Applen ensimmäistä virtuaalitodellisuuslaitetta, joka tarjoaa myös osin lisätyn todellisuuden toimintoja, on odotettu pitkään ja vuoden 2022 aikana suunnitelmat saattavat viimein realisoitua tuotejulkistukseksi.
Nyt raportoidusti kehitystyö on läpäissyt uuden tason, joka kulkee nimellä EVT2, eli toinen Engineering Validation Test -vaihe. Käytännössä tuotekehityksen EVT-vaiheessa suunnittellun kaltaisia laitteita tuotetaan jo pieni määrä. Tämän jälkeen testien perusteella laitteisiin voidaan vielä tehdä paljonkin muutoksia ja hienosäätöä ennen designin ja ominaisuuksien lopullista viimeistelyä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
DigiTimes kertoo Applen suorittaneen nyt EVT2-vaiheen. Tavanomaisesti DigiTimesin mukaan jokaisessa EVT-vaiheessa valmistetaan noin viisikymmentä tuotetta, joten yhteensä Applella voi olla nyt noin sata kappaletta varhaisia versioita sen virtuaalilaseista.
EVT-vaiheiden jälkeen tavallisessa tuotekehitysprosessissa vuorossa on DVT-vaihe (Design Validation Test), jonka yhteydessä tuotantoprosessia pyritään myös luomaan viimeistellyn tuotteen osalta. DVT-vaiheessa tuotteet käyvät myös läpi kattavat kestävyys- ja muut testit ja näillä tuotteilla voidaan jo myös suorittaa vaaditut viranomaishyväksynnät.
Ennen massatuotannon alkamista viimeisenä on PVT-vaihe (Production Validation Test), jossa tuotantoa kokeillaan pienellä tuotannon määrällä valmistusprosessin hiomiseksi lopulliseen muotoonsa. Esimerkiksi syksyllä markkinoille odotettavien seuraavan sukupolven iPhone 14 -puhelinten on jo raportoitu edenneen tähän koetuotantovaiheeseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen virtuaalilasien osalta massatuotanto voisi DigiTimesin mukaan alkaa elo-syyskuussa.
Applen virtuaalitodellisuuslaitteen osalta tarkka julkaisuaikataulu on edelleen kysymysmerkki.
Viime aikoina raporteissa esillä on ollut myyntiintulon mahdollinen myöhästyminen vuoden 2023 puolelle muutamista teknisistä haasteista johtuen. Myöskään julkistus ylipäänsä tämän vuoden aikana ei ole varmaa.
Varhaisimmillaan Apple saattaa kertoa ainakin jossain määrin uudesta virtuaali- ja lisätyn todellisuuden tuotteestaan ja alustastaan kesäkuussa järjestettäväksi odotetussa WWDC-kehittäjätapahtumassa. Voi olla, ettei tuolloin itse laitetta varsinaisesti julkisteta, mutta käyttöjärjestelmää ja sen mahdollisuuksia sovelluskehittäjille saatetaan jo esitellä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple on kehittänyt virtuaalitodellisuuslaitettaan aktiivisesti tiettävästi vuodesta 2015 asti.
Applen ensimmäisestä virtuaalitodellisuuslaitteesta on odotettu muun muassa korkean, jopa useiden tuhansien eurojen, hinnan vuoksi rajatumman ostajakunnan niche-tuotetta, jonka kohderyhmänä ovat sovelluskehittäjät ja muut varhaiset omaksujat. Sen toimintojen on kerrottu tulevan keskittymään pelaamiseen, median kuluttamiseen sekä viestintään.
Applen ensimmäisen virtuaalitodellisuuslaitteen odotetaan tarjoavan myös joitakin lisätyn todellisuuden ominaisuuksia. Tämän takia sen yhteydessä voidaan puhua myös sekoitetusta todellisuudesta, virtuaali- (VR) ja lisätyn todellisuuden (AR) yhdistelmästä. Laitteen odotetaan pystyvän vaihtamaan saumattomasti AR- ja VR-tilojen välillä. Käytännössä AR-ominaisuuksien odotetaan olevan toteutettu laitteessa sen sisältämien useiden kameroiden myötä. Kyse on siis kameroilla varustetuista huippuluokan virtuaalilaseista, joiden tehokkuus on tähän nähtyihin kilpaileviin vaihtoehtoihin verrattuna aivan eri tasolla vastaten jopa huippuluokan Mac-läppäreitä.
Applelle tuleva virtuaalitodellisuuslaite tulee olemaan sen ensimmäinen merkittävä uuden tuotekategorian laite sitten vuoden 2015 Apple Watchin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Raportoidusti yli 2 000 Applen työntekijää työskentelee sen virtuaali- ja lisätyn todellisuuden laitteiden parissa osana Applen Technology Development Group -ryhmää, jota käytännön tasolla johtaa yhä Mike Rockwell tätä nykyä yhdessä Applen entisen johtoryhmän jäsenen Dan Riccion kanssa. Applen koko laitekehityksen ex-johtaja siirtyi alkuvuodesta 2021 keskittymään vain virtuaali- ja lisätyn todellisuuden projekteihin.
Applen virtuaalitodellisuuslaitteen hinnan on arvioitu olevan korkea. Aiemmin on puhuttu niin 1 000 dollarista, 2 000 dollarista kuin myös 3 000 dollarista, eikä lopullisesta hintatasosta ole vielä yksityiskohtaista tietoa. Toistaiseksi paras arvaus lienee hinnan asettuminen 2 000 ja 3 000 dollarin väliin.
Tarkkojen näyttöjen ohella Applen laitteeseen on odotettu yhteensä jopa 15 kameraa, joista osa voi olla LiDAR-laser-skannereita. Ne ovat osaltaan mahdollistamassa virtuaalitodellisuuslaitteen laajempia fyysisen maailman kanssa sekoittuvia lisätyn todellisuuden toimintoja.
Lisätyn todellisuuden ominaisuuksia sisältävän virtuaalitodellisuuslaitteen jälkeen Applen tulevaisuudessa siintävät kevyemmät lisätyn todellisuuden lasit, jotka muistuttaisivat silmä- ja aurinkolaseja, mutta niiden markkinoilletulo on vielä kauempana vähintään useiden vuosien päässä. Niitä Applen tiedetään useiden raporttien perusteella kehittävän N421-mallikoodilla, kun ensimmäisen virtuaalitodellisuuslaitteen mallikoodi on N301.
Alla yhteenveto aiempien Bloombergin, analyytikko Ming-chi Kuon ja The Informationin raporttien aiemmin paljastamista Applen suunnitelmista virtuaalitodellisuuslaitteesta. Luonnollisesti kyse on osin epävarmoista tiedoista, eikä ole varmaa tuleeko Applen virtuaalitodellisuuslaite raportoidun kaltaisena markkinoille.
Tiedot Applen VR-laitteesta mallikoodiltaan N301
- Pääasiassa virtuaalitodellisuuteen keskittyvä laite, jossa kamerakuvan päällä esitettävät toiminnot ovat osittaisessa roolissa
- Digitaalinen 3D-ympäristö esimerkiksi pelaamiseen, videoiden katseluun ja viestintään
- Todennäköisesti 4K-tarkkuuden näyttö kummallekin silmälle. Näytöt voivat olla Sonyn kanssa kehitettyjä micro-OLED-näyttöpaneeleja ja lisäksi laajempi AMOLED-näyttöpaneeli. Edistynyt silmien katseen seuranta ja mahdollisesti iiristunnistus käyttäjän tunnistamiseen.
- Ulkoiset kamerat käsien seurantaan sekä joihinkin lisätyn todellisuuden toimintoihin – kameroita yhteensä jopa 15 kappaletta, osa todennäköisesti LiDAR-skannereita
- Teknisenä perustana Applen itse kehittämiä suoritinpiirejä. Osan testatuista piireistä on kerrottu peittoavan suorituskyvyltään Applen Mac-tietokoneiden ensimmäisen oman M1-suoritinpiirin ja olevan jopa M1 Pron tasolla, mutta toisaalta laitteen on kerrottu vaativan joidenkin toimintojen osalta langatonta yhteyttä paritettuun laitteeseen, jossa voisi tapahtua osa laskennasta. Tukeutuminen paritettuun laitteeseen, kuten iPhoneen, voi kuitenkin liittyä myös yhteyksiin – virtuaalilaseissa lienee vain Wi-Fi-yhteys, ei mobiiliverkkoyhteyttä.
- Varustettu mahdollisesti pyörivällä tuulettimella
- Tehokkaiden suoritinten ja tuulettimen myötä laite oli aluksi liian suuri ja painava. Tätä ongelmaa Apple on ratkaissut pienentämällä laitetta niin, ettei käyttö onnistu enää silmälasien kanssa. Sen sijaan Apple aikoo tarjota laitteen osaksi vahvuuksilla varustettuja vaihdettavia linssejä, jotka asetetaan näyttöjen päälle.
- Paino 300-400 grammaa
- Osa prototyypeistä vastaa kooltaan Oculus Questia
- Sisältää akun, ja on siis käytettävissä langattomasti
- Ulkopinta kangasta
- ”rOS”-käyttöjärjestelmä ja oma sovelluskauppa. Lisäksi Apple räätälöi todennäköisesti palvelujaan, kuten Apple TV+ ja Apple Arcade, laitteelle.
- Wi-Fi 6 ja 6E -yhteydet
- Ainakin osa toiminnoista voi toimia yhteyden toiseen laitteeseen, kuten iPhoneen.
- Hinta voi olla huomattavasti muutamista sadoista euroista vajaaseen tonniin maksavia kilpailijoita korkeampi, esimerkiksi 1 000 dollarin tai jopa 3 000 dollarin tasolla. Hinnasta raportit ovat vielä erimielisiä.
Päivitetty 23.2. kello 9.09: Lisätty DigiTimesin tieto massatuottannon alkamisesta elo-syyskuussa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »