Euroopan komissio tulee toteamaan ensi viikolla, että Apple rikkoo unionin kilpailulainsäädäntöä Apple Pay -maksupalvelullaan, raportoi lähteisiinsä perustuen Financial Times.
Komissio on näin tuomassa julki tutkinsa lopputulokset, jotka eivät tosin ole enää kovin suuri yllätys. Ensi kerran Euroopan komission näkemyksestä kuultiin raportti jo lokakuussa 2021.
Sekä Euroopan komissio että Apple kieltäytyivät antamasta kommenttia Financial Timesille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tiettävästi Euroopan komission näkemyksen mukaan Apple rikkoo Euroopan unionin kilpailulainsäädäntöä Apple Pay -maksupalvelullaan sekä laitteidensa NFC-lähiyhteyden rajoittamisella vain sen oman maksupalvelun käyttöön.
Huhtikuun lopulla 2021 Euroopan komissio ilmoitti jo sovelluskaupan osalta alustavana näkemyksenään, että Applen App Store -ehdot rikkovat kilpailulainsäädäntöä, ennen kaikkea liittyen vaatimukseen käyttää vain Applen maksutapaa. Tämä on asettanut esimerkiksi Applen kanssa kilpailevat musiikin suoratoistopalvelut epäedulliseen asemaan. Sittemmin komissiolta on odotettu tämän seurauksena sakkoja ja muutosvaatimuksia Applelle, joita ei ole kuitenkaan vielä toistaiseksi myöskään julkistettu.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple Payhin ja NFC-rajoituksiin liittyen käynnissä on ollut aivan oma tutkintansa.
Apple ei ole sallinut iPhonen ja Apple Watchin NFC-lähiyhteyttä maksukäyttöön muille sovelluksille, ainoastaan omalle Apple Pay -palvelulleen. Apple on perustellut tätä muun muassa turvallisuudella. Android-puhelimissa esimerkiksi pankkien ja muiden yhtiöiden on ollut mahdollista tarjota omia lähimaksusovelluksiaan.
Mahdollisesti Euroopan komissiolta on luvassa aikanaan sakot Applelle myös NFC-lähiyhteyden rajoittamiseen liittyen, minkä lisäksi komissio voi edellyttää Applen avaavan laitteensa myös muille lähimaksupalveluille.
Seuraamusten käytännön toteutuminen tulee kuitenkin olemaan todennäköisesti pitkä prosessi, sillä Apple saa ensin esittää oman näkemyksensä asiasta ja myöhemmin se voi vielä valittaa komission päätöksestä, joten todennäköisesti puhutaan vähintään vuosista ennen kuin Apple joutuu toimintaansa muuttamaan tai sakkoja maksamaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Teoriassa korkeimmillaan sakot voivat olla kuitenkin erittäin suuret, jopa 10 prosenttia Applen maailmanlaajuisesta liikevaihdosta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »