Nvidia on vahvistanut luopuneensa suunnitelmistaan brittiläisen suoritinsuunnittelijan ARMin ostamisen suhteen. Alun perin syyskuussa 2020 julkistettu suunnitelma yrityskaupasta sai osakseen rajua vastustusta niin Nvidian kilpailijoilta ja ARMin asiakkailta kuin myös eri maiden kilpailuviranomaisilta. Lopulta Nvidia joutui tunnustamaan realiteetit, ettei yritysosto tule onnistumaan. Nvidian valmisteluista kaupasta luopumiseen raportoitiin jo parisen viikkoa sitten.
Nvidia oli ostamassa ARMia sen pääomistajalta japanilaiselta SoftBankilta kaupasta tiedottamisen yhteydessä 40 miljardin dollarin arvoiseksi tiedotetussa järjestelyssä. Kauppahinta olisi maksettu osin Nvidian uusina osakkeina ja osin rahana, ja Nvidian osakekurssin nousu oli sittemmin nostanut selvästi kaupan arvoa.
Yhdysvaltojen kauppavirasto FTC vei kaupan joulukuun 2021 alussa oikeuteen pyrkien estämään sen toteutumisen. Lisäksi raportoidusti myös Kiina oli valmis kieltämään kaupan tilanteessa, jossa se saisi hyväksynnät muualta. Yhdysvaltojen ja Kiinan lisäksi hyväksynnät kilpailuviranomaisilta tarvittaisiin myös Euroopan unionin ja Ison-Britannian osalta, ja myös ne molemmat ovat esittäneet huolensa kaupan seurauksista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Useiden näkemysten mukaan ARMin päätyminen Nvidian omistukseen olisi ollut uhka Nvidian kilpailijoille, joiden tuotteita perustuu ARMin kehittämälle teknologialle.
Nvidia-kaupan kaatumisen jälkeen ARM kertoo nyt tutkivansa listautumista pörssiin maaliskuun 2023 loppuun mennessä. SoftBank saa pitää kaupan peruunnuttua Nvidian maksaman 1,25 miljardin dollarin ennakkomaksun.
Lisäksi tänään on kerrottu, että ARMin toimitusjohtaja Simon Segars jättää välittömästi tehtävänsä ja hänen tilalleen ARMin toimitusjohtajaksi nousee Rene Haas, joka on tähän asti johtanut ARMin keskeistä IP-liiketoimintaa, jossa se lisensoi suunnitelmiaan kumppaneilleen. Uuden johdon tehtävänä on viedä ARM julkisesti listatuksi yhtiöksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
ARMin liiketoiminta pohjautuu suunnitteluun, tutkimus- ja kehitystyöhön, jonka tuloksena syntyy ikään kuin pohjapiirroksia suoritinarkkitehtuureista. ARM itse ei ole osallistunut lopullisten suoritinten tai piirien valmistukseen, vaan myy suoritinten pohjasuunnitelmiiaan muille, kuten Qualcommille, MediaTekille, Samsungille ja Nvidialle, jotka kehittävät omia ratkaisujaan ARM-pohjalta – vaihtelevalla oman lisäsuunnittelutyön ja muutosten määrällä. Myös Applen omat suorittimet ovat yhteensopivia ARM-arkkitehtuurin kanssa. ARMille useimmat sen kumppanit maksavat rojalteja käytännössä valmistettujen suoritinten lukumäärään perustuen.
Liiketoimintamallinsa perusteella ARMista on kasvanut keskeinen toimija mobiili- kuin myös laajemmin koko teknologia-alalle.
ARMin ostamalla Nvidia olisi laajentanut huomattavasti rooliaan mitä tulee mobiililaitteisiin kuin myös laajempaan piirisuunnitteluun. Nvidia oli kertonut suunnitelmassaan jatkavansa ARMin avointa lisensointimallia ja asiakasneutraalia toimintatapaa. Nvidian suunnitelmana oli myös laajentaa ARMin lisensointiportfoliota Nvidian teknologialla. Nämä lupaukset eivät kuitenkaan ole ratkaisseet pelkoja siitä, että Nvidia suosisi jatkossa itseään mitä tulee ARMin teknologiaan.
ARMin teknologia on ollut pitkään suunnattu ennen kaikkea vähävirtaisiin laitteisiin, kuten älypuhelimiin. Pikku hiljaa ARM-akkitehtuuri on kuitenkin valtaamassa alaa myös perinteisistä tietokoneista kuin myös mahdollisesti jatkossa yhä vahvemmin myös datakeskuksista AMD:n ja Intelin suoritinten sijaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »