Euroopan unioni vie Kiinan toiminnan Maailman kauppajärjestön WTO:n käsittelyyn.
Kiinan korkein oikeus on kieltänyt ulkomaisia yhtiöitä, mukaan lukien suomalainen Nokia, ruotsalainen Ericsson ja japanilainen Sharp, suojaamasta patenttejaan ulkomaisten tuomioistuinten avulla solmittavilla lisensointisopimuksilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Asiasta kertovan Financial Timesin mukaan Kiinan toimet ovat maksaneet yhtiöille jopa miljardeja euroja. Viranomaislähteet Brysselissä kuvailevat Kiinan toimintaa vallankaappausyritykseksi älypuhelinteknologian patenttien lisensointimaksujen tason määrittelyssä.
Kiinalaisoikeudet ovat asettaneet EU:n mukaan lisenssimaksujen tason patenteista noin puoleen muuten yleisestä markkinatasosta, josta länsimaiset teknologiayhtiöt ja kiinalaiset yhtiöt, kuten Oppo, Xiaomi, ZTE ja Huawei, olivat aiemmin sopineet.
Mobiilialan yleiseen toimintatapaan kuuluu kehitystyön tuloksena syntyneiden keksintöjen liittäminen osaksi alan standardeja esimerkiksi 5G-teknologiasta yhteensopivuuden saavuttamiseksi. Vastineeksi patenteilla suojattujen keksintöjen standardoinnista patentteja omistavat yhtiöt sitoutuvat lisensoimaan nämä niin sanotut essentiaalipatentit reiluin, kohtuullisin ja tasapuolisin ehdoin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jos patenttien lisensoinnista ei kuitenkaan päästä sopuun, asiat päätyvät oikeuteen ratkottavaksi. Kiinassa oikeuden päätöksissä määrättyjen korvausten taso on ollut vain noin puolet länsimaihin verrattuna. Elokuussa 2020 Kiinan korkein oikeus päätti lisäksi, että kiinalaiset tuomioistuimet voivat antaa määräyksen, joka kieltää yhtiöitä viemästä asiaa oikeuteen maan ulkopuolella.
EU:n mielestä Kiinan toiminta rikkoo Maailman kauppajärjestön WTO:n sopimusta aineettomista oikeuksista. Yhdysvallat ja Japani ovat myös aiemmin esittäneet huolensa Kiinan toimista, ja Financial Timesin mukaan niiden arvioidaan liittyvän EU:n tueksi WTO-käsittelyssä. Kiinalla on 60 päivää aikaa vastata EU:lle, jonka jälkeen EU voi pyytää WTO:n riidanratkaisupaneelia ottamaan kantaa asiaan.
Kiina pyrkii toimillaan luonnollisesti tukemaan oman maansa teknologiayhtiöitä, jotka patenttien lisensoinnissa ovat useimmiten maksupuolella. Suuret eurooppalaiset toimijat, kuten juuri Ericsson ja Nokia, ovat puolestaan saamapuolella pidemmän historiansa ja vahvojen patenttisalkkujensa ansiosta.
Esimerkiksi Nokialle patenttien lisensointi on erittäin keskeistä liiketoimintaa. Nokian patentti-, teknologia- ja brändilisensoinnin sisältävä Nokia Technologies -segmentti ylsi vuonna 2021 yli 1,5 miljardin euron liikevaihtoon ja lähes 1,2 miljardin euron liikevoittoon, kun koko Nokian vertailukelpoinen liikevoitto oli vajaat 2,8 miljardia euroa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokialla on tällä hetkellä myös käynnissä kiista kiinalaisen älypuhelinvalmistajan Oppon, jonka brändejä ovat lisäksi OnePlus ja Realme, kanssa. Nokia haastoi Oppon oikeuteen heinäkuussa 2021, kun yhtiöt eivät onnistuneet neuvottelemaan jatkoa aiemmalle vuonna 2018 solmitulle patenttien lisensointisopimukselleen.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »