Nokia kertoi tänään aamulla ennakkotietojen mukaisesta loppuvuoden 2021 tuloksesta sekä julkaisi näkymänsä kuluvalle vuodelle ja pidemmälle aikavälille.
Nokialle vuosi 2021 oli menestyksekäs, ja vuosi meni paljon paremmin kuin mitä Nokia vielä loppuvuodesta 2020 tai edes keväällä 2021 odotti. Lue perustiedot Nokian numeroista ja näkymistä aiemmasta artikkelistamme!
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian hyvä vuosi tiivistyy markkinoiden vahvaan vetoon, minkä lisäksi Nokia onnistui odotuksia paremmin erityisesti Matkapuhelinverkkojen kannattavuudessa sen tuotteiden kilpailukyvyn ja kustannustason kohennettua odotuksia nopeammin.
Matkapuhelinverkot ylsivät lopulta 7,9 prosentin vertailukelpoiseen liikevoittoprosenttiin viime vuonna, kun Nokia vielä 18. maaliskuuta 2021 pääomamarkkinapäivätapahtumassaan ohjeisti näkymissään vertailukelpoista liikevoittoa käytännössä nollatasolle, -1 prosentista 2 prosenttiin. Käytännössä tämä tarkoittaa Nokian tehneen liiketoimintaryhmässä viime vuoden aikana noin 600-900 miljoonaa euroa enemmän vertailukelpoista liikevoittoa kuin se vielä alle vuosikin sitten odotti.
Matkapuhelinverkoissa tärkeä kehityskohde Nokialle on ollut 5G-tuotteiden kilpailukyvyn kohentaminen, joka osittain konkretisoituu ReefShark-järjestelmäpiiripohjaisten tuotteiden kautta. Loka-joulukuussa ReefShark-osuus toimituksista nousi 68 prosenttiin ja joulukuussa jo 76 prosenttiin, kun Nokian tavoite on saavuttaa 100 prosentin osuus vuoden 2022 lopulla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia on laittanut lisää rahoja tutkimukseen ja tuotekehitykseen, mikä on näkynyt tuotteiden kilpailukyvyn kautta parantuneina katteina. Matkapuhelinverkoissa vertailukelpoinen bruttokateprosentti nousi viime vuonna edellisvuodesta 1,5 prosenttiyksiköllä 37,4 prosenttiin. Aiemmin erityisesti Nokian 5G-tuotteiden ominaisuudet ja kustannustaso olivat kilpailijoita perässä, mihin on nyt tullut muutos.
Nokia on nyt päässyt siis parempaan vauhtiin, ja odottaa tänään antamissaan näkymissä kuluvalle vuodelle kokonaisuutena noin 2-7 prosentin liikevaihdon kasvua 22,6-23,8 miljardiin euroon verrattuna viime vuoden 22,2 miljardiin euroon. Vertailukelpoisessa liikevoitossa odotukset on asetettu 11-13,5 prosenttiin verrattuna viime vuonna saavutettuun 12,5 prosenttiin. Lisäksi Nokia kertoi pidemmän aikavälin (3-5 vuotta) tavoitteikseen markkinoita nopeamman kasvun ja yli 14 prosentin vertailukelpoisen liikevoiton. Aiemmin Nokia odotti vuodelle 2023 vain 10-13 prosentin liikevoittoa, mutta tavoitetaso on vahvan kehityksen myötä noussut nopeasti.
Toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin mukaan 5G-markkinoilla ollaan päästy vasta alkuun.
”5G-investoinnit tulevat jatkumaan vuosia. 2-3 vuoden kuluttua on tulossa muun muassa 5G Advanced ja lisäksi maailmassa on monia maita, jotka eivät ole vielä aloittaneet 5G-investointeja lainkaan. Näistä ehkä kaikista merkittävimpänä Intia”, kommentoi Lundmark suomalaismedioille tänä aamuna järjestetyssä videohaastattelussa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia aikoo jatkaa valitsemallaan linjalla, jossa painopisteenä ovat tutkimukseen ja tuotekehitykseen tehtävät panostukset, joilla tavoitellaan teknologiajohtajuutta.
”Nyt olemme suurelta osin saaneet kilpailijat kiinni. Seuraavana tavoitteena on luoda keihäänkärkiä, joilla voimme saada aikaan kilpailuetua. Esimerkiksi 5G Advanced tuo paljon uutta teollisuuden ratkaisuihin, mutta myös sekoitetun todellisuuden (mixed reality) ja muun kannalta.”
5G-tuotteiden kuntoon saattamisen jälkeen seuraavaksi Lundmarkin mukaan Nokia on lisäämässä tuotekehityspanostuksiaan merkittävästi esimerkiksi juuri teollisuuden digitaalisaatioon ja esimerkiksi yritysten kampusalueiden verkkoihin. Yritysasiakkaat ja yksityiset langattomat verkot ovat toki olleet jo aiemmin osa Nokian strategiaa.
Matkapuhelinverkkojen lisäksi myös Nokian muut liiketoimintaryhmät eli Verkkoinfrastruktuuri, Pilvi- ja verkkopalvelut sekä Teknologia tekivät viime vuonna Nokian odotuksia vastanneet ja kiinteät verkot, optiset verkot ja IP-reitityksen sekä merikaapelit sisältävä Verkkoinfrastruktuuri odotettua paremmankin tuloksen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Optiset verkot ovat myös yksi kasvavien tuotekehityspanostusten alueista, jossa Nokia on tuonut uuden tuotesukupolven markkinoille ja tavoittelee Lundmarkin mukaan lähivuosina teknologiajohtajuutta.
Tuloskatsauksessaan Nokia kertoi kärsineensä loppuvuonna toimitusketjuun liittyvistä haasteista eli komponenttipulasta erityisesti Matkapuhelinverkoissa ja IP-verkoissa. Jonkin verran liikevaihtoa siirtyi viime vuoden lopulta kuluvalle vuodelle tästä johtuen.
Nokia näkee komponenttipulan pikku hiljaa helpottavan.
”Tilanne on osoittanut stabiloitumisen merkkejä, mutta on edelleenkin erittäin tiukka”, kommentoi toimitusjohtaja Lundmark. ”Toivomme, että tilanne pikku hiljaa paranee. Ensi vuonna isokin kuva voi alkaa muuttua.”
Pohjois-Amerikka pysyy tärkeimpänä markkinana, Kiinassa yhä hankalaa
Jos Nokian yleisesti ottaen vahvasta viime aikojen kehityksestä etsii heikkouksia, löytyy niitä Pohjois-Amerikasta ja Kiinasta.
Pohjois-Amerikassa Nokia menetti markkinaosuuttaan vuoden 2021 edetessä, kun se jo käytännössä kesällä 2020 hävisi karvaalla tavalla Verizon-operaattorin merkittävän 5G-sopimuksen Samsungille. Kyse oli monivuotisesta 5 miljardin euron sopimuksesta, ja sen menettäminen oli keskeinen syy, miksi Matkapuhelinverkkojen liikevaihto kokonaisuutena viime vuonna laski valuuttaoikaistuna 5 prosentilla.
Kuvitella vain saattaa, miten paljon paremmin Nokialla vielä nyt menisi, jos tuo diili olisi myös saatu kannattavasti plakkariin. Neuvottelujen aikaan Nokian 5G-tuotteiden kilpailukyky oli vielä selvästi nykyistä heikommalla tasolla. Nyt tilanne on kilpailukyvyn osalta jo aivan erilainen, mikä on herättänyt myös toiveita Nokian markkinaosuuksien kääntymisestä takaisin nousuun.
Toimitusjohtaja Lundmark ei kuitenkaan lähtenyt lupailemaan liikoja, vaikka toki Nokian tavoitteena on aina parantaa markkinaosuuttaan.
”Meillä on vahva asema Pohjois-Amerikassa, eikä näitä haasteita pidä liioitella. Olemme tehneet operaattoreista AT&T.n ja T-Mobilen kanssa merkittävät viisivuotiset sopimukset ja meillä on myös useita keskisuuria ja pienempiä operaattoreita asiakkaina”, kommentoi Lundmark. ”Pohjois-Amerikka on tärkein markkinamme ja tulee olemaan sitä jatkossakin. Näemme siellä hyviä mahdollisuuksia.”
Lundmarkin mukaan muista liiketoimintaryhmistä Verkkoinfrastruktuuri ja Pilvi- ja verkkopalvelut menestyivätkin viime vuonna hyvin Pohjois-Amerikassa. Kokonaisuutena Nokia kasvattikin liikevaihtoaan Pohjois-Amerikassa 4 prosentilla viime vuonna ilman valuuttakurssien muutoksia, ja alue toi Nokian liikevaihdosta lähes kolmanneksen, 7,28 miljardia euroa.
Kiinan alueella Nokian liikevaihto pysyi vuonna 2021 ilman valuuttakurssien muutoksia ennallaan ja oli 1,545 miljardia euroa. Kiinassa Nokia tunnustaa realiteetit, joiden myötä ulkomaiset toimijat eivät voi odottaa markkinoilta merkittävää osuutta. Tämän suhteen muutoksia ei ole viime aikoina tapahtunut, mutta verrattuna Nokian vielä 4G-verkoissa saavuttamaan asemaan menetykset ovat toki tuntuvia.
Takaisin osingonmaksajaksi – lisäksi 600 miljoonan euroa takaisinostoihin
Kaiken kaikkiaan Nokian onnistunutta käännettä ja vahvaa vuotta 2021 alleviivaa myös sen paluu osingonmaksajaksi.
Nokia maksoi viimeksi osinkoa vuonna 2019 vuoden 2018 tuloksesta. Vuosineljänneksittäisiä osinkoja ehdittiin maksaa tuolloin vain kahdesti ennen kuin heikentynyt rahoitusasema ja kilpailukyvyn parantamiseksi vaaditut tuotekehityspanostukset johtivat Nokian lopettamaan osingonmaksun.
Nyt Nokian hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että se valtuuttaisi hallituksen päättämään 0,08 euron osakekohtaisesta osingosta, joka maksettaisiin neljännesvuosittaisina erinä yhtiökokouksen jälkeen.
Nokia palaa osingonmaksajaksi varsin varovaisesti. Vuoden 2021 raportoitu osakekohtainen tulos oli 0,29 euroa ja vertailukelpoinen osakekohtainen tulos 0,37 euroa.
Lisäksi Nokia suunnittelee kuitenkin käynnistävänsä kaksivuotisen omien osakkeiden takaisinosto-ohjelman 600 miljoonan euron palauttamiseksi osakkeenomistajille.
”Tärkein tavoitteemme on, että meillä on riittävästi varaa panostaa tuotekehitykseen. Tämän jälkeen seuraavana tavoitteena ovat sitten tuotot osakkeenomistajille”, kommentoi toimitusjohtaja Lundmark. ”Osinkopolitiikassa haemme tiettyä vakautta. Ja jos on tilanteita, että tase on jopa ylivahva ja jos on ylimääräistä käteistä, niin omien osakkeiden takaisinosto on erittäin hyvä väline tähän.”
Lundmarkin mukaan esitetty 600 miljoonan euron omien osakkeiden takaisinosto on kertaluonteinen toimi, kun taas osingoille Nokia tavoittelee jatkossa vakautta – kun niiden makuun on nyt taas parantuneen kilpailukyvyn ja taloudellisen kehityksen myötä päästy.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »