Suoratoistopalvelu Netflixin tilaajamäärän jääminen ennustetusta loppuvuonna 2021 ja vaisu ohjeistus kuluvalle vuoden alusta säikäyttivät sijoittajat. Netflixin osakekurssi romahti yli 19 prosentilla pörssin jälkikaupankäynnissä tulosjulkistuksen jälkeen myöhään torstai-iltana Suomen aikaa.
Netflixin tilaajamäärä kasvoi loka-joulukuun aikana 8,28 miljoonalla 221,84 miljoonaan. Tilaajamäärän kasvu jäi Netflixin ennusteesta, joka oli 8,5 miljoonaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Netflixin liikevaihto kasvoi loka-joulukuussa 16 prosenttia vuotta aiemmasta 7,709 miljardiin dollariin, kun tilaajamäärä kasvoi vuodentakaisesta 9 prosentilla ja keskimääräisen tilauksen hinta nousi 7 prosentilla.
Liikevoittoa Netflixille kertyi loppuvuonna 632 miljoonaa dollaria, eli 8,2 prosenttia liikevaihdosta. Kannattavuutta loppuvuonna painoi uusien sisältöjulkaisujen merkittävä määrä – esimerkiksi aiemmin heinä-syyskuussa liikevoitto oli peräti 1,755 miljardia dollaria ja vuoden 2020 loka-joulukuussa 954 miljoonaa dollaria.
Netflixin nettotulos loppuvuodelta 2021 oli 607 miljoonaa dollaria.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Netflixin loppuvuoden tilaajamäärän kasvun ennusteista jäämisen lisäksi pettymyksen aiheutti Netflixin antama ohjeistus kasvun jatkumisesta odotettua vaisumpana. Kuluvan vuoden 2022 ensimmäisen neljänneksen aikana eli maaliskuun loppuun mennessä Netflix ennustaa tillaajamääränsä kasvavan 2,5 miljoonalla verrattuna 4,0 miljoonaan alkuvuodesta 2021.
Analyytikko-odotukset olivat ennen tulosjulkistusta alkuvuoden kasvun osalta keskimäärin jopa 7,25 miljoonassa tilaajassa, josta Netflix näyttää jäävän kauaksi. Netflix selittää vaisua ennustettaan tilaajamäärän kasvusta alkuvuoden merkittävien sisältöjulkaisujen painottumisella vasta neljänneksen loppupuolelle.
Alta löytyvä graafi eri vuosien tilaajamäärän kasvusta kertoo, kuinka Netflixin kasvu otti hurjan spurtin keväällä 2020 koronapandemian kasvatettua kodeissa vietetyn ajan kasvua. Kasvu hyppäsi selvästi suuremmaksi kuin edellisinä vuosina 2018 ja 2019, mutta sittemmin 2021 oli taas jo hitaamman kasvun aikaa – ja nyt Netflix ennakoi vuoden 2022 ainakin lähtevän liikkeelle kasvun puolesta vielä viime vuotta verkkaisemmin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Koronapandemian tai ainakin sen vuoksi asetettujen rajoitusten helpottaessa maailmanlaajuisesti tarkasteltuna ihmiset ovat käyttäneet aikaansa jälleen enemmän muuhunkin kuin Netflixin katseluun. Osa on luopunut tilauksistaan, eikä toisaalta uusia tilaajia ole ilmestynyt entiseen malliin.
Lisäksi taustalla voi vaikuttaa myös kiristynyt kilpailu, jota Netflixin puolesta kuitenkin edelleen vähätellään. Esimerkiksi Disney+:n ja HBO Maxin viime vuosien lanseeraukset ovat kuitenkin kiristäneet suoratoistopalvelujen välistä kilpailua ihmisten ajasta. Netflix tykkää kuitenkin korostaa sitä, miten sen osuus TV-katseluajasta on sen kotimarkkinoilla Yhdysvalloissakin edelleen alle 10 prosenttia, ja viestiä näin kasvunvaraa yhä löytyvän runsaasti.
Kuluvalta vuodelta 2022 Netflix odottaa liikevoittomarginaalinsa asettuvan 19-20 prosentin välille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Netflix on kertonut pitkän aikavälin tavoitteekseen liikevoittomarginaalin 3 prosenttiyksikön vuosikasvun, mutta myös sen osalta vuonna 2020 nähty kasvuspurtti nosti kannattavuutta yli tasaisen kehityksen tavoitteen. Koko vuonna 2021 Netflix teki liikevoittoa 20,9 prosenttia liikevaihdostaan, mutta vuonna 2022 se ennustaa jäätävän tämän tason alle.
Osaltaan Netflixin mukaan liikevoittomarginaalin lasku johtuu valuuttakursseista: Yhdysvaltojen dollarin vahvistuminen muihin valuuttoihin nähden viimeisen 6 kuukauden aikana tarkoittaa Netflixin mukaan sille tältä vuodelta noin 1 miljardia dollaria pienempää liikevaihtoa ja arviolta kahden prosenttiyksikön vaikutusta liikevoittomarginaaliin. Valtaosa Netflixin kuluista on dollareissa, mutta liikevaihdosta 60 prosenttia kertyy Yhdysvaltojen ulkopuolelta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »