Tänään 11. helmikuuta vietetään Euroopan laajuista 112-päivää.
112-päivän turvallisuuskampanja kiinnittää suomalaisten huomion tapaturmien ja vahinkojen ennaltaehkäisyyn kotona, töissä ja vapaa-ajalla. Kampanjan teemana on vuonna 2022 ”Turvallisuuden tunne tehdään yhdessä”.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus hyödyntää 112-päivää myös tietoturvan merkityksestä muistuttamiseen sekä on antanut viisi keskeistä vinkkiä tietoturvallisempaan elämään.
”Käytämme digitalisia palveluita ja laitteita arjessamme, ja tietoturvataidot ovat nykypäivän kansalaistaito. Kyberturvallisuuden taitoihin pätee sama keino kuin muihinkin turvallisuustaitoihin: ennakointi ja ennaltaehkäisy voivat estää mahdollisia onnettomuuksia. Moni arjen tietoturvataito myös on helppo omaksua ja toteuttaa”, kertoo Kyberturvallisuuskeskus.
Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntijoiden mukaan jokaisen tulisi hallita ainakin viisi tietoturvan perustaitoa, jotka ovat samalla erinomaisia vinkkejä, joiden avulla oma tietoturva paranee jo aivan eri tasolle.
Alla Kyberturvallisuuskeskuksen 112-päivän vinkit parempaan tietoturvaan
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
1) Käytä kaksi- tai monivaiheista tunnistautumista. Ota se käyttöön kaikissa palveluissa, joihin se on saatavilla. Tällaisia ovat esimerkiksi sähköposti ja sosiaalisen median sovellukset. Lisätunnistautuminen suojaa silloin jos salasana ja käyttäjätunnus ovat joutuneet vääriin käsiin. Näiden lisäksi tarvitaan kolmas yksilöivä tieto, joka voi olla esimerkiksi matkapuhelimeesi tuleva kertakäyttöinen koodi.
2) Pidä laitteet ajantasalla ja päivitettyinä. Mobiililaitteisiin tai tietokoneisiin tulee päivityksiä aika ajoin, eikä turhaan, sillä päivityksissä korjataan muun muassa ohjelmistoista löytyneitä virheitä. On tärkeä päivittää laitteet aina, kun uusi päivitys on saatavilla. Päivitykset voidaan laittaa myös automaattiseksi ominaisuudeksi, jolloin laite kysyy, päivitetäänkö esimerkiksi uusi käyttöjärjestelmä laitteelle.
3) Ota varmuuskopiot. Meillä jokaisella on tärkeitä tiedostoja, esimerkiksi kuvia ja tärkeitä asiakirjoja omilla laitteillaan. Mikäli mobiililaite tai tietokone menee rikki tai saastuu vaikkapa haittaohjelmatartunnan seurauksena, on tärkeät, että tiedot ja kuvat ovat tallella ja palautettavissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
4) Varmistu lähettäjästä. Sähköposti- tai tekstiviestihuijauksissa on usein väärennetty kirjatumislinkki, joka johtaa huijaussivulle, eikä palveluun, johon viestissä uskotellaan päätyvän. Viestien linkkiä ei kannata klikata, vaan palveluun tulee kirjautua pankin sivulta tai mobiililaitteessa pankkisovellusta. Jos pankki todella on viestin lähettäjä, löytyy viesti verkkopankista. Jos ystävän lähettämä viesti epäilyttää, voi aina soittaa ja varmistaa, että onko hän todella lähettänyt viestin sinulle. Murretun sähköpostin kautta pyritään jakamaan viestejä ja tällaiset sudenkuopat voi helposti välttää olemalla kriittinen.
5) Jos jokin kuulostaa liian hyvälle ollakseen totta, se tuskin on totta. Verkossa liikkuessa on hyvä olla terveen epäluuloinen: jos uusinta matkapuhelinta tarjotaan eurolla, se tuskin on totta vaan keino huijata. Omien tietojen syöttämisessä ja esimerkiksi pankkitietoja jakaessa on syytä olla tarkkana, ettei niitä anna huijarille.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »