Xiaomi esitteli maaliskuussa Xiaomi 12 -älypuhelinmallistonsa ohella myös uudet älykellonsa. Xiaomi Watch S1 ja Watch S1 Active ovat tekniseltä perustaltaan samanlaisia, mutta suunnattu eri kohderyhmille erilaisella ulkoisella viimeistelyllä.
Arvosteluumme kaksikosta saapui Xiaomi Watch S1, joka on hienostuneempi, tyyriimpi ja hieman painavampi. Molemmissa Xiaomi Watch S1 -malleissa on muun muassa sama käyttöjärjestelmä, näyttö, pitkä akunkesto ja runsaasti urheilutiloja monenlaisiin tarpeisiin.
Xiaomi Watch S1 on jo myynnissä Suomessa 249 euron suositushintaan. Värivaihtoehtoja ovat musta ja hopea, vastaavasti joko mustalla tai ruskealla nahkarannekkeela.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös Xiaomi Watch S1 Active on Suomessa saatavilla 199 euron suositushinnalla.
Katso Xiaomi Watch S1 -kellojen hintavertailu Hinta.fistä!
Xiaomi Watch S1:n tekniset ominaisuudet:
- Runko ruostumatonta terästä, edessä safiirilasi, takaosa muovia
- 5ATM-luokiteltu vedenkestävyys (vedenpitävä 50 metriin asti)
- 1,43 tuuman pyöreä AMOLED-kosketusvärinäyttö 466×466 pikselin tarkkuudella
- Kaksi painiketta: valikkopainike ja mukautettava treenipainike
- Optinen sykemittaus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / magnetometri (kompassi) / barometri (ilmapuntari)
- Kahden taajuuden GPS / BDS / GLONASS / Galileo / QZSS -paikannus
- Bluetooth 5.2 LE -yhteys
- Bluetooth-puhelut (kaiutin ja mikrofoni)
- 470 milliampeeritunnin akku
- Magneettinen latausliitäntä ja langaton lataus (Qi)
- Akunkesto 12 päivää tyypillisessä käytössä, 24 päivää säästötilassa
- Mitat 46,5 x 46,5 x 11 millimetriä
- Paino ilman ranneketta 52 grammaa
Helppokäyttöinen Xiaomi-älykello
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Xiaomi Watch S1 saapuu markkinoille aikana, jona Suomessakin on saatavilla runsaasti hyvin erilaisia älykelloja eri valmistajilta. Tarjolla on niin Apple Watcheja, Android-pohjaiseen Wear OS -ohjelmistoon pohjautuvia älykelloja kuin myös vaihtoehtoja valmistajien omilla ohjelmistoilla.
Myös Xiaomi S1:ssä on oma suljettu käyttöjärjestelmänsä. Niin ikään Huawei luottaa älykelloissaan omiin ohjelmistoihinsa, ja selkeitä eroja esimerkiksi monipuolisempiin Wear OS -kelloihin näissä on kaksi: sovellustuki on huomattavasti heikompi tai olematon, käyttöaika taas selvästi parempi.
Ulkoisesti Xiaomi Watch S1 on hyvin pelkistetty ja yksinkertainen. Laatutuntuma on kohdallaan, ja ruostumattomasta teräksestä valmistetusta rungosta löytyy safiirilasilla suojattu 1,43-tuumainen AMOLED-näyttö.
Xiaomin mukaan Watch S1:ssä käytetty näyttölasi on niin sanottua synteettistä safiirilasia, jonka tulisi olla erittäin kestävää. Testin aikana kelloon ei ilmestynytkään naarmun naarmua, vaikka näytön pinta onkin samassa tasossa reunuksen kanssa ja täten periaatteessa alttiimpi osumille.
Kellotaulun oikealla puolella on kaksi painiketta, joista ylempi avaa päävalikon tai vie takaisin kellotauluun alemman ollessa oletuksena valjastettu treenivalikon avaamiseen. Alapainikkeen toimintoja voi myös hienoisesti mukauttaa niin halutessaan ja käynnistää yhdellä napautuksella lempiharjoitteensa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Harjoitteluominaisuuksien ulkopuolisia toimintoja alempi painike ei tue.
Joistakin älykelloista poiketen kumpikaan painikkeista ei tue pyörityseleitä. Niin sanotun kruunupainikkeen puuttuminen tarkoittaa, että valikoita voi selailla vain kosketuskomennoin.
Kellotaulun ympärillä on 12 viivaa, jotka symboloivat tunteja. Ulkoisesti Watch S1 muistuttaa ”tuntiviivoineen” erehdyttävän läheisesti esimerkiksi Huawei Watch GT2:ta, mutta pelkistetty ulkonäkö miellyttänee useimpia.
Kaiken kaikkiaan laatutuntuma on hyvä. Xiaomi Watch S1 kestää myös vettä 5ATM-luokituksen mukaisesti, eli sen tulisi olla vedenpitävä 50 metriin asti. Tavanomaisella uintireissulla kelloa ei siis tarvitse riisua.
Myyntipakkaus sisältää mukavan pehmoisen ja laadukkaan oloisen nahkarannekkeen sekä silikonirannekkeen. Rannekkeet ovat 22 millimetrin standardikokoa, joten laajempikin vaihtelu käy vaivatta.
Hopean Xiaomi Watch S1:n kanssa toimitettava nahkaranneke on mustan sijaan ruskea. Silikonihihna sen sijaan on musta kellotaulun väristä riippumatta.
Xiaomi Watch S1:n näyttö on 466 x 466 pikselin tarkkuudellaan terävä, ja noin 450 nitiin nousevan enimmäiskirkkauden ansiosta luettavuus säilyi hyvänä myös alkukevään aurinkoisina ulkoilupäivinä. Kosketukseenkin näyttö reagoi sujuvasti, eikä käyttö tuota ongelmia.
Näyttö herää oletuksena ranteen heilautuksella, ja toiminto pelittää hienosti. Halutessaan näytön voi myös asettaa aktivoituvaksi yksinomaan painikkeilla, mikä säästää akkua.
Myös aina päällä -toiminto on käytettävissä, mutta se on hyvin yksinkertainen näyttäessään ainoastaan kellonajan ja päivämäärän.
Xiaomi Watch S1:lle luvataan pitkää, älykellomaisessa käytössä jopa 12 vuorokauden tai säästäväisessä tilassa peräti 24 vuorokauden käyttöaikaa yhdellä latauksella. Testin perusteella ahkeran käyttäjän on ladattava Xiaomi Watch S1 jotakuinkin kerran viikkoon, mutta hieman vähemmällä GPS-käytöllä reilun kymmenen vuorokauden akunkesto on mahdollinen.
Joka tapauksessa akunkesto on selvästi parempi kuin esimerkiksi Wear OS -älykelloilla tai Apple Watcheilla.
Lataus hoituu langattomasti mukana toimitettavalla pyöreällä latausalustalla. Myös USB-C-kaapeli kuuluu myyntipakkaukseen, mutta laturi on hankittava erikseen.
Tyhjä 470 milliampeeritunnin akku täyttyy vain reilussa tunnissa, mikä on älykellojen maailmassa oiva suoritus varsinkin, kun Watch S1:tä tarvitsee ylipäätään ladata hyvin harvoin.
Teknisesti Xiaomi Watch S1 on melko hyvin varusteltu. Sen järjestelmäpiiriä tai muistimääriä ei ole tarkemmin määritetty, mutta toiminta on sujuvaa ja nopeaa. Käytettävissä ovat myös mikrofoni ja kaiutin, ja kellolla voikin hoitaa myös puheluita älypuhelimeen yhdistettynä.
Äänenlaatu puheluissa on perushyvää, joskaan ei erityisen kirkasta. Tarvittaessa puhelutkin kuitenkin hoituvat, kunhan älypuhelin vain on tarpeeksi lähellä. Selvyyden vuoksi todettakoon, ettei Xiaomi Watch S1:ssä ole omaa mobiiliverkkoyhteyttä.
Erikseen on mainittava Watch S1:n värinä, joka on erinomainen. Puhelut eivät takuulla mene ohi, ja torkuiltakin älykello varmasti herättää väristen vahvasti.
Älykellossa on NFC-lähiyhteydet ja tuki lähimaksamiselle yhdessä yhteensopivien Mastercard-maksukorttien kanssa. Tarkempaa tietoa tuesta Suomessa tämän osalta ei vielä ole.
Vastikään Watch S1:lle julkaistiin myös päivitys, jossa kelloon lisättiin tuki Amazonin Alexa-virtuaaliavustajalle, joka ei kuitenkaan kiinnostane monia Suomessa.
Simppeli ohjelmisto ja näppärä älypuhelinsovellus
Xiaomi Watch S1 on helppokäyttöinen ja yksinkertainen älykello. Sen ohjelmisto on oma toteutuksensa, ja käyttö perustuu täysin näytön kosketuksiin ja pyyhkäisyihin.
Kellotaulusta oikealle tai vasemmalle selaamalla saa auki erilaisia näkymiä muun muassa aktiivisuudelle, sykkeelle, treeneille ja musiikkisoittimelle. Näkymiä voi mukauttaa kohtalaisen monipuolisesti Mi Fitness -älypuhelinsovelluksella, ja ne tarjoavat runsaasti tietoja yhdellä vilkaisulla.
Ylhäältä alas suuntautuva pyyhkäisy avaa ilmoitusvalikon ja alhaalta ylös suuntautuva sormen liike taas pika-asetukset. Useimmiten muissa kelloissa pika-asetukset pyyhkäistään esiin ylhäältä päin, ja Watch S1:n käänteiseen logiikkaan tottuminen voi ottaa muihin kelloihin mieltyneiltä aikansa.
Sovellusvalikon saa avattua ylemmällä painikkeella. Yksinkertainen valikko koostuu riveistä, joilla kullakin on kolme sovellusta. Kellon varustelu on yksinkertaiseksi älykelloksi jokseenkin tavanomainen, ja käytettävissä ovat muun muassa harjoitussovellus, uninäkymä, stressitason mittari, näytön valkeaksi värjäävä taskulamppu ja sen sellaista.
Eräs näppärä ohjelma on kameran etäsuljin, joka toimii Xiaomin omia älypuhelimia laajemminkin. Tosin puhelimen kamera on ensin avattava, mutta sen jälkeen valokuvia voi napsia etäältä Watch S1:n avulla.
Harmi kyllä lisäsovelluksia ei juuri ole saatavilla Watch S1:lle. Mi Fitness -älypuhelinsovelluksessa on kyllä sovelluskauppa, mutta arvostelun julkaisuhetkellä sen tarjonta rajoittuu kolmeen ohjelmaan.
Tarjonta saattaa toki tulevaisuudessa parantua, mutta toistaiseksi siitä ei ole mitään takeita.
Kellotauluja on esiasennettuna kahdeksan, ja kaiken kaikkiaan niitä on saatavilla noin kaksisataa. Vaikka määrä ei kilpailijoihin verrattuna olekaan erikoinen, löytänee jokainen jotakin itseään miellyttävää.
Xiaomi Watch S1 tukee yhteensä 117 erilaista harjoitustilaa, joista yhdeksään on saatavilla tarkempi seuranta. Tavanomaisten lajien, kuten juoksun, uinnin, pyöräilyn ja kävelyn lisäksi saatavilla on muun muassa soutulaitteen, curlingin, koripallon ja HIIT-treenien kaltaisia erikoisempiakin vaihtoehtoja.
Talviurheilun seurannassa Watch S1 on puutteellinen. Lajeja on saatavilla muutamia, mutta esimerkiksi murtomaahiihdolle on valittava Muu talviurheilu, joka ei ensinkään seuraa esimerkiksi nousuja, laskuja tai kuljettua matkaa.
Watch S1:ssä on GPS- ja muu satelliittipaikannus, joka toimii itsenäisesti ilman älypuhelinta. Pääasiassa satelliittiyhteys löytyi nopeasti, ja myös sen tarkkuus on tarpeeksi hyvä ainakin perusharrastajalle. Toisinaan yhteyttä saa etsiä jonkin aikaa, mutta merkittävästä ongelmasta ei ole kyse.
Sykemittaus Xiaomi Watch S1:ssä vaikutti olevan hyvin ajan tasalla, jos kohta nopeat sykkeen muutokset jäävätkin siltä toisinaan huomaamatta. Sama pätee moniin muihinkin älykelloihin, ja aktiivisesti urheilevien kannattaneekin panostaa eritoten urheiluun suunnattuihin vaihtoehtoihin.
Xiaomin Mi Fitness -sovellus on näppärä ja monipuolinen kumppani Watch S1:lle. Sovellus sisältää kattavammat treenitiedot, unianalyysit, kellotauluja, asetuksia ja paljon muuta, ja neljään välilehteen jaetun ohjelman käyttäminen on helppoa.
Mi Fitness on saatavilla sekä Androidille että iOS:lle. Xiaomin oman sovelluksen lisäksi aktiivisuus- ja harjoitetietoja voi siirtää Watch S1:stä Applen Terveys-sovellukseen tai Strada-palveluun.
Pääosassa Mi Fitnessissä ovat aktiivisuus- ja terveystiedot. Lyhyen yhteenvedon harjoituksista näkee suoraan Watch S1:llä, ja tarkemmat analyysit ovat saatavilla sovelluksessa, johon treenejä voi tarvittaessa lisätä myös manuaalisesti.
Mi Fitnessin yhteenvedot ovat muita älykelloja käyttäneille hyvin tutun oloisia. Mukana on tietoja esimerkiksi harjoitteiden rasittavuudesta, sykealueista ja poltetuista kaloreista, mutta harmi kyllä esimerkiksi palautumisajoista Xiaomi Watch S1 -kellolla ei ole kertoa sen tarkemmin.
Esimerkiksi Xiaomi Mi Watchissa oli käytössä Firstbeatin analytiikkaa, mutta Watch S1:stä se näyttäisi kaikessa hiljaisuudessa poistuneen. Firstbeatin osaamista käytettiin myös palautumisajassa, ja Watch S1 ei treenikellona olekaan markkinoiden monipuolisin.
Harjoittelukaveriksi Watch S1 sopii silti kohtalaisen hyvin, kuten oikeastaan kaikki kilpailijansakin. Uniseuranta sen sijaan on kehnoa, ja sängyssä pötköttely tulkitaan usein uneksi turhan herkästi. Heräämisistä kello ei pidä ensinkään kirjaa, ja sen antamiin tuloksiin kannattaakin – ainakin toistaiseksi – suhtautua lähinnä viihteenä.
Kello seuraa myös stressitilaa, ja mittarin mukaan allekirjoittaneen mieliala on mukavan rauhallinen lukuun ottamatta pieniä nousuja liikunnan aikana. Lähinnä sykkeen vaihteluun perustuva mittaus vaikuttaisi siis olevan ainakin oikeilla jäljillä, ja myös veren happitasapainon Watch S1 osaa kertoa seuraten haluttaessa niin ikään kuukautiskiertoa.
Harjoitehistorian karttuessa Watch S1 ja Mi Fitness tarjoavat tietoja myös VO2-arvoista, jotka antavat osviittaa käyttäjän aerobisesta suorituskyvystä. Mitä korkeampi lukema on, sitä paremmin meno lenkillä maistuu.
Xiaomi Watch S1:n kuten muidenkin älykellojen tarjoamia terveystietoja on kuitenkin hyvä tarkastella pienellä varauksella. Kellot kannustavat elämään aktiivisemmin, mutta niiden dataan ei kannata suhtautua absoluuttisena totuutena tai terveysammattilaisen korvikkeena.
Mi Fitnessistä voi myös päivittää älykellon ja mukauttaa sen asetuksia mukavan monipuolisesti. Xiaomin sovellus kellon hallintaan on kehittynyt viime vuosina, ja sen käyttö on nyt aiempaa sujuvampaa.
Myös Xiaomi Watch S1:n käyttö on kaikin puolin helppoa ja sulavaa. Lisäsovelluksia sille ei harmi kyllä juuri saa, eikä ilmoituksiin voi vastata itse kellolla mitenkään. Puhelimeen saapuvista viesteistä, puheluista ja muista vastaavista saa kyllä nopeasti tiedon ranteeseen, mutta niihin reagoimiseen vaaditaan älypuhelinta.
Yksinkertaisuus on älykelloissa sekä hyvä että huono asia, ja on pitkälti käyttäjästä kiinni, onko Xiaomi Watch S1 tarpeeksi monipuolinen.
Yhteenveto: Kenelle Xiaomi Watch S1 sopii?
Xiaomi Watch S1 sopii käyttäjälle, joka etsii yksinkertaista älykelloa pitkällä käyttöajalla. Laadukkaan tuntuman tarjoava Watch S1 on ladattava vain kerran viikkoon, ja sekä älykellon että Mi Fitness -sovelluksen käyttöön on helppo tottua.
Yksinkertaisuus on hyve, mutta sillä on myös kääntöpuolensa. Xiaomi Watch S1:een ei juuri saa lisäsovelluksia, ilmoituksiin ei voi reagoida, eivätkä sen harjoitusominaisuudet ole aivan parhaiden älykellojen tasolla.
Xiaomi Watch S1 on toki suositushinnaltaan myös hieman kilpailijoitaan edullisempi. Suomessa suositushinta on 249 euroa, kun taas esimerkiksi aiemmin arvostelemistamme älykelloista Huawei Watch GT 3, Huawei Watch GT Runner ja Samsung Galaxy Watch4 olivat myyntiin tullessaan ainakin muutamia kymppejä tyyriimpiä. Tätä nykyä myös Samsungin ja Huawein tarjontaa on kuitenkin saatavilla jotakuinkin 250 eurolla, ja Xiaomi Watch S1 ei kenties olekaan aivan vahvin älykello hintaluokassaan.
Huawein Watch GT -mallistolla treeniominaisuudet ovat monipuolisemmat käyttöajan ollessa vähintään yhtä hyvä. Esimerkiksi Samsung Galaxy Watch4 puolestaan tarjoaa Wear OS -ohjelmistonsa ansiosta asiallisen sovellustuen ja laajemmat ominaisuudet, vaikka akunkesto onkin selvästi heikompi.
Xiaomin omasta mallistosta Watch S1 Active voi olla myös sisarmalliaan parempi valinta. Teknisesti kaksikko on täysin identtinen, ja eroja on lähinnä rakenteen materiaaleissa, Watch S1 Active kun on safiirilasin ja teräksen sijaan varustettu tavallisella lasilla ja lasikuitu-muovirungolla. Watch S1 Active on myös kevyempi kuin Watch S1 (ilman ranneketta 36,2 vs. 50 grammaa). Muut erot liittyvät ulkonäköön Watch S1 Activen ollessa nimensä mukaisesti urheilullisemman oloinen.
Xiaomi Watch S1 Active on myynnissä Suomessa 199 euron suositushinnalla, ja näin merkittävästi edullisempi hinta on sen kannalta merkittävä tekijä sisarmallien välisessä vertailussa. Toki Xiaomi Watch S1 on nahkarannekkeensa ja korkealuokkaisten materiaaliensa ansiosta viimeistelyltään hienostuneempi ja fiinimpi.
Xiaomi Watch S1 voi olla hyvä ostos niille, jotka hakevat yksinkertaista älykelloa, jossa kuitenkn yhdistyvät klassisen tyylikäs ulkonäkö sekä laadukkaat materiaalit.
Katso Xiaomi Watch S1 -kellojen hintavertailu Hinta.fistä!
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »