Alankomaiden kilpailuviranomainen ACM on langettanut Applen maksettavaksi nyt yhteensä 50 miljoonan euron sakot
Alankomaiden kilpailuviranomainen päätti jo viime vuonna pitkän tutkintansa päätteeksi, että Apple on rikkonut App Store -sovelluskauppaan liittyen maan kilpailulainsäädäntöä ja edellytti Applelta muutoksia App Storen sääntöihin mitä tulee maksamiseen sovelluksissa.
Alankomaiden kilpailuviranomaisen ACM:n vuonna 2019 aloittama tutkinta oli rajattu vain deittisovelluksiin. Tutkintansa lopputuloksena kilpailuviranomainen määräsi Applen muuttamaan toimintaansa niin, että deittisovellukset voivat tarjota palvelujaan myös vaihtoehtoisilla maksutavoilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple on sittemmin esittänyt ehdotuksiaan viranomaisen vaatimusten täyttämiseksi, muttei toistaiseksi sitä tyydyttävällä tavalla.
Alankomaiden kilpailuviranomainen määräsi Applelle aiemman päätöksensä yhteydessä maksimissaan 50 miljoonan euron sakon, joka realisoitui 15. tammikuuta eteenpäin viikoittain 5 miljoonan euron erissä, jollei Apple ollut viranomaisen vaatimia muutoksia tehnyt. Nyt tämä aiemman sakon maksimisumma on siis saavutettu.
TechCrunchin mukaan Alankomaiden kilpailuviranomainen ACM on viimeisimmässä tilannepäivityksessään kuulostanut aiempaa positiivisemmalta sen jälkeen, kun Apple on muuttanut viimeisintä ehdotustaan viranomaisille sen päätöksen noudattamisesta. Apple on nyt valmis tarjoamaan ennakkoon määritellyt ehdot deittisovelluksille tavalla, johon se ei aiemmin ollut valmis.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
ACM:n mukaan sen saatua Applen lopullisen ehdotuksen toimenpiteistä, se tulee lähettämään sen kommentoitavaksi markkinaosapuolille ja tämän jälkeen päättämään täyttääkö Applen ehdotus aiemman päätöksen vaatimukset. Jos näin ei edelleenkään ole, voi ACM määrätä lisää sakkoja, jotka voivat olla aiempaa korkeampia, kunnes Applen toiminta on vaatimusten mukaista.
Applen yleisten App Store -sääntöjen mukaan sovelluskehittäjät eivät saa ohjata sovelluksissaan digitaalisen sisällön osalta käyttäjiä muihin maksutapoihin kuin Applen omaan App Store -maksutapaan, jolla tehdyistä maksuista Apple pidättää itselleen 15 tai 30 prosentin komission tilanteesta riippuen. Pikku hiljaa tähän on alkanut syntyä paikallisia poikkeuksia uuden lainsäädännön, viranomaispäätösten tai oikeuden tuomioiden perusteella.
Apple on aiemmin esitellyt muutoksia, joilla se pyrkii noudattamaan Alankomaiden kilpailuviranomaisen vaatimuksia, mutta toistaiseksi nämä muutokset eivät ole viranomaista tyydyttäneet.
Applen mukaan deittisovellukset Alankomaissa voivat tarjota sovelluksissaan jatkossa muita maksutapoja niiden palveluiden ostamiseen kuin Applen maksutavan tai ohjata niihin sovelluksen ulkopuolella. Apple on myös kertonut, että se aikoo periä 27 prosentin komission maksuista, jotka suoritetaan muulla kuin sen tarjoamalla maksutavalla. Tämä maksu peritään arvonlisäverottomasta myyntihinnasta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Käytännössä muiden maksutapojen tarjoaminen ei Applen kuitenkin veloittamalla 27 prosentin komissiolla toisi sovelluskehittäjille merkittäviä säästömahdollisuuksia. Verrattuna Applen tarjoamaan maksutapaan on muista maksuista perittävä komissio vain 3 prosenttiyksikköä alhaisempi. Applen mukaan tämä alennus heijastaa arvoa liittyen maksujen käsittelyyn ja siihen liittyvien aktiviteetteihin. Apple onkin pyrkinyt osoittamaan tapauksen tiimoilta, ettei sovelluskaupoissa itse maksujen vastaanotto ole arvokasta, vaan sovelluskaupan tarjoama jakelukanava ja muut palvelut, ja perustelemaan näin korkeaksi koettua komissiotasoaan.
Apple on aiemmin kertonut, että hyödyntääkseen Alankomaissa nyt mahdolliseksi tullutta poikkeusta maksutavoissa, sovelluskehittäjien tulee luoda sovelluksestaan uusi erillinen versio. Sen osana sovelluksen tulisi tehdä pyyntö Applelle muun maksutavan esittämisestä sovelluksessa tai siihen ohjaamisesta sovelluksen ulkopuolella. Käyttäjälle järjestelmä esittäisi tässä yhteydessä myös varoitusilmoituksen maksusta muulla kuin Applen maksutavalla. Jokaisena kuukautena sovelluskehittäjien tulisi toimittaa Applelle raportti, jossa he listaavat myyntinsä muilla maksutavoilla. Tämän jälkeen Apple lähettäisi sovelluskehittäjille 45 päivän maksuajalla laskut 27 prosentin komissiostaan.
Toistaiseksi ei yksityiskohtaisesti tiedetä, miten Applen ehdotukset ovat mahdollisesti muuttuneet edellä kuvaillusta.
Alankomaiden lisäksi Applen App Store -käytännöt ovat olleet kuuma aihe myös muualla. Etelä-Koreassa uusi lainsäädäntö edellyttää myös mahdollisuutta sovelluskehittäjille tarjota muita maksutapoja, ja myös siellä Apple sekä Google ovat ilmoittaneet perivänsä tässä tapauksessa sovelluskehittäjiltä palvelumaksun muillakin kuin sovelluskauppojen maksutavoilla suoritetuista maksuista. Viranomaisen taholta Applen ja Googlen ehdotuksia on pidetty riittämättöminä mitä tulee lain noudattamiseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muutoksia voi edellyttää pian myös EU. Aiemmin huhtikuun lopulla Euroopan komissio linjasi jo kilpailututkintansa päätteeksi, että Apple on käyttänyt hallitsevaa markkina-asemaansa väärin vaatiessaan App Store -sovelluksia käyttämään vain Applen tarjoamaa maksutapaa. Komissio oli myös huolissaan, että Apple asettaa rajoituksia sovelluskehittäjille estäen niitä kertomasta vaihtoehtoisista, edullisemmista ostomahdollisuuksista. Komissiolta odotetaan myöhemmin tietoa Applelle koituvista seuraamuksista sekä sille asetettavista vaatimuksista muuttaa toimintaansa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »