Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on julkaissut katsauksen Suomen mobiiliverkkojen ja niiden käytön kehittymiseen viime vuonna.
Traficomin mukaan Suomen mobiiliverkoissa liikkuvan datan vuosittainen kasvuvauhti on edelleen huimaa, kansainvälisesti verrattuna suomalaiset ovat mobiiliyhteyksien suurkuluttajia. Mobiilidatan käyttö ei jakaudu käyttäjien kesken tasaisesti, vaan pieni osa käyttäjistä käyttää ison osan tiedonsiirrosta.
Vuoden 2021 aikana Suomen mobiiliverkoissa siirtyi dataa 56 gigatavua kuukaudessa asukasta kohden, kun luku viisi vuotta aiemmin oli 16 gigatavua kuukaudessa. Kansainvälisesti vertaillen Suomi onkin erittäin paljon mobiiliverkkoihin tukeutuva maa: Suomen kotitalouksista 43 prosenttia käyttää ainoastaan mobiiliyhteyksiä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Tämän taustalla ovat kattava verkko ja ainakin eurooppalaisittain harvinaisemmat rajoittamattomat liittymät. Suurin osa kotitalouksilla käytössä olevista mobiililiittymistä oli päättyneen vuoden lopussa kotimaan tiedonsiirroltaan rajoittamattomia eikä rajoitettuja liittymiä löydy monenkaan operaattorin tarjonnasta”, kertoo viestintämarkkina-asiantuntija Marja Heinonen.
Täysin ilman datapalveluja toimivia mobiililiittymiä oli jäljellä viime vuoden lopussa enää hieman yli puoli miljoonaa ja niistäkin puolet yritysten käytössä. Selkeä enemmistö käytössä olevista mobiililiittymistä, lähes 7 miljoonaa, sisälsi niin puhe- kuin myös datapalvelut eli ovat todennäköisimmin käytössä älypuhelimissa.
Mobiililaajakaistaliittymiä, joissa on vain datapalvelut, oli viime vuoden lopussa yli 2 miljoonaa. Näitä liittymiä käytetään esimerkiksi tableteissa tai kodin vastaanottimissa. Pelkästään koneiden väliseen viestintään myytyjä SIM-kortteja eli niin sanottuja M2M-liittymiä oli vuoden lopussa käytössä 1,5 miljoonaa. Tällaisia liittymiä käytetään esimerkiksi riistakameroissa tai kauppojen maksupäätteillä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mobiilidataa siirtyy erityisesti mobiililaajakaistaliittymissä, jotka käyttivät 59 prosenttia kaikesta siirtyvästä mobiilidatasta. ”Tämäkin luku kertoo siitä, että mobiililaajakaistoja käytetään kodeissa ainoana nettiyhteytenä, jota käytetään esimerkiksi pelaamiseen tai tv-sarjojen ja elokuvien katseluun. Nämä palvelut vaativat pelkkää nettiselailua enemmän tiedonsiirtoa, kun taas älypuhelimien käyttö raskaisiin palveluihin on maltillisempaa”, täsmentää Heinonen.
Mobiililaajakaistaliittymien tiedonsiirtomäärä kasvaa nopeammin ja enemmän kuin älypuhelinliittymien tiedonsiirtomäärä. Vuoden 2021 jälkimmäisellä puoliskolla yksittäinen käyttäjä kulutti 90 Gt/kk, kun mobiilitiedonsiirtomäärä jaetaan tasan kaikille mobiililaajakaistoille. Mediaani eli tyypillisin tiedonsiirtomäärä mobiililaajakaistaa kohden oli kuitenkin vain 28 Gt/kk, eli pieni osa käyttäjistä muodostaa suurimman osan tiedonsiirrosta. Vastaavat luvut älypuhelinliittymille syksyllä 2021 olivat 20 gigatavua/kk ja 5 gigatavua/kk.
Vuoden 2021 loppua kuvaavien tilastojen mukaan nopean, ideaaliolosuhteissa vähintään 100 Mbit/s -latausnopeuden 5G-verkon peitto Suomessa oli kuudessa kuukaudessa kasvanut merkittävästi, 6 prosenttiyksikköä, kattaen jo 82 prosenttia suomalaisista kotitalouksista.
Mobiiliverkon tiedonsiirrosta 4 prosenttia tapahtui 5G-verkossa, joten monet käyttäjät eivät vielä ole ottaneet 5G-verkon käytön mahdollistamia liittymiä tai laitteita käyttöönsä kattavuuden kasvusta huolimatta. Edelleen kehittyvä nopea 4G-verkko on kattanut jo pidemmän aikaa yli 90 prosenttia kotitalouksista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Kotitaloudet sijaitsevat pienillä alueilla suhteessa Suomen pinta-alaan. Tämän vuoksi korkea kotitalouskattavuus ei tarkoita nopean verkon maantieteellistä kattavuutta, vaikka mobiiliverkkoa tietysti liikkuessa erityisesti tarvitaankin”, selventää viestintämarkkina-asiantuntija Joonas Sotaniemi. Maapinta-alasta 5G-verkon nopea verkko kattoi vuoden lopussa 7 prosenttia ja 4G-verkon vastaava peitto oli 18 prosenttia.
Tulevaisuudessa verkkoa tarvitaan enenevissä määrin liikenneväylillä, joista 4G- tai 5G-verkon nopea verkko päättyneen vuoden lopussa kattoi 62 prosenttia kanta- ja valtateistä ja 64 prosenttia rautateistä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »