Kiinalainen verkkolaitejätti Huawei hakee Ruotsilta korvauksia välimiesmenettelyssä. Taustalla on Huawein sulkeminen ulos Ruotsin 5G-verkkomarkkinoilta.
Ruotsin posti- ja televiestintäviranomainen sulki kiinalaiset Huawein ja ZTE:n ulos markkinoilta 5G-taajuushuutokaupan yhteydessä. Huutokauppa päästiin järjestämään alkuvuodesta 2021 valitusten aiheuttaman viivästyksen jälkeen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ruotsissa Huawein ja ZTE:n 5G-verkkolaitteet on kielletty operaattoreilta uusissa 5G-verkkojen asennuksissa, ja lisäksi jo olemassa olevista verkoista Huawein ja ZTE:n laitteet tulee poistaa keskeisten toimintojen osalta vuoden 2025 alkuun mennessä.
Huawei hakee nyt Ruotsilta mittavia korvauksia.
Huawei on aloittanut Ruotsin kuningaskuntaa vastaan välimiesmenettelyn Maailmanpankkiryhmään kuuluvan kansainvälisen investointiriitojen sovittelulaitoksen (ICSID, International Centre for Settlement of Investment Disputes) kautta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Ruotsalaisviranomaisten päätös syrjiä Huaweita ja jättää se 5G-käyttöönoton ulkopuolelle on aiheuttanut merkittävästi vahinkoa Huawein investoinnille Ruotsiin, loukaten Ruotsin kansainvälisiä velvoitteita”, kommentoi Huawei toimiaan.
Huawei esittää, että Ruotsin toimet ovat loukanneet Kiinan ja Ruotsin välistä alun perin jo vuonna 1982 solmittua ja vuonna 2004 päivitettyä kahdenvälistä investointisuojasopimusta.
Huawei itse ei ole tarkemmin kommentoinut hakemiensa korvausten määrää, mutta Ruotsin yleisradion SVT:n mukaan Huawei hakisi alustavasti 5,2 miljardin Ruotsin kruunun eli lähemmäs 500 miljoonan euron korvauksia vuosilta 2021-2025, mutta 25 vuoden toimilupakauden ajanjaksolta SVT:n haastattelema asiantuntija arvioi haettavien korvausten voivan olla jopa 30-40 miljardia kruunua eli pyöreästi 3-4 miljardia euroa.
Välimiesmenettelyn lopputulosta on vaikea arvioida, sillä tapaus on ensimmäinen laatuaan. Osittain Huaweille suurten korvausten hakemisessa voi olla kyse myös strategisesta toimesta, jolla se pyrkii vähentämään muiden valtioiden kiinnostusta sen vastaisiin toimiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ruotsi oli aikanaan Ison-Britannian jälkeen toinen maa Euroopassa sekä ensimmäinen Euroopan unionin jäsenmaa, joka kielsi operaattoreilta Huawein verkkolaitteiden käytön. Yhdysvallat, joka näkee Huawein Kiina-taustan vuoksi turvallisuusuhkana, on asettanut myös Huaweille useita erilaisia sen liiketoimintaa haitanneita rajoituksia ja lobbasi aiemmin ahkerasti Huawei-boikottien puolesta.
Huawei on aiemmin valittanut Ruotsin viranomaispäätöksestä myös hallinto-oikeuteen, mutta oikeus piti Huawei-kiellon voimassa kesällä 2021.
Ruotsin Huawei-vastaiset toimet ovat heikentäneet myös laajemmin Ruotsin ja Kiinan välisiä suhteita. Kiina varoitti aikanaan, että Ruotsin päätöksellä voi olla seurauksia ruotsalaisyrityksille Kiinassa. Ruotsalainen Ericsson on yksi Huawein tärkeimmistä kilpailijoista erityisesti mobiiliverkkojen markkinoilla, ja sen liiketoiminta Kiinassa onkin sittemmin ollut viime ajat laskusuunnassa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »