Torstaina 14. huhtikuuta maailman rikkain ihminen Elon Musk ilmoitti toimittaneensa Twitterin hallitukselle ostotarjouksen koko yhtiön osakekannasta. Nyt on kuultu yhtiön hallituksen vastaus.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Twitterin hallitus ei ottanut Muskin yllätystarjousta yhtiöstä ilolla vastaan, vaan on sen sijaan ryhtynyt vastatoimiin. Twitterin hallitus päätti perjantaina ”myrkkypilleristä”, eli järjestelystä, jonka tarkoitus on pyrkiä vaikeuttamaan yhtiön ostamista ilman hallituksen hyväksyntää.
Twitterin uusi osakkeenomistajien oikeuksien suunnitelma antaa yhtiön muille osakkeenomistajille mahdollisuuden hankkia uusia osakkeita yhtiössä alennuksella, jos yhden omistajatahon tai -ryhmän omistus yhtiössä yltää 15 prosenttiin ilman hallituksen hyväksyntää. Yhdysvalloissa tämänkaltainen järjestely on tavanomainen vastatoimi vihamielisten, eli ilman yhtiön hallituksen hyväksyntää tehtävien, ostotarjousten yhteydessä, kertoo CNBC.
Twitterin hallitus hyväksyi järjestelyn yksimielisesti, ja se on voimassa nyt tehdyllä päätöksellä 14. huhtikuuta 2023 asti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Twitterin hallitus esittää järjestelyn vähentävän todennäköisyyttä, että mikään taho onnistuu hankkimaan määräysvallan Twitterissä pörssistä tehtävillä osakeostoilla ilman tarvetta maksaa kaikille osakkeenomistajille preemiota tai ilman, että hallituksella on riittävästi aikaa tutkia tilannetta ja toimia osakkeenomistajien edun mukaisesti.
Aiemmin maanantaina 4. huhtikuuta Musk kertoi ilmoituksellaan hankkineensa 9,2 prosentin osuuden sosiaalisen median palvelustaan tunnetun Twitterin osakkeista. 5. huhtikuuta kerrottiin, että Musk liittyisi Twitterin hallituksen jäseneksi, mutta ennen kuin hallituksen jäseneksi nimittämiselle saatiin sinetti, kieltäytyi Musk jäsenyydestä.
Musk tunnetaan aktiivisesta ja värikkäästä Twitterin käytöstään, ja hänellä on palvelussa yli 80 miljoonaa seuraajaa. Viime viikkoina ennen omistuksensa julkituloa ja sen jälkeenkin Musk on myös kritisoinut, että Twitter rajoittaa sananvapautta ja tämän hän tulisi muuttamaan yhtiötä hallitsevana omistajana.
Muskin neuvonantajana Twitter-ostotarjouksen kanssa on toiminut Morgan Stanley -pankki. Twitterin neuvonantajana on toiminut Goldman Sachs, mutta nyt raportoidusti myös JPMorgan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Twitter on kerännyt ympärilleen Muskin lisäksi myös muita kiinnostuneita potentiaalisia ostajakandidaatteja. Esimerkiksi The New York Post on raportoinut pääomasijoitusyhtiö Thoma Bravon tutkivan mahdollisuutta omaan tarjoukseensa.
Myös Muskin on raportoitu kartoittavan kumppaneita rinnalleen osaksi ostotarjousta. Yksi mahdollinen Muskin kumppani on pääomasijoitusyhtiö Silver Lake. Osaomistajiksi liittyvät kumppanit vähentäisivät omalta osaltaan rahoitustarvetta Muskilta, joka Twitterin ostaakseen joutuisi joko myymään Teslan ja/tai SpaceX:n osakkeita tai ottamaan lainaa niitä vakuutena käyttäen.
Vaikka Muskin osakeostojen julkituloa juuri edeltäneeseen aikaan nähden Muskin 54,20 dollarin osakekohtainen tarjous Twitteristä tarjoaa mukavan 38 prosentin preemion, ei tarjottu hinta yhtään pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna ole korkea. Twitterin osakkeilla käytiin kauppaa korkeammalla hinnalla vielä lokakuussa 2021 ja alkuvuonna 2021 kurssi kävi parhaimmillaan yli 77 dollarissa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »