Käytännössä kaikkien suurten teknologiajättien tiedetään ainakin jossain laajuudessa kehittävän omia lisätyn todellisuuden lasejaan.
Projektit ovat käynnissä niin Applella, Googlella, Microsoftilla kuin myös Facebookista Metaksi loppuvuodesta 2021 nimensä muuttaneella yhtiöllä. Nyt The Verge -sivusto on luonut laajassa raportissa lähteisiinsä perustuen katsauksen Metan lisätyn todellisuuden laitesuunnitelmiin.
Metan kerrotaan suunnittelevan ensimmäisiä lisätyn todellisuuden lasejaan vuodeksi 2024.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
The Vergen mukaan Nazare-projektin lasien on tarkoitus tulla markkinoille vuonna 2024. Lasien pitäisi olla olla monipuoliset lisätyn todellisuuden lasit, joiden yhtenä keskeisenä ominaisuutena on hologrammeihin perustuva kommunikointi ja yhdessä olo. Perustaja-toimitusjohtaja Mark Zuckerberg on vaatinut, että Nazare-lasien tulee tarjota täysi lisätyn todellisuuden kokemus 3D-grafiikoilla, laaja näkökenttä ja ”sosiaalisesti hyväksyttävä design”. Alun perin tavoitteena kerrotaan olleen 70 asteen laajuinen näkymä, mutta tätä tavoitetta ei todennäköisesti tulla saavuttamaan.
Vuodeksi 2024 suunniteltujen ensimmäisen sukupolven lasien lisäksi työn alla on jo toinenkin kevyempi, kehittyneempi sukupolvi vuodeksi 2026, ja kolmas on suunnitteilla vuodeksi 2028.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
The Vergen mukaan Nazare-projektin lasien lisäksi Meta suunnittelee kuitenkin myös vuodeksi 2024 koodinimellä Hypernova toista paria edullisempia älylaseja, joista ei ole aiemmin kuultu raportteja. Kun Nazare-lasit toimivat itsenäisesti ilman yhteyttä älypuhelimeen yhdessä oman erillisen puhelimen muotoisen keskusyksikkönsä kanssa, Hypernova-lasien tarkoitus on toimia paritettuna älypuhelimen kanssa ja esittää viestejä ja muita ilmoituksia pienemmän, HUD / heads up -tyyppisen näytön kautta.
Käyttöjärjestelmältään Metan lisätyn todellisuuden lasit perustuvat Androidin avoimen lähdekoodin projektille. Mielenkiintoisesti The Verge raportoi Metan aiemmin aiemmin kehittämän oman kustomoidun mikrokernel-käyttöjärjestelmän perustuneen Googlen kehittämän Fuchsia-käyttöjärjestelmän pohjalle. Suunnitelmien omasta käyttöjärjestelmästä raportoitiin kuitenkin jo aiemmin hyllytetyn.
Tällä hetkellä Metan ensimmäisten Nazare-projektin lisätyn todellisuuden lasien designin kerrotaan muistuttavan Supermanin eli suomeksi Teräsmiehen peitehenkilön Clark Kentin mustasankaisia laseja ja painon kerrotaan olevan noin 100 grammaa eli noin nelinkertaisesti verrattuna tavallisiin silmä- ja aurinkolaseihin. Laseissa käytetään kalliita kustomoituja waveguide- ja micro-LED-näyttöteknologioita, minkä lisäksi laseissa tulee olemaan myös silmien seuranta ja eteenpäin suunnattu kamera kuin myös stereokaiuttimet.
Metan suunnitelmiin kuuluu myös vuonna 2019 yritysostolla hankkimansa CTRL-Labsin kehittämän ajatusohjauksen kytkeminen yhteen lisätyn todellisuuden lasien kanssa. Tavoitteena on, että laseja ja niiden käyttöliittymää voisi hallita ajatuksen voimalla – mahdollisesti heti ensimmäisistä Nazare- ja Hypernova-laseista vuodesta 2024 alkaen. Lasien mukana toimitettaisiin rannelaite, joka lukisi neuronitoimintoja EMG- eli elektromyografiatekniikalla ja mahdollistaisi ohjauksen ajattelemalla. Toimiessaan CTRL-Labsin teknologia voi olla jopa näppäimistöä ja hiirtä vastaava läpimurto tietoteknisten laitteiden käyttämisessä, ja toimia jo yksin merkittävänä tekijänä myös lasien läpimurrossa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kokonaisuutena lisätyn todellisuuden lasien kerrotaan olevan erittäin tärkeä projekti Metan perustaja-toimitusjohtaja Zuckerbergille, joka on asettanut suuret panokset hallitsemassaan yhtiössä tulevaisuuden visionsa puolesta.
Metan virtuaali- ja lisätyn todellisuuden ”metaversumiyksikkö” eli Reality Labs on kasvanut jo noin 18 000 työntekijän kokoiseksi. Viime vuodelta Reality Labs kirjasi 2,3 miljardin dollarin liikevaihdon ja 10,2 miljardin dollarin liiketappion. Satsaukset tutkimukseen ja tuotekehitykseen ovat siis erittäin mittavia alueella, jolla Meta tulee kilpailemaan Applen, Googlen, Microsoftin ja monien muiden kanssa.
Metan kannalta lisätyn todellisuuden tulevaisuudessa on paljon pelissä – niin taloudellisesti kuin muutenkin. Zuckerberg haluaisi lisätyn todellisuuden visionsa onnistumisella muuttaa koko yhtiön imagon, joka ei ole ollut Facebookin kohujen takia viime vuodet kovin hohdokas.
Aiemmin projektissa työskennelleen työntekijän mukaan Zuckerbergin ego on linkittynyt yhteen lisätyn todellisuuden lasien projektin kanssa ja ”hän haluaa niistä tulevan iPhone-hetki”, eli julkistus, joka muuttaisi perustavaa laatua tavalla ihmisten elämää, koko teknologia-alan ja nostaisi Metan yhtiönä aivan uudelle tasolle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisätyn todellisuuden lasien ollessa kehitteillä Metalta on odotettavissa vielä muitakin tuotteita. Odotusten mukaan jo kuluvan vuoden aikana Metan odotetaan tuovan markkinoille ensimmäisen älykellonsa, ja aikanaan kolmannen sukupolven versioon kellosta on suunniteltu integroitavaksi myös CTRL-Labsin teknologiaa.
Viime vuonna tuolloin vielä Facebookina tunnettu yhtiö toi markkinoille yhteistyössä Ray-Banin kanssa Ray-Ban Stories -kameralasit, jotka ovat myös saamassa jatkoa toisen sukupolven versiosta. Ray-Ban Stories -laseja kerrotaan myydyn 120 000 kappaletta syys-joulukuussa jääden jälkeen asetetusta 300 000 kappaleen tavoitteesta.
Ennen lisätyn todellisuuden laseja jatkuu yhä myös virtuaalitodellisuuslaitteiden kehitys. Tulossa on uusi jo vihjailtu, kyvykkäämpi ja tehokkaampi Project Cambria -laite myöhemmin tänä vuonna Oculus-lasien tarinan jatkajaksi.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »