aukolla
- Videokuvaus maks. 1080p
- LED-kuvausvalo
- 8 megapikselin etukamera f/2,0-aukolla
- Videokuvaus maks. 1080p
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
- 2G / 3G / 4G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.1 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C (USB 2.0) ja 3,5 mm -liitännät
- 5 000 milliampeeritunnin akku 22,5 watin Honor SuperCharge -pikalatauksella
- Mitat 167,59 x 77,19 x 8,62 millimetriä ja paino 198 grammaa
- Android 11 -käyttöjärjestelmäversio osana Magic UI 4.2 -ohjelmistoa
Markkinoille Android 11:llä varustettuna – lupauksena vain yksi versiopäivitys
Sekä Honor X7 että Honor X8 ovat markkinoille saapuessaan varustettu Android 11 -käyttöjärjestelmäversiolla osana Honorin Magic UI 4.2 -ohjelmistoa.
Käyttöliittymältään ohjelmisto on tuttu Huawei- ja Honor-puhelimia käyttäneille. Mukana ovat kaikki tutut Google-sovellukset, Honorin omia sovelluksia sekä esiasennettuja kolmansien osapuolten sovelluksia, kuten Netflix, Booking.com, TikTok ja WPS Office sekä pari peliä, jotka voi halutessaan poistaa.
Kokonaisuutena käyttöliittymä on varsin kevyt ja sujuvakäyttöinen, vaikka eroaakin paikoin vakio-Androidista. Toisaalta ohjelmisto ei ole myöskään monipuolisin, eikä poikkeuksellisia lisätoimintoja juuri ole. Huawei- ja Honor-puhelimista pitkältä ajalta tuttu hyödyllinen näyttökuvan tallentaminen kahdesti rystysellä näyttöä napauttamalla on kuitenkin esimerkiksi yhä mukana.
Google julkaisi Android 12:n omalta osaltaan jo lokakuussa 2021, joten edellistä Android 11 -versiota voi jo hyvällä syyllä pitää vanhana kevään ja kesän taitteessa 2022.
Päivitystuki on myös yksi Honor X7:n ja X8:n merkittävimmistä heikkouksista, sillä Honor on luvannut päivityksenä puhelimelle vain yhden merkittävän käyttöjärjestelmä- ja Magic UI -ohjelmistoversion, eli Android 12:n. Käytännössä päivityksenä on tulossa siis vain käyttöjärjestelmäversio, jonka aikataulullisesti olisi sopinut odottaa löytyvän valmiina jo heti alusta alkaen.
Säännöllisesti julkaistavia tietoturva- ja korjauspäivityksiä on luvassa kahden vuoden ajan. Näitä päivityksiä on tarkoitus julkaista 1-2 kuukauden välein.
Vaikka edullisemmissa älypuhelimissa moni muukin valmistaja luistaa päivityksistä, täytyy vain yhden version päivityslupausta pitää heikkoutena myös 200-250 euron hintaluokassa erityisesti, kun lähtökohtana on alun alkaen jo vanha Android 11 -versio.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »