Honor teki paluun puhelinmarkkinoille Suomessa loppuvuodesta 2021 Honor 50 -älypuhelimellaan.
Vuoden 2022 aikana Honor-älypuhelinten valikoima on kasvamassa merkittävästi, ja ensimmäisenä uutuutena markkinoille saapuu keskihintaluokan 5G-älypuhelin Honor Magic4 Lite 5G.
Honor Magic4 Lite 5G
- 6,81" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 48 + 2 + 2 Mpiks. kamera
- 16 Mpiks. etukamera
- Qualcomm Snapdragon 695 -piiri
- 4800 mAh akku
Honor Magic4 Lite 5G tuli Suomessa ennakkomyyntiin 19. huhtikuuta ja toimitukset sekä varsinainen myynti käynnistyvät 2. toukokuuta alkaen. Honor Magic4 Lite 5G:n (6+128 Gt) suositushinta Suomessa on 299 euroa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Magic4 Lite 5G linkittyy mallinimeltään Honorin jo myös julkistamiin Magic4-sarjan huippupuhelimiin, joiden kanssa yhteistä on takana katseen kiinnittävä kookas pyöreä kamerakohouma sekä näytön ja Magic4:n kanssa myös akun koot. Osalla markkinoista Magic4 Lite 5G tunnetaan myös mallinimellä Honor X9 5G, mutta Euroopassa Honor on brändännyt puhelimen Magic4 Lite 5G:ksi.
Ominaisuuksinaan Magic4 Lite 5G tarjoaa muun muassa 6,81 tuuman ja 120 hertsin LCD-näytön, Qualcomm Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin ja 5G-verkkotuen, kolme takakameraa 48 megapikselin pääkameralla sekä 4 800 milliampeeritunnin akun 66 watin pikalatauksella. Teknisinä kohokohtina hintaluokassa voidaan pitää näytön korkeaa virkistystaajuutta ja suuritehoista akun pikalatausta.
Värivaihtoehtoja Magic4 Lite 5G:stä ovat musta Midnight Black, hopea Titanium Silver sekä sininen Ocean Blue.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alla tässä arvostelussa Magic4 Lite 5G:stä käytetään pääosin lyhyempää nimeä ilman 5G-päätettä.
Honor Magic4 Lite 5G:n tekniset tiedot
- 6,81 tuuman LCD-näyttö 19,9:9-kuvasuhteella, 2388×1080 pikselillä, 16,7 miljoonan värisävyn toistolla, 120 hertsin virkistystaajuudella ja 240 hertsin kosketustunnistuksella, 94 prosentin näyttö-runkosuhde
- Sormenjälkilukija virtapainikkeessa puhelimen oikealla sivulla
- Qualcomm Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri (2x 2,2 GHz ARM Cortex-A78 + 6x 1,8 GHz ARM Cortex-A55, Adreno 619 -grafiikkasuoritin)
- 6 gigatavua RAM-käyttömuistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennusmuistia
- Kolme takakameraa
- 48 megapikselin pääkamera f/1,8-aukolla
- 2 megapikselin makrokamera f/2,4-aukolla
- 2 megapikselin syvyyskamera f/2,4-aukolla
- Videokuvaus maks. 1080p
- LED-kuvausvalo
- 16 megapikselin etukamera f/2,45-aukolla
- Videokuvaus maks. 1080p
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac (2,4 + 5 GHz) / Bluetooth 5.1 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C-liitäntä (USB 2.0)
- 4 800 milliampeeritunnin akku 66 watin Honor SuperCharge -pikalatauksella
- Mitat 166,07 x 75,78 x 8,05 millimetriä ja paino 189 grammaa
- Android 11 -käyttöjärjestelmäversio osana Magic UI 4.2 -ohjelmistoa
Myyntipakkauksen sisältö:
- Honor Magic4 Lite 5G -älypuhelin
- 66 watin Honor SuperCharge -pikalaturi
- USB-A-USB-C-kaapeli
- SIM-korttikelkan avaustyökalu
Hyvää Honor Magic4 Lite 5G:ssä
- Suuri ja sulava näyttö pienillä reunuksilla. Magic4 Lite on varustettu erittäin kookkaalla 6,81 tuuman näytöllä. Kyseessä on LCD-näyttö, mutta tarkkuus, kirkkaus ja erityisesti 120 hertsin virkistystaajuus tekevät näytöstä hyvän ja käyttökokemuksesta sulavan. Huomionarvoista Magic4 Litessä on lisäksi keskihintaluokan älypuhelimeksi poikkeuksellisen pienet reunukset näytön ylä- ja sivureunoilla.
- Sujuva käyttökokemus. Qualcomm Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri tarjoaa alle 300 euron hintaluokassa aika lailla odotetun suorituskyvyn, jolla peruskäyttö sujuu vaivatta. Yhdessä sulavan näytön kanssa Magic4 Liten käyttäminen onkin mukavaa, ja enemmän tehoa kaipaisi lähinnä pelaamiseen.
- Akunkesto. Magic4 Liten akunkesto osoittautui vahvaksi, sillä kahden päivän käyttöaika täydellä latauksella on enemmän sääntö kuin poikkeus kohtuullisen aktiivisellakin käytöllä. Yhden päivän akku kestää erittäin runsaallakin käytöllä.
- Nopea akun pikalataus. Magic4 Lite tukee 66 watin pikalatausta, jolla akku täyttyi testissämme 15 minuutissa 39 prosentin ja 30 minuutissa jo 80 prosentin varaukseen. Kovin paljon nopeampaa pikalatausta on vaikea kaivata, sillä jo hetki laturissa tuo helposti virtaa yhden päivän tarpeisiin.
Huonoa Honor Magic4 Lite 5G:ssä
- Päivitystuki. Valitettavasti Magic4 Litelle on luvattu vain yksi Android-käyttöjärjestelmäversiopäivitys ja kaksi vuotta säännöllisiä tietoturvapäivityksiä. Päivityslupaus kalpenee merkittävällä tavalla useampien kilpailijoiden kahden version ja kolmen vuoden lupauksiin, ja Samsung tarjoaa jo keskihintaluokassakin päivityksiä neljän version ja viiden vuoden edestä, joten Magic4 Liten päivitystuki on pahasti jäljessä useimpia muita vaihtoehtoja.
- Ei ultralaajakulmakameraa. Magic4 Lite sisältää takana kyllä kolme kameraa, mutta 48 megapikselin pääkameran lisäksi kaksi muuta kameraa ovat vain 2 megapikselin makro- ja syvyyskamerat. Ulltralaajakulmakameran puuttuminen kaventaa kuvausmahdollisuuksia.
- Puuttuvat ominaisuudet. Magic4 Litestä puuttuu myös muutamia muita ominaisuuksia, joita sen kilpailijoista vaihtelevasti löytyy. Puuttuvien listalla ovat niin stereokaiuttimet, muistikorttipaikka kuin myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.
Kookas näyttö pienillä reunuksilla – takana huomion kiinnittää pyöreä kamerakohouma
Honor Magic4 Liten etupuolta hallitsee kookas näyttö, jonka ylä- ja erityisesti sivureunukset ovat huomattavan pienet. Näytön alareunus on muita selvästi muita suurempi, mutta sekin kohtuullisen kokoinen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Pienet reunukset saavat Magic4 Liten näyttämään etupuolelta hyvältä ja hintaistaan kalliimmalta puhelimelta.
Pienten reunusten ansiosta kookkaammasta 6,81 tuuman näytöstä huolimatta puhelimen koko vastaa aika lailla kilpailijoita. Parista tuoreesta verrokista esimerkiksi 6,67 tuuman näytöllä varustetun Xiaomin Redmi Note 11 Pro 5G:n ja Poco X4 Pro 5G:n mitat ovat 164,19 x 76,1 x 8,12 millimetriä ja 6,6 tuuman näytöllä varustetun Realme 9 Pron 164,3 x 75,6 x 8,5 millimetriä.
Magic4 Lite on mitoiltaan 166,07 x 75,78 x 8,05 millimetriä, eli se on itse asiassa Redmi Note 11 Pro 5G:tä / Poco X4 Pro 5G:tä ja Realme 9 Prota kapeampi suuremmasta näytöstään huolimatta. Leveys on tärkein mitta puhelimen käteen sopivuuden ja käytettävyyden osalta. Pituudeltaan Magic4 Lite on vajaat pari millimetriä pidempi kuin edellä mainitut pienempinäyttöiset kilpailijansa.
Magic4 Liten 6,81 tuuman näyttö on LCD-paneeli. Se häviää AMOLED-näytöille lähtökohtaisesti kontrastin ja väritoiston osalta, mutta LCD-paneeliksi Magic4 Liten näyttö on ihan hyvä tarjoten muun muassa kirkkaassakin auringonvalossa riittävän kirkkauden. 19,9:9-kuvasuhteen näytön tarkkuus on Full HD+ -tason 2388×1080 pikselillä täysin riittävä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Paras ominaisuus näytössä on suuren koon lisäksi korkea 120 hertsin virkistystaajuus, jonka ansiosta käyttökokemus on erittäin sulava. Sisällön selaaminen käy Magic4 Litellä mukavan sujuvasti. Kosketustunnistus toimii jopa 240 hertsin taajuudella.
Asetuksista näytön virkistystaajuuden voi valita kolmesta vaihtoehdosta. Dynaamisessa virkistystaajuus vaihtelee tarpeen mukaan 60 ja 120 hertsin välillä, minkä lisäksi käyttöön voi myös pakottaa jatkuvasti täyden 120 hertsin tai tavanomaisen 60 hertsin virkistystaajuuden. Tällä valinnalla voi olla merkittäväkin vaikutus akunkestoon. Useimmille tilanteen mukaan toimiva Dynaaminen on kuitenkin ehdottomasti paras vaihtoehto sulavuuden ja akunkeston kompromissina.
Muina näyttöasetuksina tarjolla ovat oletuksena päällä oleva Älykäs tarkkuus, joka laskee näytön tarkkuutta virrankulutuksen säästämiseksi, kun suuremmasta tarkkuudesta ei ole merkittävää hyötyä, sekä mahdollisuudet näytön väritilan (Normaali tai Eloisa) ja värilämpötilan (Oletus, Lämmin tai Kylmä) valintaan.
Rakenteeltaan Magic4 Lite on kyljiltään ja takapinnaltaan muovia. Rakenne on kaikin puolin jämäkkä ja hyvin viimeistelty. Käsillä astetta kovemmin taivutettaessakin Magic4 Lite kesti hyvin eikä juuri taipunut. Rakenteesta ei myöskään kuulu natinoita, paitsi yläosasta kameroiden kohdalta heilutettaessa hieman helinää, mikä ei ole kuitenkaan poikkeuksellista. Painoa Magic4 Litellä on 189 grammaa, joka puhelimen mittoihin nähden on verrattain vähän.
Takana Magic4 Litessä huomio kiinnittyy suurikokoiseen pyöreään kamerakohoumaan, jolla sijaitsevat symmetrisesti neljässä ympyrässä kolme kameraa sekä LED-kuvausvalo. Kamerakohouman keskeltä löytyy ominaisuuksista mahtipontisesti viestivä MATRIX AI Vision Camera -teksti. Pyöreä kamerakohouma luo Magic4 Litelle sukunäköä samankaltaisella kohoumalla varustettuihin Magic4-sarjan huippupuhelimiin.
Testissämme Magic4 Lite oli sinisenä värivaihtoehtona, joka on kiiltäväpintainen ja jossa sormenjäljet sekä muu rasvaisuus näkyy selvästi takapinnassa. Kiiltävä sähkönsininen Ocean Blue on värinä melko raju, mutta hillitympään makuun tarjolla ovat myös hillitymmät musta Midnight Black ja hopea Titanium Silver.
Magic4 Liten vasen sivu on täysin tyhjä, sillä sekä äänenvoimakkuuden säätökytkin että virtapainike integroidulla sormenjälkilukijalla sijaitsevat puhelimen oikealla sivulla. Virtapainike on sijoitettu Magic4 Litessä sopivalle korkeudelle keskikokoiselle kädelle ja sormenjälkitunnistus toimii useimmiten nopeasti ja varmasti. Käytettävyydeltään sivulle sijoitettu sormenjälkilukija onkin parempi kuin osasta kilpailijoita näytön alta löytyvät lukijat, joskin tältä osin kyse on myös makuasioista.
Magic4 Liten pohjasta löytyy USB-C-liitännän sekä kaiutin- ja mikrofoniaukkojen lisäksi myös SIM-korttikelkka. Kaiuttimia Magic4 Litessä on vain tuo yksi pohjasta löytyvä, ja stereoäänentoiston puutetta voi pitää nykyään heikkoutena jo 300 euron hintaluokassakin.
Suorituskyky odotetulla tasolla – akku latautuu nopeasti
Magic4 Lite on varustettu Qualcommin lokakuun 2021 lopulla julkistamalla Snapdragon 695 -järjestelmäpiirillä.
6 nanometrin tuotantoprosessilla valmistettava Snapdragon 695 sisältää kahdeksan keskussuoritinydintä, joista kaksi on tehokkaampia ARM Cortex-A78 -ytimiä 2,2 gigahertsin kellotaajuudella ja kuusi vähävirtaisempia ARM Cortex-A55 -ytimiä 1,8 gigahertsin kellotaajuudella. Grafiikkasuorittimena on Adreno 619.
Sama Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri löytyy esimerkiksi aiemmin arvostelemistamme puhelimista Xiaomin Redmi Note 11 Pro 5G:stä sekä Realme 9 Prosta.
Snapdragon 695 tarjoaa alle 300 euron hintaluokassa jotakuinkin odotettavan suorituskyvyn, joskin 300 euroon saa tarjoushinnoin tehokkaampiakin älypuhelimia. Suorituskyky Magic4 Litessä hintaisekseen on siis tyydyttävää tasoa, eikä varsinaisesti merkittävä vahvuus eikä heikkous.
Esimerkiksi Snapdragon 480/480+:lla, Dimensity 700:lla tai Snapdragon 690:llä varustetut älypuhelimet Magic4 Liten Snapdragon 695 pesee selvästi, mutta toisaalta samassa hintaluokassa kilpailevista puhelimista Snapdragon 765G:llä, Dimensity 900:lla, Snapdragon 778G:llä tai Dimensity 1200:lla varustetut älypuhelimet ovat suorituskyvyssä edellä, viimeksi mainitut kaksi selvästikin.
Honorin omasta mallistosta Honor 50 Snapdragon 778G:llä tarjoaakin suorituskykyä 15-40 prosenttia enemmän kuin Magic4 Lite. Enemmän eroa syntyy graafisessa GPU-suorituskyvyssä kuin peruslaskennan CPU-suorituskyvyssä.
Selvää on, että pelipuhelimeksi tehojen puolesta Magic4 Lite ei ole paras valinta, vaan samalla saa pelaamiseen paremmin sopivia puhelimia.
Peruskäytössä verkkoselailussa, sosiaalisen median sovelluksissa sekä kameraa ja muita tavanomaisia sovelluksia käytettäessä Magic4 Lite toimi erittäin joutuisasti ja 120 hertsin näyttönsä ansiosta sulavasti. Tältä osin käyttökokemus on hyvä, eikä testin aikana ilmennyt lainkaan erityisempää hidastelua.
RAM-käyttömuistia Magic4 Lite sisältää 6 gigatavua ja sisäistä tallennusmuistia 128 gigatavua. Valitettavasti muistikorttipaikkaa ei ole, joten tallennusmuistin laajentaminen ei ole mahdollista.
Ohjelmiston RAM Turbo -ominaisuus laajentaa käyttömuistia virtuaalisesti 2 gigatavulla tallennusmuistin puolelta varatulla tilalla. Vastaava ominaisuus on nähty aiemmin useamman eri valmistajan Android-puhelimissa, joten mitään ihmeellistä siinä ei ole.
Nano-SIM-korttipaikkoja Magic4 Lite sisältää kaksi kappaletta.
5G-mobiiliverkkoyhteyden lisäksi tuettuna ovat Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.1 / NFC -yhteydet. Ainoana liitäntänä on USB-C, eikä perinteistä kuulokeliitäntää löydy.
Akunkesto osoittautui Magic4 Litessä mukavaksi yllätykseksi, vaikka toki lähtökohdat sen osalta ovatkin hyvin kunnossa verrattain kookkaan 4 800 milliampeeritunnin akun yhdistyessä 6 nanometrin järjestelmäpiiriin keskiluokan mallistosta.
Kahden päivän käyttöaika yhdellä latauksella Magic4 Litellä on realistinen odotus. Näyttöaika täydellä latauksella ylsi useimmiten noin 9-11 tuntiin, mutta tinkimällä näytön kirkkaudesta sitä voi vielä pidentää tästäkin. Testin aikana puhelinta käytettiin sekä 4G- että 5G-verkossa ja dynaamisella eli 60 ja 120 hertsin välillä vaihtuvalla näytön virkistystaajuudella. Hyvä akunkesto on yksi Magic4 Liten vahvuuksista.
Akku myös latautuu nopeasti, sillä Honor on varustanut Magic4 Liten tuella 66 watin Honor SuperCharge -pikalataukselle. Testissämme Magic4 Liten akku latautui tyhjästä 15 minuutissa 39 prosentin ja 30 minuutissa jo 80 prosentin varaukseen. Täyteen asti akku latautui alle 45 minuutissa.
Alle 300 euron älypuhelimeksi Magic4 Liten latausnopeutta voi pitää erinomaisena. Toki esimerkiksi OnePlussan ja Xiaomin keskihintaluokan älypuhelimet tarjoavat myös nopean latauksen: verrokeista Xiaomin Redmi Note 11 Pro 5G:ssä latauksen alku on hieman vikkelämpi, mutta kokonaisuutena kilpailu on tasaväkistä, kun taas OnePlussan Nord 2 5G ja Nord CE 2 5G latautuvat vielä hieman Honoria nopeammin. Samsungin korkeintaan 25 watin tehoista latausta tukevat keskihintaluokan älypuhelimet, joita alla graafissa edustaa Galaxy A52 5G, Magic4 Lite peittoaa latausnopeudessa selkeästi.
Ohjelmiston osalta suuri ongelma on lyhyt luvattu päivitystuki
Magic4 Lite on varustettu Android 11 -käyttöjärjestelmäversiolla osana Honorin Magic UI 4.2 -ohjelmistoa.
Käyttöliittymältään ohjelmisto on tuttu Huawei- ja Honor-puhelimia käyttäneille. Mukana ovat kaikki tutut Google-sovellukset, Honorin omia sovelluksia sekä esiasennettuja kolmansien osapuolten sovelluksia, kuten Netflix, Booking.com, TikTok ja WPS Office sekä pari peliä, jotka voi halutessaan poistaa.
Kokonaisuutena käyttöliittymä on varsin kevyt ja sujuvakäyttöinen, vaikka eroaakin paikoin vakio-Androidista. Toisaalta ohjelmisto ei ole myöskään monipuolisin, eikä poikkeuksellisia lisätoimintoja juuri ole. Huawei- ja Honor-puhelimista pitkältä ajalta tuttu hyödyllinen näyttökuvan tallentaminen kahdesti rystysellä näyttöä napauttamalla on kuitenkin esimerkiksi yhä mukana.
Google julkaisi Android 12:n omalta osaltaan jo lokakuussa 2021, joten edellistä Android 11 -versiota voi jo hyvällä syyllä pitää vanhana kevään ja kesän taitteessa 2022. Päivitystuki on samalla myös yksi Magic4 Liten merkittävimmistä heikkouksista, sillä Honor on luvannut päivityksenä puhelimelle vain yhden merkittävän käyttöjärjestelmä- ja Magic UI -ohjelmistoversion, eli Android 12:n. Käytännössä päivityksenä on tulossa siis vain käyttöjärjestelmäversio, jonka aikataulullisesti olisi sopinut odottaa löytyvän valmiina jo heti alusta alkaen.
Säännöllisesti julkaistavia tietoturva- ja korjauspäivityksiä Magic4 Litelle on luvassa kahden vuoden ajan. Näitä päivityksiä on tarkoitus julkaista 1-2 kuukauden välein.
Yhden käyttöjärjestelmäversion ja kahden vuoden tietoturvakorjausten päivityslupaus kalpenee kilpailijoiden rinnalla. Useammat muut valmistajat tarjoavat jo keskihintaluokan älypuhelimissakin kahden version ja kolmen vuoden tietoturvapäivitysten lupauksen. Samsung on lisäksi nostanut päivityslupauksen keskihintaisissa puhelimissa uudelle tasolle viimeisimmissä Galaxy A -sarjalaisissaan, mukaan lukien Magic4 Liten kanssa jo kilpailevassa Galaxy A33 5G:ssä, joille on luvassa neljä käyttöjärjestelmäversiota ja viisi vuotta tietoturvapäivityksiä – ja vieläpä Android 12:sta eteenpäin laskien.
48 megapikselin pääkamera, muttei lainkaan ultralaajakulmakameraa
Magic4 Lite on varustettu kolmella takakameralla. 48 megapikselin ja f/1,8-aukon pääkameran lisäksi takaa löytyvät 2 megapikselin makro- ja syvyyskamerat f/2,4-aukoilla. Edessä on 16 megapikselin kamera f/2,45-aukolla.
Pääkameraa laajemman kuvakulman tarjoavaa ultralaajakulmakameraa ei siis Magic4 Litestä löydy, mikä on nykypäivänä harvinainen puute yli 200 euron hintaisissa älypuhelimissa. Ultralaajakulmakameran puuttuminen rajoittaa kuvausmahdollisuuksia, sillä pääkameraa laajemmat kuvakulmat eivät ole mahdollisia.
Oletuksena pääkamera tallentaa kuvat neljä pikseliä yhdistäen 12 megapikselin kuvakoolla, mutta haluttaessa käytettävissä on myös 48 megapikselin kuvakoko erillisessä Suuri tarkkuus -kuvaustilassa.
Pääkameran kuvanlaatu on kohtuullista ja keskihintaisessa älypuhelimessa odotettavaa tasoa. Mitään kovin erikoista kameralta ei kannata odottaa, mutta pääosin kuvat ovat tarkkoja ja yksityiskohtia riittää runsaasti. Värit ovat kuitenkin osin haaleita. Lisäksi kameraa käytettäessä tulee kiinnittää huomiota käden vakauteen, sillä optista kuvanvakainta ei ole.
2 megapikselin makrokameran kuvanlaatu on välttävää, mikä ei ole yllätys matala tarkkuus huomioiden. Parhaimmillaan makrokuvatkin ovat kuitenkin riittävän hyviä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa jaettavaksi.
Esimerkkikuvia kameroilla löytyy alta arvostelun lopusta.
Magic4 Liten 16 megapikselin etukameralla saa tallennettua keskihintaluokan älypuhelimeksi kohtuullisen tarkkoja ja värimaailmaltaan eloisia selfieitä. Suhteellisesti etukamera on yleiseen tasoon nähden kenties jopa vahvin puhelimen kameroista.
Videokuvausta Magic4 Lite tukee 1080p- ja 720p-tarkkuuksilla 30 fps -nopeudella.
Kamerasovellus Magic4 Litessä on helppokäyttöinen, mutta tarjoaa kuitenkin useita kuvaustiloja. Sovelluksen perusrakenne on tuttu Huawei- ja Honor-puhelimista jo vuosien ajalta.
Tavanomaisten Valokuva-, Videot- Muotokuva-, Yö- ja Panoraama-tilojen sekä muiden edellä mainittujen lisäksi käytettävissä on manuaalisäätöjen Pro-tila, erillinen HDR-tila, Time-lapse-tila nopeutettuun videokuvaukseen, Tarrat-tila erilaisilla vesileimoilla, Kaksoisnäyttö-tila videokuvaukseen samanaikaisesti taka- ja etukameralla (joko jaettu näyttö tai kuva kuvassa) sekä Tarina-tila, joka ohjaa kuvaamaan erilaisia videokoosteita.
Yhteenveto: Sulava käyttökokemus – markkinoilla runsaasti vaihtoehtoja noin kolmellasadalla eurolla
Honor Magic4 Lite 5G on itsenäiseltä Honorilta vasta toinen älypuhelin Suomen markkinoilla ensimmäisen, loppuvuodesta 2021 debytoineen hieman tyyriimmän Honor 50:n perässä.
Magic4 Lite tuo alle 300 euron hintaluokkaan älypuhelimen, jossa on kookas 6,81 tuuman näyttö pienillä reunuksilla. Näin puhelin ei ole kooltaan juurikaan suurempi kuin jonkin verran pienemmillä näytöillä varustetut kilpailijansa.
6,81 tuuman LCD-näyttö tarjoaa lisäksi 120 hertsin virkistystaajuudellaan sulavan käyttökokemuksen yhdessä Qualcomm Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin kanssa. Pelaamiseen Magic4 Liteä ei voi erityisesti suositella, mutta muuhun käyttöön tehot riittävät mukavasti.
Magic4 Liten vahvuuksia ovat lisäksi hyvä, realistisesti kahteen päivään yltävä akunkesto sekä nopea akun pikalataus, jota nopeampaa ei oikeastaan juuri enää kaipaa.
Vastavuoroisesti Magic4 Liten selkeimpiä heikkouksia on sille annettu lyhyt päivityslupaus. Yhden Android-käyttöjärjestelmäversion ja kahden vuoden säännöllisten tietoturvapäivitysten luvattu tuki kalpenee vertailussa useimpiin kilpailijoihin, jotka tarjoavat ainakin kaksi versiota ja kolme vuotta päivityksiä. Lisäksi Magic4 Litessä on vieläpä myyntiin tullessaan jo viimeistä edellinen Android 11, joten käytännössä yksi luvattu versiopäivitys Android 12 -versioon nostaa sen vain tasolle, jolla puhelimen olisi pitänyt olla heti alkujaan.
Lisäksi ultralaajakulmakameran puuttuminen kamerakokoonpanosta on Magic4 Liten puutteista selkein. Käytännössä kaikista kilpailijoista ultralaajakulmakamera löytyy.
Noin 300 euron hintaluokassa älypuhelinmarkkinoilla riittää valinnanvaraa lähes loputtomasti. Samsungilta alle 300 eurolla irtoaa Galaxy A42 5G, ajoittain tarjouksissa myös Galaxy A52s 5G. Uudempi Galaxy A33 5G on vielä toistaiseksi hieman kalliimpi, mutta senkin hinta laskenee nopeasti.
OnePlussalta kovimmat kilpailijat ovat vielä tämän arvostelun julkaisuhetkellä vielä yli 300 euron hintaisia. Erityisesti Nord 2 5G tarjoaa kuitenkin paljon vastinetta hinnalleen, mutta myös Nord CE 2 5G voi olla mielenkiintoinen sen hinnan painuessa 369 euron suositushintaa alemmas. Vanhempi OnePlus 8T alle 300 euron tarjoushinnallaan on myös hyvä vaihtoehto. OnePlussan sisarbrändi tuo kilpailuun Realme 9 Pron.
Xiaomilta tarjolla on myös useampia vaihtoehtoja, joita ovat Xiaomi 11T, Redmi Note 11 Pro 5G sekä Poco X4 Pro 5G. Kaksi viimeksi mainittua ovat ominaisuuksiltaan identtisiä ja edullisempi Poco X4 Pro 5G tarjoaa alle 300 euron hinnallaan kovan vaihtoehdon Magic4 Litelle. Näyttö on hieman pienempi (6,67″), mutta AMOLED, ja kamerakokoonpano parempi. Järjestelmäpiirinä on sama Snapdragon 695 kuin myös Magic4 Litessä.
Motorolaltakin löytyy vaihtoehdoiksi esimerkiksi Edge 20 Lite sekä Moto G71 5G.
Kaiken kaikkiaan vaihtoehtoja 300 euron hintaluokassa riittää moneen eri makuun. Magic4 Lite on hyvä vaihtoehto, jos haussa on mahdollisimman suuri ja sulava näyttö ja arvostaa nopeaa akun pikalatausta.
Kokonaisuutena kovin kilpailija Magic4 Litelle lienee keskihintaisten älypuhelinten suosikki Samsung Galaxy A52s 5G. Siinä on pienempi 6,5 tuuman näyttö, joka kuitenkin AMOLEDina tarjoaa paremman kontrastin ja väritoiston, ja kamerakokoonpanoa vahvistamassa optinen kuvanvakain pääkamerassa ja ultralaajakulmakamera, jotka Magic4 Litestä puuttuvat. Lisäksi Galaxy A52s 5G on Magic4 Liteen verrattuna tehokkaampi, päivitystuki yltää pidemmälle ja rakenne on pöly- ja vesitiviis. Magic4 Lite voittaa vertailussa Galaxy A52s 5G:n selvästi akun latausnopeudessa ja näytön koossa.
Lopulta kyse on kuitenkin paljon siitä, mitä puhelinvalinnassa painottaa – ja ehkä myös siitä, mikä älypuhelimista miellyttää eniten silmää.
—
Alla vielä esimerkkikuvia Magic4 Liten kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversioina. Kuvat löytyvät myös tästä Dropbox-kansiosta.
Pääkamera:
Pääkamera:
Pääkamera:
Pääkamera:
Pääkamera:
Pääkamera:
Pääkamera:
Pääkamera:
Pääkamera:
Pääkamera:
Pääkamera:
Pääkamera:
Pääkamera:
Pääkamera:
Makrokamera:
Makrokamera:
Makrokamera:
Makrokamera:
Päivitetty 25. huhtikuuta kello 13.10: Poistettu tieto, että Magic4 Liten mukana tulisi läpinäkyvä suojakuori. Testilaitteemme mukana saapunutta suojakuorta ei todellisuudessa ole mukana myyntipakkauksessa Suomessa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »