Etelä-Korean viranomaiset eivät ole tyytyväisiä Applen ja Googlen ehdotuksiin siitä, miten ne noudattavat Etelä-Korean uutta lainsäädäntöä, joka edellyttää sovelluskauppojen tarjoavan sovelluskehittäjille valinnanmahdollisuuden maksutavoissa.
Käytännössä uuden lainsäädännön myötä Apple ja Google eivät saa enää edellyttää Etelä-Koreassa sovellusten käyttävän vain niiden tarjoamaa maksutapaa sovellusten käyttäjiltä kerättäviin maksuihin. Tähän asti Applen App Storen että Google Playn ehtoihin on yleisesti kuulunut, että digitaalisen sisällön myynnissä on käytettävä sovelluskauppojen maksutapaa. Apple ja Google ottavat tarjoamansa maksujärjestelmän kautta tehdyistä ostoista itselleen pääosin 30 tai 15 prosentin komission, ja korkea taso on kismittänyt sovelluskehittäjiä enenevässä määrin ympäri maailman.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple ja Google olivat esittäneet yleisesti kuitenkin, että ne aikovat periä sovelluskehittäjiltä palvelumaksun jatkossa myös silloin, kun ne eivät käytä niiden sovelluskauppojen tarjoamaa maksutapaa. Tämä vesittäisi lainsäädännön taustalla olevan ajatuksen sovelluskauppojen monopolin murtamisesta sovellusten ostoissa.
Nyt Etelä-Korean televiestintäviranomainen KCC onkin ilmoittanut kaipaavansa Applelta ja Googlelta parempia ehdotuksia muutoksista ennen kuin se viimeistelee lakiin perustuvat sääntönsä sovelluskaupoille. Nämä säännöt siitä, miten lainsäädäntöä käytännön tasolla tulee noudattaa, on tarkoitus viimeistellä 15. maaliskuuta mennessä.
Esimerkiksi Applen toimittamasta suunnitelmasta ”puuttuvat vielä konkreettiset yksityiskohdat”, kertoi viranomaisen edustaja uutistoimisto Reutersille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Googlen osalta viranomaisen edustaja kertoi puolestaan sen olevan tietoinen huolista liittyen Googlen suunnitelmaan vähentää sovelluskehittäjiltä perimäänsä palvelumaksua vain 4 prosentilla siinä tapauksessa, että ne käyttävät muuta maksutapaa. Käytännössä Google perisi siis yhä esimerkiksi 11 tai 26 prosentin palvelumaksun tältäkin osin sovelluskehittäjiltä – ja sovelluskehittäjille tulisivat vielä muusta maksutavasta aiheutuvat kulut tämän päälle.
Viranomainen kertoo odottavansa myös Googlelta lisäselvityksiä asiassa.
”Johtuen mistä tahansa toimintatavasta, jos sovelluskehittäjät kokevat todellisuudessa vaikeaksi käyttää vaihtoehtoista maksujärjestelmää ja päätyvät käyttämään hallitsevan sovelluskaupan pitäjän maksujärjestelmää, ei tämä sovi yhteen lain tarkoituksen kanssa”, viranomainen vahvisti huolensa ehdotetuista suunnitelmista.
Google kertoi suunnittelmistaan palvelumaksun suhteen jo marraskuussa 2021 ja sittemmin myös Apple on kertonut päätyneensä samanlaiseen ratkaisuun.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Etelä-Korean lainsäädäntö on vain yksi avauksista, joilla kilpailuviranomaiset, lainsäätäjät ja kanteiden myötä tuomioistuimet ympäri maailman ovat viime aikoina alkaneet puuttua Applen ja Googlen asemaan mobiilisovelluskaupan keskiössä.
Sama asia vaihtoehtoisten maksutapojen sallimisen osalta on tapetilla myös Alankomaissa, jossa kilpailuviranomainen edellytti tutkintansa päätteeksi deittisovellusten voivan tarjota vaihtoehtoisia maksutapoja Applen maksutavan sijaan. Apple ei noudattanut tätä päätöstä ajoissa ja riittävällä tavalla, jonka seurauksena kilpailuviranomainen lätkäisi Applelle jo viikko sitten ensimmäisen 5 miljoonan euron sakon. Yhteensä sakkosumma voi nousta 50 miljoonaan euroon, ellei Apple muuta toimintaansa määrätyllä tavalla.
Aiemmin huhtikuun lopulla Euroopan komissio linjasi jo kilpailututkintansa päätteeksi, että Apple on käyttänyt hallitsevaa markkina-asemaansa väärin vaatiessaan App Store -sovelluksia käyttämään vain Applen tarjoamaa maksutapaa. Komissio oli myös huolissaan, että Apple asettaa rajoituksia sovelluskehittäjille estäen niitä kertomasta vaihtoehtoisista, edullisemmista ostomahdollisuuksista. Komissiolta odotetaan myöhemmin tietoa Applelle koituvista seuraamuksista sekä sille asetettavista vaatimuksista muuttaa toimintaansa. Todennäköiseltä vaikuttaa, ettei Euroopan unioni salli jatkossa sovelluskaupoille niiden oman maksutavan käytön edellyttämistä myöskään Euroopassa.
Erilaisia kilpailuviranomaisten tutkintoja on käynnissä myös monen muun tahon toimesta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvalloissa sovelluskauppojen maksutavat olleet puolestaan tapetilla myös Epic Gamesin Applea vastaan nostaman kanteen myötä. Myös Apple valitti ensimmäisen oikeusasteen tuomiosta, jonka mukaan Apple ei voisi enää jatkossa kieltää sovelluskehittäjiä ohjaamasta käyttäjiä sovelluksissaan omiin vaihtoehtoisiin maksutapoihin linkeillä tai painikkeilla Applen App Store -sovelluskaupan maksutavan rinnalla. Sittemmin valitustuomioistuin hyväksyi joulukuussa Applen pyynnön allkuperäisessä oikeuden päätöksessä esitettyjen muutosvaatimusten toimeenpanon lykkäyksestä toistaiseksi, kunnes oikeusprosessin valitukset on saatu käsiteltyä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »