Huhut Googlen suunnitelmista virtuaali- ja lisätyn todellisuuden laitteiden suhteen ovat kasvaneet voimakkaasti viime aikoina pitkän hiljaiselon jälkeen. Nyt viimeisimpänä The Verge raportoi Googlen kehityshankkeesta, jonka kerrotaan kulkevan nimellä Project Iris.
Joulukuussa Googlen kehitystyöstä ja suunnitelmista vihiä antoivat jo myös lisätyn todellisuuden käyttöjärjestelmäprojektin uusi vetäjä sekä Googlen työpaikkailmoitukset. Aiemmin Metan Oculus-virtuaalilaitteiden kehityksessä työskennellyt Mark Lucovsky kertoi LinkedInissä nimityksestään Googlen lisätyn todellisuuden alustaa kehittävän tiimin johtoon. Aivan vuoden lopulla The New York Times raportoi jo myös Googlen kehittävän uusia lisätyn todellisuuden laseja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Omalla lisätyn todellisuuden projektillaan Google liittyy muiden teknologiajättien joukon jatkoksi.
The Vergen mukaan Google on hiljattain alkanut vauhdittaa työtä lisätyn todellisuuden laitteen parissa. Laitehanke kantaa nimeä Project Iris, ja tavoitteena on lähteiden mukaan markkinoilletulo vuonna 2024.
Googlen laitteen kerrotaan hyödyntävän ulospäin suunnattuja kameroita, joiden avulla lisätyn todellisuuden toiminnot voidaan yhdistää ympäröivän fyysisen maailman videokuvan kanssa. Kyse Iris-projektin laitteessa vaikuttaisi siis olevan virtuaali- ja lisätyn todellisuuden lasien yhdistelmästä, jonka yhteydessä voidaan puhua myös sekoitetusta todellisuudesta (mixed reality).
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Varhaiseen vaiheen prototyyppien kerrotaan muistuttavan ulkoasultaan laskettelulaseja eivätkä ne vaadi kaapeliyhteyttä ulkoiseen virtalähteeseen tai apulaitteeseen.
Teknisenä perustana on Googlen kehittämä kustomoitu suoritin, kuten myös sen Pixel 6 -älypuhelimissa, ja Android-käyttöjärjestelmä. Osa Googlen työpaikkailmoituksista on kuitenkin vihjannut erillisestäkin alustasta, ja mahdollisesta uudesta käyttöjärjestelmästä.
Mielenkiintoisesti Google aikoo hyödyntää laitteensa kanssa etärenderöintiä, eli laskenta voisi tapahtua osin Googlen datakeskuksissa ja kuva suoratoistettaisiin laseihin vastaavalla tavalla kuin esimerkiksi pelien suoratoistopalvelut muissa laitteissa jo toimivat.
The Verge kertoo, että Project Iris on tiukasti salassa pidetty projekti Googlen sisälläkin ja sen kehitystyötä tehdään erillisessä rakennuksessa, johon kulkeminen vaatii erillisen avainkortin sekä salassapitosopimukset. Kehitystyössä mukana on jo karkeasti 300 ihmistä, ja suunnitelmissa on rekrytoida satoja lisää. Kokonaisuutena projektia johtaa Googlen hiljattain perustetun Labs-yksikön johtaja Clay Bavor, joka raportoi Googlen toimitusjohtajalle Sundar Pichaille. Bavor on johtanut Googlen aiempia virtuaali- ja lisätyn todellisuuden hankkeita jo vuosien ajan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Osa Labs-yksikköä on myös Googlen toinen projekti, keväällä 2021 esitelty Project Starline, joka kehittää hologrammeja videopuhelujen korvaajaksi. The Vergen mukaan Googlen tavoitteena on myös Starlinen markkinoille tuominen vuonna 2024 Iriksen rinnalla. Toistaiseksi Starline-yksikön kustannus on vielä kymmenissä tuhansissa dollareissa ja tavoitteena on painaa tätä alaspäin.
Kesällä 2020 Google osti silmälasien kaltaisia kevyitä lisätyn todellisuuden laseja kehittäneen kanadalaisen Northin. Valtaosa Northin tiimistä työskentelee edelleen Googlella The Vergen tietojen mukaan. He saattavat työskennellä kuitenkin edelleen kevyempien lisätyn todellisuuden parissa erillään enemmän virtuaalilasien kaltaista laitetta kehittävästä Iris-projektista.
Muista teknologiayhtiöistä Applen tiedetään jo vuosia kehittäneen suuren mittakaavan projektissa virtuaali- ja lisätyn todellisuuden lasejaan, ja ensimmäistä Applen virtuaalilasien tapaista tuotetta odotetaan esiteltäväksi ja mahdollisesti saatavillekin vuoden 2022 aikana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi tietenkin Facebookista Metaksi nimensä muuttanut yhtiö on Oculus-laitteiden kautta virtuaalitodellisuuslaitteiden markkinajohtaja ja keskittyy nyt rakentamaan virtuaali- ja lisätyn todellisuuden pohjalta syntyvää metaversumia, ja panostaa tähän työhön jopa 10 miljardia dollaria vuositasolla.
Microsoftilla on myös toistaiseksi yrityskäyttöön myytävät HoloLens-lasinsa, ja muista pienemmistä toimijoista esimerkiksi Snapchat ja Pokémon GO -yhtiö Niantic kehittävät myös omilla tahoillaan tulevaisuuden lisätyn todellisuuden laseja.
Googlella itsellään taustaa äly- ja lisätyn todellisuuden laseista alun perin jo vuonna 2012 julkistetusta Google Glass -laitteesta. Kuluttajamyynnissä Google Glass oli aikanaan täysfloppi, ja Google siirtyikin Microsoftin tavoin keskittymään Glassin kanssa yritysmarkkinoille. Vuonna 2019 Google esitteli Google Glass Enterprise Edition 2 -version, mutta kokonaisuutena Googlen kehitys tällä saralla on ollut verkkaista.
Lisäksi Googlella oli vuonna 2016 esitelty ja sittemmin vuonna 2019 lopetettu Daydream-virtuaalitodellisuusalusta sovelluksille Android-laitteisiin. Virtuaalitodellisuussovellukset olivat käytettävissä VR-laseilla, joiden sisälle yhteensopiva Android-puhelin asetettiin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »