Venäjän aloittama hyökkäys on lisännyt ilman verkkoyhteyttä toimivien karttasovellusten ja salattujen viestipalveluiden käyttöä Ukrainassa. Apptopian tilastot paljastavat merkittäviä muutoksia.
Venäjän sotatoimet Ukrainassa heijastuvat selkeällä tavalla myös sovellusten käyttöön maassa. Esimerkiksi Applen App Storessa viime päivien viisi ladatuinta sovellusta ovat olleet salatun viestinnän palvelut Signal ja Telegram, Twitter sekä ilman verkkoyhteyttä toimivat viestisovellukset Zello ja Bridgefy.
Myös WhatsApp ja offline-karttapalvelu Maps.Me mahtuvat kymmenen ladatuimman joukkoon.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Google Playssa kärkiviisikkoon sijoittuvat Signalin, Bridgefyn, Telegramin ja Zellon lisäksi myös päästä-päähän-salattu, vain Androidilla toimiva Briar-sovellus.
Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta, ja 27. helmikuuta mennessä Telegramia ladattiin eniten, kun App Storen ja Google Playn lukemat lasketaan yhteen. Kasvua tammikuuhun oli 25 prosenttia.
Radiopuhelinsovellus Bridgefyn suosio sen sijaan räjähti. Lähellä olevien ihmisten kanssa viestimiseen suunnattua palvelua ladattiin tammikuussa vain 591 kertaa, mutta sotatoimien alettua muutamassa päivässä peräti 28 500 kertaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös samalla periaatteella toimivan Zellon suosio on noussut valtavasti.
TechCrunch huomauttaa, että vaikka salattua viestintää tarjoavat sovellukset ovat kasvattaneet suosiotaan, on esimerkiksi Signalin ja Telegramin välillä silti eroja. Signalia pidetään yleisesti Telegramia turvallisempana esimerkiksi automaattisen päästä-päähän-salauksen vuoksi.
Viestipalveluiden lisäksi ilman verkkoyhteyttä toimivia karttapalveluita sekä radiosovelluksia on Venäjän hyökkäyksen alettua ladattu Ukrainassa runsaasti. Myös pelejä on asennettu paljon, kenties ajankuluksi hyökkäykseltä suojautuville perheen pienimmille.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »