Nokia on julkaissut loka-joulukuun ja koko vuoden 2021 tuloksensa. Nokian annettua jo 11. tammikuuta ennakkotietoja aiemmat näkymät ylittäneestä viime vuoden tuloksestaan, keskittyy huomio tänään Nokian nyt julkaisemiin vuoden 2022 ja pidemmän aikavälin näkymiin.
Nokian liikevaihto vuonna 2021 oli 22,202 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 2,775 miljardia euroa. Loppuvuonna loka-joulukuussa Nokian liikevaihto ylsi 6,414 miljardiin euroon jääden 2 prosenttia vuotta aiemmasta (ilman valuuttakurssien muutosta -5 prosenttia) ja vertailukelpoinen liikevoitto 908 miljoonaan euroon laskien 14 prosenttia vuodentakaisesta vahvasta vertailukaudesta. Vertailukelpoinen liikevoittoprosentti loppuvuonna oli 14,2 prosenttia. Nokian vertailukelpoinen osakekohtainen tulos oli loppuvuodelta 0,13 euroa ja koko vuodelta 0,37 euroa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia kärsi loppuvuonna myös toimitusketjun rajoitteista eli tuotantoa hidastavasta komponenttipulasta esimerkiksi Matkapuhelinverkoissa ja IP-verkoissa.
Koko vuonna 2021 Nokian liikevaihto kasvoi 3 prosenttia valuuttakurssimuutosten vaikutusta ja vertailukelpoinen liikevoittoprosentti oli 12,5 prosenttia verrattuna 9,5 prosenttiin vuonna 2020.
”Vuosi 2021 oli meille erittäin hyvä. Vahvistimme teknologiajohtajuuttamme, kysyntä oli voimakasta ja onnistuimme liiketoimintamme perustan kuntoon laittamisessa ennakoitua nopeammin”, kommentoi Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian liiketoiminta kehittyi läpi vuoden 2021 vahvasti, kun Nokian tuotteiden kilpailukyky esimerkiksi mobiiliverkkolaitteissa on parantunut ja markkinatilanne on ollut vahva. Nokian mukaan vuoden 2021 lopulla sen ydinliiketoiminta kehittyi pääosin odotusten mukaisesti, mutta muut tuotot olivat kuitenkin odotettua korkeammat, mukaan lukien tuotot venture fund -sijoituksista.
Näkymissään kuluvalle vuodelle Nokia kertoi odottavansa 22,6-23,8 miljardin euron liikevaihtoa, eli noin 2-7 prosentin kasvua vuodesta 2021. Ennen tulosjulkistusta markkinaodotukset olivat tältä osin noin 23 miljardia euroa, joten Nokian kertoma näkymä voidaan tulkita varovaisen positiiviseksi yllätykseksi.
Lisäksi jo aiemmin tammikuussa Nokia kertoi arvioivansa kuluvan vuoden vertailukelpoiseksi liikevoitoksi 11–13,5 prosenttia liikevaihdosta ottaen huomioon arvioidut jatkuvat parannukset ydinliiketoiminnassa, toimitusketjujen haasteet, kustannusinflaatio sekä kertaluonteisten erien väheneminen. Nokia on arvioinut hyötyneensä vertailukelpoisessa liikevoitossaan vuonna 2021 noin 1,5 prosenttiyksiköllä kertaluonteisista eristä liittyen venture fund -sijoitusten tuottoihin, yksittäiseen ohjelmistosopimukseen, luottotappiovarauksien purkuihin ja muihin yksittäisiin kertaluonteisiin tuottoeriin.
Näkymien taustaoletuksena Nokia odottaa vertailukelpoisen liikevoiton olevan Matkapuhelinverkoissa 6,5-9,5 prosenttia, Verkkoinfrastruktuurissa 9,5-12,5 prosenttia, Pilvi- ja verkkopalveluissa 4,0-7,0 prosenttia ja Teknologiassa yli 75 prosenttia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia päivitti nyt näkymänsä myös pidemmälle aikavälille (3-5 vuotta) korvaten niillä aiemmat näkymänsä vuodelle 2023. Nokian tavoitteena vertailukelpoiseksi liikevoittoprosentiksi jatkossa on yli 14 prosenttia verrattuna aiemmin vuodelle 2023 ilmoitettuun näkymään 10-13 prosentista. Liikevaihdolle tavoitteena on markkinoita nopeampi kasvu.
Nokia on palaamassa tauon jälkeen myös osingonmaksajaksi. Nokian hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että se valtuuttaisi hallituksen päättämään 0,08 euron osakekohtaisesta osingosta, joka maksettaisiin neljännesvuosittaisina erinä yhtiökokouksen jälkeen. Lisäksi Nokia suunnittelee käynnistävänsä kaksivuotisen omien osakkeiden takaisinosto-ohjelman 600 miljoonan euron palauttamiseksi osakkeenomistajille.
Nokian kassa ja lyhytaikaiset sijoitukset olivat 9,268 miljardia euroa vuoden 2021 lopussa. Korollisilla veloilla vähennetty nettokassa oli 4,615 miljardia euroa.
Nokian liiketoimintaryhmistä liikevaihto laski loppuvuonna loka-joulukuussa Matkapuhelinverkoissa 13 prosentilla ja Teknologiassa 4 prosentilla. Verkkoinfrastruktuurin liikevaihto kasvoi 14 prosenttia ja konsernin yhteisten toimintojen ja muiden 25 prosentilla. Pilvi- ja verkkopalvelujen liikevaihto säilyi käytännössä ennallaan. Nokian liikevaihto hyötyi jonkin verran valuuttakurssimuutoksista loppuvuonna, ilman niitä liikevaihto olisi laskenut hieman enemmän.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian mukaan Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän liikevaihdon laskuun vaikutti odotetusti vähäisempi kausiluonteisuus neljännellä vuosineljänneksellä. Lisäksi liikevaihtoon vaikuttivat toimitusketjun rajoitteet. Maantieteellisestä näkökulmasta lasku johtui pääasiassa Pohjois-Amerikasta, jossa Nokia menetti aiemmin vuonna 2020 kilpailun tärkeästä Verizonin 5G-sopimuksesta johtaen markkinaosuuden menetykseen, minkä lisäksi hintojen painuminen vaikutti liiketoimintaan.
Vertailukelpoinen liikevoitto laski loppuvuonna 35 prosenttia Matkapuhelinverkoissa ja 8 prosenttia Teknologiassa, mutta nousi 18 prosenttia Verkkoinfrastruktuurissa ja 49 prosenttia Pilvi- ja verkkopalveluissa.
Matkapuhelinverkoissa tärkeä kehityskohde Nokialle on ollut 5G-tuotteiden kilpailukyvyn kohentaminen, joka osittain konkretisoituu ReefShark-järjestelmäpiiripohjaisten tuotteiden kautta. Loka-joulukuussa ReefShark-osuus toimituksista nousi 68 prosenttiin ja joulukuussa jo 76 prosenttiin, kun Nokian tavoite on saavuttaa 100 prosentin osuus vuoden 2022 lopulla.
Koko vuonna 2021 Nokia onnistui piti Matkapuhelinverkkojen kannattavuuden vertailukelpoisella liikevoittoprosentilla mitattuna ennallaan 7,9 prosentissa, vaikka liikevaihdon laskun myötä vertailukelpoinen liikevoitto euroina laskikin 6 prosentilla. Matkapuhelinverkot ylittivät selvästi Nokian vielä loppuvuodesta 2020 maalaaman synkän näkymän nollatason vertailukelpoisesta liikevoitosta vuonna 2021.
Vuonna 2021 Nokian tulosparannus syntyi Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmän vahvasta 72 prosentin vertailukelpoisen liikevoiton kasvusta, Pilvi- ja verkkopalvelujen kääntymisestä -67 miljoonan euron tappiolta 166 miljoonaa euroa voitolle sekä Teknologian 6 prosenttia parantuneesta vertailukelpoisesta liikevoitosta.
Nokia kertoo tulosluvuistaan sekä vertailukelpoisina että raportoituina lukuina. Vertailukelpoisista luvuista on putsattu pois esimerkiksi yritysostojen yhteydessä hankittujen aineettomien hyödykkeiden poistot, uudelleenjärjestelykulut, myyntivoitot ja arvonalentumiset sekä muut kertaluonteisiksi katsotut erät.
Vertailukelpoinen tulos antaa raportoitua tulosta paremman kuvan itse liiketoiminnan kehittymisestä.
Nokian raportoitu liikevoitto loppuvuodelta oli 740 miljoonaa euroa ja koko vuodelta 2,158 miljardia euroa. Raportoitua nettotulosta teki Nokia teki loppuvuonna 680 miljoonaa euroa ja koko vuonna 1,645 miljardia euroa.
Näin toimitusjohtaja Pekka Lundmark kommentoi
Alta löytyvät toimitusjohtajan Pekka Lundmarkin kommentit tulostiedotteesta kokonaisuudessaan.
”Vuosi 2021 oli meille erittäin hyvä. Vahvistimme teknologiajohtajuuttamme, kysyntä oli voimakasta ja onnistuimme liiketoimintamme perustan kuntoon laittamisessa ennakoitua nopeammin. Koko vuoden liikevaihto kasvoi 3 % ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta ja vertailukelpoinen liikevoittoprosenttimme oli 12,5 %. Viimeinen vuosineljännes oli vahva päätös kokonaisuudessaan hyvälle vuodelle ja meillä on nyt erinomainen perusta siirtyä strategiamme seuraavaan vaiheeseen, jossa tavoitteenamme on jatkaa kasvua ja vahvistaa kannattavuutta edelleen.
Kaikki liiketoimintaryhmämme edistyivät tänä vuonna hyvin tavoitteessa parantaa kilpailukykyä kaikilla markkinoilla, joilla kilpailemme. Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmä saavutti keskeisiltä osin kilpailijansa 5G-teknologiassa ja paransi bruttomarginaaliaan samalla, kun se lisäsi tutkimus- ja kehitysinvestointeja. Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmä vahvisti teknologiajohtajuuttaan ja kasvoi voimakkaasti kiinteiden ja merenalaisten verkkojen ansiosta. Pilvi- ja verkkopalvelut – liiketoimintaryhmä jatkoi tuoteportfolionsa uudistamista ja kasvoimme lupaavasti fokusalueillamme. Teknologialiiketoimintaryhmä edistyi hyvin tavoitteissaan laajentua uusille alueille, kuten autoteollisuuteen ja kuluttajaelektroniikkaan.
Taseemme on parantuneen kassavirran myötä nyt niin vahva, että tarkoituksenamme on aloittaa uudelleen varojenjako osakkeenomistajille sekä osingonmaksun että osakkeiden takaisinosto-ohjelman kautta.
Parantunut kannattavuus, strategian ennakoitua nopeampi toimeenpano ja vahva tilauskanta luovat hyvän pohjan vuodelle 2022, vaikka puolijohdemarkkinoiden tiukka tilanne jatkuu. Näemme kasvumahdollisuuksia 5G-verkkojen käyttöönotossa ja kasvavalla yritysasiakasmarkkinalla. Odotamme myynnin kasvun jatkuvan vuonna 2022 ja tavoitteenamme on saavuttaa tänä vuonna 11–13,5 %:n vertailukelpoinen liikevoittoprosentti.
Koska olemme edenneet strategiamme toimeenpanossa nopeasti, kerromme tänään uudet pitkän aikavälin tavoitteemme. Arvioimme edelleen, että positiivinen kehityksemme jatkuu vuonna 2023, mutta uskomme että kehitys ei pysähdy siihen. Tavoitteenamme pitkällä aikavälillä on kasvaa markkinoita nopeammin ja saavuttaa vähintään 14 %:n vertailukelpoinen liikevoittomarginaali. Aikataulu riippuu sekä markkinoiden kehityksestä että mahdollisista lisäinvestoinneista tutkimus- ja kehitystyöhön pitkän aikavälin kilpailukyvyn ja kannattavuuden varmistamiseksi.
Lopuksi haluan kiittää kaikkia työntekijöitämme. Ilman heidän osaamistaan, sinnikkyyttään ja joustavuuttaan emme olisi saavuttaneet tätä vahvaa tulosta. Jokaisen työntekijän panoksella on merkitystä, ja tulemme jatkossa lisäämään entisestään investointeja osaamiseen ja ihmisiimme osana uudistettua henkilöstöstrategiaamme.”
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »