Ookla tunnetaan suositusta Speedtest-sovelluksestaan verkkoyhteyden mittaamiseen. Nyt Ookla on julkaissut vuoden 2021 lopun raporttinsa yhteyksistä eri maissa, kuten Suomessa, perustuen Speedtest-sovelluksella tehtyihin mittauksiin.
Koko Ooklan Speedtest-mobiiliraportti Suomen osalta löytyy tästä. Käymme alla sen tarjoamia tietoja läpi.
Keskimääräisen (mediaani) mobiiliyhteyden latausnopeus oli Speedtestin mukaan joulukuussa 2021 Suomessa 63,65 Mbit/s, lähetysnopeus 13,31 Mbit/s ja viive 20 millisekuntia. Kiinteissä yhteyksissä vastaavat luvut olivat 86,74 Mbit/s, 33,09 Mbit/s ja 12 millisekuntia. Jos kiinteiden yhteyksien laajempi raportti kiinnostaa, löytyy se tästä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kuten alta löytyvät kaaviot kertovat, erityisesti mobiiliyhteyksien latausnopeus on kehittynyt viimeisen vuoden aikana nopeammaksi. Vielä joulukuussa Speedtest-mittauksissa Suomessa keskimääräinen latausnopeus mobiiliyhteydellä oli 40,24 Mbit/s, johon nähden parannusta on tapahtunut vuodessa 58 prosentilla. Tässä näkyvät 5G-verkkojen ja samalla parempien 4G-verkkojen sekä suorituskykyisimpien päätelaitteiden yleistyminen.
Speedtest-mittausten perusteella vuoden 2021 lopulla viimeisellä neljänneksellä nopeimmat mobiiliyhteydet Suomessa tarjosi DNA, joka sai nopeusarvosanakseen 86,43 pistettä sadasta Elisan yltäessä 75,33 pisteeseen ja Telian 71,50 pisteeseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tulokset perustuvat moderneilla piireillä varustetuilla älypuhelimilla tehtyihin mittauksiin, ja ovat yksi näkemys operaattoreiden nopeuseroista.
Verkon käyttökokemukseen keskeisesti tiedonsiirtonopeuden lisäksi vaikuttavassa viiveessä parhaaksi Speedtest-mittausten perusteella vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä ylsi kuitenkin niukasti Elisa 19 millisekunnilla, kun Telialla viive oli keskimäärin 20 millisekuntia. Tältä osin DNA oli puolestaan peränpitäjä 23 millisekunnilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ooklan Speedtest-raportti sisältää myös arvosanan tasaisuudesta, jota mitataan vähintään 5 Mbit/s -lataus- ja 1 Mbit/s -lähetysnopeudella. Loppuvuoden 2021 mittauksista DNA:lla 94,2 prosenttia täytti nämä vaatimukset, Telialla 92,5 prosenttia ja Elisalla 91,1 prosenttia.
Speedtest-raportti kertoo erikseen myös suorituskyvystä 5G-verkoissa, ja tältä osin vuoden 2021 viimeisen neljänneksen Speedtest-mittausten kärkipaikan nappasi Telia. Telian 5G-verkossa tehtyjen mittausten latausnopeuksien keskimääräinen arvo oli 273,07 Mbit/s, kun DNA ylsi 243,87 Mbit/s -nopeuteen ja Elisa 231,13 Mbit/s -nopeuteen.
Mittaustuloksiin vaikuttavat monet seikat, vaikkapa 5G-verkon kattavuus. Esimerkiksi jos operaattorilla on suppeampi 5G-verkko, joka on tarjolla ensisijaisesti vain kaupungeissa ja 3,5 gigahertsin taajuudella toteutettuna, on sen lähtökohtaisesti helpompi yltää parempiin keskimääräisiin 5G-nopeusmittauksiin kuin laajemman, myös vähemmän asuttua aluetta käsittävän 5G-verkon operaattorin. Esimerkiksi tämä kannattaa pitää mielessä näitäkin lukuja tulkittaessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi Speedtest-raportti sisältää vielä laitekohtaisia tietoja mittauksista loppuvuoden 2021 aikana Suomessa.
Raportin mukaan nopeimmat tiedonsiirtonopeudet on mitattu Applen iPhone 13 Pro Max -puhelimella, jolla keskimääräinen latausnopeus oli 157,23 Mbit/s ja keskimääräinen lähetysnopeus 22,34 Mbit/s.
Myös laitekohtaisten vertailujen väliltä kannattaa muistaa niihin vaikuttavat useat tekijät. iPhone-puhelinten hyvää menestystä voi itse laitteiden suorituskyvyn lisäksi selittää esimerkiksi iPhone-omistajien keskittyminen kaupunkiseuduille ja nopeampien verkkojen äärelle, kuin myös mahdollisesti liittymätyypit. Jos nopeuksiltaan rajoittamattomien 5G-liittymien osuus on suurempi joidenkin puhelinmallien kohdalla, tukee se tuloksia tässä vertailussa.
Valmistajien osalta parhaimmat SpeedTest-tulokset loppuvuodesta 2021 saavutettiin keskimäärin OnePlus-puhelimilla ennen Applea, Xiaomia, Samsungia ja Huaweita.
Älypuhelinten ja muiden mobiililaitteiden modeemi- ja järjestelmäpiirien loppuvuoden 2021 nopeusvertailussa Suomessa viiden kärkijoukosta neljä tuli Qualcommilta, mutta Samsungin Exynos 2100 -piiri ylsi toiselle sijalle. Apple käyttää Qualcommin Snapdragon X55 / X60 -modeemeja 5G-iPhoneissaan, minkä lisäksi Qualcommilta parhaimpiin tuloksiin yltävät myös sen Snapdragon 8 -sarjan huipputason järjestelmäpiirit.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »